Helsingfors stad

Protokoll

5/2012

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kaj/10

 

14.03.2012

 

 

 

 

 

 

§ 68

Detaljplaneändring för kvarteren nr 49177 - 49179 och andra områden på Degerö (södra delen av Hålvik) (nr 12016)

HEL 2011-001618 T 10 03 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade konstatera att stadsdirektör Jussi Pajunen var jävig och inte deltog i behandlingen av ärendet.

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag godkänna detaljplaneändring för kvarteren nr 49177–49179 och gatu-, park-, närrekreations- och specialområden i 49 stadsdelen (Degerö, Stansvik) enligt stadsplaneringskontorets detaljplaneavdelnings ritning nr 12016, daterad 25.11.2010 och ändrad 31.1.2012.

Behandling

Efter att ha förklarat diskussionen avslutad anförde ordföranden såsom redogörelse att ledamoten Yrjö Hakanen under diskussionen hade föreslagit att stadsfullmäktige skulle besluta återremittera ärendet till stadsstyrelsen för ny beredning.

Ordföranden konstaterade att ledamoten Yrjö Hakanens förslag om återremiss inte hade understötts, varvid det förföll.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Paula Vartiainen, planläggningssekreterare, telefon: 310 36045

paula.vartiainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12016 kartta, päivätty 25.11.2010, muutettu 31.1.2012

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12016 selostus, päivätty 25.11.2010, muutettu 31.1.2012 (päivitetty kokouksen 31.1.2012 mukaiseksi)

3

Havainnekuva 31.1.2012

4

Kaitalahden eteläosa, kuivatus ja tulvasuojelu

5

Vuorovaikutusraportti 25.11.2010, täydennetty 31.1.2012

6

Päätöshistoria Kvstoon

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnalisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Förslagstext
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4
Bilaga 5
Bilaga 6

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

 

Helen Sähköverkko Oy

 

Helsingin Energia -liikelaitos

 

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna detaljplaneändring för kvarteren nr 49177–49179 och gatu-, park-, närrekreations- och specialområden i 49 stadsdelen (Degerö, Stansvik) enligt stadsplaneringskontorets detaljplaneavdelnings ritning nr 12016, daterad 25.11.2010 och ändrad 31.1.2012.

Sammandrag

Detaljplaneområdet ligger i området vid Huvudvägen, Hålviksvägen och Silvergruvsvägen.

Tomtexploateringen i södra delen av Hålvik är nu 0,13 i genomsnitt. Detaljplaneändringen gör det möjligt att effektivisera markanvändningen i småhusområdet.  De nuvarande gränserna för byggnadsytorna i kvarteren i området har flyttats så att dessa blir rymligare och byggrätten har höjts. I hörnet av Huvudvägen och Silvergruvsvägen har det anvisats en ny tomt för fristående småhus genom att ett gatuområde, ett område för byggnader och anläggningar för samhällsteknisk försörjning (ET) och ett kvartersområde för affärsbyggnader (KL) har slagits ihop. Tomtexploateringstalet 0,25 i detaljplaneändringen höjer byggrätten med ca 6 000 m² vy (i den gällande detaljplanen 7 009 m² vy). Byggrätten på tomterna uppgår sammanlagt till 13 253 m² vy. Huvudgatans gatuområde har gjorts bredare eftersom det ska grävas ett öppet dike för områdesdränering och översvämningsskydd i områdets västra kant och en gångväg ska anläggas i gatans östra kant.

I förslaget till detaljplan har ett parkområde (i den gällande detaljplanen VL) söder om Hålvikens småbåtshamn strukits med de för gångtrafik reserverade områdesdelarna utmed strandlinjen.

Föredraganden

Utgångspunkter

Planläggningsläge

I Generalplan 2002 för Helsingfors tas området upp som småhusdominerat bostadsområde.

I delgeneralplanen för Kronbergsstranden, godkänd av stadsfullmäktige 10.12.2008, anges området som ett småhusområde (AP). Omedelbart öster om området har det betecknats nya småhusområden. Körförbindelse till dem ordnas genom att förlänga Silvergruvsvägen österut.

För största delen av södra Hålvik gäller detaljplan nr 9320 (fastställd 2.8.1988). Efter att detaljplanen fastställts har det gjorts sju tomtvisa detaljplaneändringar. I de gällande detaljplanerna utgör tomterna kvartersområde för fristående småhus (AO). Byggrätten anges i kvadratmeter våningsyta för varje byggnadsyta. Den genomsnittliga tomtexploateringen uppgår till 0,13. I hörnet av Huvudvägen och Silvergruvsvägen finns ett kvartersområde för affärsbyggnader med byggrätt på 60 m² vy.

Utarbetandet av en detaljplan och en detaljplaneändring för områdena öster och söder om detaljplaneområdet (Silverdalen och utvidgningen av Hålvik) är aktuella. Stadsplaneringsnämnden tillstyrkte 17.12.2009 förslaget till detaljplan och detaljplaneändring (nr 11950).

Ägandeförhållanden

Kvartersområdena är i privat ägo och staden äger resten av området.

Allmän beskrivning av området

Södra Hålvik är ett glest bebyggt småhusområde. Området har både gamla och nya byggnader. Hålviksparken avskiljer småhuskvarteren från havsviken. I parkens södra kant finns en översvämningsdamm.

Södra Hålvik gränsar i söder till det planerade bostadsområdet Silverdalen som är en del av den kommande stadsdelen Kronbergsstranden.

I den gällande detaljplanen anges ett frontmannahus från 1950-talet som har skyddats med beteckningen sr-2.

Detaljplaneområdet ligger i en terrängsänka mellan Hålviken och Stansviken.

Dräneringssystemet i området söder om Hålviksparken baserar sig på att dagvattnet leds till ett öppet dike vid Huvudvägen. Dagvattnen samlas upp i en översvämningsreservoar i Hålviksparken och pumpas därifrån till Hålviken. Vid funktionsstörningar i dräneringssystemet har det tidvis förekommit dagvattenöversvämningar i detaljplaneområdet.

Markytan i detaljplaneområdet är mycket jämn vid Huvudvägen och den lägsta marknivån ligger på +0,4… +0,9 meter. Hålviken har försetts med en översvämningsdamm som skyddar området mot havsvattenöversvämningar. Dammens höjd är +2,3… +2,7.

Mål

Målet för detaljplaneändringen är att skapa förutsättningar att effektivare utnyttja den befintliga, delvis bebyggda tomtmarken genom att höja byggrätten i området och att flytta på gränserna för byggnadsytorna så att dessa blir rymligare.

Dessutom syftar man till att i detaljplanen göra det möjligt att vidta åtgärder med tanke på områdesdräneringen och översvämningsskyddet i småhusområdet och att anlägga en gångväg vid Huvudvägen.

Innehållet i detaljplaneändringen

Området har en yta på ca 6,7 ha, varav ytan för AO-tomterna är sammanlagt ca 5,3 ha. Kvartersområdet för fristående småhus (AO) i området har 34 tomter med ytor av mycket varierande storlekar. I hörnet av Huvudvägen och Silvergruvsvägen anvisas en ny AO-tomt som har bildats av gatuområde, ett område för byggnader och anläggningar för samhällsteknisk försörjning (ET) och ett kvartersområde för affärsbyggnader (KL). Den nuvarande tomtexploateringen uppgår till 0,13 i genomsnitt. Tomtexploateringstalet i förslaget till detaljplaneändring är 0,25, vilket innebär att byggrätten höjs med sammanlagt 6 244 m² vy. Den totala våningsytan i området uppgår till 13 253 m².

På basis av den samhällstekniska översiktsplanen skapas det förutsättningar att förbättra områdesdräneringen och översvämningsskyddet i området. I detaljplanen anges bestämmelser om det öppna diket i Huvudvägens södra ända, om översvämningsreservoaren, om översvämningsdammens höjd, om golvnivån i den nedersta bostadsvåningen i de nya byggnaderna och om frågan om att absorbera dagvattnet i marken och att sakta ned flödet på tomterna.

Huvudvägens gatuområde breddas med 2,5 meter, dvs. det nu 8 meter breda gatuområdet blir 10,5 meter brett. Detta innebär att en cirka 1,25 meter bred remsa av tomterna vid Huvudvägen i kvarteren nr 49178 och 49179 ändras till gatuområde med undantag av tomterna nr 49178/9 och 52. Dimensioneringen av det nya gatuområdet gör det möjligt att anlägga en gångbana i gatans östra kant.

Den nuvarande skyddsbeteckningen sr-2 för frontmannahuset från 1950-talet ändras till sr-3 på basis av en inventering som gjorts.

På basis av de uppgifter som fåtts av stadsmuseet har ett gruvschakt från 1700-talet i sydöstra delen av kvarteret nr 49178, som med stöd av lagen om fornminnen (295/63) ska betraktas som en fornlämning, fått beteckningen sm i detaljplanen.

Tillbyggandet enligt förslaget till detaljplan förutsätter en enda ändring i den samhällstekniska försörjningen i detaljplaneområdet. Det ska byggas en transformatorstation med medelspänning i Hålviksparkens norra kant i stället för den nuvarande transformatorstationen vid Huvudvägens vändplats.

Konsekvenser av detaljplaneändringen

Området bevaras som ett egnahemsområde med byggnadsbestånd i olika åldrar. Egnahemskvarteren förtätas så småningom.

Kompletteringsbyggandet ökar trafikmängden i området med ca 100 fordon om dygnet. Trafikmängden på Huvudvägen från Hålviksvägen söderut blir ungefär dubbelt så stor som nu. Att bredda Huvudvägens gatuområde för en gångbana och ett större öppet dike än nu påverkar växtligheten vid gatan på de tomter som gränsar till gatan. Träden i gatuområdet måste fällas på grund av ändringarna. Fotgängarnas säkerhet blir bättre på Huvudvägen i och med att gatan får en ny gångbana. Den nya gångförbindelsen utmed Hålviksstranden förbättrar kontinuiteten i nätverket av gång- och cykelstråk vid stränderna.

Att åtgärderna i granskningen över översvämningsrisken vidtas och detaljplanen förverkligas minskar och jämnar ut dagvattenflödet i detaljplaneområdet. Tillbyggandet påverkar vattenbalansen bara i viss mån eftersom största delen av byggandet sker på ett lerjordsområde som dåligt absorberar vatten.

Boendeförhållandena i området förändras till vissa delar. Den viktigaste ändringen av kompletteringsbyggandet är att invånarantalet ökar med ca 120 personer. Åtgärderna för områdesdräneringen och översvämningsskyddet förbättrar boendeförhållandena.

Kostnader för detaljplaneändringen

Detaljplaneändringen medför staden byggkostnader enligt följande (exklusive mervärdesskatt, prisnivån 9/2010): Huvudvägen och det öppna diket 0,5 mn euro, anordningarna för reservström för översvämningspumpstationen 0,5 mn euro, höjning av översvämningsdammen 0,1 mn euro, grävning av diket vid Hålvikskleven och ersättandet av transformatorstationen med medelspänning med en ny station 0,2 mn euro, dvs. sammanlagt 1,4 mn euro.

Planeringsfaser och växelverkan

Planläggningen har inletts på stadens initiativ.

Intressenterna underrättades om att frågan om en detaljplaneändring blivit väckt genom en skrivelse från stadsplaneringskontorets detaljplaneavdelning. Samtidigt med skrivelsen fick de ett program för deltagande och bedömning (daterat 29.12.2008). Deltagandet och växelverkan ordnades i enlighet med programmet för deltagande och bedömning, som i likhet med utgångspunkterna och målen för detaljplanen presenterades vid ett diskussionsmöte för allmänheten 15.1.2009.

Utkastet till detaljplaneändring skickades till intressenterna (skrivelsen daterad 13.9.2010). Utkastet till detaljplaneändring, illustrationen och utkastet till detaljplanebeskrivning hölls framlagda på Degerö bibliotek och stadsplaneringskontoret 20.9–11.10.2010 och på stadsplaneringskontorets webbsidor. Ett diskussionsmöte om utkastet ordnades 27.9.2010.

Myndighetssamarbete

Under beredningen av detaljplaneändringen bedrevs myndighetssamarbete med affärsverket Helsingfors Energi, HRM Vatten, byggnadstillsynskontoret, byggnadskontoret, stadsmuseet och fastighetskontorets tomtavdelning.

Åsikter

Under beredningen av detaljplaneändringen fick stadsplaneringskontorets detaljplaneavdelning 16 skrivelser med åsikter. Sex av åsikterna gällde utkastet till detaljplaneändring. Dessutom framfördes muntliga åsikter vid diskussionsmötet och i telefon.

Åsikterna om utkastet till detaljplaneändring gällde de tomtvisa möjligheterna till tillbyggande, byggrätten för biutrymmen, innehållet i detaljplanebeteckningen AO och tomtanslutningarna. Dessutom framfördes det i en av åsikterna att besvären gällande delgeneralplanen för Kronbergsstranden väsentligt kommer att påverka detaljplaneändringen för södra Hålvik.

I den bifogade rapporten om växelverkan redogörs i sammandrag för myndigheternas utlåtanden och åsikterna och för genmälena till dessa.

Förslaget framlagt, anmärkningar och utlåtande

Förslaget hölls offentligt framlagt 14.1–14.2.2011. På grund av bristfällig informering om framläggandet i utkastsfasen hölls förslaget offentligt framlagt även 4.11–5.12.2011.

Det gjordes sammanlagt sju anmärkningar mot förslaget och tre av dem lämnades in under det första framläggandet. Utanför framläggningstiden kom en skrivelse. Anmärkarna upprepade sina anmärkningar och kompletterade dem delvis under det andra framläggandet. Också avsändaren av skrivelsen framförde en anmärkning med samma innehåll som i skrivelsen. Dessutom framfördes en ny anmärkning.

Affärsverket Helsingfors Energi, Helen Elnät Ab, räddningsverket, miljöcentralen, fastighetsnämnden, stadsmuseet, samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster, nämnden för allmänna arbeten och Säkerhets- och kemikalieverket Tukes avgav utlåtande om förslaget.

Anmärkningar och skrivelse

Anmärkningarna gällde gångförbindelsen utmed den innersta delen av Hålviken, den bristfälliga informeringen av intressenterna i utkastsfasen för detaljplanen och frågan om att delgeneralplanen för Kronbergsstranden inte vunnit laga kraft.

Det konstateras i skrivelsen att gång- och cykelstråket som planerats i Hålviksparken hotar den lokala verksamheten och miljön och att markområdets ägare inte hade kontaktats under beredningen av detaljplaneändringen.

Anmärkningarna och skrivelsen har beaktats i planläggningen genom att förslaget har framlagts på nytt och parkområdet (VL) utmed stranden med områdesdelar reserverade för allmän gångtrafik har strukits. Delgeneralplanen för Kronbergsstranden trädde i kraft 23.6.2011 med undantag av Stansviksheden.

Utlåtanden

Miljöcentralen, räddningsverket, stadsmuseet, fastighetsnämnden, affärsverket Helsingfors Energi och Helen Elnät Ab har ingenting att påpeka om förslaget till detaljplaneändring.

Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster anser att det ska anges en ledningsgränd i detaljplanen för det öppna diket vid kvarteret nr 49179 vid Huvudvägen eftersom gatuområdet ska breddas och diket i fråga flyttas till gatuområdets kant i området för tomterna i kvarteret nr 49179. Flyttningen ska finansieras med medel utanför vattenverksfunktionerna.

Nämnden för allmänna arbeten påpekar att det inte ska tillåtas att nybyggnader uppförs i en nivå som underskrider den rekommenderade höjdnivån i anvisningarna för översvämning. Innan detaljplanen godkänns ska projektets inverkan på Hålvikens översvämningsdamm med hänsyn till lagstiftningen om dammsäkerheten utredas med Närings-, trafik- och miljöcentralen i Tavastland som är dammsäkerhetsmyndigheten.

Fastighetsnämnden konstaterar att breddningen av Huvudgatans gatuområde från nuläget förutsätter områdesarrangemang mellan privata markägare och staden. Den nya tomten för fristående småhus nr 49178/52 som ska bildas av områden i stadens ägo kommer att reserveras efter att detaljplanen trätt i kraft. Det är möjligt att bilda tomten först efter att Huvudvägens vändplats för kollektivtrafik har ersatts med andra arrangemang. Det är inte nödvändigt att föra markpolitiska underhandlingar.

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes konstaterar att det inte finns något hinder för detaljplaneändringen med den förutsättningen att den säkerhetszon mellan de nya bostadshusen och oljecisternerna i Degerö oljeförsörjningsområde som Tukes tog upp i sin tidigare utlåtande genomförs.

Med anledning av utlåtandena har det inte gjorts ändringar i förslaget. I förslaget till detaljplaneändring anges en detaljplanebeteckning för ett öppet dike med bestämmelser som använts i dimensioneringen av gatuområdets genomskärning. Fördelningen av byggkostnaderna för åtgärderna för översvämningsskyddet löses i samband med genomförandeplaneringen. Efter de åtgärder för områdesdränering och översvämningsskydd som tas upp i utkastet till detaljplanebeskrivning är översvämningsrisken så liten att miniminivån +2,0 i bestämmelserna för de nya bostadshusen är möjlig. Man kommer att sluta lagra flytande bränslen i stor skala i Degerö oljeförsörjningsområde och hela området ska bebyggas med bostäder och verksamhetslokaler. Verksamheten i de oljeförsörjningsområden som ligger närmast Hålvik har redan avslutats. Avståndet mellan bostadsområdet Hålvik och oljecisternerna i funktion uppfyller Tukes krav på minimiavstånd.

I rapporten om växelverkan redogörs i sammandrag för anmärkningarna, skrivelsen och utlåtandena och för genmälena till dessa.

Ändringar i förslaget till detaljplaneändring

Med anledning av anmärkningarna och skrivelsen har förslaget till detaljplaneändring ändrats enligt följande: Parkområdet (VL) på ca 0,25 ha söder om Hålvikens båthamn med områdesdelar reserverade för gångtrafik utmed strandlinjen har strukits.

Dessutom har vissa tomtnummer justerats.

Ändringarna är inte väsentliga och förslaget behöver därför inte läggas fram på nytt.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Paula Vartiainen, planläggningssekreterare, telefon: 310 36045

paula.vartiainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12016 kartta, päivätty 25.11.2010, muutettu 31.1.2012

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12016 selostus, päivätty 25.11.2010, muutettu 31.1.2012 (päivitetty kokouksen 31.1.2012 mukaiseksi)

3

Havainnekuva 31.1.2012

4

Kaitalahden eteläosa, kuivatus ja tulvasuojelu

5

Vuorovaikutusraportti 25.11.2010, täydennetty 31.1.2012

6

Päätöshistoria Kvstoon

Bilagematerial

1

Ilmakuva

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnalisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Förslagstext
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4
Bilaga 5
Bilaga 6

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

 

Helen Sähköverkko Oy

 

Helsingin Energia -liikelaitos

 

För kännedom

Kaupunkisuunnittelulautakunta

Kiinteistölautakunta

Rakennuslautakunta

Yleisten töiden lautakunta

Kaupunginmuseo

Pelastuslaitos

Ympäristökeskus

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 27.02.2012 § 205

HEL 2011-001618 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä 49. kaupunginosan (Laajasalo, Tahvonlahti) kortteleiden nro 49177 - 49179 sekä katu-, puisto-, lähivirkistys- ja erityisalueiden asemakaavan muutoksen kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston 25.11.2010 päivätyn ja 31.1.2012 muutetun piirustuksen nro 12016 mukaisena.

Käsittely

27.02.2012 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Jussi Pajunen

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Paula Vartiainen, kaavoitussihteeri, puhelin: 310 36045

paula.vartiainen(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 31.01.2012 § 34

HEL 2011-001618 T 10 03 03

Ksv 1087_1, Tahvonlahden osa-alue, karttaruutu J3

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti lähettää 25.11.2010 päivätyn ja 31.1.2012 muutetun  49. kaupunginosan (Laajasalo, Tahvonlahti) kortteleiden 49177–49179 ja katu-, puisto-, lähivirkistys- sekä erityisalueiden asemakaavan muutosehdotuksen kaupunginhallitukselle puoltaen sen hyväksymistä.

Lautakunta päätti muuttaa asemakaavan muutosehdotusta seuraavasti: 

Muistutusten ja kirjeen johdosta tehdyt muutokset

-        Kaitalahden venesataman eteläpuolinen noin 0,025 hehtaarin kokoinen puistoalue (VL) rantaviivan suuntaisine jalankululle varattuine alueen osineen on poistettu.

Muut tehdyt muutokset

-        Eräitä tonttinumeroita on tarkistettu.

Samalla lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, ettei kaavan muutosehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.

Lisäksi lautakunta päätti antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastaukset kaupungin perusteltuna kannanottona tehtyihin muistutuksiin.

Päätöksen jakelu:

- kaupunginhallitus
- hallintokeskus, Kaj:n rooteli ******************

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Petteri Erling, arkkitehti, puhelin: 310 37467

petteri.erling(a)hel.fi

Jouni Kilpinen, diplomi-insinööri, teknistaloudellinen suunnittelu, puhelin: 310 37251

jouni.kilpinen(a)hel.fi

Heikki Palomäki, liikenneinsinööri, liikennesuunnittelu, puhelin: 310 37235

heikki.palomaki(a)hel.fi

Riitta Salastie, arkkitehti, rakennussuojelu, puhelin: 310 37218

riitta.salastie(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566