Helsingfors stad

Protokoll

12/2012

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kaj/10

 

13.06.2012

 

 

 

 

 

 

§ 215

Detaljplaneändring för tomten nr 45143/3 i Botby (nr 12065)

HEL 2011-002074 T 10 03 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag godkänna detaljplaneändring för tomten nr 3 i kvarteret nr 45143 i 45 stadsdelen (Botby, Kvarnbäcken) enligt stadsplaneringskontorets detaljplaneavdelnings ritning nr 12065, daterad 30.8.2011.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12065 kartta, päivätty 30.8.2011

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12065 selostus, päivätty 30.8.2011, täydennetty 15.5.2012

3

Havainnekuva

4

Osa päätöshistoriaa

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Förslagstext
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 4

Helen Sähköverkko Oy

 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

 

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna detaljplaneändring för tomten nr 3 i kvarteret nr 45143 i 45 stadsdelen (Botby, Kvarnbäcken) enligt stadsplaneringskontorets detaljplaneavdelnings ritning nr 12065, daterad 30.8.2011.

Sammandrag

Detaljplaneändringen gör det möjligt att tillbygga på tomten genom att höja det nuvarande huset i sex våningar med två nya bostadsvåningar. De gamla och de nya bilplatserna ligger i marknivå på tomten. Vid ingångarna byggs nya förråd. Byggrätten för tomten ökar med 2 300 m² vy. Den sammanlagda våningsytan för tomten uppgår till 9 500 m².

Planläggningsarbetet inleddes på initiativ av Asunto Oy Alakiventie 3.

Tomten ligger på Understensvägen 3.

Föredraganden

Utgångspunkter

Planläggningsläge

Detaljplaneändringen följer Generalplan 2002 för Helsingfors. I den gällande detaljplanen från 2003 tas området upp som kvartersområde för flervåningshus (AK) med byggrätt på 7 200 m² vy som har utnyttjats till fullo. Maximivåningstalet är sex.

Tomten är i stadens ägo och den har utarrenderats till Asunto Oy Alakiventie 3 till 31.12.2025.

Allmän beskrivning av området och byggd miljö

Detaljplaneområdet ligger i ett flervåningshusområde vid Understensvägen. Tomten är en del av en helhet med bostadsbyggnader från 1960- och 1970-talet kring en bergig kulle. Öster om Understensvägen löper metrolinjen.

På tomten finns ett flervåningshus i sex våningar byggt av betongelement år 1965. Huset har sju trapphus, fem bostadsvåningar och en källarvåning ovan jord. Öster om huset finns ett område med jämna terrängformer där det har anlagts ett parkeringsområde i två delar vid gatan. Mellan områdesdelarna växer stora björkar. På parkeringsområdenas kanter har det planterats klotpilar som växer högst 10 meter höga. Vistelsegården väster om byggnaden gränsar till ett parkområde.

Den kommersiella servicen ligger i Kvarnbäckens centrum som ska förnyas. Köpcentret och metrostationen ligger på gångavstånd. Dessutom ligger servicen i Östra centrum på ungefär en kilometers avstånd från detaljplaneområdet. I närheten av detaljplaneområdet, vid Understensvägen och Kvarnbäcksvägen, finns flera hallar för idrott inomhus och en idrottspark.

Flervåningshuset på tomten ligger i bullerområdet för Ring I och delvis för metron. Trafikmängden på Ring I uppgår i nuläget till cirka 61 000 fordon om dygnet och hastighetsbegränsningen är 60 km i timmen. Körfältet i västra kanten av Ring I ligger på cirka 180 meters avstånd från husfasaden. Det västra spåret på metrobanan löper i en bergskärning på cirka 60 meters avstånd från byggnaden. Vistelsegården för bostadshuset ligger bakom byggnaden, skyddad mot bullret från Ring I. Skyddsavståndet mellan Ring I och flervåningshuset, 180 meter, är tillräckligt med tanke på luftkvaliteten.

Innehållet i detaljplaneändringen

Allmän motivering och beskrivning

Detaljplaneändringen har som mål att göra stadsstrukturen tätare. Tillbyggandet förverkligas genom att höja det befintliga huset med två nya våningar.

Kvartersområde för bostadshus (AK)

I detaljplaneändringen förbereds en höjning av det nuvarande flervåningshuset på tomten nr 45143/3 med två bostadsvåningar. Våningsytan för tomten är 9 500 m², varav 2 300 m² är ny våningsyta. De nya våningarnas yta uppgår till cirka 2 200 m² vy och därtill har den redan utnyttjade överskridningen i byggrätten beaktats. Tomten har en yta på 9 046 m².

Maximivåningsytan på tomten är åtta. De gamla och nya bilplatserna ligger i marknivå på tomten. Vid ingångarna byggs nya förråd.

De nya våningarna byggs indragna från fasadlinjen och de ska avvika från den befintliga byggnaden till fasadmaterialet eller till färgen. Den långa fasaden ska balanseras genom att indela fasaden för tilläggsvåningarna diagonalt i indragna eller utskjutande byggnadsdelar.

Balkongerna och terrasserna ska byggas skyddade mot trafikbuller på innergårdens sida eller vid byggnadens gavlar. De sistnämnda ska inglasas mot trafikbuller.

De nya förråden som tjänar boendet och som ska förläggas till första våningen ska byggas vid ingångarna. Dessutom är det möjligt att för de nya bostäderna bygga nya förråd utanför bostäderna på högst 80 m².

Den genomsnittliga ytan för bostäderna i de nya våningarna på tomten ska uppgå till minst 65 m² lägenhetsyta.

Bilplatserna ska anläggas i marknivå. Bestämmelsen om minimiantalet bilplatser, 1 bp/120 m² vy, är lindrigare än enligt kalkylmodellen för bilplatser (1bp/100 m² vy) med anledning av de goda kollektivtrafikförbindelserna. Metrostationen ligger på cirka 200 meters avstånd. Besöksparkering ska dock anvisas på tomten eftersom efterfrågan på bilplatser vid gatan är relativt stor på Understensvägen. Enligt bostadsaktiebolagets planer anläggs de nya bilplatserna, 24 stycken, och djupa insamlingsbehållare för sopor i det obebyggda området med en björkskog mellan de nuvarande parkeringsområdena.

Bilplatszonen anges i förslaget till detaljplaneändring som ett enhetligt område. Detaljplanebestämmelserna om parkeringsplatsen, enligt vilka bilplatserna ska struktureras med hjälp av träd och planteringar och området indelas i minst tre delar, gör det dock möjligt att plantera även stora träd.

Miljöstörningar

För detaljplaneändringen har det gjorts en spridningskalkyl för trafikbullret som utgår från terrängmodellen.

På de nya våningarnas höjd i bostadshuset mot Ring I uppgår bullret från den prognoserade trafikmängden till cirka 65 decibel dagtid. Bullret från trafiken kommer att minska i och med att det i framtiden uppförs byggnader för verksamhetslokaler på KTY-tomten mellan detaljplaneområdet och Ring I och metron täcks. Deras inverkan har dock inte beaktats i bullerkalkylerna.

I förslaget till detaljplan anges bestämmelser om ljudisoleringen på byggnadens yttre skal och om balkongernas riktning och inglasning. Med bestämmelserna fås bullernivåerna både inne i byggnaden och på balkongerna till en godtagbar nivå. I tilläggsvåningarna ska balkonger inte byggas mot Ring I. Vistelsegården ligger i bullerskugga bakom byggnadsstommen.

Konsekvenser av detaljplaneändringen

Konsekvenser för den byggda miljön och stadsbilden

Höjningen av flervåningshuset vid Understensvägen med två nya våningar innebär en synlig förändring i stadsbilden, speciellt mot anslutningen från Ring I till Kvarnbäcken. Det höjda flervåningshuset kommer dock inte att bli större än de högsta flervåningshusen i närheten. Tilläggsvåningarna i huset avviker från det befintliga huset till sin arkitektur, vilket är ett intressant och fräscht tillägg i stadsbilden för närmiljön.

Tillbyggandet nära metrostationen förstärker Kvarnbäckens identitet vid sidan om de övriga viktiga byggprojekten såsom Kvarnbäckens centrum, den nya huvudhälsostationen och de nya bostadsområdena.

Konsekvenser för trafiken

De nya bostäder som byggs ökar inte trafiken på Understensvägen i betydlig mån. De bilplatser som tillbyggandet medför och besöksparkeringen anläggs i marknivå på tomten.

Konsekvenser för naturen och landskapet

Att byggnaden höjs med två nya våningar ändrar gårdsmiljön närmast i fråga om bilplatser. Höjningen syns i landskapet över träden bl.a. mot Kvarnbäckens anslutning. Höjningen ändrar även vyerna från berget väster om huset. Höjningen gör dock inte grönområdet skuggigare.

Konsekvenser för boendet

Att genomföra detaljplaneändringen gör bostadsutbudet i området mångsidigare och möjliggör boende nära goda trafikförbindelser, god service och bra möjligheter till idrott.

Tilläggsvåningarna syns i fjärrlandskapet från grannhusen väster om parkområdet. Vistelsegården för det flervåningshus som ligger hörn mot hörn norr om tomten, och dess parkeringsområde blir något skuggigare.

Tillbyggandet ger bostadsaktiebolaget ett nytt uttryck. Vyerna från de nuvarande bostäderna mot Understensvägen ändras i viss mån när träd fälls för att kunna anlägga de nya parkeringsplatserna. Tilläggsvåningarna skuggar något husets egen gård väster om huset.

Planeringsfaser och växelverkan

Planläggningsarbetet blev aktuellt på ansökan av Asunto Oy Alakiventie 3.

Intressenterna underrättades om att frågan om en detaljplaneändring blivit väckt med en skrivelse från stadsplaneringskontorets detaljplaneavdelning. Samtidigt med skrivelsen fick de ett program för deltagande och bedömning (daterat 12.8.2010).

Utkastet till detaljplaneändring och utkastet till detaljplanebeskrivning hölls framlagda på stadsplaneringskontoret och i Kvarnbäckens tidningssal 23.8–13.9.2010. En kväll under framläggandet var detaljplaneberedaren anträffbar i tidningssalen.

Myndighetssamarbete

Under beredningen av detaljplaneändringen utfördes myndighetssamarbete med fastighetskontorets tomtavdelning och byggnadstillsynsverket.

I miljöcentralens ställningstagande om programmet för deltagande och bedömning (9.9.2010) fästs avseende vid bullret från Ring I och från metrotrafiken och det konstateras att ljudisoleringskraven för byggnadsfasaden mot Ring I och det eventuella behovet att inglasa balkongerna ska bestämmas i samband med planläggningen.

De frågor som miljöcentralen tog upp har beaktats under beredningen av förslaget till detaljplaneändring. I förslaget ingår en bestämmelse om ljudisoleringen på fasaden mot gatan och gavlarna. Detaljplanebestämmelsen om balkongerna har justerats i fråga om balkongernas läge och inglasning.

Åsikter

Under beredningen av detaljplaneändringen fick stadsplaneringskontorets detaljplaneavdelning tre skriftliga åsikter.

Åsikterna gällde stadsbilden och konsekvenserna av projektet för bostadsaktiebolaget bland annat i fråga om trädbeståndet.

Myllypuro-Seura ry meddelade att föreningen inte har någonting att påpeka om utkastet till detaljplaneändring.

En av åsiktsgivarna ansåg att kompletteringsbyggandet är en mycket bra lösning och önskade att projektet genomförs. Åsiktsgivaren önskade dessutom att den nuvarande björkskogen inte fälls helt och hållet med anledning av att nya bilplatser anläggs.

Sammanlagt 22 invånare i Asunto Oy Alakiventie 3 kräver tilläggsutredningar om alla de kostnader som orsakas aktieägarna i denna fas och efter tillbyggandet samt om huskonstruktionernas skick och hållbarhet med tanke på nya våningarna. Invånarna fäste också uppmärksamhet vid förändringen i miljön på grund av det ökade bilplatsantalet, vid de nya sopbehållarna och förråden och vid att bostadsaktiebolagets karaktär ändras och att de gemensamma lokalerna används i allt större utsträckning eftersom det byggs nya bostäder.

Genmäle

Med anledning av tillbyggandet anläggs bilplatser för tomten i skogsområdet mellan de nuvarande parkeringsplatserna och björkdungen försvinner. För att i någon mån bevara det skogiga uttrycket i området ska bilplatserna struktureras med hjälp av träd och planteringar. Parkeringsområdet ska dessutom indelas i minst tre delar. I detaljplanen anges också en bestämmelse om att de obebyggda tomtdelar som inte utnyttjas som gångförbindelser eller för parkering ska förses med planteringar eller bevaras naturenliga.  Det är möjligt att placera djupbehållarna för sopor i parkeringsområdet enligt bostadsaktiebolagets planer utan en särskild detaljplanebestämmelse.

Åsikten från invånarna i Asunto Oy Alakiventie 3 har meddelats till bolagets disponent eftersom begäran om tilläggsutredningar till aktieägarna om kostnaderna och de tekniska detaljerna är frågor som hör till bostadsaktiebolagets eget beslutsfattande. För detaljplanebestämmelserna om bilplatserna har redogjorts ovan. Gemensamma lokaler och förråd eller dylika får enligt en detaljplanebestämmelse förläggas till byggnadens första våning och de nya förråden ska byggas vid ingångarna. Dessutom får förråd för de nya bostäderna förläggas till de nya våningarna på en yta på 80 m². Enligt bolagets referensplan ska nya gemensamma lokaler byggas vid trapphusen utanför byggnadsstommen och byggnadsytan i detaljplanen har bestämts utifrån planen.

Förslaget till detaljplaneändring framlagt, utlåtanden

Förslaget till detaljplaneändring hölls offentligt framlagt 7.10–7.11.2011.

Inga anmärkningar gjordes mot förslaget. Fastighetsnämnden, räddningsnämnden, miljöcentralen, affärsverket Helsingfors Energi, Helen Elnät Ab och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster gav utlåtande om förslaget.

Utlåtanden

Miljöcentralen, affärsverket Helsingfors Energi och Helen Elnät Ab hade ingenting att invända mot förslaget till detaljplaneändring.

Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster konstaterar att området omfattas av färdigt dragna allmänna vattenledningar och avlopp. Förslaget förutsätter inte att de ska flyttas.

Fastighetsnämnden konstaterar bland annat att detaljplaneändringen förutsätter att det nuvarande långfristiga arrendeavtalet för tomten ska ändras och ersättningsinvesteringar och ersättning för kompletteringsbyggande betalas till Asunto Oy Alakiventie 3. Dessa frågor kommer senare att föreläggas fastighetsnämnden och stadsstyrelsen i särskilda förslag. Nämnden har ingenting att påpeka om själva detaljplaneändringen.

Räddningsnämnden konstaterar att tillbyggandet gör det nödvändigt att öka antalet bilplatser för tomten och att tilläggsvåningarna ska byggas indragna i enlighet med förslaget till detaljplaneändring. Det ska reserveras ett tillräckligt stort utrymme för en räddningsväg på gården och fasadlinjen för tilläggsvåningarna ska förverkligas så att nödutgångarna för bostäderna i de nya våningarna är tillgängliga från räddningsvägen.

Förslaget till detaljplaneändring gör det möjligt att beakta räddningsverkets utlåtande i byggandet. Byggnadstillsynsverket ser i bygglovfasen till att byggbestämmelserna följs.

Utlåtandena ger inte upphov att ändra förslaget till detaljplaneändring.

Ett flygfoto har tillagts i detaljplanebeskrivningen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12065 kartta, päivätty 30.8.2011

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12065 selostus, päivätty 30.8.2011, täydennetty 15.5.2012

3

Havainnekuva

4

Osa päätöshistoriaa

Bilagematerial

1

Ilmakuva

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Förslagstext
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 4

Helen Sähköverkko Oy

 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

 

För kännedom

Kaupunkisuunnittelulautakunta

Kiinteistölautakunta

Rakennuslautakunta

Helsingin Energia -liikelaitos

Pelastuslautakunta

Ympäristökeskus

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 04.06.2012 § 685

HEL 2011-002074 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä 45. kaupunginosan (Vartiokylä, Myllypuro) korttelin nro 45143 tontin nro 3 asemakaavan muutoksen kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston 30.8.2011 päivätyn piirustuksen nro 12065 mukaisena.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

 

Pelastuslautakunta 22.11.2011 § 132

HEL 2011-002074 T 10 03 03

Päätös

Lautakunta päätti antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Lisärakentamisen myötä tulee tontille tarpeelliseksi myös auto-paikkojen lisääminen. Pihalle tulee varata riittävä tila pelastusteitä varten.

Asemakaavan muutosehdotuksen mukaan lisäkerrosten tulee olla pääosin sisäänvedettyjä. Lisäkerrosten julkisivulinjan tulee olla sellainen, että lisäkerroksissa olevien asuntojen varateille ulotutaan pelastustieltä. 

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 § 

Tiedoksi kaupunkisuunnittelulautakunnalle.

Esittelijä

pelastuskomentaja

Kari Lehtokangas

Lisätiedot

Raila Hoivanen, vanhempi palotarkastaja, puhelin: 310 31233

raila.hoivanen(a)hel.fi

 

Kiinteistölautakunta 17.11.2011 § 550

HEL 2011-002074 T 10 03 03

Kiinteistökartta K5 P4, Alakiventie 3

Päätös

Lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle Myllypuron Alakiventie 3:a koskevasta asemakaavan muutosehdotuksesta nro 12065 seuraavan lausunnon:

Kaavamuutoksen tavoitteena on kaupunkirakenteen tiivistäminen asuintonttia lisärakentamalla.

Kaupunki omistaa kaavamuutoksen kohteena olevan AK-tontin 45143/3. Tontti on vuokrattu kiinteistölautakunnan 7.9.1964 (1518 §) tekemällä päätöksellä Asunto Oy Alakiventie 3:lle vapaarahoitteisia omistusasuntoja varten 31.12.2025 saakka.

Kaavamuutos mahdollistaa AK-tontin 45143/3 lisärakentamisen korottamalla nykyistä kuusikerroksista asuintaloa kahdella uudella asuinkerroksella. Kerrosalaa tontille tulee 9 500 k-m², josta uusi kerrosala on 2 300 k-m². Lisäkerrosten kerrosala on noin 2 200 k-m², ja sen lisäksi on otettu huomioon jo käytetty kerrosalan vähäinen lisäys. Vanhat ja uudet autopaikat sijaitsevat tontilla maantasossa.

Kaavamuutoksen toteuttaminen edellyttää AK-tontin 45143/3 osalta tontin nykyisen pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen muuttamista sekä korvausinvestointien ja täydennysrakentamiskorvauksen suorittamista Asunto Oy Alakiventie 3:lle.

Täydennysrakentamiskorvauksen suorittaminen tontin vuokralaiselle perustuu kaupunginvaltuuston 8.6.2005 vahvistamiin periaatteisiin kaupungin pitkäaikaisilla maanvuokrasopimuksilla vuokraamien asuintonttien lisärakentamisen edistämisestä. Kiinteistölautakunnan 13.12.2005 ja 29.4.2009 hyväksymien täydennysrakentamisen soveltamisohjeiden mukaisesti Asunto Oy Alakiventie 3:lle suoritetaan kaavamuutoksen tuomasta kohtuullisesta nettoarvonnoususta 1/3 täydennysrakentamiskorvauksena, joka maksetaan, kun vuokratontin nykyistä vuokrasopimusta muutetaan lisärakentamisen (2 300 k-m²) johdosta mm. vuokra-ajan ja vuokran osalta. Em. asioista tullaan myöhemmin tekemään erilliset esitykset kiinteistölautakunnalle ja kaupunginhallitukselle.

Lautakunnalla ei ole huomauttamista itse kaavamuutosehdotuksen johdosta.

Esittelijä

osastopäällikkö

Juhani Tuuttila

Lisätiedot

Esko Patrikainen, toimistopäällikkö, puhelin: 310 36471

esko.patrikainen(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 30.08.2011 § 276

HEL 2011-002074 T 10 03 03

Ksv 1821_1, Alakiventie 3, karttaruutu P3/P4

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti

-        lähettää 30.8.2011 päivätyn 45. kaupunginosan (Vartiokylä, Myllypuro) korttelin 45143 tontin 3 asemakaavan muutosehdotuksen nro 12065 kaupunginhallitukselle puoltaen sen hyväksymistä

-        antaa jäljempänä olevan vastineen esitettyihin mielipiteisiin.

Samalla lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että
asemakaavan muutosehdotus asetetaan nähtäville 30 päiväksi maankäyttö- ja rakennusasetuksen 27 §:n mukaisesti.

Lisäksi lautakunta päätti kehottaa kaupunkisuunnitteluvirastoa perimään hakijalta Kustannukset-liitteen mukaiset asemakaavan laatimis- ja käsittelykustannukset asemakaavan hyväksymisen jälkeen.

Päätöksen jakelu:

-        kaupunginhallitus

-        hallintokeskus (Kaj-rooteli/Vartiainen)

-        laskutus (Taske/Puusaari, Ksv/Koski)

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Kaisa Karilas, arkkitehti, puhelin: 310 37315

kaisa.karilas(a)hel.fi

Hälvä Heikki, liikenneinsinööri, meluselvitykset, puhelin: 310 37142

heikki.halva(a)hel.fi

Jääskä Jussi, liikenneinsinööri, liikennesuunnittelu, puhelin: 310 37129

jussi.jaaska(a)hel.fi

Salonen Peik, insinööri, teknistaloudellinen suunnittelu, puhelin: 310 37248

peik.salonen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566