Helsingfors stad

Protokoll

3/2017

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/15

 

15.02.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 104

Den av ledamoten René Hursti väckta motionen om uppmärksammande av helsingforsare som fyller hundra under jubileumsåret Finland 100 år

HEL 2016-006871 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten René Hursti väckta motionen vara slutligt behandlad.

Behandling

Ledamoten René Hursti understödd av ledamoten Mari Holopainen föreslog att stadsfullmäktige skulle besluta återremittera ärendet till stadsstyrelsen för ny beredning utgående från att det i Helsingfors ska säkerställas att de som har fyllt hundra år blir uppmärksammade och att det finns resurser för detta, till exempel så att personer på anstalter och sjukhus uppmärksammas med blommor, musikuppföranden och gemensamma kaffestunder och personer som bor hemma och som omfattas av hemvården med kaffeservering och blommor i samband med hemvårdsbesöken.

8 omröstningen

Fortsatt behandling av ärendet JA, återremiss NEJ

JA-förslag: Fortsättning
NEJ-förslag: Ärendet återremitteras för ny beredning  utgående från att det i Helsingfors ska säkerställas att de som har fyllt hundra år blir uppmärksammade och att det finns resurser för detta, till exempel så att personer på anstalter och sjukhus uppmärksammas med blommor, musikuppföranden och gemensamma kaffestunder och personer som bor hemma och som omfattas av hemvården med kaffeservering och blommor i samband med hemvårdsbesöken.

Ja-röster: 33
Outi Alanko-Kahiluoto, Hennariikka Andersson, Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Laura Finne-Elonen, Eero Heinäluoma, Veronica Hertzberg, Fatbardhe Hetemaj, Nuutti Hyttinen, Jessica Karhu, Otso Kivekäs, Laura Kolbe, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Timo Laaninen, Björn Månsson, Terhi Mäki, Jarmo Nieminen, Pia Pakarinen, Terhi Peltokorpi, Erkki Perälä, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Jukka Relander, Laura Rissanen, Wille Rydman, Tomi Sevander, Osmo Soininvaara, Johanna Sydänmaa, Kaarin Taipale, Sanna Vesikansa, Pertti Villo, Ville Ylikahri

Nej-röster: 24
Zahra Abdulla, Paavo Arhinmäki, Jussi Chydenius, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Rene Hursti, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Dan Koivulaakso, Vesa Korkkula, Harri Lindell, Eija Loukoila, Jape Lovén, Silvia Modig, Sami Muttilainen, Seija Muurinen, Sari Mäkimattila, Maria Ohisalo, Sirpa Puhakka, Leo Stranius, Pilvi Torsti, Anna Vuorjoki

Blanka: 23
Pentti Arajärvi, Gunvor Brettschneider, Matti Enroth, Jasmin Hamid, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Seppo Kanerva, Helena Kantola, Arja Karhuvaara, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Pekka Majuri, Matti Niiranen, Sara Paavolainen, Jaana Pelkonen, Mika Raatikainen, Timo Raittinen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Ulla-Marja Urho, Thomas Wallgren, Tuomo Valokainen

Frånvarande: 5
Harry Bogomoloff, Emma Kari, Lasse Männistö, Osku Pajamäki, Nasima Razmyar

Stadsfullmäktige beslutade fortsätta behandlingen av ärendet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Saila Machere, enhetschef, telefon: 310 25903

saila.machere(a)hel.fi

Bilagor

1

Hursti René ym. valtuustoaloite Kvsto 8.6.2016 asia 19

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten René Hursti och 31 andra ledamöter föreslår i sin motion att Helsingfors stad uppmärksammar personer som bor i Helsingfors och har fyllt hundra år på evenemangen för Finlands 100-årsjubileum.

Enligt 22 § 2 mom. i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter.

Stadsstyrelsen hänvisar till näringslivsavdelningens utredningar och konstaterar att beaktandet som föreslås i motionen kan övervägas som en del av jubileumsevenemangen, men genomförandet kräver allokering av resurser.

Staden arrangerar den årliga Helsingforsdagen den 12 juni, det självständiga Finlands hundraårsjubileum till ära i två dagar, och det ter sig naturligt att placera uppmärksammandet som nämns i motionen i samband med detta. Det här tvådagarsevenemanget behöver då extra finansiering. Helsingforsdagens innehåll koordineras av Helsingin Markkinointi Oy.

Dessutom visar en utredning av Helsingfors stads faktacentral att befolkningsuppgifterna i befolkningsdatasystemet för Helsingfors stads kommunregister har anskaffats från Befolkningsregistercentralen och de har fåtts för skötande av stadens uppgifter. Befolkningsregistercentralen kan likaså överlåta adressuppgifter endast om sådana personer som inte har förbjudit en vidareöverlåtelse.

Helsingfors social- och hälsovårdsverk har en möjlighet att få tillgång till en lista över 100-åriga helsingforsare. Det finns ändå begränsningar i fråga om användningen av den här listan.

Social- och hälsovårdsverkets lista över hundraåriga helsingforsare kan inte överlåtas till aktörer utanför stadens förvaltning, såsom till exempel Helsingin Markkinointi Oy. Med anledning av detta bör uppmärksammandet som nämns i motionen ordnas i samverkan med social- och hälsovårdsverkets olika servicehelheter och servicedistrikt och omsorgs- och hemvårdsenheter till exempel så att personer på anstalter och sjukhus uppmärksammas med blommor, musikuppföranden och gemensamma kaffestunder och personer som bor hemma och omfattas av hemvården i samband med hemvårdsbesöken.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Saila Machere, enhetschef, telefon: 310 25903

saila.machere(a)hel.fi

Bilagor

1

Hursti René ym. valtuustoaloite Kvsto 8.6.2016 asia 19

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

För kännedom

Kaupunginkanslia

Beslutshistoria

Stadsfullmäktige 01.02.2017 § 65

HEL 2016-006871 T 00 00 03

Beslut

På förslag av ordföranden beslutade stadsfullmäktige bordlägga ärendet.

18.01.2017 Bordlades

30.11.2016 Bordlades

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Saila Machere, enhetschef, telefon: 310 25903

saila.machere(a)hel.fi

 

Kaupunginhallitus 14.11.2016 § 983

HEL 2016-006871 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu René Hurstin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Saila Machere, yksikön päällikkö, puhelin: 310 25903

saila.machere(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566