Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2017

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/9

 

03.05.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 211

Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmän ryhmäaloite Helsingin kaupungin liittymisestä ICORN -verkostoon

HEL 2016-011226 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmän ryhmäaloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Anu Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 64495

anu.riila(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Veikko Kunnas, Osastopäällikkö, puhelin: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

Liitteet

1

RKPn valtuustoryhmän ryhmäaloite Kvsto 12.10.2016 asia 11

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä esittää aloitteessaan, että Helsingin kaupunki selvittää ja valmistautuu olemaan yksi kaupungeista, jotka osallistuvat International Cities of Refuge Networking (ICORN) toimintaan ja tarjoaa suojapaikkoja vainotuille toimittajille, kirjailijoille ja artisteille Helsingissä.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 22a §:n mukaan kaupunginhallituksen on esitettävä ryhmäaloite valtuuston käsiteltäväksi siten kuin 22 §:ssä määrätään sellaisen aloitteen käsittelemisestä, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua. Ryhmäaloite on esitettävä valtuuston käsiteltäväksi kahdeksan kuukauden kuluessa.

Ryhmäaloitteen on allekirjoittanut yli puolet (ko. valtuustoryhmän) valtuutetuista. Allekirjoittajia ryhmäaloitteella on yhteensä viisi.

Kaupunginhallitus viittaa saatuihin selvityksiin ja toteaa, että Helsingin liittymistä ICORN -verkoston jäseneksi pidetään kannatettavana.

Vuonna 1993 perustetun ICORN -verkoston hallinnollinen keskus on Stavangerissa Norjassa. ICORN Stavanger vastaanottaa tilapäistä tai pitkäkestoisempaa turvaa tarvitsevien kirjailijoiden ja taiteilijoiden hakemuksia, sekä arvioi ja todentaa heidän riskiään joutua tosiasiallisesti vainon kohteeksi kotimaassa. ICORN Stavanger ehdottaa suojelun tarpeessa olevia taiteilijoita jäsenkaupungeille tai -alueille ja auttaa, yhteistyössä jäsenkaupungin tai -alueen kanssa, turvaa tarvitsevan henkilön siirtymistä koti- tai asuinmaastaan vastaanottavaan kaupunkiin. Vastaavasti ICORN jäsenkaupungit ja –alueet sitoutuvat tarjoamaan, kapasiteettinsa mukaisesti, lyhytkestoisia (1-4 kk)  ja pitkäkestoisempia (maksimissaan 2 vuotta) turvakoteja vainotuille taiteilijoille, kirjailijoille ja artisteille.

ICORN -verkoston jäsenkaupungit ja -alueet toimivat kunkin maan lakien ja säännösten puitteissa.  Näin ollen pidempiaikaista suojelua tarvitsevien henkilöiden kohdalla kansallinen turvapaikkamenettely on ensisijainen. ICORN -verkoston jäsenyys tarkoittaa kuitenkin sitä, että jäsenkaupunki tai -alue voi käyttää järjestön asiantuntijuutta ja verkostoja arvioitaessa kansainvälistä suojelua hakevan toimittajan, kirjailijan ja taiteilijan ammatinharjoittamiseen liittyvää taiteellista toimintaa suhteessa vainon kohteeksi joutumista tai palauttamiseen liittyviä riskejä turvapaikkamenettelyssä käsiteltävän turvapaikkahakemuksen tukena.

Helsingissä on järjestetty lyhytkestoisia turvaresidenssejä visuaalisen taiteen ja musiikin ammattilaisille vuodesta 2015. Perpetuum Mobile ry:n ja HIAP ry:n (Helsinki International Artist Programme) turvaresidenssitoiminta on ollut uusi avaus kansainvälisesti. Lyhyiden turvakodeissa asumisjaksojen aikana taiteilijat ovat järjestäneet useita keskustelutilaisuuksia, konsertteja sekä näyttelyitä helsinkiläisten toimijoiden kanssa. Tätä pilottiprojektia ovat rahoittaneet Pohjoismainen kulttuuripiste sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Helsingin kaupunki on vuodesta 2016 alkaen tukenut avustuksella em. Safe Haven Helsinki turvaresidenssitoimintaa, jonka turvakodeissa on vuoden 2016 aikana asunut lyhytkestoisesti viisi taiteilijaa eri maista. Lisäksi vuonna 2016 oli vireillä oleskelulupaprosessi liittyen ensimmäiseen pitkäkestoisempaan oleskeluun Suomessa.

Turvaresidenssitoiminnasta saadut kokemukset vuosilta 2015 - 2016 ovat olleet myönteisiä. Helsingin kulttuurikeskus pitää hyvänä kaupungin liittymistä ICORN -verkoston jäseneksi ja elinkeino-osasto tukee tätä näkemystä. ICORN -jäsenenä kaupunki toimisi osana laajempaa kansainvälistä verkostoa yhteistyössä muiden turvaresidenssikaupunkien kanssa, jolloin Helsinki saisi käyttöönsä järjestön asiantuntemuksen ja palvelut vainottujen taiteilijoiden turvaresidenssitoimintaan liittyvissä hakuprosesseissa ja valinnoissa sekä tukea toiminnalle. Helsingin kaupunginvaltuustossa on asiaa käsitelty aiemmin marraskuussa 2015 (HEL 2015-003160 / 00003).

Verkostoon liittyvät kaupungit sitoutuvat järjestämään turvaresidenssitoimintaa, siihen liittyvää tukea, sekä helpottamaan osaltaan taiteilijoiden asemaa mm. tarjoamalla juridista neuvontaa sekä verkostoitumista paikallisyhteisöön ja kaupungin taiteilijoihin. Kukin jäseneksi liittyvä kaupunki kuitenkin aina itse harkitsee sen miten määrittelee, mitoittaa ja rahoittaa kaupungin turvaresidenssitoiminnan tason.

Helsinki on käytännössä tukenut ICORN - verkoston linjausten mukaista turvaresidenssitoimintaa hankerahoituksella jo toista vuotta. Kulttuurikeskuksen näkemyksen mukaan kaupungin taide- ja kulttuuriavustukset olisivat, kuten jo nyt, mutta myös jatkossa keskeisin väline toteuttaa kaupungin vastuita turvaresidenssitoiminnan toteuttamisessa.

On tarkoituksenmukaista, että Helsingin kulttuurikeskus selvittää Espoon ja Vantaan sekä mahdollisten kulttuuritoimijoiden kanssa ICORN -yhteistyön kehittämistä synergiaetujen saavuttamiseksi. Samalla se viestii myönteisesti tuesta taiteilijoille, artisteille ja toimittajille ammatinharjoittajina sekä siitä, että pääkaupunkiseudun kaupungit osaltaan edistävät sananvapautta ja ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamista. 

Todettakoon vielä, että Göteborgin kaupungin arvio ICORN –verkostotoiminnasta Ruotsissa valmistuu keväällä 2017.

Helsingin kaupungin toimintaperiaatteena on, että kun johonkin uuteen järjestöön tai organisaatioon liitytään, niin samalla tulee erota jostakin toisesta järjestöstä.  Jos neuvottelutuloksena ICORN verkostoon päätetään liittyä, voi Helsinki, Kulttuurikeskuksen ehdottamana, erota IETM International Network for Contemporary Performing Arts –verkoston jäsenyydestä.

Lausunto on valmisteltu yhteistyössä kaupunginkanslian elinkeino-osaston ja Kulttuurikeskuksen kanssa.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Anu Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 64495

anu.riila(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Veikko Kunnas, Osastopäällikkö, puhelin: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

Liitteet

1

RKPn valtuustoryhmän ryhmäaloite Kvsto 12.10.2016 asia 11

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 18.04.2017 § 381

HEL 2016-011226 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmän ryhmäaloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Anu Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 64495

anu.riila(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Veikko Kunnas, Osastopäällikkö, puhelin: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566