Helsingfors stad

Protokoll

13/2022

1 (11)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/15

 

24.08.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 209

Detaljplaneändring för östra delen av Tali idrottspark (nr 12724)

HEL 2020-010462 T 10 03 03

Beslut

Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för områden för idrotts- och rekreationsanläggningar i 29 stadsdelen (Haga, Södra Haga), 30 stadsdelen (Munksnäs, Munkshöjden) och 46 stadsdelen (Sockenbacka, Sockenbacka företagsområde) samt ändringar i stadsdelarnas gränser enligt ritning nr 12724, daterad 29.3.2022, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 09 310 36154

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavan muutoksen nro 12724 kartta, päivätty 29.3.2022

2

Asemakaavan muutoksen nro 12724 selostus, päivätty 29.3.2022, päivitetty Kylk:n 29.3.2022 päätöksen mukaiseksi

3

Vuorovaikutusraportti päivätty 10.1.2022, täydennetty 29.3.2022 ja asukastilaisuuden muistio 9.11.2020

4

Muistutukset

5

Havainnekuva

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helen Ab

Förslagstext

Helen Elnät Ab

Förslagstext

Samkommunen Helsingforsregionens trafik

Förslagstext

Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster

Förslagstext

Kymp/Ekonomistöd

Förslagstext

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland

Förslagstext
Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4

De som sökt detaljplaneändring

Förslagstext
Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Detaljplanelösningens centrala innehåll

Detaljplaneändringen gäller det område som ligger i östra delen av Tali idrottspark och avgränsas av Sockenbacka företagsområde samt Munkshöjdens och Södra Hagas bostadsområden. Områdets vägsträckningar, parkering och tennisplaner omorganiseras i detaljplaneändringen och områden reserveras för en ny hundpark och en utvidgning av spelplanen utifrån den utredningsplan som utarbetades 2020. Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga ut områdets idrottshallar, d.v.s. tenniscentret, bowlinghallen, Talihallen och Tali Sport Center, samt att bygga en ny idrottshall vid Hoplaksvägen.

De viktigaste rekreationsstråken löper genom och längs med området med utomhusplaner för tennis. I samband med att närområdets invånarantal ökar på grund av bl.a. att Västra boulevardstaden byggs kommer även användartrycket på Tali idrottspark att öka. I fortsättningen behöver idrottsparken även utvecklas som en stadsdelspark som erbjuder invånarna offentliga grönområden och rekreationstjänster. De viktigaste rutterna och deras näromgivning utvecklas tydligt för offentligt rekreationsbruk och det reserveras tillräckligt med ledigt uterum omkring dem.

Idrottsbyggnadernas nya våningsyta är 9 640 m².

I och med detaljplanelösningen utvidgas och utvecklas verksamheterna i områdets idrottshallar. Huvudleden för fotgängare och cyklister i samband med idrottshallarna förbättras genom att skilja cykelbanan från gångbanan med en trädrad. Den nya idrottsbyggnaden som placeras vid Hoplaksvägen skyddar parkområdet från trafikbullret och kompletterar byggnadsfronten vid Hoplaksvägens nya boulevard. Samtidigt gör de nya gemensamma parkeringsarrangemangen kundparkeringen effektivare och gör det möjligt att omorganisera en parkeringsplats som tar mycket plats.

Beslut som detaljplanelösningen bygger på

I Generalplan 2016 för Helsingfors är området delvis angivet som rekreations- och grönområde, delvis ett bostadsdominerat område A1/A3 och vid Hoplaksvägen som ett innerstadsområde C2. I Generalplan 2016 anges också en grönförbindelse som löper från rondellen i Haga förbi idrottshallarna till rekreations- och grönområdesreserveringen i idrottsparken.

Enligt den underjordiska generalplanen 2021 för Helsingfors finns det reserveringar för en befintlig tunnel för tekniskt underhåll och planerade underjordiska utrymmen väster om den nuvarande bowlinghallen och nordost om tenniscentret.

Detaljplanelösningen stämmer överens med dessa generalplaner.

Detaljplaneändringen bidrar till att staden kan nå sina strategiska målsättningar genom att förnya och komplettera den befintliga byggda miljön hållbart så att områdets naturvärden beaktas. Ändringen ökar bygget av idrottsanläggningar med särskilt tonvikt på en öppen och effektiv användning av lokalerna.

Områdets förutsättningar och nuläge

Tali idrottspark är en viktig del av Helsingfors nätverk av grönområden och västra grönkorridor. Detaljplaneområdet har stor betydelse som ett idrottsserviceområde både lokalt och för hela Helsingfors. På detaljplanområdet finns ett tenniscenter med utomhusplaner, en bowlinghall, en badminton- och squashhall (Talihallen), ett idrottscenter (Tali Sport Center) intill tenniscentret samt parkeringsområden i anslutning till hallarna. Dessutom finns det fält- och skogsområden med upplysta friluftsstråk och ett tätt nätverk av stigar på området. I en del av parkskogsområdet finns en äventyrspark som är öppen under den varma årstiden. I skogen vid detaljplaneområdets västra kant löper Tali familjestig med två lekplatser samt motions- och lekredskap.

För området gäller tre detaljplaner från 2002–2008.

Helsingfors stad äger området. Detaljplanelösningen har utarbetats på initiativ av staden och med anledning av fyra ansökningar, och innehållet i lösningen har förhandlats fram med sökanden.

Detaljplanelösningens kostnader

Detaljplanelösningen medför följande kostnader för staden, exklusive mervärdesskatt:

Det kostar sammanlagt cirka 400 000 euro att förbättra idrottsparkens huvudled och anlägga nya parkgångar. Kostnadsberäkningen innehåller varken arrangemangen för den södra parkeringsplatsen eller utredningsplanens förslag om att anlägga en hundpark och bygga ut spelplanen.

Växelverkan under beredningen av detaljplanen

I den bifogade rapporten om växelverkan anges i sammandrag myndigheternas ställningstaganden och intressenternas åsikter, vilka inkommit under beredningen av detaljplanen, liksom också genmälena till påpekandena i dessa.

Myndighetssamarbete

I samband med beredningen av detaljplanen har man samarbetat med olika parter inom stadsmiljösektorn samt med följande parter:

        Helen Ab

        Helen Elnät Ab 

        samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT)

        vattenförsörjningen vid samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM)

        kultur- och fritidssektorn

        fostrans- och utbildningssektorn

Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) vattenförsörjning fäste i sitt ställningstagande avseende på behovet att utarbeta en översiktsplan för vattenförsörjningen med tillhörande kostnadsberäkning i samband med planläggningsarbetet. Synpunkterna i ställningstagandet har beaktats i planläggningsarbetet genom att utarbeta en dagvattens- och vattenförsörjningsplan för området i samarbete med HRM.

Fostrans- och utbildningssektorn (småbarnspedagogiken) meddelade att den inte har något att påpeka om detaljplaneförslaget. Kultur- och fritidssektorn meddelade att detaljplaneändringen har utarbetats i samarbete med planläggningen.

Åsikter

Åsikterna om programmet för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet gällde utvecklingsbehoven av olika hallaktörers verksamheter i området, reserveringen av en nybyggnad som utbyggnad av Talihallen, separeringen av gång- och cykeltrafiken framför Talihallen för att förbättra säkerheten, behovet av inomhuslokaler för olika lagsporter, begränsningen av parkeringsutrymmet och förbättringen av gång- och cykelförbindelserna på rekreationsområdet, motståndet mot den eventuella flyttningen av hundparken i Haga, hur den nya hundparken kan göras tillräckligt stor för stora hundar, hur glasfasader och glasväggar kan undvikas i byggandet av hallar och planer för att främja fåglarnas säkerhet samt bevarandet av den maximala parkeringstiden på 24 timmar i idrottsparken. Åsikterna har beaktats i planläggningsarbetet. De referensplaner för utbyggnad av idrottsanläggningar som de nuvarande hallaktörerna lämnat in beaktades i byggnadsytorna och våningsytorna, gång- och cykeltrafiken skiljdes åt framför Talihallen och bowlinghallen, och nya bilplatsarrangemang har förhandlats fram med enheten idrottsanläggningar, tomtenheten och hallaktörerna.

Det kom in 9 skriftliga åsikter.

Utkastmaterialet

Detaljplaneutkastet och utkastet till detaljplanebeskrivning skickades 28.6.2021 per e-post till områdets hallaktörer för att kommenteras. Kommentarer till utkastmaterialet skulle lämnas in senast 30.8.2021.

Det kom in 5 skriftliga åsikter och ansökningar om detaljplaneändring. Tali Sport Center och Oy Bowling Ab skickade ansökningar om detaljplaneändring för sina utbyggnadsprojekt. Talihallen, bowlinghallen och Tali Sport Center skickade referensplaner om sitt utbyggnadsbehov. Samtidigt anmärktes det att de servicetrafiksarrangemang som föreslås i detaljplaneförslaget skulle vara svåra att genomföra bl.a. på grund av Talihallens nya utbyggnadsprojekt.

Talihallen lämnade in två ansökningar om detaljplaneändring varav den ena gällde möjligheten att bygga ut hallbyggnadens norra gavel. I den andra ansökan bad Talihallen staden reservera platsen som anvisats för en ny idrottshall vid Hoplaksvägen för Talihallens projekt Taliportti.

Tenniscenteret meddelade att det fortsätter att planera utbyggnaden av hallen utgående från att det byggs fyra nya inomhusplaner och kompletterande lokaler som placeras mellan dessa och den gamla hallen. Det ansågs att det är viktigt att bevara de befintliga bilplatserna för att trygga vettiga tillfarter och hallarnas verksamhetsförutsättningar under inomhussäsongen. Det konstaterades att detaljplanens reservering för två utomhusplaner för tennis kan utelämnas.

Åsikterna och ansökningarna om detaljplaneändring har beaktats i detaljplaneförslaget. Servicetrafiksarrangemangen har ändrats vid bowlinghallen och Talihallen. Tali Sport Centers, Talihallens och bowlinghallens utbyggnadsprojekt har beaktats i detaljplaneförslagets byggnadsytor och våningsytor.

Om Talihallens ansökan om detaljplaneändring konstaterades utgående från diskussioner med kultur- och fritidssektorn att efterfrågan på motsvarande idrottshallstomter för tillfället är mycket större än utbudet. Därför kommer staden att konkurrensutsätta arrendet av byggplatsen.

I rapporten om växelverkan anges bemötandena till åsikterna och till ansökningarna om detaljplaneändring.

Detaljplaneutkastets reserveringar för dagvattenbassänger har avlägsnats ur förslaget till detaljplan på basis av en dagvattenutredning som färdigställts. Ändringarna har diskuterats separat med de sökande, sakkunniga och planläggningen samt representanter för utomhusidrott per telefon och vid möten.

Förslaget till detaljplan offentligt framlagt (MBL 65 §)

Detaljplaneförslaget hölls offentligt framlagt 10.1–8.2.2022, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggförordningen.

Det gjordes tre anmärkningar mot detaljplaneförslaget. En gjordes av Helsingfors naturskyddsförening rf och två av privatpersoner.

Påpekandena i anmärkningarna gällde preciseringen av natur- och närlandskapsvärden samt förbindelser för flygekorrar i planbestämmelserna, avlägsnandet av den nya friluftsförbindelsen från detaljplanekartan, beaktandet av idrottsparkens skidspår i den fortsatta planeringen, avsaknaden av en definition av beteckningen om en hundhage (VC) i detaljplanekartan, uppdateringen av uppgifterna i landskapsplanen i detaljplanebeskrivningen samt beaktandet av fåglarnas säkerhet i planeringen av idrottsbyggnaden.

HRT, HRM och Helen Elnät Ab gav utlåtanden om detaljplaneförslaget. Enligt utlåtandena behöver detaljplaneförslaget inte ändras.

Åtgärder efter att förslaget hölls offentligt framlagt

I rapporten om växelverkan ingår anmärkningarna och utlåtandena om förslaget till detaljplan i sammandrag samt bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.

Det som framförts i påpekandena har beaktats med hänsyn till detaljplanens mål och i den mån det är ändamålsenligt.

I detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet gjordes ändringar efter att planen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens sista kapitel. De har också samlats i bilagan över ändringar (Tehdyt muutokset).

Närmare motiveringar

Konsekvenserna av och den närmare motiveringen till detaljplanen framgår av den bifogade detaljplanebeskrivningen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 09 310 36154

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavan muutoksen nro 12724 kartta, päivätty 29.3.2022

2

Asemakaavan muutoksen nro 12724 selostus, päivätty 29.3.2022, päivitetty Kylk:n 29.3.2022 päätöksen mukaiseksi

3

Vuorovaikutusraportti päivätty 10.1.2022, täydennetty 29.3.2022 ja asukastilaisuuden muistio 9.11.2020

4

Muistutukset

5

Havainnekuva

Bilagematerial

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Kaavamuutoshakemus 15.10.2020

4

Kaavamuutoshakemus, 15.10.2020, liite, asemapiirustusluonnos 7

5

Hakemus II, Talin sulkapallo- ja squashkeskus Oy, 28.8.2021

6

Hakemus 8.10.2021

7

Hakemus 10.8.2021

8

Hakemus 10.8.2021, liite, laajennuskuva

9

Hakemus 8.10.2021, liite, luonnokset

10

Hakemus 2.2 28.8.2021

11

Tehdyt muutokset

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helen Ab

Förslagstext

Helen Elnät Ab

Förslagstext

Samkommunen Helsingforsregionens trafik

Förslagstext

Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster

Förslagstext

Kymp/Ekonomistöd

Förslagstext

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland

Förslagstext
Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4

De som sökt detaljplaneändring

Förslagstext
Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning

För kännedom

Stadsmiljönämnden

Stadsmiljönämndens sektion för byggnader och allmänna områden

Stadsmiljönämndens miljö- och tillståndssektion

Fostrans- och utbildningssektorn

Kultur- och fritidssektorn

Detaljplaneläggning

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 15.08.2022 § 542

HEL 2020-010462 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy 29. kaupunginosan (Haaga, Etelä-Haaga), 30. kaupunginosan (Munkkiniemi, Munkkivuori) sekä 46. kaupunginosan (Pitäjänmäki, Pitäjänmäen yritysalue) urheilu- ja virkistyspalvelujen alueita ja kaupunginosien rajoja koskevan asemakaavan muutoksen 29.3.2022 päivätyn piirustuksen nro 12724 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

 

Kaupunkiympäristölautakunta 29.03.2022 § 196

HEL 2020-010462 T 10 03 03

Hankenumero 5704_6

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle

        29.3.2022 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12724 hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 29. kaupunginosan (Haaga, Etelä-Haaga), 30. kaupunginosan (Munkkiniemi, Munkkivuori) sekä 46. kaupunginosan (Pitäjänmäki, Pitäjänmäen yritysalue) urheilu- ja virkistyspalvelujen alueita ja kaupunginosien rajoja.

Lisäksi lautakunta päätti

        ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
 

        antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko

www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi

        ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
 

        kehottaa asemakaavoituspalvelua laskuttamaan hakijoilta kaavan hyväksymisen jälkeen kaavan laatimis- ja käsittelykustannukset seuraavasti:

Käsittely

29.03.2022 Ehdotuksen mukaan

Asian aikana kuultavina olivat arkkitehti Siv Nordström ja maisema-arkkitehti Aino Leskinen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Siv Nordström, arkkitehti, puhelin: 310 37322

siv.nordstrom(a)hel.fi

Aino Leskinen, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 20825

aino.leskinen(a)hel.fi

Eeva Väistö, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37353

eeva.vaisto(a)hel.fi

Jarkko Nyman, insinööri (teknistaloudelliset asiat), puhelin: 310 37094

jarkko.nyman(a)hel.fi

 

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 18.11.2021 § 53

HEL 2020-010462 T 10 03 03

Päätös

Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12724 pohjakartan kaupunginosissa 29 Haaga, 30 Munkkiniemi, 46 Pitäjänmäki. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:

Asemakaavan numero: 12724
Kaupunginosat: 29 Haaga, 30 Munkkiniemi, 46 Pitäjänmäki
Kartoituksen työnumero: 19/2021
Pohjakartta valmistunut: 10.6.2021
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000

Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.

Lisätiedot

Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 310 31911

merja.kyyro(a)hel.fi

Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31883

timo.tolkki(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566