Helsingfors stad

Protokoll

16/2020

1 (6)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/12

 

07.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 243

Den av ledamoten Veronika Honkasalo väckta motionen om Helsingfors stads upphandling av externa experttjänster

HEL 2020-005564 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige betraktade motionen som slutbehandlad.

Behandling

Ledamoten Veronika Honkasalo understödd av ledamoten Sami Muttilainen föreslog att ärendet skulle återremitteras för ny beredning på följande grunder:

A. De obesvarade frågorna i motionen besvaras 1) Vad är orsaken till att den totala summan av extern expertis ökat? och 2) Vilka åtgärder tänker stadskansliet vidta för att man kan garantera att köpen är ändamålsenliga?

B. Dessutom utreds det närmare om det är möjligt med ekonomiska besparingar genom att utföra en större del av de köpta experttjänsterna som eget arbete.

C. Det utreds om uppföljningen av köpt expertis kan utvecklas så att det går att rapportera på vilka grunder man går in för köp från utomstående och vilken andel av köpen som konkurrensutsätts.

D. Det utreds om offerterna och avtalen med anknytning till experttjänsterna kan offentliggöras på stadens webbsidor.

5 omröstningen

Fortsatt behandling av ärendet JA, återremiss NEJ

JA-förslag: Behandlingen fortsätter
NEJ-förslag: Ärendet återremitteras för ny beredning på följande grunder: A. De obesvarade frågorna i motionen besvaras 1) Vad är orsaken till att den totala summan av extern expertis ökat? och 2) Vilka åtgärder tänker stadskansliet vidta för att man kan garantera att köpen är ändamålsenliga? B. Dessutom utreds det närmare om det är möjligt med ekonomiska besparingar genom att utföra en större del av de köpta experttjänsterna som eget arbete. C. Det utreds om uppföljningen av köpt expertis kan utvecklas så att det går att rapportera på vilka grunder man går in för köp från utomstående och vilken andel av köpen som konkurrensutsätts. D. Det utreds om offerterna och avtalen med anknytning till experttjänsterna kan offentliggöras på stadens webbsidor. 

Ja-röster: 42
Ted Apter, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Fatim Diarra, Juha Hakola, Atte Harjanne, Joel Harkimo, Kaisa Hernberg, Kati Juva, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Otso Kivekäs, Tapio Klemetti, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Seija Muurinen, Dani Niskanen, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Amanda Pasanen, Marcus Rantala, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Satu Silvo, Osmo Soininvaara, Lilja Tamminen, Sampo Terho, Ulla-Marja Urho, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Sanna Vesikansa, Ozan Yanar

Nej-röster: 37
Zahra Abdulla, Alviina Alametsä, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Mika Ebeling, Laura Finne-Elonen, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Jussi Halla-aho, Eveliina Heinäluoma, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Abdirahim Husu Hussein, Nuutti Hyttinen, Jukka Järvinen, Dan Koivulaakso, Laura Kolbe, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Johanna Laisaari, Petra Malin, Sami Muttilainen, Björn Månsson, Johanna Nuorteva, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Mika Raatikainen, Tuomas Rantanen, Suldaan Said Ahmed, Juhani Strandén, Leo Stranius, Ilkka Taipale, Thomas Wallgren, Sinikka Vepsä, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen

Blanka: 6
Jussi Chydenius, Ville Jalovaara, Emma Kari, Nasima Razmyar, Johanna Sydänmaa, Pilvi Torsti

Stadsfullmäktige beslutade fortsätta behandlingen av ärendet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Noora Fils, upphandlingschef, telefon: 310 31501

noora.fils(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutetun aloite 22042020 Honkasalo Veronika, Valtuustoaloite Helsingin kaupungin ulkopuolisista asiantuntijapalveluostoista

2

Asiantuntijapalvelut 2017_2019

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Framställningen stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Veronika Honkasalo och 22 andra ledamöter föreslår i sin motion att staden utarbetar en utredning för stadsstyrelsen, av vilken bland annat följande framgår:

  1. Staden klargör kontostrukturen för köp av professionella tjänster på så sätt att det tydligt framgår vad för slags tjänst man köpt, varför man har beslutat att köpa tjänsten av en utomstående och om den har konkurrensutsatts.
  2. Vad är orsaken till att den totala summan av extern expertis betydligt har ökat från åren 2012–2013?
  3. Varför utförs inte professionella tjänster som stadens eget arbete?
  4. Finns det någon i stadens organisation som koordinerar helheten av köpt expertis?
  5. Vilka åtgärder tänker stadskansliet vidta för att man kan garantera att de köpta professionella tjänsterna är ändamålsenliga?
  6. Av vilka utomstående bolag har Helsingfors stad huvudsakligen köpt expertis?

Stadsstyrelsen konstaterar att den redovisningsstruktur som staden tillämpar stämmer överens med den offentliga förvaltningens rekommendation JHS 192 och anvisningarna från bokföringsnämndens kommunsektion. Innehållet i och tidsschemat för den automatiska kommunala ekonomirapporteringen styrs av lagstiftning kompletterad med handboken Aura, som utarbetats och hålls ajour av finansministeriet.

En regeringsproposition med förslag till lagstiftning om produktion och rapportering av ekonomiska uppgifter om kommuner (RP 60/2019) har lämnats till riksdagen. Regleringen i lag kompletteras genom en förordning av statsrådet, om vars befogenhet att utfärda förordning föreskrivs i 112 § i kommunallagen. Genom förordningen utfärdas närmare bestämmelser om den balansräkning, resultaträkning, finansieringsanalys och noterna till dem som ingår i kommunens bokslut samt om tablån över budgetutfallet och verksamhetsberättelsen, koncernbokslutet och noterna till det samt om delårsrapporterna. I fråga om datainnehållet fastställs de förteckningar över kommunernas och samkommunernas räkenskaper, tjänsteklassificeringar och sektorklassificeringar som styr rapporteringen av ekonomiska uppgifter. Datainnehållet styrs även av anvisningar för kostnadskalkylering samt bokföringsnämndens och dess kommunsektions gällande allmänna anvisningar och utlåtanden.

Den 1 januari 2021 träder en ny kontoindelning i kraft där inköp av tjänster, bland annat professionella tjänster, specificeras närmare än i nuläget. Räkenskapsstrukturen erbjuder dock ingen möjlighet att rapportera om varför man har kommit fram till externa köp eller om köpen har utsatts för konkurrens.

Under perioden 2017–2019 har staden upphandlat professionella tjänster av utomstående till ett belopp av cirka 154 miljoner euro (exkl. moms). Beloppet på 470 miljoner euro som nämns i fullmäktigemotionen är den totala summan för inköp som bokförts i kontogruppen "kontors-, bank- och sakkunnigtjänster” under åren 2017–2019. Under perioden 2017-2019 har staden haft flera utvecklingsprojekt, till exempel ett digitaliseringsprogram, och för detta projekt har man behövt stödja sig på extern expertis.

Staden skaffar professionella tjänster i de situationer där staden själv inte har tillräckliga kunskaper eller resurser och det inte är lämpligt att bygga upp sådan kompetens inom staden, till exempel genom att rekrytera experter på ett visst område till staden.

Vid Helsingfors stad är stadskansliet, revisionskontoret, sektorerna, affärsverken och räddningsverket upphandlande enheter i enlighet med 20 kap. 7 § i förvaltningsstadgan. Enheten upphandling och konkurrensutsättning vid stadskansliets ekonomi- och planeringsavdelning svarar för styrningen och utvecklingen av stadens upphandlingsverksamhet. Stadskansliet har konkurrensutsatt gemensamma upphandlingar och de upphandlande enheterna har dessutom avtalat om egna professionella tjänster genom separata upphandlingar. Inköpen av professionella tjänster samordnas som en del av styrningen av stadens upphandlingsverksamhet. Dessa tjänster eller inköp av dem följs inte separat upp på stadsnivå.

Bestämmelserna om Helsingfors stads upphandling ingår i förvaltningsstadgan och i anvisningarna för efterlevnad av budgeten. Vid upphandling ska man dessutom iaktta lagen om offentlig upphandling (upphandlingslagen 1397/2016) och lagen om upphandling inom sektorerna vatten, energi, transporter och posttjänster (upphandlingslag för specialbranscher 1398/2016). Utöver dessa speciallagar ska även kommunallagen (410 /2015), förvaltningslagen (434/2003), lagen om beställarens utredningsskyldighet och ansvar vid anlitande av utomstående arbetskraft (1233/2006; beställaransvarslagen) och lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999; offentlighetslagen) sedvanligt beaktas. I stadens upphandlingshandbok ges praktiska råd och anvisningar för hur man gör upphandlingen på ett ändamålsenligt sätt och med iakttagande av lagstiftningen. Dessutom har staden särskilda anvisningar för hur man ska genomföra upphandling och beställningar som grundar sig på ramavtal samt för små upphandlingar. Den enhet som beslutar om upphandlingen svarar för att experttjänsterna är ändamålsenliga.

I bilaga 2 presenteras de inköp som bokförts i kontogruppen ”kontors-, bank- och sakkunnigtjänster” åren 2017–2019 för de 100 största företagen i euro.

Enligt 30 kap. 11 § 2 mom. i förvaltningsstadgan ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter inom åtta månader.

Förslaget har beretts av ekonomi- och planeringsavdelningen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Noora Fils, upphandlingschef, telefon: 310 31501

noora.fils(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutetun aloite 22042020 Honkasalo Veronika, Valtuustoaloite Helsingin kaupungin ulkopuolisista asiantuntijapalveluostoista

2

Asiantuntijapalvelut 2017_2019

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 28.09.2020 § 606

HEL 2020-005564 T 00 00 03

Esitys

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo valtuutettu Veronika Honkasalon aloitteen loppuun käsitellyksi.

Käsittely

28.09.2020 Ehdotuksen mukaan äänestyksin

Palautusehdotus:
Veronika Honkasalo: Asia palautetaan uudelleenvalmisteltavaksi seuraavasti:

A. Vastataan aloitteessa asetettuihin vastaamatta jääneisiin kysymyksiin 1) Mikä on syynä asiantuntijapalveluiden loppusumman lisääntymiseen? ja 2) Mihin toimiin kaupunginkansliassa ryhdytään jotta ostojen tarkoituksenmukaisuus voidaan taata?

B. Lisäksi selvitetään tarkemmin, onko mahdollista saada taloudellisia säästöjä toteuttamalla suurempi osa ostetuista asiantuntijapalveluista omana työnä.

C. Selvitetään asiantuntijaostojen seurannan kehittämistä siten, että voidaan raportoida, millä perusteilla ulkopuolisiin ostoihin päädytään ja mikä osuus ostoista kilpailutetaan.

D. Selvitetään asiantuntijapalveluihin liittyvien tarjousten ja sopimusten julkistaminen kaupungin verkkosivuilla.

Kannattaja: Anna Vuorjoki

Äänestys

JAA-ehdotus: Asian käsittelyä jatketaan
EI-ehdotus: Veronika Honkasalon palautusehdotuksen mukaisesti

Jaa-äänet: 13
Terhi Koulumies, Pia Pakarinen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Daniel Sazonov, Tomi Sevander, Anni Sinnemäki, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Sanna Vesikansa, Ozan Yanar

Ei-äänet: 2
Veronika Honkasalo, Anna Vuorjoki

Kaupunginhallitus päätti jatkaa asian käsittelyä äänin 13 - 2.

21.09.2020 Pöydälle

14.09.2020 Pöydälle

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Noora Fils, hankintapäällikkö, puhelin: 310 31501

noora.fils(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566