Helsingfors stad

Protokoll

17/2020

1 (4)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/6

 

21.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 272

Initiativ från ungdomar 1.1–30.6.2020

HEL 2020-000075 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige antecknade de initiativ som tagits av ungdomar 1.1–30.6.2020.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 21731

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Koonti nuorten aloitteista ja niihin annetuista vastauksista

2

Nuorisoneuvoston lausunto 14.9.2020

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Med initiativ från ungdomar avses initiativ som helsingforsungdomar i åldern 13–17 år har tagit i frågor som gäller stadens verksamhet. Initiativen tas via systemet Krut med en elektronisk blankett på dess webbplats http://ruuti.munstadi.fi/sv/initiativ/. Både initiativen och borgmästarens eller biträdande borgmästarnas svar publiceras på sidan http://ruuti.munstadi.fi/sv/initiativ/.

Enligt 26 kap. 3 § i förvaltningsstadgan ska stadsstyrelsen två gånger om året underrätta fullmäktige om initiativen från ungdomar och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen. Stadsstyrelsen ska samtidigt förmedla ett utlåtande i saken från ungdomsrådet. Beslut om enskilda initiativ tillåts inte utom i fråga om bordläggning eller hemställningsklämmar.

Syftet med rätten för ungdomar att komma med initiativ är att uppmuntra dem att delta i det samhälleliga beslutsfattandet. Initiativen ger samtidigt stadens sektorer information om ungdomarnas förhoppningar och mål. När fullmäktige behandlar initiativ från ungdomar, har tre medlemmar valda av ungdomsrådet närvaro- och yttranderätt vid sammanträdet med stöd av 29 kap. 7 § i förvaltningsstadgan.

I januari–juni 2020 har ungdomar kommit med sammanlagt 29 initiativ, varav 25 har besvarats. De fyra initiativ som inkommit efter 11.6.2020 har inte registrerats på grund av ett tekniskt fel och kommer att delges fullmäktige nästa gång de ungas initiativ behandlas.

Initiativen är indelade enligt sektor: fostrans- och utbildningssektorn (10), stadsmiljösektorn (7), kultur- och fritidssektorn (4), social- och hälsovårdssektorn (1) samt stadskansliet (3). Initiativens rubriker framgår av sammanställningens pärmblad i bilaga 1. Sammanställningen innehåller både initiativen och borgmästarens eller biträdande borgmästarnas svar med bilagor. Ungdomstjänsten har uppgifter om initiativtagarens namn, ålder och kontaktuppgifter.

Ungdomsrådet har i sitt yttrande 14.9.2020 uppmärksammat att antalet initiativ från ungdomar har minskat med mer än hälften jämfört med början av förra året. Ungdomsrådet anser att det kan bero på att även genomförbara initiativ inte nödvändigtvis leder till konkreta åtgärder och att man inte får svar tillräckligt snabbt. Ungdomsrådet anser att det är viktigt att andra än medlemmar av ungdomsrådet börjar använda initiativsystemet för att främja de frågor som de anser vara viktiga för stödja ett mångsidigt deltagande bland Helsingforsungdomarna. Hela utlåtandet finns i bilaga 2.

Den långa svarstiden har tagits upp också tidigare i ungdomsrådets utlåtanden. Man har strävat efter att svara snabbt, och en del av initiativen har nu besvarats fortare än tidigare. Den exceptionella brådskan på grund av coronapandemin, särskilt inom fostrans- och utbildningssektorn, syns i den tid inom vilken de aktuella initiativen besvarats.

Kultur- och fritidssektorn utvecklar de ungas initiativsystem under resten av detta år. Detta svarar mot ungdomsrådets oro över att vissa ungdomar inte känner till initiativsystemet eller är försiktiga när det gäller dess faktiska möjligheter att påverka. Det har redan gjorts intervjuer och servicedesign från ungdomarnas perspektiv. Under hösten kommer man att inrikta sig på det bakomliggande systemet och behandlingsprocessen och försöka hitta de punkter som ska utvecklas med hjälp av en webbtjänst. Initiativsystemet kommer att bli en del av de Ungas Helsingfors, som publiceras i början av 2021, på så sätt att man kan lämna in initiativ och följa dem i tjänsten från och med början av 2021.

Under sommaren har det gjorts en presentationsvideo om ungdomarnas initiativsystem, som bland annat visar hur enkelt det är att ta initiativ och vilka åtgärder som har vidtagits på grundval av initiativen. Videon är tvåspråkig (finska och svenska) och textad på båda språken, så den är tillgänglig också för hörselskadade. Den kan vid behov också textas på engelska. Videon publiceras på Helsingforskanalen, varifrån man lätt kan skicka den vidare. Videon kommer att marknadsföras för ungdomar på sociala medier under hösten.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 21731

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Koonti nuorten aloitteista ja niihin annetuista vastauksista

2

Nuorisoneuvoston lausunto 14.9.2020

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 05.10.2020 § 625

HEL 2020-000075 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi nuorten aloitteet ajalta 1.1.−30.6.2020.

Samalla kaupunginhallitus edellyttää, että nuorten aloitejärjestelmää kehitetään niin, että nuorille annettavaa ohjausta ja tukea aloitteiden tekemisessä tehostetaan kouluissa ja nuorisotyössä niin että aloitejärjestelmä on aidosti kaikkien nuorten käytettävissä. Lisäksi aloitteiden vastausaikaa lyhennetään.

Käsittely

05.10.2020 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Veronika Honkasalo: Lisätään päätösehdotukseen:

"Samalla kaupunginhallitus edellyttää, että nuorten aloitejärjestelmää kehitetään niin, että nuorille annettavaa ohjausta ja tukea aloitteiden tekemisessä tehostetaan kouluissa ja nuorisotyössä niin että aloitejärjestelmä on aidosti kaikkien nuorten käytettävissä. Lisäksi aloitteiden vastausaikaa lyhennetään."

Kannattaja: Mai Kivelä

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti Veronika Honkasalon vastaehdotuksen mukaisesti muutetun ehdotuksen.

28.09.2020 Pöydälle

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 21731

maria.nyfors(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566