Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2017

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Asia/30

 

27.09.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 348

Valtuutettu Sami Muttilaisen aloite vanhojen meluvallin graffitien restauroimisesta

HEL 2017-003244 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto katsoi kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti valtuutettu Sami Muttilaisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Sami Muttilaisen aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Sami Muttilainen ja 22 muuta valtuutettua toteavat, että kymmenet nuoret olivat maalaamassa Kulosaaren meluvallia vuonna 1991. Stop töhryille -kampanjan myötä kokonaisuus maalattiin myöhemmin peittoon ja tuhottiin kulttuurisesti merkittävää Stadin graffitihistoriaa. Aloitteessa esitetään, että kaupunki selvittää, voiko Kulosaaren meluvallin vanhoja graffiteja entisöidä valkoisen maalipinnan alta. Toinen, varteenotettavampi vaihtoehto olisi, että kaupunki kutsuisi vanhoja tekijöitä maalaamaan meluvalli uudelleen yhdessä nuorten graffititaiteilijoiden kanssa.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.

Kaupunginhallitus viittaa aloitteesta annettuihin lausuntoihin. Niistä ilmenee, että ajatus Kulosaaren melumuurin maalaamisesta on elänyt jo pitkään. Muurien maalaaminen oli otettu osaksi laajempaa, Helsingin katutaide 2017 -kokonaisuutta. Huhtikuussa oli muurin maalaamista koskeva avoin maalarihaku, ja maalaukset on toteutettu kesäkuussa 2017.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Sami Muttilaisen aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 11.09.2017 § 828

HEL 2017-003244 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa.

Kaupunginvaltuusto katsoo valtuutettu Sami Muttilaisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 09.05.2017 § 177

HEL 2017-003244 T 00 00 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Itäväylän kaistojen välissä oleva melueste Kulosaaressa maalattiin graffiteilla vapaaehtoisvoimin vuonna 1991. Stop töhryille -kampanjan aikana graffitit maalattiin piiloon. Nyt kaupunginvaltuutettu Sami Muttilainen on tehnyt valtuustoaloitteen, jossa hän ehdottaa, että kaupunki selvittäisi meluesteen graffitien restauroinnin mahdollisuudet.

Vanhojen graffitien ennallistaminen kyseisessä kohteessa on todettu vaikeaksi. Sen sijaan nuorisoasiainkeskus on käynnistänyt hankkeen meluesteen maalaamiseksi uusilla graffiteilla. Maalaamiselle on anottu lupaa rakennusviraston alueidenkäyttöosastolta. Rakennusvirasto on käynnistänyt meluaidan läheisyyden kasvillisuuden siistimisen.

Meluesteen maalaaminen uusilla graffiteilla nuorisokeskuksen ohjaamana on tähän paikkaan sopiva ratkaisu. Maalaaminen tulee toteuttaa liikenneturvallisuus huomioiden.

Esittelijä

vs. kaupunginarkkitehti

Jussi Luomanen

Lisätiedot

Birgitta Rossing, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38640

birgitta.rossing(a)hel.fi

Silja Hurskainen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38939

silja.hurskainen(a)hel.fi

 

Nuorisolautakunta 09.05.2017 § 48

HEL 2017-003244 T 00 00 03

Lausunto

Nuorisolautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Valtuutettu Emma Kari teki 9.11.2011 aloitteen Kulosaaren meluluurin avaamisesta katutaidekäyttöön ja tuolloin nuorisoasiainkeskus antoi aloitetta puoltavan lausunnon ja ryhtyi toimenpiteisiin Kulosaaren melumuurin maalaamisen mahdollistamiseksi.

Kulosaaren melumuurin maalausprojekti on toteutumassa kesällä 2017 osana laajempaa Helsingin Katutaidekesä 2017 -kokonaisuutta. Aloitteen saapuessa projektia oli jo suunniteltu pidempään.

Projektin avoin maalarihaku tapahtuu ajalla 18.-26.4. (ohjeet osoitteessa http://katutaidehelsinki.fi/projektit-ja-tapahtumat/kulosaari/osallistumisohjeet/) ja maalaukset  toteutetaan Kulosaaressa 10.-11.6.2017.

Projektin toteuttamisen kesällä 2017 on mahdollistanut virastojen välinen yhteistyö, joka on katutaiteeseen liittyvissä asioissa parantunut merkittävästi kaupunginjohtajan vuoden 2016 alusta perustaman Katutaiteen pelisääntöryhmän ansiosta. Ryhmään kuului edustajia rakennusvalvontavirastosta, kulttuurikeskuksesta, rakennusvirastosta, Helsingin taidemuseo HAMista, kaupunkisuunnitteluvirastosta ja nuorisoasiainkeskuksesta.

Ryhmä valmisteli ehdotuksen uudeksi katutaiteen lupien käsittelemisen malliksi ja ehdotti asukaslähtöisemmän prosessin luomista. Tavoitteena oli katutaiteeseen liittyvän lupaprosessin selkeyttäminen ja helpottaminen kaupunkilaisille.

Uudessa katutaiteen lupien käsittelyn mallissa ehdotetaan että

 katutaidehankkeiden lupaprosessit hoidetaan yhden luukun kautta,

  katutaideryhmä toimii vakinaisesti, jotta lupien käsittelyssä saadaan kaupungin kokonaisvaltaisen toiminnan ja kehityksen kannalta tärkeät näkökulmat esiin ja

 katutaiteelle perustetaan verkkosivusto, joka sisältää teoksia esittelevän karttapalvelun sekä ohjeistuksen toteuttamiseen ja jonka kautta luvat haetaan

 

Ryhmä jatkaa työskentelyään vuoden 2017 ajan nimellä Katutaideryhmä. Katutaideryhmän tehtävänä on aloittaa ja toteuttaa uuden mallin mukaista katutaiteen lupakäsittelyä.

Esittelijä

osastopäällikkö

Mikko Vatka

Lisätiedot

Ulla Laurio, toiminnanjohtaja, puhelin: 0401493584

ulla.laurio(a)hel.fi

 

 

Taidemuseon johtokunta 09.05.2017 § 25

HEL 2017-003244 T 00 00 03

Päätös

Taidemuseon johtokunta päätti antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Taustaa:

Taidemuseon johtokunta lausui 16.2.2012 Emma Karin aloitteesta koskien Kulosaaren melumuurin avaamista katutaiteelle seuraavasti: Taidemuseo piti erittäin hyvänä ajatusta, että katutaiteelle tarjotaan luontevia ja luvallisia paikkoja kaupunkiympäristön elävöittämiseksi. Taidemuseo katsoi, että koska kyse oli meluesteestä ja siinä sijaitsevasta tilapäisestä maalauksesta, sen kunnossapito ja hallinnointi kuuluu rakennusvirastolle eikä teoksen tulisi tulla osaksi taidemuseon kokoelmia. Taidemuseo totesi, että asia voisi olla usean eri viraston, kuten nuorisoasiainkeskuksen, kulttuurikeskuksen ja rakennusviraston yhteishanke.

Kaupunginkanslia on pyytänyt taidemuseon johtokunnalta lausunnon kaupunginhallitukselle 31.5.2017 mennessä koskien valtuutettu Sami Muttilaisen aloitetta Kulosaaren meluvallin graffiteista. Aloite on liitteenä.

Sami Muttilaisen ja 22 muun aloitteeseen 15.3.2017 Taidemuseon johtokunta lausuu seuraavaa:

Taidemuseon kanta luvalliseen katutaiteeseen on myönteinen. Katutaiteesta on tullut yhä keskeisempi osa elävää ja jatkuvasti muuttuvaa, erilaisista alakulttuureista koostuvaa kaupunkikulttuuria.  Nuorisoasiainkeskus on ollut kiitettävän aktiivinen uusien tilojen löytämisessä katutaiteelle ja katutaidekulttuurin edistämisessä Helsingissä. Katutaide ja varsinkin sen osa-alue graffiti on luonteeltaan toiminnallista, tilapäistä ja erityisesti nuorten suosima ilmaisumuoto, minkä takia Taidemuseo pitääkin Nuorisoasiainkeskuksen omaksumaa koordinoivaa ja kentällä läsnäolemiseen perustuvaa roolia luontevana. Taidemuseo esittää tutkimuksellisen näkökulman Helsingin graffititaiteeseen näyttelyssään keväällä 2018. Taidemuseo on mukana myös Kaupunginhallituksen asettamassa Katutaiteen pelisäännöt -ryhmässä.

Helsingin julkista taidetta tilaavana ja ylläpitävänä tahona Taidemuseo haluaa olla mukana asiantuntijana katutaiteen taiteilijavalinnoissa silloin, kun katutaidetta suunnitellaan kaupunkikuvallisesti merkittäviin paikkoihin ja teokset liitetään taidemuseon kokoelmiin. Taidemuseo ei kuitenkaan katso, että sen on tarkoituksenmukaista tai edes mahdollista olla mukana valtaosassa eri puolille kaupunkia levittäytyvissä katutaiteen hankkeissa.

Taidemuseo ei kannata Kulosaaren melumuurin graffitien restaurointia. Entistäminen ei kuulu graffititaiteen muuttuvaan luonteeseen ja se olisi myös teknisesti erittäin vaikeaa ja kallista. Sen sijaan taidemuseo ei näe estettä meluvallin uudelleenmaalaamiselle. Taidemuseon tietojen mukaan Nuorisoasiainkeskus on ollut asiassa aloitteellinen ja hanke on jo siellä vireillä aloitteen mukaisesti. Taidemuseo ei ole osallistunut tekijöiden valintaan. Taidemuseo ei aiemmin mainituista syistä katso, että tuleva tilapäinen graffititeos olisi syytä ottaa osaksi taidemuseon kokoelmia. Taidemuseo ei näin ollen ota kantaa siihen, keiden tulisi olla maalaamassa aitaa uudelleen.

Lausunto kaupunginhallitukselle.

Esittelijä

taidemuseon johtaja

Maija Tanninen-Mattila

Lisätiedot

Taru Tappola, intendentti, puhelin: 310 87077

taru.tappola(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 11.04.2017 § 183

HEL 2017-003244 T 00 00 03

Ksv 5264_119

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkisuunnittelulautakunta kannattaa osien Kulosaaren meluvallien maalaamisesta graffitein.

Nykytilanteessa Kulosaaressa on meluvalleja kolmessa kohdassa: Itäväylän eteläpuolella, Itäväylän pohjoispuolella ja osan matkaa Itäväylän kaistojen välissä. Toiselta puoleltaan meluvallit rajautuvat kerrostalo- ja huvilatyyppisiin asuinalueisiin, urheilu- ja koulurakennusten tontteihin sekä puistoihin ja suojaviheralueisiin.

Valtuustoaloitteessa viitataan aiemmin maalattuun meluvalliin, joka on Itäväylän kaistojen välinen valli. Kaupunkikuvallisesti graffitit sopivat parhaiten keskimmäiseen meluvalliin tai muiden meluvallien Itäväylän puolelle. Jos graffitit tulevat Itäväylän kaistojen keskellä olevaan valliin, maalaustilanteessa on huolehdittava liikenneturvallisuudesta.

Meluvallin maalaamisella ei ole vaikutusta maankäyttöön tai kaavoitukseen. Itäväylälle näkyvien maalausten osalta on huomioitava, että ne eivät kiinnitä liikaa autoilijoiden huomiota ja aiheuta siten vaaratilanteita.

Esittelijä

virastopäällikkö

Mikko Aho

Lisätiedot

Laura Hietakorpi, arkkitehti, puhelin: 310 37047

laura.hietakorpi(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566