Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2011

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Ryj/7

 

26.10.2011

 

 

 

 

 

 

§ 202

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi perustettava yhtiömuotoinen neuvontakeskus

HEL 2011-004057 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä osaltaan, että

-        Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä perustavat yhtiömuotoisen neuvontakeskuksen, joka ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi myy osakkailleen palvelukokonaisuuksia sekä tuottaa kaupunkilaisille ja pk-yrityksille neuvoja sekä toimintaohjeita ja, että kaupunki

-        merkitsee perustettavan osakeyhtiön kokonaismäärältään 100 osakkeesta 51 osaketta yhteensä 51 000 euron merkintähintaan.

Samalla kaupunginvaltuusto päätti

-        todeta, että tämän päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän asianomaiset toimielimet tekevät osaltaan samansisältöiset päätökset osallistumisesta yhtiön perustamiseen.

 

Käsittely

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja esitti selontekona, että keskustelun kuluessa oli valtuutettu Yrjö Hakanen ehdottanut, että kaupunginvaltuusto hylkäisi ehdotuksen.

Puheenjohtaja totesi, ettei valtuutettu Yrjö Hakasen hylkäysehdotusta ollut kannatettu, joten se raukesi.

Esittelijä

  Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Pia Halinen, controller, puhelin: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhtiöjärjestys

2

Perustamissopimus

3

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 17 k.)

4

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 17 k.)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä osaltaan, että

-        Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä perustavat yhtiömuotoisen neuvontakeskuksen, joka ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi myy osakkailleen palvelukokonaisuuksia sekä tuottaa kaupunkilaisille ja pk-yrityksille neuvoja sekä toimintaohjeita ja, että kaupunki

-        merkitsee perustettavan osakeyhtiön kokonaismäärältään 100 osakkeesta 51 osaketta yhteensä 51 000 euron merkintähintaan.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee

-        todeta, että tämän päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän asianomaiset toimielimet tekevät osaltaan samansisältöiset päätökset osallistumisesta yhtiön perustamiseen.

 

Tiivistelmä

Kyseessä on ilmastonmuutoksen hillintään perustettava yhtiömuotoinen neuvontakeskus. Neuvontakeskus on aloittanut toimintansa syksyllä 2010 Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen hankkeena. Organisaatio toimii hankemuotoisena Sanomatalossa 30.11.2011 saakka. Neuvontakeskuksessa työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa viisi henkilöä.

Perustettavaksi esitetyn yhtiön osakkaiksi tulevat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupungit sekä Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymä ja Helsingin Seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (jäljempänä Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, HSL ja HSY). Suunnitellut omistusosuudet jakaantuvat seuraavasti: Helsinki 51 %, Espoo 12 %, Vantaa 12 %, Kauniainen 1%, HSL 12 % ja HSY 12 %.

Keskus myy osakkailleen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi palvelukokonaisuuksia ja tuottaa kaupunkilaisille ja pk-yrityksille neuvoja sekä toimintaohjeita.

Neuvontakeskuksen asiakkuudet perustuvat osakastahojen, palvelupaketteihin osallistuvien yritysten ja yritystorilla esiteltävien yritysten vuosisopimuksiin ja/tai osallistumismaksuihin. Yhtiö toimii ns. in-house -periaatteella, jolloin valtaosa tuloista (90 %) tulee omistajatahoilta.

Yhtiön omistuspohjaa voidaan laajentaa Helsingin seudun kuntiin ja niihin yhteisöihin, joiden osakkuus tukee perustettavan yhtiön toimintaa. Omistuspohjan laajentamisen toteuttamistapa ja sen vaikutukset osakkaiden omistusoikeuksien suhteeseen ja äänivaltaan sovitaan osakkaiden kesken erikseen.

Yhtiön tarkoituksena on toimia yhteiskunnallisen yrityksen tunnusomaisia päämääriä toteuttaen. Yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa eikä se jaa osinkoa. Mahdollinen voitto käytetään yhtiön toimintaedellytysten edistämiseen.

Perustettavan yhtiön toimintaa kaupungin tytäryhteisönä ohjataan ja seurataan kaupungin konserniohjauksen periaatteita koskevien ohjeiden mukaisesti.

Esittelijä

Khs toteaa, että yhtiön toiminta perustuu seuraaville lähtökohdille:

Neuvontakeskus

Pääkaupunkiseudun ilmastostrategia 2030:ssä on esitetty alueellisen materiaali- ja energiatehokkuus-neuvontakeskuksen perustamista. Helsingin energiapoliittisiin linjauksiin sisältyy energiansäästöä koskevan tiedotuksen, viestinnän ja neuvonnan lisääminen ja Helsingin kaupunginvaltuusto (Kvsto 30.1.2008) on edellyttänyt, että selvitetään keinot vahvistaa paikallista energiansäästöön ja ekotehokkuuteen kannustavaa neuvontaa.

Tällä hetkellä Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen alaisena hankkeena toimiva Ilmastoinfo neuvontakeskus on perustettu mahdollistamaan uudenlaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja antamaan pääkaupunkiseudun asukkaille ja pk-yrityksille energiatehokkuusneuvontaa. Organisaatio toimii hankemuotoisesti 30.11.2011 asti.

Neuvonnassa yhdistyvät monet tällä hetkellä eri tahojen vastuulla olevat asiat: energiatehokkuus ja energiansäästö, liikkuminen, jätteen synnyn ehkäisy, veden järkevä käyttö, kulutuksen vähentäminen ja materiaalitehokkuus.

Keskus kokoaa olemassa olevat palvelut kokonaisuuksiksi ja tuottaa asiakkaalleen neuvoja ja toimintaohjeita sekä palveluja ilmastomyönteisiin valintoihin, jotka vastaavat juuri hänen elämäntilannettaan ja toimintamahdollisuuksiaan.

Ilmastoinfon loppuasiakkaat voidaan jakaa kolmeen luokkaan: asukas, taloyhtiöt ja vastaavat organisaatiot, jotka edustavat suurempaa joukkoa asukkaita sekä yritykset.

Ilmastoinfo rakentaa ja ylläpitää alueellista verkostoa, jossa palvelukokonaisuuksien kaikki keskeiset osapuolet ovat edustettuina. Yhtiön osakastahojen kanssa sovitaan kriteerit, joilla verkostoyritykset ja/tai -asiantuntijat valitaan. Ilmastoinfo tekee säännöllisiä toimittaja-arviointeja, joiden tarkoituksena on arvioida yritysten ja asiantuntijoiden toiminnan tasoa, löytää kehittämiskohteita ja laatia kehittämissuunnitelmia, joiden toteutumista arvioidaan.

Ilmastoinfon toiminta perustuu alan palvelutuotteiden ja kysynnän vauhdittamiseen. Keskus voi olla kehittämässä yhteistyössä yritysten kanssa palvelukonsepteja sekä synnyttämässä uutta liiketoimintaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Näin keskus tukee kaupunkien elinkeino- ja innovaatiostrategian toteutumista.

Perustettavan yhtiön tavoitteena on herättää kiinnostusta, aktivoida ja kannustaa pääkaupunkiseudun asukkaita ja pk-yrityksiä vähentämään ilmastokuormitustaan. Yhtiön rahoittajina ja osakkaina sekä palvelujen ostajina ovat Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupungit sekä HSY ja HSL.

Kaupunginvaltuuston strategialinjaus

Valtuuston strategiaohjelman 2009 - 2012 mukaisena tavoitteena on  kehittää kaupunkirakennetta energiaa säästäväksi siten, että Helsinki kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksen sopeutumisessa. Helsinki toimii aktiivisesti ilmastonmuutoksentorjuntatyössä ja edistää päästöjen vähentämiseksi synnyttäviä energian tuotantoon ja kulutukseen liittyviä innovaatioita.

Lisäksi strategiaohjelman mukaisesti tytäryhteisökokonaisuuden tulee tukea palvelutavoitteiden saavuttamista. Nyt toteutettava yritysjärjestely tukee omalta osaltaan valtuuston edellä mainittua linjausta.

Liiketoimintasuunnitelma

Neuvontakeskus tarjoaa tuotteistettuja palveluja kaupunkilaisille ja pk-yrityksille elämäntapojen, kulutustottumusten ja toimintatapojen muuttamiseksi ilmasto- ja ympäristöystävälliseksi. Ilmastoinfo yhdistää yksit-täiset palvelut ja neuvot kokonaisuuksiksi.

Ilmastoinfo tiedottaa ja aktivoi sekä herättää kysyntää palvelutuotteilleen kampanjoimalla, jalkautumalla lähelle kaupunkilaisia sekä osallistumalla erilaisiin tapahtumiin. Keskuksen tiloissa järjestetään tapahtumia ja vaihtuvia näyttelyitä.

Neuvontakeskus tarjoaa näyteikkunan ja foorumin myös pääkaupunkiseudun muiden toimijoiden palvelujen ja hyvin käytänteiden esittelyyn ja eteenpäin viemiseen.

Liiketoimintasuunnitelma, joka on salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom. 17 k), on nähtävillä esittelijällä kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Yhtiön perustaminen ja talous

Perustettavaksi esitetyn yhtiön osakkaiksi tulevat Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa sekä HSL ja HSY. Perustajaosapuolet sitoutuvat merkitsemään yhtiön kaikki 100 osaketta yhtiön perustamisen yhteydessä osakassopimuksessa määriteltyjen palvelukokonaisuuksien suhteessa.

Kunkin osakkeen merkintähinta on 1 000 euroa. Osakkeiden merkintähinnan ja kirjanpidollisen vasta-arvon välinen erotus 97 500 euroa merkitään yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Helsinki merkitsee 51 osaketta merkintähintaan 51 000 euroa. Helsingin omistusosuudeksi tulee 51 %.

Yhtiöjärjestysluonnoksen mukaan yhtiöllä on hallitus, johon kuuluu kahdeksan varsinaista jäsentä ja yksi varajäsen. Osakassopimuksella esitetään sovittavaksi, että Helsinki nimeää hallitukseen neljä jäsentä, Espoo yhden jäsenen, Vantaa yhden jäsenen, HSL yhden jäsenen, HSY yhden jäsenen ja Kauniainen yhden varajäsenen, jolla on yhtiöjärjestykseen merkitty läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa. Hallituksen puheenjohtajan nimeää Helsinki ja varapuheenjohtajan nimeää vuorovuosin Espoo ja Vantaa.

Luonnos osakassopimukseksi, joka on salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom. 17 k), on nähtävillä esittelijällä kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Vuodelle 2012 tehdyn alustavan tuloslaskelman mukaan neuvontakeskuksen vuosibudjetti tullee olemaan 800 000 euroa vuosina 2012-2014, josta osakkaiden osuus vuonna 2012 on yhteensä 710 000 euroa. Yhtiön muut tulot koostuvat ulkoisesta myynnistä. Seuraavien vuosien rahoitusosuudet vastaavat vuoden 2012 rahoitusta, minkä lisäksi niissä huomioidaan yleinen kustannustason nousu.

Yhtiön tarkoituksena on toimia yhteiskunnallisen yrityksen tunnusomaisia päämääriä toteuttaen. Yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa eikä se jaa osinkoa. Mahdollinen voitto käytetään yhtiön toimintaedellytysten edistämiseen.

Perustettavan yhtiön toimintaa kaupungin tytäryhteisönä ohjataan ja seurataan kaupungin konserniohjauksen periaatteita koskevien ohjeiden mukaisesti.

Yhtiön perustamista on valmisteltu yhteistyössä hallintokeskuksen oikeuspalvelujen kanssa.

Kaupunginhallitus ilmoittaa, että mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy sille nyt tehdyn esityksen, niin kaupunginhallitus tulee täytäntöönpanon yhteydessä

-        hyväksymään yhtiön perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen sekä osakassopimuksen,

-        kehottamaan talous- ja suunnittelukeskusta maksamaan osakkeiden merkintähinnan 51 000 euroa talousarvion kohdalta 8 22 19 Arvopaperit, Khn käytettäväksi

-        kehottamaan hallintokeskuksen oikeuspalveluita allekirjoittamaan yhtiön perustamiseen liittyvät asiakirjat ja huolehtimaan muista perustamiseen liittyvistä toimenpiteistä sekä oikeuttamaan oikeuspalvelut tekemään niihin tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Esittelijä

  Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Pia Halinen, controller, puhelin: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhtiöjärjestys

2

Perustamissopimus

3

-

4

-

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 17.10.2011 § 912

Pöydälle 10.10.2011

HEL 2011-004057 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä osaltaan, että

-        Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä perustavat yhtiömuotoisen neuvontakeskuksen, joka ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi myy osakkailleen palvelukokonaisuuksia sekä tuottaa kaupunkilaisille ja pk-yrityksille neuvoja sekä toimintaohjeita ja, että kaupunki

-        merkitsee perustettavan osakeyhtiön kokonaismäärältään 100 osakkeesta 51 osaketta yhteensä 51 000 euron merkintähintaan.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee

-        todeta, että tämän päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän asianomaiset toimielimet tekevät osaltaan samansisältöiset päätökset osallistumisesta yhtiön perustamiseen.

 

10.10.2011 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Pia Halinen, controller, puhelin: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

 

Kaupunginhallituksen konsernijaosto 26.09.2011 § 141

HEL 2011-004057 T 00 01 06

Päätös

Konsernijaosto päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus päättäisi tehdä liitteen 1 mukaisen esityksen kaupunginvaltuustolle ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi perustettavasta yhtiömuotoisesta neuvontakeskuksesta 1.12.2011 lukien.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Pia Halinen, controller, puhelin: 310 25718

pia.halinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Faksi

 

Y-tunnus

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki

Tilinro

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

FI0680001200062637

 

FI02012566