Helsingfors stad

Protokoll

12/2011

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/8

 

14.09.2011

 

 

 

 

 

 

§ 142

Tillsättande av tjänsten som hamndirektör vid affärsverket Helsingfors Hamn

HEL 2011-000171 T 01 01 01 01

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anställa DI Kimmo Mäki för den ledigblivande tjänsten som hamndirektör vid affärsverket Helsingfors Hamn (anställningsnummer 071000) räknat från 1.4.2012, med en totallön i enlighet med stadens Hay-lönesystem som för närvarande är 8 361,93 euro i månaden.

Stadsfullmäktige beslutade samtidigt att anställningen ska vara villkorlig om den som anställs inte är i stadens tjänst och inga uppgifter om hans eller hennes hälsomässiga förutsättningar är tillgängliga vid anställningen och att villkorligheten ska gälla tills stadsstyrelsen utifrån en utredning om hälsotillståndet fastställt anställningen. Utredningen ska lämnas in inom en månad räknat från den dag personen i fråga fått del av beslutet om anställning.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Petra Vänskä-Sippel, controller, telefon: 310 25551

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

Bilagor

1

Yhteenveto hakijoista

2

Päätöshistoria.pdf

3

Oheismateriaali

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Den som anställts för tjänsten

 

De övriga som sökt tjänsten

Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anställa DI Kimmo Mäki för den ledigblivande tjänsten som hamndirektör vid affärsverket Helsingfors Hamn (anställningsnummer 071000) räknat från 1.4.2012, med en totallön i enlighet med stadens Hay-lönesystem som för närvarande är 8 361,93 euro i månaden.

Stadsfullmäktige beslutar samtidigt att anställningen ska vara villkorlig om den som anställs inte är i stadens tjänst och inga uppgifter om hans eller hennes hälsomässiga förutsättningar är tillgängliga vid anställningen och att villkorligheten ska gälla tills stadsstyrelsen utifrån en utredning om hälsotillståndet fastställt anställningen. Utredningen ska lämnas in inom en månad räknat från den dag personen i fråga fått del av beslutet om anställning.

Föredraganden

Stadsfullmäktige beslutade 27.4.2011 (79 §) bevilja hamndirektör Heikki Nissinen avsked från tjänsten som hamndirektör vid affärsverket Helsingfors Hamn räknat från 1.4.2012. Stadsfullmäktige beslutade 2.5.2011 (455 §) uppmana affärsverket Helsingfors Hamn att utlysa tjänsten som hamndirektör med de behörighetsvillkor som framgår av instruktionen för affärsverket Helsingfors Hamn och av stadens språkkunskapsstadga. Det ska nämnas i annonsen att de sökande får ange löneanspråk.

Enligt annonsen är hamndirektörens uppgift att underställd direktionen leda, övervaka och utveckla Helsingfors hamns effektiva och resultatinriktade verksamhet. I Finland bereds för närvarande lagstiftning som syftar till att bolagisera kommunala hamnar. En viktig uppgift inom den närmaste framtiden har att göra med förberedelserna för genomförandet av den här eventuella förändringsprocessen.

Enligt 9 § i instruktionen för affärsverket Helsingfors Hamn är behörighetsvillkor för direktören högre högskoleexamen och erfarenhet av administration och ledarskap. Språkkunskapskrav är med stöd av stadens språkkunskapsstadga utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i finska och nöjaktiga muntliga och skriftliga kunskaper i svenska.

Utöver behörighetsvillkoren i instruktionen meddelades dessutom att speciellt utbildning och erfarenhet inom logistik- och handelsbranschen värdesätts. För att lyckas i tjänsten förutsätts god personallednings- och samarbetsförmåga, företagsekonomisk kompetens samt erfarenhet av resultatansvarigt ledarskap. På grund av de internationella förbindelserna krävs åtminstone flytande kunskaper i engelska. Övriga språkkunskaper räknas som merit.

Tjänsten söktes inom utsatt tid av 22 personer. Tre sökande borträknat har alla avlagt högre högskoleexamen som krävs för tjänsten. Konsulter från Psycon Oy medverkade som utomstående sakkunniga i ansökningsprocessen.

Sökande till tjänsten som hamndirektör intervjuades av stadsdirektör Jussi Pajunen, direktionens ordförande Mikko Kortelainen, direktionens ledamöter Ulla-Maija Rajakangas och Olli Aalto, stf. personaldirektör Marju Pohjaniemi och personalchef Päivi Huttunen.

Till intervju kallades sökandena ********** och Kimmo Mäki. Den åttonde sökanden som kallades till intervju drog tillbaka sin ansökan under ansökningsprocessen. Alla som kallades till intervju ansågs besitta starka kunskaper inom logistik och företagsekonomi och erfarenhet av resultatansvarigt ledarskap.

I intervjuerna uppmärksammades särskilt sökandenas erfarenhet inom hamn- och logistikbranschen, kunskaper i affärs- och företagsekonomi, språkkunskaper samt erfarenhet av ledarskap. Även lednings- och samarbetskunskaperna och förmågan till förändringshantering och utveckling av verksamheten betonades i intervjuerna.

Med beaktande av de krav som hamndirektörstjänsten ställer och de stundande förändringar som hamnverksamheten går till mötes under de närmaste åren, urskildes tre sökande ur mängden. De beaktas med stöd av sina kunskaper, sin erfarenhet och sina personliga styrkor i första hand vid valet av hamndirektör. De har genomgått en lämplighetsbedömning vid Psycon Oy och enligt resultaten kan de alla anses lämpliga för tjänsten.

I jämförelsen mellan kandidaterna på föredragningslistan för direktionen för Helsingfors Hamn konstateras följande:

Ville Haapasaari är agronomie- och forstmagister (med huvudämnet marknadsföring av skogsprodukter) och kandidat i humanistiska vetenskaper. Han har från och med år 2010 lett resultatenheten HansaLink vid Finnlines Oyj, som omfattar frakt- och passagerartrafiken mellan Finland, Tyskland och Polen. Haapasaari har 13 års arbetserfarenhet vid Finnlines, huvudsakligen av försäljnings- och ledningsuppgifter. Han har även jobbat utomlands. Haapasaaris styrka är hans kunskaper i internationell logistik. Han har erfarenhet av att leda en stor resultatenhet. Haapasaari är medlem av ledningsgruppen för Finnlines Oyj.

Kimmo Mäki är diplomingenjör (med huvudämnet produktionsekonomi/logistik). Han har under hela sin yrkeskarriär jobbat i olika uppgifter inom logistikbranschen. Mäki är sedan år 2006 enhetsdirektör för containerverksamheten vid Steveco Oy med Nordsjö och Mussalö i Kotka som ansvarsområden. Containerverksamheten vid Steveco Oy har en omsättning på över 50 mn euro och organisationens storlek är 300 anställda. Mäki har jobbat som logistikchef vid Stockmann Abp under åren 2003–2006 och vid UPM Kymmene Seaways Oy under åren 2000–2003. Mäkis styrka är att han känner hamnoperatörernas, exportindustrins, rederiernas samt transport- och speditionsföretagens affärsverksamhetslogiker och beslutsprinciper. Han är medlem av ledningsguppen för Steveco Oy.

Den tredje sökanden som deltog i lämplighetsbedömningen drog tillbaka sin ansökan.

Föredraganden konstaterar att DI Kimmo Mäki med stöd av ansökningshandlingarna, de personliga intervjuerna och lämplighetsbedömningarna kan anses vara mest meriterad och i fråga om personliga egenskaper den lämpligaste sökanden till tjänsten som hamndirektör.

Direktionen för Helsingfors Hamn beslutade att som sitt utlåtande till stadsstyrelsen föreslå att DI Kimmo Mäki väljs till den ledigblivande tjänsten som hamndirektör.

En sammanfattning av de sökande finns som bilaga. Ansökningshandlingarna och lämplighetsbedömningarna är tillgängliga i sin helhet vid sammanträdet och före det hos beredaren av ärendet.

Då tjänsten tillsätts ska man förutom de egentliga behörighetsvillkoren även beakta de i 125 § i grundlagen angivna allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster, dvs. skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd.

Stn hänvisar till utlåtandet av direktionen för Helsingfors Hamn och konstaterar att utifrån informationen som erhållits från ansökningshandlingarna, intervjuerna och lämplighetsbedömningarna uppfyller DI Kimmo Mäki behörighetskraven för tjänsten och han kan betraktas vara den mest meriterade och till de personliga egenskaperna lämpigaste sökanden till tjänsten som hamndirektör.

Hamndirektör Heikki Nissinen har semester från och med 1.10.2011. Stn meddelar att ifall Stge godkänner beslutsförslaget kommer Stn att med sitt verkställighetsbeslut anställa Kimmo Mäki som ställföreträdande hamndirektör under tiden för Heikki Nissinens semester 1.10.2011-31.3.2012.

I enlighet med Hay-lönesystemet som tillämpas vid Helsingfors stad är totallönen för tjänsten för närvarande 8 361,93 euro i månaden.

En person som ska anställas i tjänsteförhållande hos staden är skyldig att lämna upplysningar om sina förutsättningar att sköta uppgiften med hänsyn till hälsan och att vid behov delta i kontroller eller undersökningar som utförs för att saken ska bli klarlagd. Om den som ska anställas inte är i stadens tjänst och inga uppgifter om hans eller hennes hälsomässiga förutsättningar är tillgängliga vid anställningen ska Stge samtidigt besluta att anställningen är villkorlig. Villkorligheten gäller tills Stn har fått en utredning om hälsotillståndet och fastställt anställningen utifrån denna. Utredningen ska lämnas in inom en månad räknat från den dag personen i fråga fått del av beslutet om anställning.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Petra Vänskä-Sippel, controller, telefon: 310 25551

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

Bilagor

1

Yhteenveto hakijoista

2

Päätöshistoria.pdf

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Den som anställts för tjänsten

 

De övriga som sökt tjänsten

Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 22.08.2011 § 695

HEL 2011-000171 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee ottaa DI Kimmo Mäen Helsingin Satama - liikelaitoksen satamajohtajan avoimeksi tulevaan virkaan (vakanssi nro 071000) 1.4.2012 lukien kaupungin HAY-palkkausjärjestelmän mukaisin kokonaispalkkaeduin, joka on tällä hetkellä 8 361,93 euroa kuukaudessa.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee, että mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes kaupunginhallitus on henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella vahvistanut viranhaltijan ottamisen. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksi saannista lukien.

Käsittely

22.08.2011 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Tulensalo Hannu

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Petra Vänskä-Sippel, controller, puhelin: 310 25551

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

 

Helsingin Satama -liikelaitoksen jk 09.08.2011 § 55

HEL 2011-000171 T 01 01 01 01

Päätös

Johtokunta päätti esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että DI Kimmo Mäki valittaisiin satamajohtajan avoimeksi tulevaan virkaan (vakanssi nro 071000) 1.4.2012 lukien kaupungin HAY-palkkausjärjestelmän mukaisin kokonaispalkkaeduin, joka on tällä hetkellä 8.361,93 euroa kuukaudessa. Edelleen johtokunta päätti esittää, että Mäki valittaisiin satamajohtajan viransijaiseksi satamajohtaja Heikki Nissisen ollessa vuosilomalla 1.10.2011 - 31.3.2012.

Esittelijä

vs. talousjohtaja

Päivi Huttunen

Lisätiedot

Päivi Huttunen, henkilöstöpäällikkö, puhelin: +358931033502

paivi.huttunen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566