Helsingfors stad

Protokoll

18/2011

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Sj/8

 

30.11.2011

 

 

 

 

 

 

§ 237

Bildande av Stiftelsen FRAME med uppgift att främja export och internationalisering av visuell konst

HEL 2011-007394 T 00 01 06

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag att staden ska vara med och bilda Stiftelsen FRAME, som bildas på initiativ av undervisnings- och kulturministeriet och som har till uppgift att främja export och internationalisering av visuell konst, och att staden ska

överlåta fem tusen (5 000) euro till stiftelsen som stiftelsekapital och

godkänna stiftelseurkund och stadgar för stiftelsen enligt de separata bilagorna 2 och 3 till detta ärende på föredragningslistan.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Leena Mickwitz, stadssekreterare, telefon: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Bilagor

1

Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje

2

Säätiön säädekirja

3

Säätiön säännöt

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Opetus- ja kulttuuriministeriö

 

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar att staden ska vara med och bilda Stiftelsen FRAME, som bildas på initiativ av undervisnings- och kulturministeriet och som har till uppgift att främja export och internationalisering av visuell konst, och att staden ska

överlåta fem tusen (5 000) euro till stiftelsen som stiftelsekapital och

godkänna stiftelseurkund och stadgar för stiftelsen enligt de separata bilagorna 2 och 3 till detta ärende på föredragningslistan.

Föredraganden

Undervisnings- och kulturministeriet har berett ett ärende som går ut på att en ny stiftelse som främjar export och internationalisering av visuell konst ska bildas. Följande ingår i en skrivelse från ministeriet:

Kulturens och kulturexportens ställning har blivit starkare i Finland de senaste åren. Flera finländska bildkonstnärer är verksamma i internationella sammanhang, och det har blivit vanligare att konstnärer från andra länder arbetar i Finland. Exporten av bildkonst har expanderat, och medvetenheten om kulturexportens samhällsekonomiska betydelse har ökat.

Många aktörer måste samarbeta och finansieringsbasen vara stark för att det ska vara möjligt att framgångsrikt främja export och internationalisering av bildkonst. Undervisnings- och kulturministeriet anser det vara ändamålsenligt att den nya stiftelsen har en bred bas. Stiftelsen kan förbättra förutsättningarna för export och internationalisering av bildkonst också genom att utveckla det inhemska kunskapsunderlaget i sektorn. Dess verksamhetsområde och uppgifter kan vid behov breddas i framtiden.

Staten svarar också i fortsättningen för den grundläggande finansieringen av den nya stiftelsen. Undervisnings- och kulturministeriet finansierar för närvarande verksamheten på Centret för utställningsutbyte FRAME, som är anslutet till Stiftelsen Finlands konstakademi, med drygt 1 mn euro om året. 

Undervisnings- och kulturministeriet är berett att i enlighet med lagen om stiftelser anvisa ett minimikapital på 25 000 euro och behövliga verksamhetsmedel för att den nya stiftelsen ska kunna bildas.

Undervisnings- och kulturministeriet anser att det med tanke på stiftelsens verksamhet är önskvärt att stiftelsekapitalet kan ökas med finansieringsandelar från dem som bildat stiftelsen. Ministeriet önskar enligt skrivelsen att var och en lägger minst 5 000 euro till grundkapitalet.

Undervisnings- och kulturministeriet meddelar att följande städer hittills har anmält intresse för att vara med och bilda stiftelsen: Esbo, Lahtis, Uleåborg, Tammerfors, Åbo och Vanda. Var och en av dem bidrar med 5 000 euro till stiftelsekapitalet. Dessutom vill följande vara med och bilda stiftelsen: Stiftelsen Pro Artibus, Suomen Taideakatemia–Finlands konstakademi, Finska Konstföreningen rf och Konstnärsgillet i Finland rf.

Den nya stiftelsens verksamhets leds av en professionellt arbetande styrelse utsedd av undervisnings- och kulturministeriet. Styrelsen bör vara relativt liten för att en effektiv verksamhet ska kunna tryggas. Dessutom tillsätts en delegation med uppgift att stärka stiftelsens sociala verkan.

Undervisnings- och kulturministeriet föreslår i skrivelsen att Helsingfors stad ska vara med och bilda den nya stiftelsen och lägga minst 5 000 euro till grundkapitalet.

Stn påpekar att staden var med och bildade Stiftelsen Finlands konstakademi. Då den högsta bildkonstundervisningen överfördes från Finlands konstakademi till staten började stiftelsen koncentrera sig på att främja export av bildkonst under namnet Centret för utställningsutbyte FRAME. Det är nu alltså meningen att Finlands konstakademi ska vara en av dem som bildar den nya bredbasigare Stiftelsen FRAME. 

Bildkonstnärerna i vårt land har i stor utsträckning bosatt sig i Helsingforsregionen och Helsingfors. Enligt staden är en stark internationell bildkonstvärld en viktig del av Helsingfors livskraft. Det är därför naturligt att staden vill vara med i den nya stiftelsen och främja export och internationalisering av visuell konst tillsammans med andra städer och med nyckelaktörer i bildkonstvärlden. Största delen av städerna i fråga har redan fattat ett positivt beslut, medan beslutsfattandet är oavslutat hos en del av dem som nämns i förslaget till stadgar.

Stn påpekar vidare med hänvisning till förslaget till stadgar att stiftelsen som organ har en styrelse och en delegation. Styrelsen ska ha minst fem (5) och får ha högst sju (7) medlemmar, och dessa utses av undervisnings- och kulturministeriet för en mandatperiod på tre år. Medlemmarna ska ha god förtrogenhet med stiftelsens verksamhetsområde. En medlem kan utses för högst två mandatperioder efter varandra. Styrelsen väljer inom sig ordförande och vice ordförande för sin mandatperiod.

Delegationen för styrelsen har tretton (13) medlemmar. De som bildat stiftelsen utser dessa för en mandatperiod på tre år åt gången.

Esbo, Helsingfors, Lahtis, Uleåborg, Tammerfors, Åbo, Vanda, Suomen Taideakatemia–Finlands konstakademi, Stiftelsen Pro Artibus och Finska Konstföreningen rf utser en medlem i delegationen var. Konstnärsgillet i Finland rf utser tre medlemmar.

Delegationen har till uppgift

– att upprätthålla, skapa och utveckla samhällskontakter som stöder syftet med stiftelsens verksamhet

– att ge styrelsen för stiftelsen utlåtanden om vittbärande och principiellt viktiga frågor som gäller utveckling av stiftelsens verksamhet

– att utföra de uppgifter som nämns i 9 § i stadgarna.

Stn påpekar att förvaltningscentralens rättstjänst har deltagit i arbetet med att bereda stiftelseärendet. 

Om Stge godkänner beslutsförslaget kommer Stn

att uppmana ekonomi- och planeringscentralen att betala teckningspriset för aktierna, 5 000 euro, från budgetmomentet 1 04 02 (Dispositionsmedel, till Stns disposition) och

att uppmana förvaltningscentralens rättstjänst att för stadens räkning underteckna stiftelseurkunden och andra behövliga handlingar och att i dessa vid behov göra ändringar som registermyndigheten eventuellt kräver, likaså andra smärre justeringar och eventuella ändringar i fråga om aktörer som vill vara med och bilda stiftelsen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Leena Mickwitz, stadssekreterare, telefon: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Bilagor

1

Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje

2

Säätiön säädekirja

3

Säätiön säännöt

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Opetus- ja kulttuuriministeriö

 

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 14.11.2011 § 1013

HEL 2011-007394 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee, että kaupunki lähtee mukaan yhdeksi perustajaksi opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta perustettavaan FRAME-säätiöön, jonka tehtävänä on edistää visuaalisten taiteiden vientiä ja kansainvälistymistä ja että kaupunki

luovuttaa säätiön säädepääomaksi viisituhatta (5 000) euroa sekä

hyväksyy säätiön säädekirjan ja säännöt esityslistan tämän asian erillisten liitteiden 2 ja 3 mukaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Tuula Haatainen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

Telefax

 

FO-nummer

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Kontonr

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

FI0680001200062637

 

FI02012566