Helsingfors stad

Protokoll

16/2017

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/3

 

27.09.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 321

Helsingfors stadsstrategi 2017–2021

HEL 2017-009006 T 00 01 01

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag godkänna stadsstrategin för åren 2017–2021. (Bilaga 1). Stadsstrategin är utgångspunkt för förslaget till budget för år 2018 och andra budgetar och åtgärder under fullmäktigeperioden.

Stadsfullmäktige beslutade samtidigt att genomförandet strategin utvärderas och följs upp som en del av den årliga uppföljningen av ekonomin och verksamheten. I mitten av fullmäktigeperioden görs en granskning om hur genomförandet har fortskridit.

Stadsfullmäktige beslutade dessutom att fullmäktige i mitten av fullmäktigeperioden föreläggs en bedömning av hur det nya ledarskapssystemet och den nya sektormodellen har fungerat och lyckats med beaktande av målen för reformen.

Stadsfullmäktige beslutade ytterligare godkänna följande hemställningsklämmar:

-

Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det i syfte att utveckla energiproduktionen speciellt utreds naturvänliga lösningar med låga utsläpp. (Petrus Pennanen)

 

 

-

Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av produktivitetsmålet i strategin att Helsingfors samtidigt utreder möjligheterna att utveckla mätare med hjälp av vilka staden bedömer hur ledarskapet och samarbetet med personalen ökar tjänsternas kostnadseffektivitet. Mätarna ska föreläggas stadsstyrelsen. (Dan Koivulaakso)

 

 

-

Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att staden omedelbart börjar utreda möjligheterna att bereda ett kvalitetsprogram för småbarnsfostran och den grundläggande utbildningen i syfte att säkerställa en hög nivå, jämn kvalitet och genomdriven jämlikhet inom småbarnsfostran och den grundläggande utbildningen på hela stadens nivå. Avseende fästs vid till exempel olikheten mellan områdena och enheterna och finansieringsstrukturernas och de övriga strukturernas ändamålsenlighet. Som en del av kvalitetsprogrammet övervägs det om goda praxis som eventuellt lämpar sig för Helsingfors ska utredas, likaså modeller testade i Sverige, i synnerhet med beaktande av andelen på 20 procent av barn med främmande modersmål inom småbarnsfostran och den grundläggande utbildningen. Kvalitetsprogrammets resultat rapporteras årligen till stadsstyrelsen räknat från 2018, så att de kan beaktas i beredningen av budgeten för därpåföljande år och i den fortsatta beredningen av den avgiftsfria småbarnsfostran. (Pilvi Torsti)

 

 

-

Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av stadsstrategin att det utreds hur turismens ställning kan stärkas så att den blir tätare förknippad med näringspolitiken genom att tydligare lyfta fram Helsingfors som turiststad, inte bara som konferensstad och stad för affärsresor. (Laura Kolbe)

 

 

-

Stadsfullmäktige förutsätter att staden utreder möjligheterna att snarast tillsätta en kommitté på bred basis som ska komma med visioner för främjande av kulturen i Helsingfors i syfte att i staden bygga upp en anda som inspirerar till mångformig kulturverksamhet och produktion inom de kommande tio åren. (Jörn Donner)

 

 

-

Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att möjligheterna utreds att i samarbete med aktörer som delar ut mat hitta lämpliga sätt för Helsingfors att minska brödköerna. Samtidigt utreds alternativa sätt att dela ut mat i stället för att folk måste köa på gatan. (Maria Ohisalo)

 

 

-

Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att det görs en omfattande utredning om vilka förändringar de allt vanligare el- och robotbilarna innebär i Helsingfors för stadsborna, företagen, infrastrukturen och användningen av stadsrummet. (Jenni Pajunen)

 

 

-

Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att möjligheterna utreds att lyfta den i strategin upptagna utvecklingen av området Maria 0-1 till ett centralt projekt redan i den följande verksamhets- och ekonomiplanen eftersom projektet har exceptionellt vittgående effekter med tanke på stadens dragningskraft, och snabbhet är en trumf i tävlingen om titeln som världens bästa uppstartsstad. (Matti Parpala)

 

 

-

Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det utreds vilka möjligheter staden har att vara föregångare i anpassningen till klimatförändringen inom alla sina sektorer. (Atte Harjanne)

 

 

-

Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att Helsingfors utreder hur produktivitetsmålet kan nås genom bättre uppföljning av kvaliteten på tjänsterna och dessutom av deras effekter på välbefinnandet. (Katju Aro)

 

Behandling

Ordföranden konstaterade att i enlighet med den 13.9.2017 godkända handläggningsordningen fortsätter behandlingen av stadsstrategin 2017–2021 och att diskussionen i ärendet är avslutad.

Ordföranden föreslog att förslagen, utan uppläsning, antecknas i protokollet såsom en redogörelse.

Motförslag och förslag om förkastande väckta vid stadsfullmäktiges sammanträde 13.9.2017

Motförslag:
Pentti Arajärvi: Sista meningen i andra stycket ges följande lydelse: Strategin ses över i mitten av fullmäktigeperioden.

Understödd av: Thomas Wallgren

Förslag om förkastande:
Mika Raatikainen: Stadsstrategin 2017–2021 förkastas.

Understödd av: Mari Rantanen

Förslag till hemställningsklämmar väckta vid stadsfullmäktiges sammanträde 13.9.2017

Petrus Pennanen: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det i syfte att utveckla energiproduktionen speciellt utreds naturvänliga lösningar med låga utsläpp.

Understödd av: Atte Harjanne

Dan Koivulaakso: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av produktivitetsmålet i strategin att Helsingfors samtidigt utreder möjligheterna att utveckla mätare med hjälp av vilka staden bedömer hur ledarskapet och samarbetet med personalen ökar tjänsternas kostnadseffektivitet. Mätarna ska föreläggas stadsstyrelsen.

Understödd av: Paavo Arhinmäki

Osmo Soininvaara: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att staden tillsammans med staten förbereder sig på att snabba upp bostadsproduktionen jämfört med planerna i strategin.

Understödd av: Emma Kari

Arja Karhuvaara: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av stadsstrategin att vid sidan av digitaliseringen av inlärningsmiljön utreds möjligheterna att bygga upp ett hälsoprogram för barn i samarbete mellan hälsovårdscentralen, skolhälsovården och idrottsväsendet i syfte att stöda barnens hälsa i skolarbetet. Härigenom strävar man att förebygga symtom i stöd- och rörelseorgan i kroppen som utvecklas och att bygga upp den fysiska hälsan.

Understödd av: Mirita Saxberg

Elina Moisio: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det utreds om det är möjligt att genomföra Helsingfors naturskyddsprogram 2015–2024 ambitiöst och med framförhållning i syfte att bevara Helsingfors unika natur.

Understödd av: Sami Muttilainen

Mari Holopainen: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det utreds på vilka sätt lönerna för barnträdgårdslärarna och den övriga personalen inom småbarnsfostran kan höjas till en sådan nivå att lönerna inte är underdimensionerade med tanke på boendet i Helsingfors och att utbildnings- och arbetskompetensen blir beaktad.

Understödd av: Leo Stranius

Pilvi Torsti: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att staden omedelbart börjar utreda möjligheterna att bereda ett kvalitetsprogram för småbarnsfostran och den grundläggande utbildningen i syfte att säkerställa en hög nivå, jämn kvalitet och genomdriven jämlikhet inom småbarnsfostran och den grundläggande utbildningen på hela stadens nivå. Avseende fästs vid till exempel olikheten mellan områdena och enheterna och finansieringsstrukturernas och de övriga strukturernas ändamålsenlighet.

Som en del av kvalitetsprogrammet övervägs det om goda praxis som eventuellt lämpar sig för Helsingfors ska utredas, likaså modeller testade i Sverige, i synnerhet med beaktande av andelen på 20 procent av barn med främmande modersmål inom småbarnsfostran och den grundläggande utbildningen.

Kvalitetsprogrammets resultat rapporteras årligen till stadsstyrelsen räknat från 2018, så att de kan beaktas i beredningen av budgeten för därpåföljande år och i den fortsatta beredningen av den avgiftsfria småbarnsfostran.

Understödd av: Marcus Rantala

Laura Kolbe: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av stadsstrategin att det utreds hur turismens ställning kan stärkas så att den blir tätare förknippad med näringspolitiken genom att tydligare lyfta fram Helsingfors som turiststad, inte bara som konferensstad och stad för affärsresor.

Understödd av: Jenni Pajunen

Dani Niskanen: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det under arbetet på en i strategin avsedd fastighetsstrategisk plan bl.a. för ombyggnad eller ersättande av skol- och daghemsbyggnader som lider av problem med inomhusluften på ett fördomsfritt utreds nya slags avtalsarrangemang, med vilka det går bättre än nu att garantera att en reparerad byggnad eller nybyggnad hålls i skick länge och att riskerna fördelas mellan staden och byggherren.

Understödd av: Mia Nygård

Sirpa Asko-Seljavaara: Det anges i strategin 2017–2021 att Helsingfors ska bli en storstad då det gäller formgivning. Stadsfullmäktige förutsätter med hänvisning till detta att staden utreder möjligheterna att i ett centralt läge anlägga ett internationellt design- och arkitekturmuseum med utställningslokaler och påbörja planeringen av museet. Man ska sträva att få staten, stiftelser och organisationer som finansiärer förutom staden.

Understödd av: Seija Muurinen

Jörn Donner: Stadsfullmäktige förutsätter att staden utreder möjligheterna att snarast tillsätta en kommitté på bred basis som ska komma med visioner för främjande av kulturen i Helsingfors i syfte att i staden bygga upp en anda som inspirerar till mångformig kulturverksamhet och produktion inom de kommande tio åren.

Understödd av: Katriina Juva

Maria Ohisalo: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att möjligheterna utreds att i samarbete med aktörer som delar ut mat hitta lämpliga sätt för Helsingfors att minska brödköerna. Samtidigt utreds alternativa sätt att dela ut mat i stället för att folk måste köa på gatan.

Understödd av: Kaisa Hernberg

Seija Muurinen: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att det vid genomförandet av de mål som gäller äldre utreds om det är möjligt att erbjuda krigsveteranerna tjänster allt aktivare och fortsätta med den stödda rehabiliteringen i hemmet.

Understödd av: Jenni Pajunen

Jenni Pajunen: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att det görs en omfattande utredning om vilka förändringar de allt vanligare el- och robotbilarna innebär i Helsingfors för stadsborna, företagen, infrastrukturen och användningen av stadsrummet.

Understödd av: Mia Nygård

Katriina Juva: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av stadsstrategin att stadsstyrelsen utreder möjligheterna att redan i planeringsfasen genomföra tillgänglighetsbedömningar i fråga om avsevärda byggnads- och trafikprojekt och se till att tillgänglighetsperspektivet blir beaktat i projektens alla faser.

Understödd av: Reetta Vanhanen

Mai Kivelä: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att Helsingfors som en del av den ambitiösa bekämpningen av klimatförändringen utreder möjligheten att minska matens klimateffekter genom att inom stadens alla mattjänster erbjuda ett veganskt huvudalternativ vid varje måltid.

Understödd av: Silvia Modig

Eveliina Heinäluoma: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att möjligheterna utreds att årligen förelägga stadsstyrelsen en rapport om segregationsutvecklingen i Helsingfors och åtgärderna för förebyggande av segregation.

Understödd av: Silvia Modig

Matti Parpala: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att möjligheterna utreds att lyfta den i strategin upptagna utvecklingen av området Maria 0-1 till ett centralt projekt redan i den följande verksamhets- och ekonomiplanen eftersom projektet har exceptionellt vittgående effekter med tanke på stadens dragningskraft, och snabbhet är en trumf i tävlingen om titeln som världens bästa uppstartsstad.

Understödd av: Jasmin Hamid

Sinikka Vepsä: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det utreds om det årligen kan rapporteras till stadsstyrelsen hur de objekt för utveckling av äldretjänsterna som nämns i 2016 års utvärderingsberättelse framskrider, såsom tillgången på tjänster av hög kvalitet för äldre personer och arbetstillfredsställelsen bland de anställda inom hemvården.

Understödd av: Thomas Wallgren

Eva Biaudet: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att stadsstyrelsen utreder hur staden kan vidareutveckla undervisningen i samiska så att barn från en samisk dagvårdsgrupp och ett privat samiskt språkbo kan få fortsatt undervisning på sitt eget språk när de övergår till den grundläggande utbildningen.

Understödd av: Silvia Modig

Atte Harjanne: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det utreds vilka möjligheter staden har att vara föregångare i anpassningen till klimatförändringen inom alla sina sektorer.

Understödd av: Ozan Yanar

Laura Rissanen: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det utreds hur den småbarnspedagogik som erbjuds av privata och av den tredje sektorn kan bli ett äkta alternativ för allt fler familjer.

Understödd av: Mirita Saxberg

Mirita Saxberg: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att det i strategin upptagna ambitiösa antimobbningsprogrammet ska innehålla effektiva och rättidiga praktiska åtgärder som planeras och genomförs i tätt samarbete med privata aktörer och med aktörer inom den tredje sektorn som arbetar inom förebyggandet av mobbning och forskar i detta.

Understödd av: Sirpa Asko-Seljavaara

Katju Aro: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att Helsingfors utreder hur produktivitetsmålet kan nås genom bättre uppföljning av kvaliteten på tjänsterna och dessutom av deras effekter på välbefinnandet.

Understödd av: Veronika Honkasalo

Ordföranden framställde följande omröstningsproposition:

Först ställs ledamoten Pentti Arajärvis motförslag som motförslag mot stadsstyrelsens förslag.

Det förslag som vinner vid denna omröstning ställs som motförslag mot ledamoten Mika Raatikainens förslag om förkastande.

Om förslaget förkastas, förfaller de föreslagna hemställningsklämmarna. Vinner stadsstyrelsens förslag, tas de föreslagna hemställningsklämmarna särskilt upp till omröstning.

1 omröstningen

Stadsstyrelsens förslag JA, motförslag NEJ

JA-förslag: Stn
NEJ-förslag: Sista meningen i andra stycket ges följande lydelse: Strategin ses över i mitten av fullmäktigeperioden.

Ja-röster: 85
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Nuutti Hyttinen, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Sami Muttilainen, Seija Muurinen, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Pentti Arajärvis motförslag.

2 omröstningen

Stadsstyrelsens förslag JA, förkastande NEJ

JA-förslag: Stn
NEJ-förslag: Stadsstrategin 2017–2021 förkastas.

Ja-röster: 79
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Sami Muttilainen, Seija Muurinen, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Ozan Yanar

Nej-röster: 6
Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Pia Kopra, Mika Raatikainen, Matias Turkkila, Paavo Väyrynen

Stadsfullmäktige godkände stadsstyrelsens förslag.

3 omröstningen

Ledamoten Petrus Pennanens förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det i syfte att utveckla energiproduktionen speciellt utreds naturvänliga lösningar med låga utsläpp.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 79
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Blanka: 5
Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Pia Kopra, Mika Raatikainen, Matias Turkkila

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Petrus Pennanens förslag till hemställningskläm.

4 omröstningen

Ledamoten Dan Koivulaaksos förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av produktivitetsmålet i strategin att Helsingfors samtidigt utreder möjligheterna att utveckla mätare med hjälp av vilka staden bedömer hur ledarskapet och samarbetet med personalen ökar tjänsternas kostnadseffektivitet. Mätarna ska föreläggas stadsstyrelsen.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 78
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Blanka: 6
Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Pia Kopra, Jussi Niinistö, Mika Raatikainen, Matias Turkkila

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Dan Koivulaaksos förslag till hemställningskläm.

5 omröstningen

Ledamoten Osmo Soininvaaras förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att staden tillsammans med staten förbereder sig på att snabba upp bostadsproduktionen jämfört med planerna i strategin.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 23
Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Nuutti Hyttinen, Katriina Juva, Emma Kari, Otso Kivekäs, Tuuli Kousa, Johanna Nuorteva, Maria Ohisalo, Hannu Oskala, Mika Raatikainen, Tuomas Rantanen, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Reetta Vanhanen, Sanna Vesikansa, Ozan Yanar

Nej-röster: 3
Mika Ebeling, Otto Meri, Paavo Väyrynen

Blanka: 58
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Mia Nygård, Jan D Oker-Blom, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Anna Vuorjoki

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Osmo Soininvaaras förslag till hemställningskläm.

6 omröstningen

Ledamoten Arja Karhuvaaras förslag till hemställningkläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av stadsstrategin att vid sidan av digitaliseringen av inlärningsmiljön utreds möjligheterna att bygga upp ett hälsoprogram för barn i samarbete mellan hälsovårdscentralen, skolhälsovården och idrottsväsendet i syfte att stöda barnens hälsa i skolarbetet. Härigenom strävar man att förebygga symtom i stöd- och rörelseorgan i kroppen som utvecklas och att bygga upp den fysiska hälsan.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 14
Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Tapio Klemetti, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Seija Muurinen, Mia Nygård, Jenni Pajunen, Daniel Sazonov, Ulla-Marja Urho

Blanka: 70
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Eva Biaudet, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Nuutti Hyttinen, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Laura Kolbe, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Tuuli Kousa, Petra Malin, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Arja Karhuvaaras förslag till hemställningskläm.

7 omröstningen

Ledamoten Elina Moisios förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det utreds om det är möjligt att genomföra Helsingfors naturskyddsprogram 2015–2024 ambitiöst och med framförhållning i syfte att bevara Helsingfors unika natur.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 21
Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Katriina Juva, Emma Kari, Otso Kivekäs, Tuuli Kousa, Johanna Nuorteva, Maria Ohisalo, Hannu Oskala, Tuomas Rantanen, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Reetta Vanhanen, Sanna Vesikansa, Ozan Yanar

Nej-röster: 1
Otto Meri

Blanka: 62
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Veronika Honkasalo, Nuutti Hyttinen, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Mia Nygård, Jan D Oker-Blom, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Elina Moisios förslag till hemställningskläm.

8 omröstningen

Ledamoten Mari Holopainens förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det utreds på vilka sätt lönerna för barnträdgårdslärarna och den övriga personalen inom småbarnsfostran kan höjas till en sådan nivå att lönerna inte är underdimensionerade med tanke på boendet i Helsingfors och att utbildnings- och arbetskompetensen blir beaktad.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 21
Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Katriina Juva, Emma Kari, Otso Kivekäs, Tuuli Kousa, Johanna Nuorteva, Maria Ohisalo, Hannu Oskala, Tuomas Rantanen, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Reetta Vanhanen, Sanna Vesikansa, Ozan Yanar

Nej-röster: 4
Otto Meri, Mia Nygård, Wille Rydman, Daniel Sazonov

Blanka: 59
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Veronika Honkasalo, Nuutti Hyttinen, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Jan D Oker-Blom, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Mari Holopainens förslag till hemställningskläm.

9 omröstningen

Ledamoten Pilvi Torstis förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att staden omedelbart börjar utreda möjligheterna att bereda ett kvalitetsprogram för småbarnsfostran och den grundläggande utbildningen i syfte att säkerställa en hög nivå, jämn kvalitet och genomdriven jämlikhet inom småbarnsfostran och den grundläggande utbildningen på hela stadens nivå. Avseende fästs vid till exempel olikheten mellan områdena och enheterna och finansieringsstrukturernas och de övriga strukturernas ändamålsenlighet. Som en del av kvalitetsprogrammet övervägs det om goda praxis som eventuellt lämpar sig för Helsingfors ska utredas, likaså modeller testade i Sverige, i synnerhet med beaktande av andelen på 20 procent av barn med främmande modersmål inom småbarnsfostran och den grundläggande utbildningen. Kvalitetsprogrammets resultat rapporteras årligen till stadsstyrelsen räknat från 2018, så att de kan beaktas i beredningen av budgeten för därpåföljande år och i den fortsatta beredningen av den avgiftsfria småbarnsfostran.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 78
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Nej-röster: 6
Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Pia Kopra, Jussi Niinistö, Mika Raatikainen, Matias Turkkila

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Pilvi Torstis förslag till hemställnigskläm.

10 omröstningen

Ledamoten Laura Kolbes förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av stadsstrategin att det utreds hur turismens ställning kan stärkas så att den blir tätare förknippad med näringspolitiken genom att tydligare lyfta fram Helsingfors som turiststad, inte bara som konferensstad och stad för affärsresor.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 84
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Nuutti Hyttinen, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Laura Kolbes förslag till hemställningskläm.

11 omröstningen

Ledamoten Dani Niskanens förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det under arbetet på en i strategin avsedd fastighetsstrategisk plan bl.a. för ombyggnad eller ersättande av skol- och daghemsbyggnader som lider av problem med inomhusluften på ett fördomsfritt utreds nya slags avtalsarrangemang, med vilka det går bättre än nu att garantera att en reparerad byggnad eller nybyggnad hålls i skick länge och att riskerna fördelas mellan staden och byggherren.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 22
Ted Apter, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Mika Ebeling, Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Atte Kaleva, Tapio Klemetti, Pia Kopra, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Seija Muurinen, Dani Niskanen, Mia Nygård, Terhi Peltokorpi, Mika Raatikainen, Wille Rydman, Daniel Sazonov, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho

Blanka: 62
Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Eva Biaudet, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Tuuli Kousa, Petra Malin, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Johanna Nuorteva, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Dani Niskanens förslag till hemställningskläm.

12 omröstningen

Ledamoten Sirpa Asko-Seljavaaras förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Det anges i strategin 2017–2021 att Helsingfors ska bli en storstad då det gäller formgivning. Stadsfullmäktige förutsätter med hänvisning till detta att staden utreder möjligheterna att i ett centralt läge anlägga ett internationellt design- och arkitekturmuseum med utställningslokaler och påbörja planeringen av museet. Man ska sträva att få staten, stiftelser och organisationer som finansiärer förutom staden.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 17
Ted Apter, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Atte Kaleva, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Seija Muurinen, Mia Nygård, Jenni Pajunen, Terhi Peltokorpi, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Ulla-Marja Urho

Blanka: 67
Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Eva Biaudet, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Nuutti Hyttinen, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Tuuli Kousa, Petra Malin, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Petrus Pennanen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Sirpa Asko-Seljavaaras förslag till hemställningskläm.

13 omröstningen

Ledamoten Jörn Donners förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter att staden utreder möjligheterna att snarast tillsätta en kommitté på bred basis som ska komma med visioner för främjande av kulturen i Helsingfors i syfte att i staden bygga upp en anda som inspirerar till mångformig kulturverksamhet och produktion inom de kommande tio åren.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 79
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Blanka: 5
Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Pia Kopra, Mika Raatikainen, Matias Turkkila

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Jörn Donners förslag till hemställningskläm.

14 omröstningen

Ledamoten Maria Ohisalos förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att möjligheterna utreds att i samarbete med aktörer som delar ut mat hitta lämpliga sätt för Helsingfors att minska brödköerna. Samtidigt utreds alternativa sätt att dela ut mat i stället för att folk måste köa på gatan.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 80
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Blanka: 4
Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Pia Kopra, Mika Raatikainen

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Maria Ohisalos förslag till hemställningskläm.

15 omröstningen

Ledamoten Seija Muurinens förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att det vid genomförandet av de mål som gäller äldre utreds om det är möjligt att erbjuda krigsveteranerna tjänster allt aktivare och fortsätta med den stödda rehabiliteringen i hemmet.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 30
Ted Apter, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Mika Ebeling, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Tapio Klemetti, Pia Kopra, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Seija Muurinen, Dani Niskanen, Mia Nygård, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Terhi Peltokorpi, Mika Raatikainen, Risto Rautava, Wille Rydman, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen

Blanka: 54
Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Eva Biaudet, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Tuuli Kousa, Petra Malin, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Johanna Nuorteva, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Matti Parpala, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Nasima Razmyar, Suldaan Said Ahmed, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Seija Muurinens förslag till hemställningskläm.

16 omröstningen

Ledamoten Jenni Pajunens förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att det görs en omfattande utredning om vilka förändringar de allt vanligare el- och robotbilarna innebär i Helsingfors för stadsborna, företagen, infrastrukturen och användningen av stadsrummet.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 79
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Blanka: 5
Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Pia Kopra, Jussi Niinistö, Matias Turkkila

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Jenni Pajunens förslag till hemställningskläm.

17 omröstningen

Ledamoten Jatriina Juvas förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av stadsstrategin att stadsstyrelsen utreder möjligheterna att redan i planeringsfasen genomföra tillgänglighetsbedömningar i fråga om avsevärda byggnads- och trafikprojekt och se till att tillgänglighetsperspektivet blir beaktat i projektens alla faser.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 22
Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Katriina Juva, Emma Kari, Otso Kivekäs, Pia Kopra, Tuuli Kousa, Johanna Nuorteva, Maria Ohisalo, Hannu Oskala, Tuomas Rantanen, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Reetta Vanhanen, Sanna Vesikansa, Ozan Yanar

Nej-röster: 2
Otto Meri, Wille Rydman

Blanka: 60
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Veronika Honkasalo, Nuutti Hyttinen, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Mia Nygård, Jan D Oker-Blom, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Katriina Juvas förslag till hemställningskläm.

18 omröstningen

Ledamoten Mai Kiveläs förslag till hemställningkläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att Helsingfors som en del av den ambitiösa bekämpningen av klimatförändringen utreder möjligheten att minska matens klimateffekter genom att inom stadens alla mattjänster erbjuda ett veganskt huvudalternativ vid varje måltid.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 10
Paavo Arhinmäki, Mia Haglund, Veronika Honkasalo, Mai Kivelä, Vesa Korkkula, Petra Malin, Silvia Modig, Terhi Peltokorpi, Suldaan Said Ahmed, Anna Vuorjoki

Nej-röster: 9
Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Atte Kaleva, Pia Kopra, Otto Meri, Jussi Niinistö, Mika Raatikainen, Wille Rydman, Matias Turkkila

Blanka: 65
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Mai Kiveläs förslag till hemställningskläm.

19 omröstningen

Ledamoten Eveliina Heinäluomas förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att möjligheterna utreds att årligen förelägga stadsstyrelsen en rapport om segregationsutvecklingen i Helsingfors och åtgärderna för förebyggande av segregation.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 18
Pentti Arajärvi, Tuula Haatainen, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Nuutti Hyttinen, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Pia Kopra, Abdirahim Mohamed, Jussi Niinistö, Mika Raatikainen, Nasima Razmyar, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Thomas Wallgren, Sinikka Vepsä

Nej-röster: 2
Otto Meri, Mia Nygård

Blanka: 64
Ted Apter, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Katriina Juva, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Silvia Modig, Seija Muurinen, Björn Månsson, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ulla-Marja Urho, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Eveliina Heinäluomas förslag till hemställningskläm.

20 omröstningen

Ledamoten Matti Parpalas förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att möjligheterna utreds att lyfta den i strategin upptagna utvecklingen av området Maria 0-1 till ett centralt projekt redan i den följande verksamhets- och ekonomiplanen eftersom projektet har exceptionellt vittgående effekter med tanke på stadens dragningskraft, och snabbhet är en trumf i tävlingen om titeln som världens bästa uppstartsstad.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 78
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Blanka: 6
Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Pia Kopra, Jussi Niinistö, Mika Raatikainen, Matias Turkkila

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Matti Parpalas förslag till hemställningskläm.

21 omröstningen

Ledamoten Sinikka Vepsäs förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det utreds om det årligen kan rapporteras till stadsstyrelsen hur de objekt för utveckling av äldretjänsterna som nämns i 2016 års utvärderingsberättelse framskrider, såsom tillgången på tjänster av hög kvalitet för äldre personer och arbetstillfredsställelsen bland de anställda inom hemvården.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 13
Pentti Arajärvi, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Abdirahim Mohamed, Nasima Razmyar, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Thomas Wallgren, Sinikka Vepsä

Nej-röster: 1
Otto Meri

Blanka: 70
Ted Apter, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mia Haglund, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Nuutti Hyttinen, Katriina Juva, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Silvia Modig, Seija Muurinen, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Sinikka Vepsäs förslag till hemställningskläm.

22 omröstningen

Ledamoten Eva Biaudets förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att stadsstyrelsen utreder hur staden kan vidareutveckla undervisningen i samiska så att barn från en samisk dagvårdsgrupp och ett privat samiskt språkbo kan få fortsatt undervisning på sitt eget språk när de övergår till den grundläggande utbildningen.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 11
Eva Biaudet, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Pia Kopra, Tuuli Kousa, Björn Månsson, Jan D Oker-Blom, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Matias Turkkila

Blanka: 73
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Frånvarande: 1
Sami Muttilainen

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Eva Biaudets förslag till hemställningskläm.

23 omröstningen

Ledamoten Atte Harjannes förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det utreds vilka möjligheter staden har att vara föregångare i anpassningen till klimatförändringen inom alla sina sektorer.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 77
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Nej-röster: 6
Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Pia Kopra, Jussi Niinistö, Mika Raatikainen, Matias Turkkila

Frånvarande: 2
Sami Muttilainen, Thomas Wallgren

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Atte Harjannes förslag till hemställningskläm.

24 omröstningen

Ledamoten Laura Rissanens förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att det utreds hur den småbarnspedagogik som erbjuds av privata och av den tredje sektorn kan bli ett äkta alternativ för allt fler familjer.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 24
Ted Apter, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Tapio Klemetti, Pia Kopra, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Seija Muurinen, Dani Niskanen, Mia Nygård, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Risto Rautava, Wille Rydman, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen

Nej-röster: 6
Katju Aro, Mia Haglund, Veronika Honkasalo, Mai Kivelä, Vesa Korkkula, Petra Malin

Blanka: 53
Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Eva Biaudet, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Nuutti Hyttinen, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Emma Kari, Otso Kivekäs, Laura Kolbe, Tuuli Kousa, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Björn Månsson, Jussi Niinistö, Johanna Nuorteva, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Petrus Pennanen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Nasima Razmyar, Suldaan Said Ahmed, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Frånvarande: 2
Sami Muttilainen, Thomas Wallgren

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Laura Rissanens förslag till hemställningskläm.

25 omröstningen

Ledamoten Mirita Saxbergs förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategiprogrammet att det i strategin upptagna ambitiösa antimobbningsprogrammet ska innehålla effektiva och rättidiga praktiska åtgärder som planeras och genomförs i tätt samarbete med privata aktörer och med aktörer inom den tredje sektorn som arbetar inom förebyggandet av mobbning och forskar i detta.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 24
Ted Apter, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Tapio Klemetti, Pia Kopra, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Seija Muurinen, Jussi Niinistö, Dani Niskanen, Mia Nygård, Matti Parpala, Mika Raatikainen, Wille Rydman, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Matias Turkkila, Laura Varjokari

Blanka: 59
Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Eva Biaudet, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Tuuli Kousa, Petra Malin, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Björn Månsson, Johanna Nuorteva, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Suldaan Said Ahmed, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Frånvarande: 2
Sami Muttilainen, Thomas Wallgren

Stadsfullmäktige godkände inte ledamoten Mirita Saxbergs förslag till hemställningskläm.

26 omröstningen

Ledamoten Katju Aros förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av strategin att Helsingfors utreder hur produktivitetsmålet kan nås genom bättre uppföljning av kvaliteten på tjänsterna och dessutom av deras effekter på välbefinnandet.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 77
Ted Apter, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Petra Malin, Otto Meri, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Seija Muurinen, Björn Månsson, Dani Niskanen, Johanna Nuorteva, Mia Nygård, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Ulla-Marja Urho, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Laura Varjokari, Juhana Vartiainen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Blanka: 6
Jussi Halla-aho, Nuutti Hyttinen, Pia Kopra, Jussi Niinistö, Mika Raatikainen, Matias Turkkila

Frånvarande: 2
Sami Muttilainen, Thomas Wallgren

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Katju Aros förslag till hemställningskläm.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marko Karvinen, strategichef, telefon: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Stadsstrategi 2017-2021

2

Toimintaympäristöraportti

3

Henkilöstötoimikunnan lausunto 30.8.2017

4

Kaupunginvaltuustossa 13.9.2017 tehdyt ehdotukset - I stadsfullmäktige 13.9.2017 framställda förslag

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Stadsstrategi 2017–2021 har utarbetats i enlighet med stadens nya ledarskapssystem.

Stadsfullmäktiges och nämndernas strategiarbete

Nya stadsfullmäktige inledde sitt strategiarbete med ett seminarium 15–16.6.2017. På seminariet gjorde fullmäktige en bedömning av nuläget och ändringarna i stadens omvärld som en utgångpunkt för beredningen av stadsstrategin för fullmäktigeperioden 2017–2021. Analyser som avses i kommunallagen bereddes till seminariet som underlag för strategiarbetet. Fullmäktigeseminariets material bestod av en omvärldsrapport, scenarie- och visionsarbetet som hade gjorts i samband med processen för förnyandet av ledarskapssystemet och en sammandragsrapport av företagsintervjuer. Materialet har publicerats på stadens internetsidor https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/kaupunginvaltuusto/valtuustoseminaari-2017.

I början av augusti samlades de nya sektornämnderna till strategiseminarier, där de identifierade stadens gemensamma och sektorspecifika mål och teman för fullmäktigeperioden. Fostrans- och utbildningsnämndens seminarium hölls 8.8.2017, stadsmiljönämndens seminarium 10.8.2017, kultur- och fritidsnämndens seminarium 9–10.8.2017 och social- och hälsovårdsnämndens seminarium 9.8.2017. Dessutom behandlade stadsstyrelsens näringslivssektion strategins näringspolitiska frågor på sitt seminarium 21.8.2017.

Efter nämndernas seminarier har borgmästarkollegiet under ledning av borgmästaren bearbetat en vision om de centrala temana i stadens strategi. Borgmästarkollegiet har också arbetat tillsammans med tjänsteinnehavarledningen för att utnyttja sektorernas planerings- och beredningsarbete, som utfördes i samband med ledarskapsreformen våren 2017, i utarbetandet av riktlinjerna i stadsstrategin.

Kommunstrategin i kommunallagen

Kommunallagen (410/2015) trädde i kraft 1.5.2015. I lagen finns för första gången bestämmelser om en kommunstrategi. I och med kommunstrategin stärks också styrningen av kommunens verksamhet som helhet.

Kommunstrategin ska grunda sig på en bedömning av nuläget i kommunen samt av framtida förändringar i omvärlden och deras inverkan på fullgörandet av kommunens uppgifter. I kommunstrategin ska fullmäktige också ange hur genomförandet av strategin utvärderas och följs upp.

I kommunstrategin beslutar fullmäktige om de långsiktiga målen för kommunens verksamhet och ekonomi. I kommunstrategin ska hänsyn tas till (1) främjandet av kommuninvånarnas välfärd, (2) ordnandet och produktionen av tjänster, (3) de mål för tjänsterna som sätts upp i lagar som gäller kommunernas uppgifter, (4) ägarpolitiken, (5) personalpolitiken, (6) kommuninvånarnas möjligheter att delta och påverka och (7) utvecklandet av livsmiljöns och områdets livskraft.

Enligt motiveringarna i kommunallagen är målet att minska behovet av separata, sektorspecifika planer. Budgeten och ekonomiplanen ska göras upp så att kommunstrategin genomförs och förutsättningarna för skötseln av kommunens uppgifter tryggas. I budgeten och ekonomiplanen godkänns målen för kommunens och kommunkoncernens verksamhet och ekonomi.

Omvärldsrapport

Översikten om nuläget i staden och de beräknade förändringarna baserar sig på forskningsdata, statistik och information som beskriver stadens tjänster och har samlats ihop till en omfattande omvärldsrapport.

Rapporten omfattar informationsmässigt kommunstrategins viktiga innehållsområden som kommunallagen förutsätter: invånarnas välfärd, ordnandet och produktionen av tjänster, målen för tjänsterna, ägarpolitiken, personalpolitiken, kommuninvånarnas möjligheter att delta och påverka och utvecklandet av livsmiljöns och områdets livskraft.

Omvärldsrapporten har utarbetats i samarbete mellan stadskansliet och sektorerna under våren 2017.

Omvärldsrapporten som utgör bilaga 2 är en version daterad 7.6.2017, som användes på fullmäktigeseminariet.

Omvärldsrapporten kan tillgås på internet i olika publikationsformer på: http://toimintaymparisto.hel.fi/

Genomförandet av stadsstrategin

Målen i stadsstrategin beaktas i beredningen av budgetförslaget 2018 och förslaget till ekonomiplan 2018–2020 och i beredningen av andra budgetar och åtgärder under fullmäktigeperioden. Centralförvaltningen, sektorerna och dottersammanslutningarna ska förverkliga stadsstrategins riktlinjer i sin verksamhet.

När stadsfullmäktige har fattat beslut om stadsstrategin ansvarar stadsstyrelsen för uppföljningen och styrningen av dess genomförande.

I sitt verkställighetsbeslut kommer stadsstyrelsen att uppmana stadskansliet att i samverkan med sektorerna bereda ett förslag om en helhet för stadsstrategins mätare och indikatorer. Förslaget ska lämnas till stadsstyrelsen i början av år 2018.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marko Karvinen, strategichef, telefon: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Stadsstrategi 2017-2021

2

Toimintaympäristöraportti

3

Henkilöstötoimikunnan lausunto 30.8.2017

4

Kaupunginvaltuustossa 13.9.2017 tehdyt ehdotukset - I stadsfullmäktige 13.9.2017 framställda förslag

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

För kännedom

Lautakunnat ja johtokunnat

Toimialat, virastot ja liikelaitokset

Tytäryhteisöt

Beslutshistoria

Stadsfullmäktige 13.09.2017 § 317

HEL 2017-009006 T 00 01 01

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade bordlägga ärendet.

Behandling

13.09.2017 Bordlades

Stadsfullmäktige godkände på förslag av ordföranden följande handläggningsordning:

I ärendet förs diskussion vid detta sammanträde. Förslag som gäller stadsstrategin 2017–2021 ska framställas under diskussionen, likaså eventuella förslag till hemställningsklämmar som hänför sig till ärendet. Då diskussionen har avslutats avbryts handläggningen av ärendet och den fortsätter vid följande sammanträde. Då förrättas de behövliga omröstningarna om motförslagen, förslagen om förkastande och hemställningsklämmarna.

Ordföranden konstaterade att diskussionen var avslutad och meddelade att behandlingen av ärendet fortsätter vid följande sammanträde.

En sammanställning över förslagen vid sammanträdet utgör bilaga.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marko Karvinen, strategichef, telefon: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

 

Kaupunginhallitus 04.09.2017 § 769

HEL 2017-009006 T 00 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä kaupunkistrategian vuosiksi 2017–2021. (Liite 1). Kaupunkistrategia on lähtökohtana valmisteltaessa vuoden 2018 talousarvioehdotusta sekä muita valtuustokauden talousarvioita ja toimenpiteitä.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että strategian toteuttamista arvioidaan ja seurataan osana vuosittaista talouden ja toiminnan seurantaa. Valtuustokauden puolivälissä tehdään etenemisen tarkastelu.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että valtuustokauden puolessavälissä valtuustolle tuodaan arvio vuoden 2017 uuden johtamisjärjestelmän ja toimialamallin toimivuudesta ja onnistumisesta uudistuksen tavoitteet huomioiden.

Käsittely

04.09.2017 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijä muutti esitystään siten, että esityksen liite 1 vaihdetaan kokouksessa esitetyn liitteen mukaiseksi.

Lisäksi päätösehdotuksen loppuun lisätään seuraava uusi kappale:

”Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että valtuustokauden puolessavälissä valtuustolle tuodaan arvio vuoden 2017 uuden johtamisjärjestelmän ja toimialamallin toimivuudesta ja onnistumisesta uudistuksen tavoitteet huomioiden.”

Sekä esittelijän perustelujen loppuun lisätään uusi kappale:

”Kaupunginhallitus tulee täytäntöönpanopäätöksessään kehottamaan, että kaupunginkanslia valmistelee yhteistyössä toimialojen kanssa kaupunginhallitukselle ehdotuksen kaupunkistrategian mittareiden ja indikaattoreiden kokonaisuudesta alkuvuodeksi 2018.”

 

Hylkäysehdotus:
Mika Raatikainen:

Helsingin kaupunkistrategiaa 2017-2021 koskeva päätösehdotus hylätään.

Mika Raatikaisen ehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

 

Kaupunginhallitus hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen.

 

Mika Raatikainen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen seuraavine perusteluineen:

"En hyväksy kaupunginhallituksen päätöstä koskien Helsingin kaupunkistrategian 2017-2021 hyväksymistä.

Strategiassa on suuria puutteita koskien Helsingin turvallisuustilanteen analysointia, omaishoitajien aseman parantamista, laittomasti maassa oleskelevien henkilöiden etuuksien kasvattamisen estämistä jne. Strategiassa on paljon myönteisiäkin asioita, mutta perussuomalaisena kaupunginhallituksen jäsenenä en voi hyväksyä strategiaa, joka ei aja helsinkiläisten enemmistön etuja näiltä osin."

28.08.2017 Pöydälle

Esittelijä

pormestari

Jan Vapaavuori

Lisätiedot

Marko Karvinen, strategiapäällikkö, puhelin: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566