Helsingfors stad

Protokoll

21/2017

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/36

 

29.11.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 440

Den av ledamoten Nina Huru väckta motionen om utvidgad boendeparkering

HEL 2017-006092 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige betraktade den av ledamoten Nina Huru väckta motionen som slutbehandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Nina Hurun aloite

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Nina Huru och 15 andra ledamöter föreslår i sin motion att staden i samband med att den bedömer behovet av boendeparkering ska utreda behovet även för små gränders del.

Enligt 30 kap. 11 § i förvaltningsstadgan ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter.

Stadsstyrelsen hänvisar till det utlåtande som den fått och konstaterar att boendeparkeringen för närvarande i huvudsak täcker områdena i innerstaden. Enligt de riktlinjer gällande parkeringspolitiken i Helsingfors som stadsstyrelsen godkänt 17.2.2014 utvidgas boendeparkeringssystemet kontrollerat till nya områden – först till Munksnäs, Kottby, Drumsö och Munkshöjden. Boendeparkeringssystemet togs i bruk 1.1.2015 i Drumsö och Munksnäs. Systemet ska utvidgas till Munkshöjden, Näshöjden, Södra Haga och Stenhagen under 2018.

På de nya bostadsområdena har de boendes bilplatser placerats på bostadstomter eller på gatuliknande kvartersområden för bilplatser (LPA) och gatuplatserna är avsedda för gäst- och besöksparkering. Boende- och företagsparkeringssystemet utvidgas inte till dessa områden.

Boende- och företagsparkeringssystemet gäller vanligtvis på alla gator som omfattas av systemet, även på små gränder. Att märka ut gränderna för boendeparkering förutsätter ändå att de i konstruktionshänseende lämpar sig för det ändamålet. Gatans bredd måste vara tillräcklig så att den möjliggör parkering och ett tillräckligt stort utrymme för trafik.

Om långvarig eller övrig parkering orsakar problem på områden utanför boende- och företagsparkeringszonerna till exempel ur trafiksmidighets- eller säkerhetssynvinkel kan parkeringen i ett sådant här objekt vid behov tidsbegränsas eller så kan parkering förbjudas helt och hållet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Nina Hurun aloite

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 13.11.2017 § 1027

HEL 2017-006092 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo valtuutettu Nina Hurun aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Kaupunkiympäristölautakunta 24.10.2017 § 168

HEL 2017-006092 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Helsingin pysäköintipolitiikka hyväksyttiin Helsingin kaupunginhallituksessa 17.2.2014. Pysäköintipolitiikassa on 12 kärkitoimenpidettä, joista yksi on asukaspysäköintijärjestelmän laajentaminen ja hinnoittelu. Kärkitoimenpiteen mukaan asukaspysäköintijärjestelmää laajennetaan hallitusti ja koskien kadunvarsipysäköintiä ja yleisiä pysäköintialueita. Asukaspysäköintijärjestelmän laajentamista on toivottu muun muassa Munkkiniemen, Käpylän, Lauttasaaren ja Munkkivuoren kaupunginosissa. Asukaspysäköintijärjestelmän laajentamista voidaan arvioida ainakin seuraavien kriteerien avulla:

        Paikkoja ei ole riittävästi.

        Alueelta itseltään on tullut aloite.

        Tarve siirtää etenkin pitkäaikaista auton säilytystä kadunvarsilta tarkoituksenmukaisempiin paikkoihin.

        Täydennysrakentamisen yhteydessä tarve esittää kadunvarsipaikkoja asukkaiden käyttöön.

        Nykyinen pysäköinti vaikeuttaa merkittävästi talvikunnossapitoa.

        Alueella on merkittävästi ulkopuolista pysäköintiä.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessaan 10.6.2014 ottaa käyttöön asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä. Kohteiden liikennejärjestelyt hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa 14.4.2015. Järjestelmä otettiin käyttöön 1.10.2015.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessaan 11.4.2017 hyväksyä asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän käyttöönoton Munkkivuoressa, Niemenmäessä, Etelä-Haagassa ja Kivihaassa vuoden 2018 aikana, kun tarkat aluerajaukset, liikenteen ohjaussuunnitelmat sekä liikennemerkkien asennukset on tehty. Aluerajausten ja liikenteen ohjaussuunnitelmien laadinta on aloitettu. Seuraavaksi asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmä laajennetaan todennäköisesti Käpylään, Kumpulaan ja Toukolaan, mutta tästä ei ole tehty päätöstä.

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmää laajennetaan hallitusti koskemaan vanhempia alueita, joissa tarvittavia asukkaiden ja yritysten pysäköintipaikkoja ei ole suunniteltu tonteille. Pysäköintipolitiikan mukaan hyvin pitkällä aikavälillä tulee arvioida asukaspysäköintijärjestelmän laajentamista kaikkialle, missä kadunvarteen pysäköinti on asukkaille sallittua. Uudemmille alueille asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmää ei laajenneta, koska näillä alueilla asukkaiden ja yritysten pysäköintipaikat on suunniteltu tonteille. Kadunvarsi- ja yleisten alueiden paikat on tarkoitettu asiointi- ja vieraspysäköintiin.

Jos asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmä otetaan alueilla käyttöön, se on yleensä voimassa kaikilla kaduilla, myös pienillä kujilla, edellyttäen, että ne ovat kaupungin hallinnoimia katualueita. Kujien merkitseminen asukaspysäköintiin edellyttää, että rakenteelliset perusteet täyttyvät. Kadun leveyden tulee olla riittävä, mikä mahdollistaa pysäköinnin ja liikkuvalle liikenteelle jää vielä sen vaatima tila. Asukas- ja yrityspysäköintivyöhykkeillä kaikki nykyiset pysäköintipaikat ovat asukas- ja yrityspysäköintipaikkoja, maksullisia pysäköintipaikkoja tai pysäköintiaikaa on rajoitettu esimerkiksi liikkeiden asiointipysäköintiä varten.

Jos pitkäaikainen pysäköinti tai muu pysäköinti aiheuttaa asukas- ja yrityspysäköintivyöhykkeiden ulkopuolisilla alueilla ongelmia, pysäköintiä voidaan tarvittaessa rajoittaa aikarajoituksin tai kieltämällä pysäköinti kokonaan. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi liikenteen sujuvuus tai turvallisuus.

Pysäköinninvalvonta on hankkimassa / kilpailuttamassa rekisterikilven tunnistukseen erikoistunutta ajoneuvoa. Tämä lisää valvonnan tehokkuutta.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Juha Hietanen, diplomi-insinööri, puhelin: 310 37120

juha.hietanen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566