Helsingfors stad

Protokoll

19/2011

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kaj/9

 

14.12.2011

 

 

 

 

 

 

§ 256

Detaljplan för koloniträdgårdsområde och gatuområde och detaljplaneändring för parkområde i Vallgård (nr 11990)

HEL 2011-001049 T 10 03 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag godkänna detaljplan för koloniträdgårdsområde och gatuområde och detaljplaneändring för parkområde i 22 stadsdelen (Vallgård) enligt stadsplaneringskontorets detaljplaneavdelnings ritning nr 11990, daterad 10.6.2010 och ändrad 5.5.2011.

Föredragande

Stadsstyrelse

Upplysningar

Timo Härmälä, stadssekreterare, telefon: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavakartta nro 11990

2

Havainnekuva

3

Valokuvia

4

Vuorovaikutusraportti

5

Päätöshistoria

6

Oheismateriaalia

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Förslagstext
Kunnalisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen vahvistaminen
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4
Bilaga 5

HSY Vesihuolto

 

Helen Sähköverkko Oy

 

Helsingin Energia -liikelaitos

 

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna detaljplan för koloniträdgårdsområde och gatuområde och detaljplaneändring för parkområde i 22 stadsdelen (Vallgård) enligt stadsplaneringskontorets detaljplaneavdelnings ritning nr 11990, daterad 10.6.2010 och ändrad 5.5.2011.

Sammandrag

Området ligger i Vallgårdsdalen och gränsar till Gumtäkts botaniska trädgård, Tavastvägen och den nuvarande Gumtäktsgatan.

Detaljplanen och detaljplaneändringen gör det möjligt att fortsätta koloniträdgårdsverksamheten, att vidareutveckla området och i synnerhet att bevara och reparera den kulturhistoriskt värdefulla områdeshelheten och de arkitektoniskt värdefulla byggnaderna. Koloniträdgårdens kulturhistoriskt och trädgårdsarkitektoniskt betydelsefulla värden och särdrag bevaras och den försvunna utformningen av parken och växtanläggningarna återställs. Vallgårds koloniträdgård utvecklas som en del av ett större rekreationsområde och möjligheterna att ta sig genom området förbättras med nya gång- och cykelförbindelser.

För området norr om detaljplaneområdet har utarbetats ett förslag till detaljplan och detaljplaneändring nr 11978.

Gatan söder om koloniträdgården ändras till en lågfartsgata.

Arealen på området är ca 7,8 ha, varav 7,5 ha är koloniträdgårdsområde och ca 0,3 ha gatuområde. Den sammanlagda våningsytan är 5 470 m².

Föredraganden

Utgångspunkter

Planläggningsläge

I Generalplan 2002 för Helsingfors tas området upp som ett stadsparksområde som ska utvecklas som en mångsidig verksamhets-, träff-, kultur- och naturmiljö. Till området får förläggas nödvändiga lokaler för samhällsteknisk försörjning och trafikleder. Dessutom är det fråga om ett kulturhistoriskt, arkitektoniskt och med tanke på landskapskulturen värdefullt område som ska utvecklas utgående från att områdets värden och egenskaper bevaras. Den nu utarbetade detaljplanen och detaljplaneändringen stämmer överens med generalplanen.

Koloniträdgårdsområdet har inte planlagts.

För södra kanten av området gäller detaljplan nr 9035 (fastställd 16.12.1985), i vilken området tas upp som parkområde.

Andra planer och utredningar

Utredning om Vallgårds koloniträdgårds historia, utvecklingsprinciper och -anvisningar. LOCI maisema-arkkitehdit Oy.

Referensplan för den nya typstugan. Arkkitehdit Frondelius+Keppo +Salmenperä Oy.

Byggsättsanvisningar. Stadsplaneringskontoret.

Renoveringsplan för bäcken och parkzonen. LOCI maisema-arkkitehdit, sakkunnig i vattenteknik Henry Lindgren, Infrako Oy.

Ägandeförhållanden

Området är i stadens ägo. Koloniträdgårdsområdet har utarrenderats till Vallilan Siirtolapuutarhayhdistys ry för tiden 1.1.1997−31.12.2026.

Allmän beskrivning av området

Vallgårds koloniträdgård som grundades år 1932 är en av stadens äldsta och bäst bevarade koloniträdgårdsområden. Arkitekt Birger Brunila utarbetade detaljplanen för koloniträdgården år 1931 och trädgårdsarkitekt Elisabeth Koch gjorde upp en planteringsplan år 1932.

Området har till en stor del förverkligats enligt de ursprungliga planerna och den geometriska utformningen representerar den klassiska stilen som var mycket typisk för tidsperioden i fråga. Vallgårds koloniträdgård är ett kulturhistoriskt och trädgårdsarkitektoniskt värdefullt objekt.

I detaljplaneområdet finns kulturhistoriskt och arkitektoniskt värdefulla byggnader. I det ursprungliga byggnadsbeståndet ingår en paviljong och ett skjul ritade av Gunnar Taucher och en museistuga som ägs och underhålls av koloniträdgårdsföreningen. Stugan representerar den renaste formen av klassicism från 1930-talet. De bevarade typstugorna utgör en kulturhistoriskt värdefull helhet.

Byggd miljö

Det harmoniska byggnadsbeståndet i området är kulturhistoriskt värdefullt. Husen har med omsorg gjorts till en del av trädgården och de präglas av lågskalighet och naturlig användning av trämaterial.

Naturmiljö

Vallgårds koloniträdgård ligger mellan två åsar i Vallgårdsdalen. Åsarnas branta sluttningar stiger från dalens botten till över 20 meters höjd och bildar klara gränser på dalens norra och södra utkant. Landskapet öppnar sig i riktningen öster-väster mot Gammelstadsviken. I öster förhindrar Tavastvägens bro vyerna mot havet, i väster buktar sig parken mot norr och slutar vid huvudbanan och stadsdelarna Östra Böle och Kottby. Jordmånen i dalen har tidigare varit havsbotten och den består av lerjord som sätter sig lätt och därför dåligt lämpar sig för byggande. I dalens botten strömmar Gumtäktsbäcken som börjar i Ilmala och mynnar i Gammelstadsviken. Området var Gumtäkts gårds odlingsmark innan koloniträdgården grundades år 1932.

Skyddsobjekt

Norr om området ligger Gumtäkts gård som daterar från 1400-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden har uppförts på 1840-talet. En annan skyddad byggnad som man kan se från koloniträdgården är Pauluskyrkan ritad av B. Liljeqvist år 1931. Byggnaderna är skyddade i detaljplanen.

Samhällsteknisk försörjning

Detaljplaneområdet har ett kombinerat avlopp för allmän vattenförsörjning, el- och telefonkablar och ett vattenledningsnätverk som används sommartid och som är i koloniträdgårdsföreningens ägo. Området omfattas av nätverket för samhällsteknisk försörjning.

Grundförhållanden

Det är fråga om ett lerjordsområde där lerjordsskiktet är 5−16 m tjockt. Skiktet är som tunnast i områdets södra kant och som tjockast i mittersta delen av området. Markens höjdnivå är +4,0−+1,7 i riktningen öster−väster. Grundvattennivån ligger nära markytan.

Miljöstörningar

Fordonstrafiken på Tavastvägen öster om detaljplaneområdet orsakar buller i området. Gumtäktsbäckens vattenkvalitet har tidvis varit relativt dålig vid koloniträdgården.

Innehållet i detaljplanen och detaljplaneändringen

Ett centralt mål för detaljplanen och detaljplaneändringen är att passa ihop koloniträdgårdens historiska värden med den nuvarande användningen av området och de aktuella behoven utgående från att detaljplanen gör det möjligt att vidareutveckla området som ett koloniträdgårdsområde. Detaljplanen baserar sig på de ursprungliga planerna av arkitekt Birger Brunila och trädgårdsarkitekt Elisabeth Koch och principerna i planerna. De har dock tillämpats efter nutidens krav.

Vallgårds koloniträdgård är ett kulturhistoriskt och trädgårdsarkitektoniskt värdefullt objekt. Målet är att bevara och återställa Vallgårds koloniträdgårds kulturhistoriska, trädgårdsarkitektoniska och arkitektoniska särdrag och att tydligare begränsa koloniträdgården i dalen genom att göra dess sydöstra hörn rakare. För koloniträdgården har det uppgjorts kompletterande byggsättsanvisningar, en ny typstugsplan och en renoveringsplan för bäcken och parkzonen. Avsikten är att säkerställa den fortsatta verksamheten i och utvecklingen av koloniträdgården.

Byggnadskontoret inbakar byggsättsanvisningarna och typstugsplanen i arrendeavtalsvillkoren för koloniträdgården. Avsikten är att byggnadsnämnden inte ska behandla anvisningarna eftersom byggandet och reparationerna i området i första rummet övervakas av koloniträdgårdsföreningen. Byggsättsanvisningarna och typstugsplanen har fogats till detaljplanebeskrivningen.

Körförbindelsen till koloniträdgården och till idrottsplanerna intill ordnas genom att ändra Elisabeth Kochs väg (tidigare Gumtäktsgatan) till en lågfartsgata. Koloniträdgården förenas tätare med det omgivande parkområdet och nätverket för gång- och cykelvägar. På detta vis görs det möjligt att anlägga en allmän gångförbindelse genom koloniträdgårdsområdet.

Koloniträdgården har betecknats som ett kulturhistoriskt och trädgårdsarkitektoniskt värdefullt koloniträdsgårdsområde (RP/s), i vilket miljön ska bevaras. De kulturhistoriskt, arkitektoniskt och trädgårdsarkitektoniskt värdefulla särdragen på byggnaderna, typstugorna, lotterna och de gemensamma områdena ska bevaras och återställas så att de motsvarar de ursprungliga planeringsprinciperna.

Koloniträdgårdens klubbhus Toimela har ursprungligen byggts till en paviljong enligt arkitekt Gunnar Tauchers ritningar. Husets ursprungliga delar ska skyddas med beteckningen sr-1 och paviljongen ska återställas till sin ursprungliga skepnad genom att riva den senare utbyggda delen. I detaljplanen görs det möjligt att utbygga paviljongen mot öster. Museistugan som ägs och underhålls av koloniträdgårdsföreningen är ett bra bevarat exempel på en typstuga byggd enligt de ursprungliga ritningarna på 1930-talet. Museistugan har skyddats med beteckningen sr-1. Det ursprungliga skjulet har skyddats med beteckningen sr, dvs. en byggnad som ska skyddas.

Samhällsteknisk försörjning

I en översiktsplan för Gumtäktsbäcken föreslås att den nuvarande betongrännan ska ersättas med en kombination av en bäckfåra och två parallella rör. Det ska anläggas ett specialavlopp i korsningspunkten av det kombinerade avloppet från Gumtäkts gård och de nya rören i Gumtäktsbäcken. Dagvattnet från Elisabeth Kochs väg leds till det redan befintliga kombinerade avloppet.

Namnskick

Namnkommittén beslutade 20.8.2008 föreslå namnet Elisabeth Kochs väg på den väg som nu heter Gumtäktsgatan.

Konsekvenser av detaljplanen

Det gamla byggnadsbeståndet i koloniträdgården skyddas i detaljplanen och repareras utgående från att de arkitektoniska och kulturhistoriska särdragen ska bevaras. Användningen av ursprungliga bevarade byggnadsdelar föredras och ursprungliga eller motsvarande material och metoder ska användas i reparationerna. Man kan börja reparera och renovera stugorna i koloniträdgården enligt de nya typritningarna och byggsättsanvisningarna. I reparation av fasaderna ska man följa färgsättningsplanen, vilket harmoniserar det kulturhistoriskt värdefulla byggnadsbeståndet. I detaljplanen har det anvisats några nya byggplatser som stöder trädgårdens historiska utformning.

Den trädgårdsarkitektoniskt värdefulla utformningen bevaras och återställs med detaljplanen. De gamla trädgårdsarkitektoniskt värdefulla växtanläggningarna renoveras och återställs och det ges anvisningar om begränsningen av vissa enstaka lotter som gränsar till de gemensamma områdena.

Gumtäktsbäcken som strömmar i en betongränna i koloniträdgårdsområdet ska renoveras. Med ombyggnaden av bäckfåran strävar man efter att hejda översvämningar i bäcken i koloniträdgården.

I Helsingfors stads handlingsplan för bullerbekämpning (2008) har man föreslagit bullerskydd vid Tavastvägen intill koloniträdgården. Med bullerskydd enligt planen (bullerplank och bullerräcke) kan man skydda området så att bullernivån dagtid underskrider 55 dB i största delen av koloniträdgården.

Detaljplanen har bara små konsekvenser för trafiken. Trafikarrangemangen på Elisabeth Kochs väg blir klarare och trafiken lugnare när gatan ändras till en lågtrafikgata. Gångförbindelserna kompletteras i och med att det görs möjligt att anlägga en allmän gångförbindelse genom koloniträdgården.

Genomförande

Genomförandet av detaljplanen orsakar staden kostnader på ca 3,0 mn euro exklusive mervärdesskatt. Kostnaderna föranleds av renovering av Gumtäktsbäcken, anläggande av Elisabeths Kochs väg, omgärdande av området (ståltrådsstängsel och häck), träd som ska planteras, häckar i de allmänna områdena, renovering av gång- och cykelvägar och den nödvändiga terrängformningen.

Planeringsfaser och växelverkan

Planläggningsarbetet har inletts på staden initiativ.

När planläggningsarbetet inleddes ingick Vallgårds koloniträdgård i detaljplaneprojektet för Vallgårdsdalens kollektivtrafikgata. Ett program för deltagande och bedömning för koloniträdgården och kollektivtrafikgatan sändes till intressenterna 7.3.2007.

Vallgårds koloniträdgård och Vallgårdsdalens kollektivtrafikgata skildes åt i separata detaljplaneprojekt år 2008.

Intressenterna underrättades om att frågan om planläggning av koloniträdgården blivit väckt genom en skrivelse från stadsplaneringskontorets detaljplaneavdelning. Samtidigt med skrivelsen fick de ett program för deltagande och bedömning (daterat 31.3.2010). Att frågan blivit väckt underrättades också i planläggningsöversikterna för 2009 och 2010.

Deltagande och växelverkan ordnades i enlighet med programmet för deltagande och bedömning. Förslaget till detaljplan har beretts i samarbete med Vallilan siirtolapuutarhayhdistys ry.

Utkasten till detaljplan, detaljplaneändring och detaljplanebeskrivning hölls framlagda på stadsplaneringskontoret och på Böle och Vallgårds bibliotek 12−30.4.2010 och på stadsplaneringskontorets webbplats. Ett diskussionsmöte om utkastet ordnades 20.4.2010.

Myndighetssamarbete

Myndighetssamarbete bedrevs under beredningen av detaljplanen och detaljplaneändringen med räddningsverket, byggnadskontoret, byggnadstillsynsverket, stadsmuseet, affärsverket Helsingfors Vatten, miljöcentralen och fastighetskontorets geotekniska avdelning.

Stadsmuseet konstaterade i sin åsikt att utkastet till detaljplan har beretts med omsorg och att stadsmuseet inte har någonting annat att kommentera om utkastet.

Åsikter

Sammanlagt 14 åsikter framfördes år 2007 om programmet för deltagande och bedömning för Vallgårds koloniträdgård och Vallgårdsdalens kollektivtrafikgata. Dessutom skickade miljöcentralen och stadsmuseet sina ställningstaganden. Åsikterna gällde kollektivtrafikgatan. Bara fyra av åsikterna gällde koloniträdgården. I åsikterna ansågs det som positivt att det utarbetas en detaljplan som garanterar att koloniträdgården bevaras.

Detaljplaneavdelningen fick 13 skivelser med åsikter om beredningen av förslaget till detaljplan och detaljplaneändring nr 11990. Åsikterna gällde utkastet till detaljplan. Dessutom framfördes muntliga åsikter vid diskussionsmötet och per telefon.

Åsikterna gällde bättre förbindelser genom området och det större antalet ingångar, förbudet att omgärda lotterna, den nya typstugsplanen, storleken på konstruktionerna, planerna att renovera bäcken och anläggandet av en lågfartsgata.

Åsikterna har beaktats i planläggningsarbetet i och med att antalet ingångar har minskats från sex till fyra stycken och den dagliga öppettiden på sommaren har gjorts två timmar kortare. Dessutom har storleken på konstruktionerna ändrats så att de motsvarar byggnadstillsynsverkets anvisningar.

För åsikterna, ställningstagandena och genmälena till dessa redogörs i detalj i rapporten om växelverkan (bilaga 4). En promemoria från diskussionsmötet 20.4.2010 finns som bilaga till rapporten.

Framläggande av förslaget till detaljplan, anmärkningar och utlåtanden

Förslaget hölls offentligt framlagt 13.8−13.9.2010, vilket hade kungjorts i enlighet med markanvändnings- och byggförordningen. Sex anmärkningar gjordes mot förslaget.

Förslaget har vidare sänts för utlåtande till fastighetsnämnden, miljönämnden, nämnden för allmänna arbeten, räddningsnämnden, byggnadsnämnden, direktionen för stadsmuseet, HRM Vatten, affärsverket Helsingfors Energi, Helen Elnät Ab och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland samt Vallilan siirtolapuutarhayhdistys ry.

Anmärkningar

Anmärkningarna gäller miljöstörningar från kollektivtrafikgatan, översvämningsproblemet i området, skyddet av området, förverkligandet av jämlikhet mellan odlarna, byggsättsanvisningarna, byggrättens volym och flervåningshusen.

Anmärkningarna har beaktats i planläggningsarbetet i och med att bestämmelsen om efterföljande av byggsättsanvisningarna har strukits i detaljplanen eftersom detaljplanebestämmelserna är tillräckligt detaljerade. Också våningsytorna och byggrätten har preciserats.

Utlåtanden

Utlåtandena gäller miljöstörningar från kollektivtrafikgatan, utgångspunkterna för detaljplanen, detaljplanebestämmelsernas utförlighet, byggsättsanvisningarna, översvämningsproblemet i området, förebyggande av områdesbrand och tekniska detaljer.

Utlåtandena har beaktats i planläggningsarbetet i och med att bestämmelsen om efterföljande av byggsättsanvisningarna har strukits i detaljplanen och en beteckning om en del av område reserverat för underjordiska ledningar har tillagts i detaljplanen.

För anmärkningarna, utlåtandena och genmälena till dessa redogörs i detalj i rapporten om växelverkan (bilaga 4).

Ändringar i förslaget till detaljplan och detaljplaneändring

Ändringar med anledning av utlåtandena

-        I detaljplanen har strukits bestämmelsen: Både i de allmänna områdena och på lotterna i koloniträdgårdsområdet ska man följa byggsättsanvisningarna för området.

-        Detaljplanebestämmelsen Permanenta stängsel får inte uppföras på lotterna har ändras till formen: Lotterna får omgärdas med ett högst 90 cm högt och mörkfärgat ståltrådsstängsel som ska uppföras 60−100 cm innanför lottgränsen.

-        En byggnadsyta och byggrätt på 15  vy för en kiosk har tillagts på detaljplanekartan.

-        Våningsyta på 22  vy för den skyddade paviljongen har tillagts på detaljplanekartan.

-        Våningsytan 55  vy för bastun har preciserats på detaljplanekartan.

-        En del av område reserverat för en underjordisk ledning har betecknats på detaljplanekartan.

Övriga ändringar

-        Detaljplanekartan har kompletterats med vissa tekniska preciseringar.

-        Detaljplanebeskrivningen har justerats så att den motsvarar ändringarna.

Ändringarna är inte väsentliga och förslaget behöver därför inte läggas fram på nytt.

Skrivelse från odlarna i Vallgårds koloniträdgård

Vallgårds koloniträdgårds 80 lottodlare konstaterar 27.7.2011 i sin skrivelse till stadsstyrelsen att rollen och betydelsen av den historiska utredningen för detaljplaneförslaget och för utvecklingen av området är mycket oklar. Området har redan i nästan 80 år utvecklats vidare så att det motsvarar dagens levnadssätt och fritidsvistelse. Detta har gjorts resonligt med avseende på områdets anda och gemenskap och principerna för ekologisk utveckling.

Odlarna har avvikande åsikter om utvecklingsplanerna i utredningen. Åsikterna gäller bl.a. genomgången, stängslen, byggnaderna (bl.a. Toimela som är under rivningshot och typstugorna), planteringarna och bäcken. Odlarna motsätter sig anläggandet av en kollektivtrafikgata som splittrar den kulturhistoriskt värdefulla helheten, likaså frågan om att portarna till koloniträdgården skulle hållas öppna för alla som vill gå genom området.

Utvecklingen går i fel riktning om man låter området förfalla. Odlarna vill inte att området ska bli en fornlämning utan det ska göras till en levande och fungerande del av helheten för Gumtäktsdalen och Gumtäkts botaniska trädgård. De vill inte att området blir en genomgångförbindelse utan en trivsam plats dit alla kan komma utan avgift och delta i evenemang, sitta i lugn och ro eller gå omkring och njuta av trädgårdens blomsterprakt och fred utan bilar. Odlarna vill få klara svar på vem som ansvarar för förverkligandet och finansieringen av detaljplanen.

Stadsstyrelsen konstaterar att detaljplanen för Vallgårds koloniträdgård är mycket välkommen både med tanke på koloniträdgårdens kulturhistoriska skyddsmål och på en god fortsättning på dess traditionella rekreationsverksamhet. Staden har utarrenderat området till Vallilan siirtolapuutarhayhdistys ry som sköter området i enlighet med arrendeavtalet och inom ramen för de gränser som anges i principerna och den goda praxisen i detaljplanen.

Förslaget till detaljplan innehåller dock vissa bestämmelser som dåligt lämpar sig för detaljplanereglering, bl.a. bestämmelsen om att portarna ska hållas öppna och dessutom vissa andra relativt preciserat uttryckta bestämmelser, såsom bestämmelserna om växtligheten och skjulen. Stadsstyrelsen anser det som motiverat att man i fortsättningen, för att undvika orimligheter, ska sträva efter att i stället för dylika bestämmelser till exempel i byggsättsanvisningarna anteckna på vilka förutsättningar koloniträdgårdsföreningen kan göra små avvikelser i enskilda fall.

Dessutom konstaterar stadsstyrelsen att man inte genom detaljplanebestämmelser kan förplikta att den nuvarande byggnaden rivs utan föreningens samtycke.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Timo Härmälä, stadssekreterare, telefon: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavakartta nro 11990

2

Havainnekuva

3

Valokuvia

4

Vuorovaikutusraportti

5

Päätöshistoria

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Förslagstext
Kunnalisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen vahvistaminen
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4
Bilaga 5

HSY Vesihuolto

 

Helen Sähköverkko Oy

 

Helsingin Energia -liikelaitos

 

För kännedom

Kaupunkisuunnittelulautakunta

Kiinteistölautakunta

Rakennuslautakunta

Pelastuslautakunta

Yleisten töiden lautakunta

Ympäristölautakunta

Kaupunginmuseon johtokunta

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 07.12.2011 § 1097

Pöydälle 28.11.2011

HEL 2011-001049 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä 22. kaupunginosan (Vallila) siirtolapuutarha-alueen ja katualueen asemakaavan sekä puistoalueen asemakaavan muutoksen kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston 10.6.2010 päivätyn ja 5.5.2011 muutetun piirustuksen nro 11990 mukaisena.

28.11.2011 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

Telefax

 

FO-nummer

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Kontonr

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

FI0680001200062637

 

FI02012566