Helsingfors stad

Protokoll

15/2011

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ryj/7

 

26.10.2011

 

 

 

 

 

 

§ 202

Rådgivningscenter i bolagsform för begränsning av klimatförändringen

HEL 2011-004057 T 00 01 06

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag för egen del godkänna

-        att Helsingfors stad,  Esbo stad, Grankulla stad, Vanda stad, samkommunen Helsingforsregionens trafik och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster inrättar ett rådgivningscenter i bolagsform som för att klimatförändringen ska begränsas säljer tjänstehelheter till sina aktieägare och ger invånarna och de små och medelstora företagen råd och anvisningar

-        att Helsingfors stad av det totala antalet aktier i bolaget, som uppgår till 100, tecknar 51 till ett teckningspris på sammanlagt 51 000 euro.

Stadsfullmäktige beslutade samtidigt

-        konstatera att en förutsättning för att detta beslut ska verkställas är att Esbo stads, Grankulla stads, Vanda stads, samkommunen Helsingforsregionens trafiks och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänsters organ i fråga för egen del fattar likadana beslut om att delta i bolagsbildningen.

Behandling

Efter att ha förklarat diskussionen avslutad anförde ordföranden såsom redogörelse att ledamoten Yrjö Hakanen under diskussionen hade föreslagit att stadsfullmäktige skulle besluta förkasta förslaget.

Ordföranden konstaterade att ledamoten Yrjö Hakanens förslag om förkastande inte hade understötts, varvid det förföll.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Pia Halinen, controller, telefon: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Yhtiöjärjestys

2

Perustamissopimus

3

Sekretessbelagd (MyndOffL 24 § 1 mom. 17 p.)

4

Sekretessbelagd (MyndOffL 24 § 1 mom. 17 p.)

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Asianosaiset

Förslagstext

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar för egen del godkänna

-        att Helsingfors stad,  Esbo stad, Grankulla stad, Vanda stad, samkommunen Helsingforsregionens trafik och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster inrättar ett rådgivningscenter i bolagsform som för att klimatförändringen ska begränsas säljer tjänstehelheter till sina aktieägare och ger invånarna och de små och medelstora företagen råd och anvisningar

-        att Helsingfors stad av det totala antalet aktier i bolaget, som uppgår till 100, tecknar 51 till ett teckningspris på sammanlagt 51 000 euro.

Stadsfullmäktige beslutar samtidigt

-        konstatera att en förutsättning för att detta beslut ska verkställas är att Esbo stads, Grankulla stads, Vanda stads, samkommunen Helsingforsregionens trafiks och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänsters organ i fråga för egen del fattar likadana beslut om att delta i bolagsbildningen.

Sammandrag

Det är fråga om ett rådgivningscenter i bolagsform som inrättas för att klimatförändringen ska begränsas. Rådgivningscentret inledde sin verksamhet hösten 2010 som ett projekt vid Helsingfors stads miljöcentral. Organisationen verkar i projektform i Sanomahuset till 30.11.2011. Fem visstidsanställda arbetar på rådgivningscentret.

Det föreslagna bolaget får som aktieägare Helsingfors stad, Esbo stad, Grankulla stad, Vanda stad (nedan Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda), samkommunen Helsingforsregionens trafik (nedan HRT) och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (nedan HRM). De planerade ägarandelarna är följande: Helsingfors 51 %, Esbo 12 %, Vanda 12 %, Grankulla 1 %, HRT 12 % och HRM 12 %.

Rådgivningscentret säljer för att klimatförändringen ska begränsas tjänstehelheter till sina aktieägare och ger invånarna och de små och medelstora företagen råd och anvisningar.

Möjligheten att anlita rådgivningscentret baserar sig på årsavtal som aktieägarna träffar med företag som deltar i tjänstepaket och med företag som presenterar sig på företagstorget, alternativt och/eller på deltagaravgifter. Bolaget verkar enligt in house-principen, vilket betyder att största delen av inkomsterna (90 %) kommer från ägarna.

Ägarbasen i bolaget kan breddas med kommuner i Helsingforsregionen och med sammanslutningar i fråga om vilka ett delägarskap stöder bolagets verksamhet. Aktieägarna kommer separat överens om på vilket sätt ägarbasen kan breddas och hur breddningen får påverka aktieägarnas äganderätt och rösträtt vad proportionen beträffar.

Det är meningen att bolaget ska arbeta utifrån mål som är karakteristiska för sociala företag. Bolaget behöver inte vara vinstbringande och delar inte ut dividend. En eventuell vinst används för sådant som främjar bolagets verksamhetsförutsättningar.

Eftersom bolaget blir en av Helsingfors dottersammanslutningar styrs och följs verksamheten enligt anvisningarna med principer för Helsingfors koncernstyrning.

Föredraganden

Stn konstaterar att bolagets verksamhet baserar sig på följande utgångspunkter:

Rådgivningscenter

Det föreslås i huvudstadsregionens klimatstrategi 2030 att ett regionalt rådgivningscenter för material- och energieffektivitet ska inrättas. Helsingfors energipolitiska riktlinjer omfattar ökad information, kommunikation och rådgivning om energisparande, och Stge förutsatte 30.1.2008 att det skulle utredas hur den lokala rådgivning som uppmuntrar till energisparande och ekologisk effektivitet skulle kunna förbättras.

Rådgivningscentret Klimatinfo, som nu är ett projekt vid miljöcentralen, har inrättats för att möjliggöra en ny typs samarbete mellan olika aktörer och ge invånarna och de små och medelstora företagen i huvudstadsregionen råd om energieffektivitet. Organisationen verkar i projektform till 30.11.2011.

Mycket som olika aktörer nu ansvarar för är sådant som rådgivningscentret ska sköta: energieffektivitet och -sparande, förflyttning, förhindrande av att avfall uppstår, förnuftig vattenförbrukning, konsumtionsminskning och materialeffektivitet.

Rådgivningscentret samlar ihop de befintliga tjänsterna till helheter och ger användarna råd och anvisningar och tillhandahåller tjänster som bidrar till klimatvänliga val anpassade efter användarens livssituation och handlingsmöjligheter. 

Klimatinfos slutanvändare kan indelas i tre grupper: enskilda invånare; bostadsaktiebolag och motsvarande organisationer som företräder ett större antal boende; företag.

Klimatinfo bygger upp och underhåller ett regionalt nätverk där alla huvudparter i tjänstehelheterna är företrädda. Aktieägarna i bolaget kommer överens om kriterier för hur nätverksföretag och/eller nätverksexperter ska väljas. Klimatinfo gör regelbundna leverantörsutvärderingar för att kunna få fram standarden på företagens och experternas verksamhet, hitta utvecklingsobjekt och utarbeta utvecklingsplaner. Hur planerna utfallit utvärderas. 

Klimatinfos verksamhet baserar sig på att tjänsteprodukterna och efterfrågan i branschen ska bli snabbare. Centret kan tillsammans med företag utveckla tjänstekoncept och skapa ny affärsverksamhet för att begränsa klimatförändringen. Detta gör att centret bidrar till att städernas näringslivs- och innovationsstrategi blir genomförd.

Bolaget har som mål att väcka intresse hos, aktivera och uppmuntra invånarna och de små och medelstora företagen i huvudstadsregionen att minska klimatbelastningen. Finansiärer och aktieägare är Helsingfors, Vanda, Esbo, Grankulla, HRM och HRT. Dessa är samtidigt tjänsteköpare.

Stges strategiska riktlinjer

Till målen i det av Stge godkända strategiprogrammet 2009–2012 hör att stadsstrukturen ska utvecklas så att energi sparas och att Helsingfors ska bära sitt ansvar när det gäller att anpassa sig till klimatförändringen. Helsingfors deltar aktivt i arbetet med att bekämpa klimatförändringen och främjar sådana innovationer i anslutning till energiproduktion och energiförbrukning som gör att utsläppen minskar.

Det är vidare angivet i strategiprogrammet att dottersammanslutningshelheten ska bidra till att Helsingfors når sina mål för servicen. Det som nu är aktuellt beträffande företag stöder Stges ovannämnda riktlinger.

Affärsverksamhetsplan

Klimatinfo tillhandahåller produktifierade tjänster för invånarna och de små och medelstora företagen för att livsstilen, konsumtionsvanorna och handlingssätten ska bli klimat- och miljövänligare. Centret samlar ihop enskilda tjänster och råd till helheter.

Klimatinfo informerar, aktiverar och skapar efterfrågan genom att ordna kampanjer kring sina tjänsteprodukter, förankra sig hos invånarna och delta i olika evenemang. Evenemang och växlande utställningar ordnas i centrets lokaler.

Klimatinfo ger också andra aktörer i huvudstadsregionen ett skyltfönster och ett forum där de kan presentera och föra framåt tjänster och goda handlingssätt.

Affärsverksamhetsplan, sekretessbelagd med stöd av 24 § 1 mom. 17 punkten i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet. Planen hålls tillgänglig hos föredraganden under Stges sammanträde.

Bolagsbildning och ekonomi

Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, HRT och HRM blir aktieägare i det föreslagna bolaget. Parterna förbinder sig att teckna alla 100 aktier i samband med bolagsbildningen, i förhållande till de i aktieägaravtalet angivna tjänstehelheterna.

Teckningspriset per aktie är 1 000 euro. Differensen på 97 500 euro mellan teckningspriset och det bokföringsmässiga motvärdet avsätts till fonden för inbetalt fritt eget kapital. Helsingfors tecknar 51 aktier till ett teckningspris på sammanlagt 51 000 euro. Dess ägarandel blir 51 %.

Enligt utkastet till bolagsordning har bolaget en styrelse med åtta ledamöter och en ersättare. Det föreslås bli fastslaget i aktieägaravtalet att Helsingfors utser fyra styrelseledamöter, Esbo en, Vanda en, HRT en och HRM en och att Grankulla utser en ersättare med närvaro- och yttranderätt vid styrelsemötena. Ordföranden utses av Helsingfors och vice ordföranden varannat år av Esbo och vartannat av Vanda. 

Utkast till aktieägaravtal, sekretessbelagt med stöd av 24 § 1 mom. 17 punkten i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet. Utkastet hålls tillgängligt hos föredraganden under Stges sammanträde.

Enligt en preliminär resultaträkning för år 2012 får rådgivningscentret troligen en årsbudget på 800 000 euro åren 2012–2014. Aktieägarnas andel är år 2012 sammanlagt 710 000 euro. Bolagets övriga inkomster kommer från extern försäljning. Finansieringsandelarna är de följande åren desamma som år 2012 frånsett att stegringen i den allmänna kostnadsnivån också beaktas.   

Det är meningen att bolaget ska arbeta utifrån mål som är karakteristiska för sociala företag. Bolaget behöver inte vara vinstbringande och delar inte ut dividend. En eventuell vinst används för sådant som främjar bolagets verksamhetsförutsättningar.

Eftersom bolaget blir en av Helsingfors dottersammanslutningar styrs och följs verksamheten enligt anvisningarna med principer för Helsingfors koncernstyrning.

Bolagsbildningen har beretts i samråd med förvaltningscentralens rättstjänst.

Om Stge godkänner förslaget kommer Stn vid verkställigheten

-        att godkänna avtal om bolagsbildning, bolagsordning och aktieägaravtal 

-        att uppmana ekonomi- och planeringscentralen att betala teckningspriset för aktierna, 51 000 euro, från budgetmomentet 8 22 19 (Värdepapper, till Stns disposition) 

-        att uppmana förvaltningscentralens rättstjänst att underteckna de handlingar som hänför sig till bolagsbildningen och vidta övriga åtgärder som bolagsbildningen kräver och att bemyndiga rättstjänsten att vid behov göra smärre ändringar i handlingarna.   

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Pia Halinen, controller, telefon: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Yhtiöjärjestys

2

Perustamissopimus

3

-

4

-

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Asianosaiset

Förslagstext

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 17.10.2011 § 912

Pöydälle 10.10.2011

HEL 2011-004057 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä osaltaan, että

-        Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä perustavat yhtiömuotoisen neuvontakeskuksen, joka ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi myy osakkailleen palvelukokonaisuuksia sekä tuottaa kaupunkilaisille ja pk-yrityksille neuvoja sekä toimintaohjeita ja, että kaupunki

-        merkitsee perustettavan osakeyhtiön kokonaismäärältään 100 osakkeesta 51 osaketta yhteensä 51 000 euron merkintähintaan.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee

-        todeta, että tämän päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän asianomaiset toimielimet tekevät osaltaan samansisältöiset päätökset osallistumisesta yhtiön perustamiseen.

 

10.10.2011 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Pia Halinen, controller, puhelin: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

 

Kaupunginhallituksen konsernijaosto 26.09.2011 § 141

HEL 2011-004057 T 00 01 06

Päätös

Konsernijaosto päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus päättäisi tehdä liitteen 1 mukaisen esityksen kaupunginvaltuustolle ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi perustettavasta yhtiömuotoisesta neuvontakeskuksesta 1.12.2011 lukien.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Pia Halinen, controller, puhelin: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

Telefax

 

FO-nummer

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors

Kontonr

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

FI0680001200062637

 

FI02012566