Helsingfors stad

Protokoll

21/2017

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/29

 

29.11.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 433

Den av ledamoten Vesa Korkkula väckta motionen om officiell ställning för Söderviks skejtpark

HEL 2017-003249 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige betraktade den av ledamoten Vesa Korkkula väckta motionen som slutbehandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Anna Villeneuve, stadssekreterare, telefon: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

Bilagor

1

Korkkula Vesa ym. valtuustoaloite kvsto 15.3.2017 asia 26

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Vesa Korkkula och 38 andra ledamöter föreslår i sin motion att skejtparken som finns i Södervik ska få en officiell ställning och beaktas i planläggningen.

Enligt 30 kap. 11 § 2 mom. i förvaltningsstadgan ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter.

Man håller på att utarbeta en detaljplaneändring för Söderviks kraftverksområde. I detaljplaneändringen ingår även Gasklocksparkens område samt södra delen av Fiskehamnsparken. Enligt uppskattning kommer stadsfullmäktige att behandla detaljplaneändringen våren 2019.

I den framtida Gasklocksparken planeras Söderviks skejtpark. En helhetsplan utarbetas som bäst för Gasklocksparken där området anvisas för idrott och rekreation för invånarna i Fiskehamnen. Skejting är ett mycket naturligt inslag i Gasklocksparken och området kommer att utvecklas så att skejtparken bevaras som en av områdets funktioner. I samband med arbetet på helhetsplanen för Gasklocksparken beaktas möjligheten att bevara den skejtpark som redan finns i Södervik i sin nuvarande form, som alltjämt utvecklas.

Stadsstrategin förutsätter att man utreder hur Södervik kan utvecklas till ett internationellt framstående, permanent evenemangsområde. Skejtparken utgör en central del av området. Det är ett lysande exempel på levande stadskultur och aktiv invånarverksamhet att platsen har bildats och att den existerar.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Anna Villeneuve, stadssekreterare, telefon: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

Bilagor

1

Korkkula Vesa ym. valtuustoaloite kvsto 15.3.2017 asia 26

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 20.11.2017 § 1063

HEL 2017-003249 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo valtuutettu Vesa Korkkulan aloitteen loppuun käsitellyksi.

Käsittely

20.11.2017 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Paavo Arhinmäki: Perusteluosan neljännen kappaleen loppuun lisätään virke:

"Kaasukellonpuiston kokonaissuunnitelman laatimisen yhteydessä otetaan huomioon mahdollisuus säilyttää Suvilahden jo olemassa oleva skeittipuisto nykyisessä kehittyvässä muodossaan."

Kannattaja: Veronika Honkasalo

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti Paavo Arhinmäen vastaehdotuksen mukaisesti muutetun ehdotuksen.

13.11.2017 Pöydälle

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

 

Kaupunkiympäristölautakunta 26.09.2017 § 117

HEL 2017-003249 T 00 00 03

Hankenumero 0946_6

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Suvilahden voimalaitoksen alueelle ollaan laatimassa asemakaavan muutosta. Kaavamuutokseen sisältyy lisäksi Kaasukellonpuiston alue sekä Kalasatamanpuiston eteläosa, jossa oleva huoltorakennus aiotaan purkaa ja korvata uudisrakennuksella. Kaavamuutoksen arvioidaan tulevan kaupunginvaltuuston käsittelyyn keväällä 2019.

Tulevassa Kaasukellonpuistossa sijaitsee nykyisin Suvilahden väliaikainen skeittipuisto. Kaasukellonpuistoon ollaan laatimassa kokonaissuunnitelmaa, jossa alue osoitetaan Kalasataman asukkaiden urheilu- ja virkistyskäyttöön siten, että se voi tarvittaessa toimia myös paisuntavarana Suvilahden tapahtumakentän tapahtumille, esimerkiksi musiikkifestivaaleille.

Skeittipuistotoiminnot sisällytetään osaksi Kaasukellonpuiston toimintoja. Skeittipuiston nykyiset rakenteet eivät voi säilyä sellaisenaan maaperän puhdistamisen ja maaston korkeuserojen muutosten johdosta.

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että skeittaus toimintana on hyvin luonteva osa tulevaa Kaasukellonpuistoa ja aluetta tullaan kehittämään siten, että skeittipuisto säilyy yhtenä alueen toimintona myös tulevaisuudessa.

Käsittely

26.09.2017 Ehdotuksen mukaan

Vastaehdotus:
Mai Kivelä: Lisätään sana ''todennäköisesti' virkkeeseen: "Skeittipuiston nykyiset rakenteet eivät todennäköisesti voi säilyä sellaisenaan maaperän puhdistamisen ja maaston korkeuserojen muutosten johdosta" ja lisätään saman kappaleen viimeiseksi virkkeeksi: "Suvilahden skeittipuisto on kuitenkin skeittikulttuurihistoriallisesti merkittävä sekä kansainvälisesti tunnettu, ja sen olemassaolo pyritään säilyttämään mahdollisuuksien mukaan nykyisessä muodossaan."

Kannattaja: Mia Haglund

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Lisätään sana ''todennäköisesti' virkkeeseen: "Skeittipuiston nykyiset rakenteet eivät todennäköisesti voi säilyä sellaisenaan maaperän puhdistamisen ja maaston korkeuserojen muutosten johdosta" ja lisätään saman kappaleen viimeiseksi virkkeeksi: "Suvilahden skeittipuisto on kuitenkin skeittikulttuurihistoriallisesti merkittävä sekä kansainvälisesti tunnettu, ja sen olemassaolo pyritään säilyttämään mahdollisuuksien mukaan nykyisessä muodossaan."

Jaa-äänet: 8
Sirpa Asko-Seljavaara, Eveliina Heinäluoma, Nuutti Hyttinen, Jape Lovén, Risto Rautava, Laura Rissanen, Mirita Saxberg, Anni Sinnemäki

Ei-äänet: 3
Mia Haglund, Mai Kivelä, Leo Stranius

Tyhjä: 2
Tuomas Rantanen, Osmo Soininvaara

Poissa: 0

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 8-3.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Pia Kilpinen, arkkitehti, puhelin: 310 37443

pia.kilpinen(a)hel.fi

Tuomas Hakala, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37205

tuomas.hakala(a)hel.fi

Antti Varkemaa, yksikön päällikkö, puhelin: 310 37053

antti.varkemaa(a)hel.fi

 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 05.09.2017 § 31

HEL 2017-003249 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristön toimialalla ollaan laatimassa asemakaavan muutosta Suvilahden voimalaitoksen alueelle. Kaavamuutokseen sisältyy Kaasukellonpuiston alue. Kaavamuutoksen arvioidaan tulevan valtuuston käsittelyyn keväällä 2019. Tulevassa Kaasukellonpuistossa sijaitsee nykyinen Suvilahden skeittipuisto. Kaasukellonpuistoon ollaan laatimassa kokonaissuunnitelmaa, jossa skeittipuistotoiminnot sisällytetään osaksi Kaasukellonpuiston toimintoja. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta katsoo, että kaavoituksessa tulisi huomioida, että nykyisen skeittipuiston toimintoja säilytettäisiin osana aluetta.

Helsingissä skeittipalveluita järjestävät kaupunkiympäristön toimiala, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelu- ja nuorisopalvelukokonaisuudet.

Suvilahden skeittiparkki on poikkeuksellisesti kokonaan skeittaajien talkootyönä rakentama skeittiparkki. Helsingin kaupunki on osallistunut kustannuksiin nuorisoasiainkeskuksen, rakennusviraston ja Helsinki World Design Capital -hankkeen kautta. Parkki on osana Helsingin Skeittiohjelmaa 2015–2019. Osa parkin rahoituksesta on saatu joukkorahoituskampanjan avulla.

Suvilahden skeittipuisto sijaitsee kaupunkiympäristön hallinnoimalla alueella. Suomen Rullalautaliitto vuokrasi Suvilahden parkin alueen (n. 900 m²) Helsingin Tilakeskukselta vuonna 2011. Vuokrasopimus on väliaikainen, sillä alueelle rakentuu Kalasataman kaupunginosa. Sopimuksen mukaan väliaikainen skeittiparkki voi toimia siihen asti, kunnes rakentaminen sen kohdalla alkaa.

Kerrokartalla-osallistumiskanavan kyselystä saadussa palautteessa vastaajat ylistivät Suvilahden skeittiparkkia. Erityisenä toiveena oli, että väliaikaiseksi tarkoitettu parkki saisi pysyvän aseman. Skeittiparkissa on järjestetty useita tapahtumia. Esimerkiksi Suomen suurin skeittitapahtuma HELride täytti Helsingin kadut 13.–15.7.2017, sekä lajista kiinnostuneilla harrastajilla että ammattiskeittareilla. Yksi tapahtuman keskeisistä tapahtumapaikoista oli Suvilahden ainutlaatuinen skeittiparkki

Alustavia suunnitelmia Kaasukellonpuistoon ajatelluista toiminnoista, joissa skeittipuisto on mukana, on esitelty Skeittipaikkatyöryhmälle 20.6.2017. Skeittipaikkatyöryhmä on epävirallinen poikkihallinnollinen työryhmä joka koordinoi kaupungilla skeittiasioita. Työryhmä on teettänyt skeittiohjelman, joka päivitetään noin 4 vuoden välein. Suunnitelma päivitettiin viimeiseksi vuonna 2015 ja ohjelma ulottuu vuodelle 2019. Skeittiohjelman päivittämisen valmistelu aloitetaan vuoden 2018 aikana.

Päivityksessä arvioidaan kaupunkitasoisesti olemassa olevat skeittaamisen edellytykset sekä tulevat verkoston kehittämistarpeet vuorovaikutteisesti palvelun käyttäjien kanssa. Tässä yhteydessä huomioidaan myös Suvilahden skeittiparkin tai mahdollisesti parkille korvaavan skeittipaikan tarve.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta korostaa, että Suvilahden skeittipuisto on skeittikulttuurihistoriallisesti merkittävä sekä kansainvälisesti tunnettu ja pitää erittäin tärkeänä, että sen olemassaolo pyritään säilyttämään.

Tuleva kaupunkistrategia tukee asiaa, jossa linjataan Suvilahden vakiinnuttaminen kulttuuri- ja tapahtuma-alueena. Skeittipuisto on keskeinen osa aluetta. Paikan toteuttaminen ja olemassaolo on erinomainen esimerkki elävästä kaupunkikulttuurista ja aktiivisesta kansalaistoiminnasta joka yhdistää eri-ikäisiä ihmisiä.

Käsittely

05.09.2017 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Sami Muttilainen: Lisätään seuraavat kappaleet lausunnon loppuun:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta korostaa, että Suvilahden skeittipuisto on skeittikulttuurihistoriallisesti merkittävä sekä kansainvälisesti tunnettu ja pitää erittäin tärkeänä, että sen olemassaolo pyritään säilyttämään.

Tuleva kaupunkistrategia tukee asiaa, jossa linjataan Suvilahden vakiinnuttaminen kulttuuri- ja tapahtuma-alueena. Skeittipuisto on keskeinen osa aluetta. Paikan toteuttaminen ja olemassaolo on erinomainen esimerkki elävästä kaupunkikulttuurista ja aktiivisesta kansalaistoiminnasta joka yhdistää eri-ikäisiä ihmisiä

Kannattaja: Johanna Sydänmaa

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Lisätään seuraavat kappaleet lausunnon loppuun: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta korostaa, että Suvilahden skeittipuisto on skeittikulttuurihistoriallisesti merkittävä sekä kansainvälisesti tunnettu ja pitää erittäin tärkeänä, että sen olemassaolo pyritään säilyttämään. Tuleva kaupunkistrategia tukee asiaa, jossa linjataan Suvilahden vakiinnuttaminen kulttuuri- ja tapahtuma-alueena. Skeittipuisto on keskeinen osa aluetta. Paikan toteuttaminen ja olemassaolo on erinomainen esimerkki elävästä kaupunkikulttuurista ja aktiivisesta kansalaistoiminnasta joka yhdistää eri-ikäisiä ihmisiä

Jaa-äänet: 1
Mika Ebeling

Ei-äänet: 11
Elisa Gebhard, Simon Granroth, Mari Holopainen, Heimo Laaksonen, Raine Luomanen, Otto Meri, Päivi Meros, Sami Muttilainen, Terhi Peltokorpi, Johanna Sydänmaa, Niilo Toivonen

Tyhjä: 1
Arja Karhuvaara

Poissa: 0
 

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen-Jormakka

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Arja Eloranta, hallintosihteeri, puhelin: 310 87902

arja.eloranta(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566