Helsingfors stad

Protokoll

7/2012

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/3

 

11.04.2012

 

 

 

 

 

 

§ 85

Beslut med anledning av jubileet Helsingfors 200 år som huvudstad

HEL 2012-005157 T 00 01 00

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag med anledning av jubileumsåret Helsingfors 200 år som huvudstad bevilja stadsstyrelsen ett särskilt anslag på 10 miljoner euro att användas för åtgärder som förebygger utslagning bland unga.

Stadsfullmäktige beslutade samtidigt bemyndiga stadsstyrelsen att överskrida anslagen i 2012 års budget på nedanstående sätt.

Kapitel/ moment

 

euro

 

 

 

1 04 02

Dispositionsmedel, till Stns disposition 

10 000 000

 

Föredragande

Stadsstyrelsen

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar med anledning av jubileumsåret Helsingfors 200 år som huvudstad bevilja stadsstyrelsen ett särskilt anslag på 10 miljoner euro att användas för åtgärder som förebygger utslagning bland unga.

Stadsfullmäktige beslutar samtidigt bemyndiga stadsstyrelsen att överskrida anslagen i 2012 års budget på nedanstående sätt.

Kapitel/ moment

 

euro

 

 

 

1 04 02

Dispositionsmedel, till Stns disposition 

10 000 000

 

Föredraganden

Helsingfors firar år 2012 att det gått 200 år sedan staden blev huvudstad. Det är alldeles ypperligt att året som världens designhuvudstad infaller samtidigt som det viktiga jubileumsåret. Tack vare att Helsingfors också är designhuvudstad kan det i programhelheten för 200-årsjubileet bli likadana synergieffekter som då Helsingfors år 2000 samtidigt firade sin status som europeisk kulturhuvudstad, sitt 450-jubileum som stad och stadsfullmäktiges 125-årsjubileum. 

Under Helsingfors stora märkesår har det varit brukligt vid sidan av festligheterna att stadsfullmäktige fattat ett särskilt beslut om en satsning på något aktuellt som har betydelse för framtiden.

Då Helsingfors firade sitt 400-årsjubileum år 1950 var bättre bostadsförhållanden för den äldre befolkningen en speciell utmaning. Stadsfullmäktige beslutade bilda Stiftelsen Helsingfors stads 400-årshem och ge den till uppgift att låta bygga bostadshus för äldre.

I samband med Helsingfors 150-årsjubileum som huvudstad år 1962 beslutade stadsfullmäktige att det kombinerade konsert- och kongresshus som akademiker Alvar Aalto placerat på västra stranden av Tölöviken i sin detaljplan för centrum skulle byggas. Frågan hade länge varit aktuell, och behovet av ett sådant hus i huvudstaden var uppenbart. Namnet blev sedan Finlandiahuset. Byggnadsarbetena kunde påbörjas först då huset för stadsteatern blivit färdigt, i slutet av 1960-talet.  

Stadsfullmäktige beslutade år 2000 med anledning av sitt 125-årsjubileum bilda en stiftelse med uppgift att genomföra projektet Helsingfors stads 450-årskonstnärshus i Nordsjö. Bostäderna i konstnärshuset är avsedda för konstnärer från Helsingfors som företräder olika konstarter. Stiftelsen är en dottersammanslutning till staden.

Huvudstaden har år 2012 som utmaning att ge alla helsingforsare möjligheter till ett gott liv, växande och utveckling.

Den pluralistiska stadskulturen och de möjligheter staden ger lyfts fram i programmet för jubileumsåret.

Huvudstaden har som särskilt ansvar att se till att nationen har möjligheter till utveckling i framtiden. Den bär ansvar för de unga generationerna.

Staden vill jubileumsåret Helsingfors 200 år som huvudstad till ära rikta uppmärksamheten på dagens unga och de kommande generationerna och öka de ungas möjligheter till samhällsdeltagande. En stor utmaning i Helsingfors är utslagning bland unga. Uttryck för detta är bl.a. svårigheter att efter grundskolan hitta en studieplats på andra stadiet, avhopp från yrkesinriktade studier, ett behov av förebyggande ungdomsarbete och omhändertagande av unga.

Utöver att fortsätta i gymnasier och yrkesläroanstalter är det vanligt att unga som gått ut grundskolan deltar i påbyggnadsundervisning efter den grundläggande utbildningen, yrkesstart, förberedande utbildning för invandrare och verksamhet på ungdomsverkstäder. Trots alla dessa möjligheter blir 300–400 unga helsingforsare om året helt utan en plats av något slag.

Målet för utbildningen på andra stadiet var år 2011 att 55 % (ca 1 570) av de studerande som påbörjat grundläggande yrkesutbildning år 2008 skulle avlägga examen senast år 2011. Målet nåddes inte eftersom endast 1 380 (48,3 %) av de studerande i fråga avlade examen före utgången av år 2011.

Nästan 13 000 barnskyddsärenden väcktes år 2011 i Helsingfors, och antalet klienter inom den öppenvård och vård utom hemmet som hör till barnskyddet översteg 10 000. Antalet anmälningar och klienter fortsatte att öka, men ökningen var inte lika stor som år 2010. Brådskande placering behövdes för 475 barn, 9 % fler än år 2010. En andel på 24,8 % var i åldern 16-17 år. En särskild utmaning inom barnskyddet var såsom tidigare de unga och behovet av stöd till dem genom öppenvårdsåtgärder.

För att få unga att delta i samhället måste huvudstaden säkra en väg till utbildning och till arbetslivet för dem. Utmaningen att erbjuda de unga som går ut grundskolan en utbildningsplats eller en väg till utbildning är extra stor i Helsingfors, eftersom de mångsidiga utbildningsplatserna i huvudstaden lockar en mängd unga också från de andra kommunerna i metropolområdet och från landet i övrigt. 

Ett stort antal åtgärder har vidtagits, pågår och planeras för att de unga ska fortsätta från grundskolestadiet till utbildning på andra stadiet. Mycket arbete har också gjorts för att de unga ska avlägga examen och antalet studieavhopp minska.

Stadsfullmäktige anser nu under Helsingfors jubileumsår det vara viktigt att alla tillgängliga medel används för att de som går ut grundskolan och andra ska få en utbildningsplats och unga arbetslösa helsingforsare en möjlighet till utbildning och arbete. Staden kan lyckas i denna uppgift i samarbete med staten. Liksaså bidrar partnerskapet mellan staden och näringslivet till att unga via yrkesinriktade studier och flexibla och individuella utbildningsspår får en plats i arbetslivet.

Med tanke på att utmaningen är långvarig är det också viktigt att nya lösningar och genomförandemetoder söks för framtida utbildnings- och arbetsmodeller. Stadsfullmäktige anser att de nuvarande kommunala och statliga verksamhetsmodellerna och stadgorna inte får utgöra ett hinder då de ungas framtid ska byggas. 

Stadsfullmäktige utmanar näringslivet, organisationerna och staten att tillsammans med staden säkra utbildnings- och arbetsplatser för unga helsingforsare för att alla unga finländare ska ha samma möjlighet till mer än grundläggande utbildning i enlighet med vars och ens begåvning och särskilda behov.

För att unga helsingforsare ska ha garanterade utbildnings- och arbetsmöjligheter och utslagning bland unga kunna förebyggas anvisar staden ett särskilt anslag på 10 miljoner euro för det nedanstående.

-        Handledning ordnas på så sätt för unga helsingforsare som går ut grundskolan att varenda en nås, och en utbildnings- eller fortsättningsplats garanteras. 

-        Nya lösningar och genomförandemetoder söks för framtida utbildnings- och arbetsmodeller. 

-        Effektiviserade försök med uppsökande ungdomsarbete genomförs. 

-        Yrkesutbildningen byggs ut, och graden av fullföljd yrkesutbildning höjs genom effektiviserade åtgärder eller försök.  

-        Antalet avhopp från yrkesutbildning minskas. 

-        Antalet läroavtalsplatser ökas, och försök med utvecklad läroavtalsutbildning genomförs i samarbete med näringslivet.

-        Deltagandet bland unga ökas.

Stadsstyrelsen ämnar då stadsfullmäktige fattat beslutet uppmana utbildningsnämnden, socialnämnden, ungdomsnämnden och personalcentralen att i samråd med ekonomi- och planeringscentralen bereda ett förslag till åtgärder och en plan för anslagsanvändningen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 02.04.2012 § 321

HEL 2012-005157 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee myöntää Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuoden johdosta kaupunginhallituksen käytettäväksi 10 miljoonan euron erillismäärärahan kohdistettavaksi nuorten syrjäytymistä ehkäiseviin toimenpiteisiin.

Samalla kaupunginvaltuusto oikeuttanee kaupunginhallituksen ylittämään vuoden 2012 talousarvion määrärahoja seuraavasti:

Lukua / kohtaa

 

euroa

 

 

 

1 04 02

Käyttövarat, Khn käytettäväksi

10 000 000

 

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566