Helsingfors stad

Protokoll

14/2021

1 (9)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/11

 

25.08.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 258

Detaljplaneändring för Mässcentrum i Böle (nr 12635)

HEL 2018-006752 T 10 03 03

Beslut

Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för tomterna 2,3 och 7 i kvarteret 17040 samt gatu-, idrotts- och rekreationsområden i 17 stadsdelen (Böle, Östra Böle) enligt ritning nr 12635, daterad 18.8.2020 och ändrad 1.6.2021, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.

Dessutom godkände stadsfullmäktige följande hemställningskläm:

 

Då Mässcentrum i Böle bygger en ny ingång och bygger ut sina kongresslokaler uppmanar stadsfullmäktige stadsstyrelsen att utreda hur särskild uppmärksamhet kan fästas vid lokalernas tillgänglighet för att underlätta kundernas rörlighet.

 

 

Behandling

Ledamoten Sirpa Asko-Seljavaara understödd av ledamoten Juha Hakola föreslog följande hemställningskläm:

 

Då Mässcentrum i Böle bygger en ny ingång och bygger ut sina kongresslokaler uppmanar stadsfullmäktige stadsstyrelsen att utreda hur särskild uppmärksamhet kan fästas vid lokalernas tillgänglighet för att underlätta kundernas rörlighet.

 

Stadsfullmäktige godkände först stadsstyrelsens förslag enhälligt.

9 omröstningen

Ledamoten Sirpa Asko-Seljavaaras förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Då Mässcentrum i Böle bygger en ny ingång och bygger ut sina kongresslokaler uppmanar stadsfullmäktige stadsstyrelsen att utreda hur särskild uppmärksamhet kan fästas vid lokalernas tillgänglighet för att underlätta kundernas rörlighet.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 78
Hilkka Ahde, Mahad Ahmed, Alviina Alametsä, Outi Alanko-Kahiluoto, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Maaret Castrén, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Elisa Gebhard, Nora Grotenfelt, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Oona Hagman, Juha Hakola, Timo Harakka, Joel Harkimo, Eveliina Heinäluoma, Titta Hiltunen, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Shawn Huff, Nuutti Hyttinen, Ville Jalovaara, Mikael Jungner, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Elina Kauppila, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Laura Kolbe, Pia Kopra, Sini Korpinen, Minja Koskela, Heimo Laaksonen, Teija Makkonen, Petra Malin, Otto Meri, Nina Katariina Miettinen, Sami Muttilainen, Seija Muurinen, Björn Månsson, Tuomas Nevanlinna, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Matias Pajula, Jenni Pajunen, Amanda Pasanen, Terhi Peltokorpi, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Mari Rantanen, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Laura Rissanen, Pirkko Ruohonen-Lerner, Suldaan Said Ahmed, Sari Sarkomaa, Pekka Sauri, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Nina Suomalainen, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Erkki Tuomioja, Reetta Vanhanen, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Maarit Vierunen, Ozan Yanar

Blanka: 6
Atte Harjanne, Laura Korpinen, Mia Nygård-Peltola, Tom Packalén, Pia Pakarinen, Wille Rydman

Frånvarande: 1
Jussi Halla-aho

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Sirpa Asko-Seljavaaras förslag till hemställningskläm.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 310 36154

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavan muutoksen nro 12635 kartta, päivätty 18.8.2020, muutettu 1.6.2021

2

Asemakaavan muutoksen nro 12635 selostus, päivätty 18.8.2020, muutettu 1.6.2021, päivitetty Kylk:n 1.6.2021 päätöksen mukaiseksi

3

Vuorovaikutusraportti päivätty 18.8.2020, täydennetty 1.6.2021

4

Päätöshistoria

5

Havainnekuva

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helen Ab

Förslagstext

Helen Elnät Ab

Förslagstext

Samkommunen Helsingforsregionens trafik

Förslagstext

Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster

Förslagstext

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (Näringar, arbetskraft, kultur)

Förslagstext
Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4

Den som sökt detaljplaneändring

Förslagstext
Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Detaljplanelösningens centrala innehåll

Detaljplaneändringen (detaljplanelösningen) gäller Mässcentrums tomt och en del av Kottby idrottspark i Östra Böle. Områdena som detaljplaneändringen gäller är sådana som man inte har genomfört i enlighet med den gällande planen. Genomförandet av detaljplanelösningen gör det möjligt att svara på i synnerhet den ökade efterfrågan på internationella kongresser i och med de nya större hotell- och kongresslokalerna.

Syftet med detaljplanelösningen är att bygga en ny huvudentré intill Mässplatsen samt en kongresslokal och ett hotelltorn i södra delen av tomten, på ett sätt som avviker från den gällande detaljplanen.

Entrébyggnaden har planerats som en mångsidig öppen aula, där det finns restauranger och caféer utanför mässornas ingångsportar. Från entréhallen når man mässhallarna, hotellet och de nya kongresslokalerna.

Utbyggnaden av kongresslokalerna placeras vid Vagnsgränden där det nu finns tillfälliga bilplatser. Under kongresslokalerna byggs en parkeringsanläggning, vars infart är vid korsningen av Järnvägsmannagatan och Banmästargatan. På parkeringslokalernas tak görs planteringar så att det visuellt passar in i landskapet vid gräsplanen i Kottby idrottspark.

Hotelltornet, som planlagts tidigare men inte byggts, har i detaljplaneändringen anpassats och strukturerats till omgivningen på så sätt att det inte sträcker sig ut över gatuområdet. Byggnaden bildar en del av Mässcentrums nya entré.

Gränsen mellan Mässcentrum och idrottspaken ändras så att de nya kongresslokalerna och de områden man enligt den gällande detaljplanen turas om att använda i den nya detaljplanen ligger på Mässcentrums tomt.

Den nya våningsytan är 12 200 m². Tomtexploateringstalet (e) är 1,38.

Beslut som detaljplanelösningen bygger på

Detaljplanelösningen bidrar till att staden kan nå de strategiska mål, enligt vilka man i Helsingfors bygger en internationell, levande och fascinerande stad för evenemang, med hållbar tillväxt som utgångsläge.

Enligt Generalplan 2016 för Helsingfors är detaljplaneområdet innerstadsområde med beteckningen C2 och idrottsparken intill är rekreations- och närområde. Den detaljplanelösning som nu har utarbetats är förenlig med Generalplan 2016 för Helsingfors.

Områdets utgångsläge och nuläge

För området gäller detaljplan nr 11875 från år 2009. På området finns Helsingfors mässcentrum samt i anslutning till detta en låg hotellbyggnad. På samma tomt finns en parkeringsanläggning och ovanjordiskt parkeringsområde. På Kottby idrottspark intill finns Helsingfors Velodrom samt spelplaner för olika bollspel. De områden som idrottsparken och Mässcentrum i enlighet med detaljplanen har använt turvis har hittills använts för Mässcentrums parkeringsbehov.

I och med detaljplanen anläggs ett grästak på kongressflygeln vid Mässvallen samt gräsmattor på områdena omkring, vilka bidrar till att kongressflygeln landskapsmässigt och visuellt smälter in i idrottsparken. För att minska risken för att fåglarna kolliderar med tornet har det bestämts att dess fasad inte får byggas med höga enhetliga glasytor som täcker flera våningar samt att byggnaderna inte får belysas starkare än området i övrigt.

Helsingfors stad äger Mässcentrums tomt, som detaljplaneändringen gäller. Detaljplanearbetet har inletts på ansökan av Andelslaget Finlands Mässa. Innehållet i detaljplanelösningen har förhandlats fram med sökanden.

Kostnader för detaljplanen

Att detaljplanelösningen genomförs innebär inga kostnader för staden. Detaljplanelösningen höjer områdets värde, vilket beaktas i arrendeavtalet.

Detaljplaneförslaget offentligt framlagt

Detaljplaneförslaget hölls offentligt framlagt 28.8-29.9.2020 vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggnadsförordningen.

Två anmärkningar gjordes mot detaljplaneförslaget.

Påpekandena i anmärkningarna gällde de negativa konsekvenser som byggnadernas glasytor har för fåglarna samt inverkan av hotelltornets höjd på invånarnas vyer i Trä-Kottby.

Följande gav utlåtande om förslaget till detaljplan:

        Helen Ab

        Helen Elnät Ab

        Samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT)

        Helsingforsregionens miljötjänster (HRM)

        Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen)

Påpekandena i utlåtandena gällde beaktandet av kablar och fjärrvärmeledningar vid Järnvägsmannagatan, förbättring av spårvagnstrafiken samt upptagandet av vattenledningar på detaljplanekartan och i dess bestämmelser.

Åtgärder efter att detaljplaneförslaget hållits offentligt framlagt

I rapporten om växelverkan anges anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om detaljplaneförslaget i sammandrag och bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.

Det som framförts i påpekandena har beaktats med hänsyn till detaljplanens mål och i den mån det är ändamålsenligt.

I detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet gjordes ändringar efter att detaljplanen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens sista kapitel. De har också samlats i bilagan över ändringar (Tehdyt muutokset).

De ändringar som gjorts efter det offentliga framläggandet har diskuterats med berörda parter.

Närmare motiveringar

Konsekvenserna av detaljplanelösningen och de närmare motiveringarna till denna framgår av den bifogade detaljplanebeskrivningen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 310 36154

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavan muutoksen nro 12635 kartta, päivätty 18.8.2020, muutettu 1.6.2021

2

Asemakaavan muutoksen nro 12635 selostus, päivätty 18.8.2020, muutettu 1.6.2021, päivitetty Kylk:n 1.6.2021 päätöksen mukaiseksi

3

Vuorovaikutusraportti päivätty 18.8.2020, täydennetty 1.6.2021

4

Päätöshistoria

5

Havainnekuva

Bilagematerial

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Muistutukset

4

Tehdyt muutokset

5

Asemakaavan muutoshakemus, Messukeskus, Suomen Messut Osuuskunta

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helen Ab

Förslagstext

Helen Elnät Ab

Förslagstext

Samkommunen Helsingforsregionens trafik

Förslagstext

Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster

Förslagstext

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (Näringar, arbetskraft, kultur)

Förslagstext
Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4

Den som sökt detaljplaneändring

Förslagstext
Kommunalbesvär, godkännande av generalplan, detaljplan, byggnadsordning

För kännedom

Stadsmiljönämnden

Stadsmiljönämndens sektion för byggnader och allmänna områden

Stadsmiljönämndens miljö- och tillståndssektion

Kultur- och fritidssektorn

Detaljplaneläggning

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 09.08.2021 § 552

HEL 2018-006752 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy 17. kaupunginosan (Pasila, Itä-Pasila) korttelin 17040 tonttien 2, 3 ja 7 sekä katu-, urheilu- ja virkistyspalvelualueiden asemakaavan muutoksen 18.8.2020 päivätyn ja 1.6.2021 muutetun piirustuksen nro 12635 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.

Käsittely

09.08.2021 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Anni Sinnemäki
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolaki 28.1 § 5 kohta)

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36154

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

 

Kaupunkiympäristölautakunta 01.06.2021 § 297

HEL 2018-006752 T 10 03 03

Hankenumero 4887_3

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle

        18.8.2020 päivätyn ja 1.6.2021 muutetun asemakaavan muutosehdotuksen nro 12635 hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 17. kaupunginosan (Pasila, Itä-Pasila) korttelin 17040 tontteja 2, 3 ja 7 sekä katu-, urheilu- ja virkistyspalvelualuetta.

Lisäksi lautakunta päätti

        ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
 

        antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko

www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi

        ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.

18.08.2020 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Outi Ruski, arkkitehti, puhelin: 310 15207

outi.ruski(a)hel.fi

Anna-Maija Sohn, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37448

anna-maija.sohn(a)hel.fi

Jarkko Nyman, insinööri (teknistaloudelliset asiat), puhelin: 310 37094

jarkko.nyman(a)hel.fi

 

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 25.02.2020 § 11

HEL 2018-006752 T 10 03 03

Päätös

Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12635 pohjakartan kaupunginosassa 17 Pasila. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:

Asemakaavan numero: 12635
Kaupunginosa: 17 Pasila
Kartoituksen työnumero: 58/2019
Pohjakartta valmistunut: 8.1.2020
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000

Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.

Lisätiedot

Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 310 31911

merja.kyyro(a)hel.fi

Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31883

timo.tolkki(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566