Helsingfors stad

Protokoll

9/2017

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/10

 

19.04.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 189

Borgen till Fastighets Ab Kvarnbäckens campus

HEL 2017-002224 T 02 05 03 01

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag för stadens räkning utan att kräva säkerhet bevilja Fastighets Ab Kvarnbäckens campus proprieborgen för lån på högst 120 000 000 euro som bolaget tar upp för byggprojektet i en projektplan godkänd av stadsfullmäktige 5.5.2015, varvid borgen utöver själva lånen omfattar räntor, dröjsmålsräntor och eventuella indrivningskostnader. Den nominella räntan på lånen eller den effektiva räntan på lånen beräknad enligt emissionskursen och den nominella räntan får när lånen tas upp högst motsvara räntan kopplad till den fullmakt att ta upp lån som stadsfullmäktige gav stadsdirektören när budgeten för år 2017 godkändes. Sista förfallodag för lånen ska vara senast 30.6.2043.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tuomo Mäkinen, finanschef, telefon: 310 36321

tuomo.makinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Takaushakemus 22.2.2017

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Hakija

Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Information om projektet

Ett nytt campus för social- och hälsovårdsbranschen och byggnads- och fastighetsbranschen byggs i Kvarnbäcken för Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy. Det är fråga om ett av fyra campusområden som yrkeshögskolan Metropolia koncentrerar sin verksamhet till. Metropolias utbildnings- och innovationsfunktioner inom de nämnda branscherna förläggs till campus i Kvarnbäcken. Dessutom förläggs Metropolias förvaltning och gemensamma centraliserade tjänster dit. Dessa funktioner är nu utspridda på sju verksamhetsställen i olika delar av huvudstadsregionen. Det kommer att finnas ca 6 000 studerande och ca 540 anställda inom utbildningar och funktioner på campus i Kvarnbäcken.

Staden har bildat Fastighets Ab Kvarnbäckens campus, som helt och hållet är i stadens ägo, för uppgiften att besitta den för projektet anvisade tomten 45165/3 i Kvarnbäcken och den byggnad som uppförs på tomten (stadsstyrelsen 2.11.2015, 1042 §). Fastighets Ab Kvarnbäckens campus är byggherre för tomten och hyr ut lokalerna till Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy. Metropolias campus får omfatta högst 56 015 m² bruttoyta. Byggstarten skedde i februari 2016. Det har planerats att första fasen ska vara klar i juli 2018 och andra fasen i augusti 2019.

Campusprojektet är i stadens budget för år 2017 upptaget i bilagan Hyres- och aktieobjekt, planerade nybyggnads- och ombyggnadsprojekt under åren 2017–2019, och ska enligt denna genomföras åren 2016–2019. Stadsfullmäktige godkände projektplanen 5.5.2015 (120 §). Byggkostnaderna beräknas i projektplanen uppgå till 165 mn euro exklusive moms i kostnadsnivån i april 2014. Beloppet motsvarar 2 946 euro/m² bruttoyta. Staden stod för kostnaderna för att göra tomten byggbar, sammanlagt 3,8 mn euro.

Byggprojektet finansieras till stor del med lån. På grund av fastighetens speciella karaktär är det nödvändigt för Fastighets Ab Kvarnbäckens campus att staden går i borgen för de lån som krävs för projektet.

Hur campusprojektet finansieras

Campusbygget i Kvarnbäcken kommer delvis att finansieras med inkomster från försäljning av fastigheter i stadens ägo som nu används av Metropolia (eller med ett belopp som motsvarar det verkliga värdet på fastigheterna). Avsikten är att detta ska ske på så sätt att staden gör kapitalinvesteringar utan vederlag i Fastighets Ab Kvarnbäckens campus till ett belopp som motsvarar försäljningsinkomsterna. Tidpunkten för kapitalinvesteringarna beror på när Metropolias nuvarande byggnader säljs. För att försäljningsinkomsterna ska kunna användas för campusprojektet krävs det dessutom ett tillståndsbeslut från undervisnings- och kulturministeriet.

Stadsfullmäktige beslutade 11.5.2016 bemyndiga fastighetsnämnden att ingå ett ramavtal om försäljning och utveckling av fastigheter i stadens ägo som för närvarande används av Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy, att göra de fastighetsaffärer som avses i avtalet och att träffa eventuella föravtal om fastighetsaffärer. Försäljningprocessen är ännu inte avslutad.

De kostnader för campusbygget i Kvarnbäcken som ska täckas med lån utgörs av den differens som fås när de i Fastighets Ab Kvarnbäckens campus investerade inkomsterna från fastighetsförsäljningen (eller det belopp som motsvarar det verkliga värdet på fastigheterna) dras av från byggkostnaderna. Staden använde investeringsanslag för att täcka kostnaderna för att göra tomten byggbar, vilket skedde i enlighet med en kostnadsfördelning som baserar sig på beslut som staden fattat om projektet.

Fastighets Ab Kvarnbäckens campus måste till en början i väsentliga delar huvudsakligen täcka sina utgifter med lån. Bolaget beviljades en kreditlimit när projektet inleddes, och kostnaderna kunde under inledningsfasen täckas inom ramen för limiten. Det är tänkt att skulden när projektet framskrider ska konverteras till långfristiga lån som staden måste gå i borgen för. Det är på basis av 14 § 2 mom. 9 punkten i kommunallagen stadsfullmäktige som ska besluta om borgen.

Staden går i borgen för Fastighets Ab Kvarnbäckens campus, som helt och hållet är i stadens ägo. När den byggnad som bolaget låter uppföra är färdig hyrs den genom ett långfristigt hyresavtal ut till Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy. Borgen innebär följaktligen ingen större ekonomisk risk och äventyrar inte heller vad omfattningen beträffar stadens förmåga att sköta sina lagstadgade uppgifter. Det ovanstående gör att stadens intressen blir tryggade utan att det krävs någon säkerhet. På basis av Europeiska kommissionens tillkännagivande 2016/C 262/01 betraktas allmän utbildning som anordnas inom ett nationellt utbildningssystem som finansieras och står under tillsyn av ett offentligt organ inte som en ekonomisk verksamhet avsedd i bestämmelserna om statligt stöd. Det ingår alltså inte heller något förbjudet statligt stöd i borgen i fråga.

Verkställighet

Om stadsfullmäktige godkänner borgensförslaget kommer stadsstyrelsen i sitt verkställighetsbeslut att uppmana stadskansliets rättstjänst att underteckna de borgensförbindelser som behövs för att Fastighets Ab Kvarnbäckens campus ska kunna finansiera projektet.

Ställningstagande från stadsstyrelsen

Campusprojektet i Kvarnbäcken är ett utvecklingsprojekt som staden vill understödja, och det har redan tidigare beslutats att projektet ska genomföras. Det är ändamålsenligt att bygget finansieras dels med lån som staden går i borgen för, dels med inkomster från försäljning av utbildningsfastigheter som staten donerat till staden.

För att campusprojektet ska framskrida måste staden i denna fas av projektet gå i borgen för långfristiga lån som Fastighets Ab Kvarnbäckens campus kan använda för att täcka största delen av byggkostnaderna.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tuomo Mäkinen, finanschef, telefon: 310 36321

tuomo.makinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Takaushakemus 22.2.2017

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Hakija

Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 03.04.2017 § 329

HEL 2017-002224 T 02 05 03 01

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää myöntää Kiinteistö Oy Myllypuron kampukselle enintään 120 000 000 euron määräisen kaupungin omavelkaisen takauksen ilman vastavakuutta yhtiön kaupunginvaltuuston 5.5.2015 hyväksymän hankesuunnitelman mukaista rakennushanketta varten nostamien lainojen ja niiden korkojen, viivästyskorkojen sekä mahdollisten perimiskulujen kattamiseksi. Takaus myönnetään sillä ehdolla, että taattavien lainojen nimelliskorko tai emissiokurssin ja nimelliskoron perusteella laskettava efektiivinen korko saa lainan ottohetkellä enimmillään vastata kaupunginvaltuuston vuoden 2017 talousarvion hyväksymisen yhteydessä kaupunginjohtajalle antaman lainanottovaltuuden mukaista korkoa. Lainojen viimeinen eräpäivä tulee olla viimeistään 30.6.2043.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tuomo Mäkinen, rahoituspäällikkö, puhelin: 310 36321

tuomo.makinen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566