Helsingfors stad

Protokoll

7/2016

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Sj/7

 

13.04.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 99

Invånarinitiativ om avgiftsfria simbiljetter för krigsvärnlösa

HEL 2015-012316 T 12 03 00

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anteckna invånarinitiativet.

Behandling

Efter att ha förklarat diskussionen avslutad anförde ordföranden såsom redogörelse att ledamoten Yrjö Hakanen understödd av ledamoten Paavo Arhinmäki under diskussionen hade föreslagit följande hemställningskläm:

 

Stadsfullmäktige förutsätter att stadsstyrelsen utreder möjligheterna att erbjuda avgiftsfria simbiljetter till idrottsverkets simhallar för dem som har tecknet för krigsvärnlösa på samma sätt som för krigsveteraner, krigsinvalider och personer som fått fronttjänsttecken.

 

Redogörelsen befanns vara riktig.

På förslag av ordföranden godkände stadsfullmäktige först stadsstyrelsens förslag enhälligt.

5 omröstningen

Ordföranden framställde och fullmäktige godkände följande omröstningsproposition: Den som godkänner ledamoten Yrjö Hakanens förslag till hemställningskläm röstar ja; den som motsätter sig klämmen röstar nej.

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter att stadsstyrelsen utreder möjligheterna att erbjuda avgiftsfria simbiljetter till idrottsverkets simhallar för dem som har tecknet för krigsvärnlösa på samma sätt som för krigsveteraner, krigsinvalider och personer som fått fronttjänsttecken.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 39
Zahra Abdulla, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Eero Heinäluoma, Veronika Honkasalo, Suzan Ikävalko, Sirkku Ingervo, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Seppo Kanerva, Helena Kantola, Jessica Karhu, Emma Kari, Otso Kivekäs, Dan Koivulaakso, Vesa Korkkula, Jape Lovén, Petra Malin, Silvia Modig, Sami Muttilainen, Björn Månsson, Terhi Mäki, Jarmo Nieminen, Maria Ohisalo, Erkki Perälä, Sirpa Puhakka, Nasima Razmyar, Jukka Relander, Tomi Sevander, Leo Stranius, Kaarin Taipale, Thomas Wallgren, Tuomo Valokainen, Sanna Vesikansa, Pertti Villo, Tuulikki Vuorinen, Anna Vuorjoki

Nej-röster: 2
Rene Hursti, Harri Lindell

Blanka: 39
Hennariikka Andersson, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Gunvor Brettschneider, Jussi Chydenius, Matti Enroth, Jasmin Hamid, Veronica Hertzberg, Fatbardhe Hetemaj, Mari Holopainen, Nina Huru, Nuutti Hyttinen, Arja Karhuvaara, Laura Kolbe, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Heimo Laaksonen, Timo Laaninen, Seija Muurinen, Lasse Männistö, Matti Niiranen, Jan D Oker-Blom, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Mari Puoskari, Mika Raatikainen, Timo Raittinen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Johanna Sydänmaa, Ulla-Marja Urho, Ville Ylikahri

Frånvarande: 5
Maija Anttila, Pekka Majuri, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Ilkka Taipale

Stadsfullmäktige hade inte godkänt ledamoten Yrjö Hakanens förslag till hemställningskläm.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Kunnan asukkaan aloite sotaorpojen uintilipuista

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

********** har i sitt invånarinitiativ 8.11.2015 föreslagit att de krigsvärnlösa ska beviljas avgiftsfritt inträde till stadens simhallar.

Stadsstyrelsen konstaterar att enligt 28 § i kommunallagen har kommuninvånarna rätt att komma med initiativ till kommunen i frågor som gäller kommunens verksamhet. Initiativtagaren ska informeras om de åtgärder som vidtagits med anledning av ett initiativ. Fullmäktige ska minst en gång om året underrättas om de initiativ som har tagits i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen.

Enligt 25 § i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen årligen senast vid ett sammanträde i april underrätta fullmäktige om de initiativ som kommuninvånare har tagit i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen. Vid behandlingen av kommuninvånarnas initiativ tillåts diskussion. Protokollet över diskussionen ska tillhandahållas av stadsstyrelsen för beaktande vid beredningen av ärendena i fråga. Beslut om enskilda initiativ tillåts inte utom i fråga om hemställningsklämmar.

Idrottsnämnden har 10.12.2015 gett ett utlåtande med anledning av initiativet och tillstyrker inte beviljandet av avgiftsfria simbiljetter för krigsvärnlösa i utlåtandet. Biträdande stadsdirektören för bildningsväsendet har 13.1.2016 skickat idrottsnämndens utlåtande till initiativtagaren och konstaterat följande i följebrevet:

Antalet levande krigsvärnlösa beräknas uppgå till några tio tusen i Finland, men idrottsverket har inga noggranna uppgifter till sitt förfogande om hur många av personerna i denna grupp som bor i Helsingfors. Bara en del av de krigsvärnlösa har skaffat sig tecknet för krigsvärnlösa, som är det enda sättet att visa sin tillhörighet till denna grupp. En del av de krigsvärnlösa hör redan till någon annan rabattgrupp i simhallarna i idrottsverkets besittning.

Priserna på inträdesbiljetterna till idrottsverkets simhallar är relativt resonabla. År 2015 är inträdesavgiften för pensionärer, som är den grupp i vilken de krigsvärnlösa kan antas tillhöra, 2,70 euro i Östra centrums simhall och 2,50 euro i Britas och Jakobacka simhallar. En positiv inställning till initiativet ökar enligt idrottsnämndens uppfattning inte väsentligt motionsmöjligheterna för helsingforsarna i pensionsåldern eller den ekonomiska tillgängligheten till simhallar för personer i denna grupp.

Idrottsverkets avgiftsfria inträde gäller för personer som har fronttecken, frontmannatecken eller fronttjänsttecken och för krigsinvalider. Det avgiftsfria inträdet gäller också för personer i specialgrupper som har rätt att få rehabilitering (med stöd av lagen om rehabilitering för personer som tjänstgjort i vissa uppdrag under Finlands krig, 1039/1997 och 984/2004). Idrottsverkets praxis för avgiftsfrihet gäller för samma grupper som statsrådets förmåner för krigsinvalider och frontveteraner. Det är inte motiverat att utvidga avgiftsfriheten till nya grupper eftersom priserna på inträdesbiljetterna är förmånliga.

Stadsstyrelsen anser det ovanstående utgöra en tillräcklig utredning i saken.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Kunnan asukkaan aloite sotaorpojen uintilipuista

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 29.03.2016 § 271

HEL 2015-012316 T 12 03 00

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

 

Liikuntalautakunta 10.12.2015 § 193

HEL 2015-012316 T 12 03 00

Lausunto

Liikuntalautakunta antoi seuraavan lausunnon kuntalaisaloitteeseen koskien sotaorpojen uintilippuja.

Liikuntalautakunta ei puolla aloitetta sotaorpojen ilmaisista uintikerroista Helsingin kaupungin uimahalleissa.

Esittelijä

osastopäällikkö

Tarja Loikkanen-Jormakka

Lisätiedot

Minna Ekman, liikunnansuunnittelija, puhelin: 310 87932

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566