Helsingfors stad

Protokoll

3/2018

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/9

 

14.02.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 41

Den av ledamoten Mari Holopainen väckta motionen om stärkt ställning för Helsingfors som universitetsstad och lockande av unga forskare från utlandet

HEL 2017-009611 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige betraktade den av ledamoten Mari Holopainen väckta motionen som slutbehandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Ida Björkbacka, specialplanerare, telefon: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Bilagor

1

Holopainen Mari Aloite Kvsto 30082017 1

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Mari Holopainen och 30 andra ledamöter föreslår i sin motion att Helsingfors i samarbete med universitet, studentkårer och andra aktörer som främjar forskning och forskarnas rörlighet gör det lättare för unga forskare från utlandet att komma till Helsingfors och att stanna här och på detta sätt stärker Helsingfors ställning som universitetsstad. Målen kan främjas genom ett separat projekt eller genom att på andra sätt underlätta ankomsten av utländska forskare till landet, deras boende, tillgången till småbarnspedagogik och grundläggande utbildning på engelska och andra språk samt arbetandet i Helsingfors.

Enligt 30 kap. 11 § 2 mom. i förvaltningsstadgan ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter.

Stadsstyrelsen konstaterar att stärkandet av Helsingfors som universitetsstad har beaktats i stadsstrategin 2017–2021. Enligt strategin ska Helsingfors vara en utmärkt stad för studier och vetenskap. Enligt strategin ska staden även utföra ett tätt samarbete med universiteten, högskolorna och studentnätverket i huvudstadsregionen för att främja förutsättningarna för undervisning och forskning på internationell nivå och stadens strategiska mål. Dessutom konstateras det i strategin att förstärkandet av Helsingfors attraktivitet förutsätter att staden internationaliseras på ett målmedvetet sätt. Avsikten är att öka arbetskraftsinvandringen och dess andel av den totala invandringen, och som en internationellt orienterad metropol betjänar Helsingfors också dem som kommer någon annanstans ifrån.

Unga internationella forskare i huvudstadsregionen

Av alla doktorander i huvudstadsregionens universitet var de utländska medborgarnas andel 20 procent under hösten 2016, det vill säga 1 555 personer. Antalet har ökat med över en tredjedel under 2010–2016. Utländska medborgare stod för 25 procent av alla årsverken inom undervisnings- och forskningsarbetet 2016 och i framtiden har Helsingfors universitet och Aalto-universitetet som mål att öka andelen utländsk personal.

Den internationella konkurrensen om de bästa forskarna ökar ytterligare. Här har universitetens egen verksamhet och allokeringen av resurser i samband med den en central roll. Ett ansenligt antal utländska forskare på hög nivå söker för närvarande forskningsfinansiering från Finlands Akademi. En förutsättning för beviljandet av finansieringen är att forskningsarbetet utförs i Finland. Ur universitetens perspektiv är forskningsverksamheten ändå alltid internationell och med tanke på en akademisk karriär är internationell rörlighet rentav önskvärd, det vill säga det finns inget egenvärde i att internationella forskare stannar permanent i Helsingfors.

Av de som under 2015 avlagt licentiatexamen eller doktorsexamen i huvudstadsregionen har 42 procent flyttat bort från Finland inom ett år efter avläggandet av examen. Från Finland flyttar man delvis på grund av den akademiska karriären men andra orsaker till flytten kan vara svårigheter att hitta arbete eller familjeskäl.

Samarbete för att locka internationella experter

Med tanke på stärkandet av stadens livskraft och kunskapsbas är det viktigt att locka unga internationella forskare och få dem att stanna i Helsingfors mer stadigvarande. Målen främjas tillsammans med universiteten med betoning på internationell synlighet och dragningskraft samt främjande av innovationer, forskningssamarbete och företagande tillsammans. Dessutom ordnas möten, verkstäder och kunskapsutbyte mellan staden och regionens studentnätverk, till exempel i anknytning till boende, trafik och utveckling av andra tjänster.

Tjänster i Helsingfors och placering av internationella experter och forskare

För forskarnas trivsel är det viktigt att tjänsterna i Helsingfors och huvudstadsregionen är funktionella och att området är attraktivt. Staden ska kunna ordna tjänster som stöder placeringen och boendet, mångsidiga kultur-, motions- och hobbymöjligheter samt fostrings- och utbildningstjänster på ett bättre sätt än de konkurrerande städerna.

Tjänsterna för invandrare i inledningsfasen i huvudstadsregionen har samlats under samma tak under hösten 2017 inom ramen för pilotförsöket International House Helsinki (IHH). IHH öppnades i samma lokaler som magistraten i Nyland. Tjänsten som planerats bli bestående erbjuder förutom rådgivning för invandrare även personkundtjänster av magistraten i Nyland, Skatteförvaltningen och FPA:s tjänst In To Finland, Nylands arbets- och näringsbyrå och Pensionsskyddscentralen samt arbetsgivartjänster av Helsingforsregionens handelskammare. IHH betjänar även företag och arbetsgivare i frågor som gäller utländsk arbetskraft och dess rekrytering. Tanken är att IHH senare ska koppla samman även andra tjänster med verksamheten, exempelvis polisens identitetskortstjänster för utlänningar. Utvecklandet av IHH-konceptet samt sammanföring av experter och företag, tjänster med mjuklandning och främjande av makens eller makans sysselsättning på försök bereds i samarbete med arbets- och näringsministeriet och andra aktörer.

Det är viktigt att staden erbjuder information om sina tjänster även på främmande språk. Information i anknytning till placering och tjänster finns samlad på flera språk i tjänsten Infopankki.fi. Dessutom utvecklar staden inom ramen för IHH-konceptet elektroniska tjänster som stöder placeringen. Ökad information på engelska om sökande av bostäder beaktas bland annat i samband med förnyelsen av boendedelen på webbplatsen hel.fi. Staden kan förbättra sina tjänster även genom att stärka engelskans ställning som betjäningsspråk.

Att unga internationella forskare och experter stannar mer stadigvarande i Helsingfors kan främjas genom att stödja deras duglighet på arbetsmarknaden, till exempel genom ett större erkännande av deras sakkunskap, genom att öka undervisningen i finska samt genom olika skräddarsydda metoder för att skaffa kompetens. Utvecklingsansvaret för dessa helheter har på nationell nivå getts vissa högskolor. Det är även centralt att öka makarnas och makornas sysselsättningsmöjligheter. Dessutom vore det viktigt att doktorander från tredje länder skulle kunna få uppehållstillstånd för arbetssökning efter att de avlagt sin examen. Regeringen förbereder en lagändring gällande detta under 2018.

Boende

Staden svarar bäst på internationella experters och forskares boendebehov genom ett tillräckligt och så mångsidigt boendeutbud som möjligt med tanke på att gruppen experter och forskare är väldigt heterogen. Särskilt gällande unga forskare som påbörjar sin karriär är det viktigt att det finns kortvarigt hyresboende till rimliga priser. Ett mångsidigt boendeutbud främjas bland annat genom Helsingfors stads genomförandeprogram för boende och härmed sammanhängande markanvändning 2016.

Även universiteten erbjuder hyresbostäder för sina internationella forskare bland annat i forskartornen i Tölö som byggts på tomter som universitetens fastighetsaktiebolag långvarigt arrenderar av staden.

Småbarnspedagogik och grundläggande utbildning på engelska

Utvidgandet av stadens utbud av småbarnspedagogik och utbildning på engelska lyfts fram i stadsstrategin. Strategins mål är att antalet platser inom den engelskspråkiga grundläggande utbildningen och småbarnspedagogiken fördubblas och att helsingforsarnas språkkunskaper görs mångsidigare genom en ökning av språkbad och språkberikad utbildning och fostran. På detta sätt syftar staden till att underlätta internationella familjers flytt till Helsingfors och trivsel i staden.

Ärendet har beretts som samarbete mellan stadskansliets näringslivsavdelning och ekonomi- och planeringsavdelning. Fostrans- och utbildningssektorn har även lämnat kommentarer. Dessutom har representanter för Helsingfors universitet, Aalto-universitet, student- och forskarföreningar och Finlands Akademi hörts under beredningen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Ida Björkbacka, specialplanerare, telefon: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

Bilagor

1

Holopainen Mari Aloite Kvsto 30082017 1

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 29.01.2018 § 37

HEL 2017-009611 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo valtuutettu Mari Holopaisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Käsittely

29.01.2018 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Tommi Laitio

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Aleksander gata 22-24

+358 9 310 36106

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors PL 1

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566