Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2016

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Sj/22

 

02.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 65

Valtuutettu Anna Vuorjoen aloite sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämisestä

HEL 2015-009509 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Anna Vuorjoen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Samalla kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavat toivomusponnet:

1

Lain mukaan jokaisella koululla ja oppilaitoksella tulee 1.1.2017 olla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat. Jotta nämä suunnitelmat tukisivat sateenkaarinuorten yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia mahdollisimman hyvin, selvitetään mahdollisuutta kehittää rehtoreille, opettajille ja muulle koulujen henkilöstölle koulutusta sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta erityisesti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelun näkökulmasta. (Anna Vuorjoki)

 

 

2

Selvitetään mahdollisuutta osallistaa sateenkaarinuoria koulu- ja oppilaitoskohtaisten yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien laatimiseen. (Anna Vuorjoki)

 

Käsittely

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja esitti selontekona, että keskustelun kuluessa oli valtuutettu Anna Vuorjoki oli valtuutettu Jaana Pelkosen kannattamana ehdottanut hyväksyttäväksi seuraavat kaksi toivomuspontta:

1

Lain mukaan jokaisella koululla ja oppilaitoksella tulee 1.1.2017 olla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat. Jotta nämä suunnitelmat tukisivat sateenkaarinuorten yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia mahdollisimman hyvin, selvitetään mahdollisuutta kehittää rehtoreille, opettajille ja muulle koulujen henkilöstölle koulutusta sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta erityisesti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelun näkökulmasta.

 

 

2

Selvitetään mahdollisuutta osallistaa sateenkaarinuoria koulu- ja oppilaitoskohtaisten yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien laatimiseen.

 

Selonteko myönnettiin oikeaksi.

Puheenjohtajan ehdotuksesta kaupunginvaltuusto hyväksyi ensin kaupunginhallituksen ehdotuksen.

Puheenjohtaja esitti hyväksyttäväksi seuraavan äänestysjärjestyksen: Toivomusponsien hyväksymisestä äänestetään jokaisesta erikseen.

3 äänestys

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Anna Vuorjoen ehdottaman toivomusponnen 1, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

JAA-ehdotus: Lain mukaan jokaisella koululla ja oppilaitoksella tulee 1.1.2017 olla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat. Jotta nämä suunnitelmat tukisivat sateenkaarinuorten yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia mahdollisimman hyvin, selvitetään mahdollisuutta kehittää rehtoreille, opettajille ja muulle koulujen henkilöstölle koulutusta sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta erityisesti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelun näkökulmasta.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 50
Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Gunvor Brettschneider, Laura Finne-Elonen, Patrik Gayer, Yrjö Hakanen, Jasmin Hamid, Fatbardhe Hetemaj, Veronika Honkasalo, Rene Hursti, Suzan Ikävalko, Sirkku Ingervo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Jessica Karhu, Otso Kivekäs, Dan Koivulaakso, Vesa Korkkula, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Jape Lovén, Silvia Modig, Sami Muttilainen, Björn Månsson, Terhi Mäki, Antti Möller, Jarmo Nieminen, Henrik Nyholm, Maria Ohisalo, Hannu Oskala, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Marcus Rantala, Laura Rissanen, Tomi Sevander, Riitta Skoglund, Leo Stranius, Pilvi Torsti, Mirka Vainikka, Thomas Wallgren, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 1
Wille Rydman

Tyhjä: 29
Mukhtar Abib, Maija Anttila, Mika Ebeling, Matti Enroth, Juha Hakola, Nina Huru, Nuutti Hyttinen, Seppo Kanerva, Helena Kantola, Laura Kolbe, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Harri Lindell, Hannele Luukkainen, Pekka Majuri, Seija Muurinen, Lasse Männistö, Matti Niiranen, Terhi Peltokorpi, Mika Raatikainen, Timo Raittinen, Mari Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Ilkka Taipale, Ulla-Marja Urho, Pertti Villo, Markku Vuorinen

Poissa: 5
Eero Heinäluoma, Otto Lehtipuu, Sara Paavolainen, Kaarin Taipale, Tuulikki Vuorinen

Kaupunginvaltuusto oli hyväksynyt valtuutettu Anna Vuorjoen ehdottaman toivomusponnen 1.

4 äänestys

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Anna Vuorjoen ehdottaman toivomusponnen 2, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

JAA-ehdotus: Selvitetään mahdollisuutta osallistaa sateenkaarinuoria koulu- ja oppilaitoskohtaisten yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien laatimiseen.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 47
Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Patrik Gayer, Yrjö Hakanen, Jasmin Hamid, Fatbardhe Hetemaj, Veronika Honkasalo, Rene Hursti, Suzan Ikävalko, Sirkku Ingervo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Jessica Karhu, Otso Kivekäs, Dan Koivulaakso, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Silvia Modig, Sami Muttilainen, Terhi Mäki, Antti Möller, Jarmo Nieminen, Matti Niiranen, Henrik Nyholm, Maria Ohisalo, Hannu Oskala, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Marcus Rantala, Mari Rantanen, Laura Rissanen, Riitta Skoglund, Leo Stranius, Pilvi Torsti, Mirka Vainikka, Thomas Wallgren, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 1
Wille Rydman

Tyhjä: 33
Mukhtar Abib, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Gunvor Brettschneider, Mika Ebeling, Matti Enroth, Laura Finne-Elonen, Juha Hakola, Nina Huru, Nuutti Hyttinen, Seppo Kanerva, Helena Kantola, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Harri Lindell, Jape Lovén, Hannele Luukkainen, Pekka Majuri, Seija Muurinen, Björn Månsson, Lasse Männistö, Terhi Peltokorpi, Mika Raatikainen, Timo Raittinen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Tomi Sevander, Ilkka Taipale, Ulla-Marja Urho, Pertti Villo, Markku Vuorinen, Tuulikki Vuorinen

Poissa: 4
Eero Heinäluoma, Otto Lehtipuu, Sara Paavolainen, Kaarin Taipale

Kaupunginvaltuusto oli hyväksynyt valtuutettu Anna Vuorjoen ehdottaman toivomusponnen 2.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Anna Vuorjoen aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Anna Vuorjoki ja 44 muuta valtuutettua toteavat aloitteessaan mm., että Helsingissä on tuhansia nuoria, jotka kuuluvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Nämä nuoret kokevat syrjintää sekä koulussa että sosiaali- ja terveyspalveluissa. Syrjivien ja epäasiallisten käytäntöjen takana voi olla tiedon ja osaamisen puute. Aloitteessa esitetään tämän vuoksi, että selvitetään nuorten kanssa työskentelevien työntekijöiden tarve saada koulutusta sateenkaarinuorten kohtaamisesta. Tämän lisäksi on selvitettävä mahdollisuus varmistaa se, että kaikilla nuorten kanssa työskentelevillä työntekijöillä on vähintään perustiedot sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 22 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää valtuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.

Opetuslautakunta, sosiaali- ja terveyslautakunta ja nuorisolautakunta ovat antaneet lausuntonsa aloitteen johdosta. Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunnosta äänestettiin päätöshistoriasta ilmenevällä tavalla.

Opetus- ja sosiaali- ja terveyslautakuntien lausunnoista ilmenee mm., että virastot ovat eri tavoin kouluttaneet henkilöstöään sateenkaarinuorten kohtaamiseen. Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunnossa nostetaan erityisesti esille koulu- ja opiskeluterveydenhuolto. Terveydenhoitajien ja muiden nuorten kanssa työskentelevien ammattiryhmien osaamista on pyritty kehittämään järjestämällä useita seksuaaliterveyteen liittyviä koulutustilaisuuksia. Myös opetuslautakunnan lausunnossa todetaan, että virasto järjestää henkilöstölleen seksuaalisuuteen liittyviä koulutuksia. Koulutuksissa on tehty hyvää yhteistyötä mm. nuorisoasiainkeskuksen, kouluterveydenhuollon, vapaaehtoistoimijoiden ja Väestöliiton kanssa. Tarvetta tällaiselle koulutukselle on, ja opetusvirasto tulee selvittämään mm. oppilashuoltotyöhön osallistuvan henkilöstön täydennyskoulutuksen tarvetta näillä alueilla.

Nuorisolautakunnan lausunnosta ilmenee, että nuorisoasiainkeskus on kartoittanut osana yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaansa henkilökuntansa koulutustarpeet myös siltä osin kuin ne koskevat toimintaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä edustavien nuorten kanssa. Koulutusta ja keskusteluja on järjestetty nuorisotaloilla ja henkilökunnan avoimissa koulutuksissa. Nuorisoasiainkeskus tekee yhteistyötä Helsingin Seudun Setan kanssa ja toimii osana moniammatillista työryhmää. Nuorisoasiainkeskus on lisäksi suunnittelemassa henkilökunnan kouluttamista kunniakulttuurista tulevien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavien nuorten kohtaamisessa.

Kaupunginhallitus pitää asiassa esitettyä selvitystä riittävänä.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Anna Vuorjoen aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 15.02.2016 § 123

HEL 2015-009509 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginhallitus päättää katsoa valtuutettu Anna Vuorjoen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Käsittely

15.02.2016 Ehdotuksen mukaan

Kaupunginhallitus päätti käsitellä sivistystointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan ensimmäisen asian (Sj/1) kaupunginvaltuuston esityksistä kokouksen kolmantena asiana.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 10.11.2015 § 326

HEL 2015-009509 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavaan esittelijän ehdotuksesta poikkeavan lausunnon:

"Sosiaali- ja terveysvirasto kunnioittaa asiakkaidensa oikeutta yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun kaikissa viraston palveluissa.

Asiakkaiden kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen liittyvää koulutusta sisältyy keskeisempien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmien koulutukseen. Tämän lisäksi viraston henkilöstölle järjestetään eri työntekijäryhmien osaamistarpeen mukaan suunniteltua lisäkoulutusta muun muassa nuorten seksuaaliterveyteen ja asiakkaan kohtaamiseen liittyen.

Erityisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa on tunnistettu haasteita sateenkaarinuorten kouluissa ja oppilaitoksissa kohtaaman eriarvoistavan kohtelun vuoksi. Haasteiden kohtaamiseksi on pyritty kehittämään terveydenhoitajien ja muiden nuorten kanssa työskentelevien ammattiryhmien osaamista järjestämällä useita seksuaaliterveyteen liittyviä koulutustilaisuuksia, joissa on käsitelty aihetta monipuolisesti. Koulutustilaisuuksia on järjestetty myös yhteistyössä opetusviraston kanssa, jolloin palvelutarpeen ja -tuen tunnistamiseen syntyy yhteistä tietopohjaa. Henkilökunnan osaamis- ja koulutustarpeet ovat jatkuvia ja perehdytystä sekä koulutusta tullaan järjestämään edelleen säännöllisesti kaikille nuorten kanssa työskenteleville.

Sateenkaarinuorten kohtaamisessa on kysymys paljon laajemmasta kuin seksuaaliterveyteen liittyvästä asiasta, ja tietoa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta tarvitaan siksi kaikissa niissä yksiköissä, joissa työskennellään nuorten kanssa. Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää tärkeänä, että keskeisten nuorten kanssa työskentelevien henkilöstöryhmien osaamista sateenkaarinuorten kohtaamisessa kartoitetaan henkilöstölle suunnatulla kyselyllä ja täydennyskoulutusta järjestetään havaitun tarpeen mukaan. Lautakunta suosittelee selvittämään mahdollisuutta yhteistyöhön järjestöjen kanssa.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Henkilökunnan asiantuntemuksen ja osaamisen lisääminen edistää sateenkaarinuorten osallisuutta ja edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa sosiaali- ja terveyspalveluissa."

Käsittely

10.11.2015 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

1. Vastaehdotus:
Anna Vuorjoki: Poistetaan kappaleesta 3 virke ”Pätevyysvaatimusten edellyttämien tutkintojen suorittaneilla voidaan katsoa olevan perustason tiedot sukupuolen ja sukupuolisen suuntautumisen moninaisuudesta.”

Kannattaja: Laura Nordström

2. Vastaehdotus:
Anna Vuorjoki: Lisätään lausunnon loppuun: ”Sateenkaarinuorten kohtaamisessa on kysymys paljon laajemmasta kuin seksuaaliterveyteen liittyvästä asiasta, ja tietoa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta tarvitaan siksi kaikissa niissä yksiköissä, joissa työskennellään nuorten kanssa. Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää tärkeänä, että keskeisten nuorten kanssa työskentelevien henkilöstöryhmien osaamista sateenkaarinuorten kohtaamisessa kartoitetaan henkilöstölle suunnatulla kyselyllä ja täydennyskoulutusta järjestetään havaitun tarpeen mukaan.

Kannattaja: Laura Nordström

3. Vastaehdotus:
Anna Vuorjoki:  Lisätään lausunnon loppuun lause "Lautakunta suosittelee selvittämään mahdollisuutta yhteistyöhön järjestöjen kanssa.”

Kannattaja: Laura Nordström

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös syntyi seuraavien äänestysten tuloksena:

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Poistetaan kappaleesta 3 virke ”Pätevyysvaatimusten edellyttämien tutkintojen suorittaneilla voidaan katsoa olevan perustason tiedot sukupuolen ja sukupuolisen suuntautumisen moninaisuudesta.”

Jaa-äänet: 5
Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Rene Hursti, Seija Muurinen, Markku Vuorinen

Ei-äänet: 7
Gunvor Brettschneider, Miina Kajos, Jouko Malinen, Laura Nordström, Hannu Tuominen, Tuomas Tuure, Anna Vuorjoki

Tyhjä: 1
Saido Mohamed

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotuksen äänin 7 - 5 (1 tyhjä).

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Lisätään lausunnon loppuun: ”Sateenkaarinuorten kohtaamisessa on kysymys paljon laajemmasta kuin seksuaaliterveyteen liittyvästä asiasta, ja tietoa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta tarvitaan siksi kaikissa niissä yksiköissä, joissa työskennellään nuorten kanssa. Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää tärkeänä, että keskeisten nuorten kanssa työskentelevien henkilöstöryhmien osaamista sateenkaarinuorten kohtaamisessa kartoitetaan henkilöstölle suunnatulla kyselyllä ja täydennyskoulutusta järjestetään havaitun tarpeen mukaan.

Jaa-äänet: 5
Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Saido Mohamed, Seija Muurinen, Markku Vuorinen

Ei-äänet: 7
Rene Hursti, Miina Kajos, Jouko Malinen, Laura Nordström, Hannu Tuominen, Tuomas Tuure, Anna Vuorjoki

Tyhjä: 1
Gunvor Brettschneider

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotuksen äänin 7 - 5 (1 tyhjä).

3 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus:  Lisätään lausunnon loppuun lause "Lautakunta suosittelee selvittämään mahdollisuutta yhteistyöhön järjestöjen kanssa.”

Jaa-äänet: 1
Rene Hursti

Ei-äänet: 12
Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Gunvor Brettschneider, Miina Kajos, Jouko Malinen, Saido Mohamed, Seija Muurinen, Laura Nordström, Hannu Tuominen, Tuomas Tuure, Markku Vuorinen, Anna Vuorjoki

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi jäsen Anna Vuorjoen vastaehdotuksen äänin 12 - 1.

27.10.2015 Pöydälle

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Pirkko Excell, erityissuunnittelija, puhelin: 310 73867

pirkko.excell(a)hel.fi

 

Nuorisolautakunta 05.11.2015 § 108

HEL 2015-009509 T 00 00 03

Lausunto

Nuorisolautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Nuorisoasiainkeskuksessa on voimassa oleva yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2014 – 2017. Suunnitelman toteuttamisen pohjana on ollut lähetetyt kyselylomakkeet sekä työyhteisöissä käydyt keskustelut (2012-2013) liittyen  toiminnalliseen, palvelujen tuottamisen yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaa tehtäessä kartoitettiin myös henkilökunnan koulutukseen liittyvät tarpeet liittyen toimintaan myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä edustavien nuorten kanssa.

Kartoitukseen perustuen, Helsingin Seudun Seta ry:n toimijat ovat vierailleet keväästä 2013 alkaen nuorisotaloilla ja tarjonneet perustietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja sateenkaariperheistä nuorten kanssa keskustellen. Kahtena viimeisenä vuotena (2014 ja 2015) yhdenvertaisuusviikolla lokakuussa on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiat nostettu esille henkilökunnalle avoimissa koulutuksissa: 2014 käsittelimme nuoren seksuaali-identiteettiä ja ”kaapista tulemista” ja 2015 käsittelimme transsukupuolisten nuorten tarinoita.

Avoimien koulutusten lisäksi nuorisoasiainkeskuksen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelija vierailee säännöllisesti yksiköissä ja keskustelee henkilökunnan kanssa nuorten seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvistä kysymyksistä. Nuorisoasiainkeskus on kiinnittänyt huomiota sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuuteen myös uudistamalla jäsenkorttilomakkeensa. Pääkaupunkiseudun nuorisotoimien yhteiseen jäsenkorttilomakkeeseen on tehty muutoksia, joissa huomioidaan paremmin seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ja näin ollen jäsenkorttilomake osaltaan edistää yhdenvertaisuutta.

Monilta osin nuorisoasiainkeskus on ollut edelläkävijä sukupuolten ja seksuaalisuuden monimuotoisuuteen liittyvissä kysymyksissä, mutta tämä ei tarkoita sitä, ettei kehittämisen varaa vielä olisi. Nuorisoasiainkeskus tekee yhteistyötä Helsingin Seudun Setan kanssa sekä toimii osana moniammatillista työryhmää sateenkaarevasta nuorisotyöstä. Olemme lisäksi suunnittelemassa henkilökunnan kouluttamista kunniakulttuurista tulevien ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavien nuorten kohtaamisessa.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman toteutumista seurataan. Tähän liittyen myös henkilökunnan koulutuksen tarvetta liittyen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin selvitetään säännöllisin väliajoin.

Esittelijä

nuorisotoimenjohtaja

Tommi Laitio

Lisätiedot

Marko Stenroos, suunnittelija, puhelin: 310 71596

marko.stenroos(a)hel.fi

 

Opetuslautakunta 06.10.2015 § 181

HEL 2015-009509 T 00 00 03

Lausunto

Opetuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Koulujen ja oppilaitosten seksuaalikasvatus määritellään opetussuunnitelmissa. Parhaillaan valmisteilla olevassa OPS 2016 –prosessissa on kiinnitetty erityistä huomiota lapsen edun ensisijaisuuteen, rakentavaan yhteisöllisyyteen ja erilaisista kulttuureista saapuvien lasten ja nuorten tukemiseen. Nämä asiat on pyritty huomioimaan myös parhaillaan valmisteilla olevassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa. Seksuaalikasvatus on alue, johon kohdistuu melko voimakkaita, osin ristikkäisiäkin paineita. Varsinkin nuorilta on viime aikoina tullut selkeää toivetta siitä, että mm. sateenkaarinuorten seksuaalisuutta pitäisi käsitellä kouluissa ja oppilaitoksissa nykyistä enemmän ja avoimemmin. Toisaalta osa huoltajista katsoo, että koulun seksuaalikasvatus menee pitemmälle kuin heidän arvomaailmansa edellyttäisi. Seksuaalikasvatus edellyttää kaikkien näkökulmien kuulemista ja yksilöllisiä täydentäviä ratkaisuja.

Kouluissa ja oppilaitoksissa on mm. kouluterveystutkimuksen mukaan jossain määrin seksuaalista häirintää. Usein se kohdistuu sateenkaarinuoriin tai sellaiseksi epäiltyihin. Seksuaaliseen häirintään on puututtu ja tullaan puuttumaan sekä opetusviraston että yksittäisten koulujen ja oppilaitosten tasolla.

Opetusvirasto järjestää henkilöstölleen seksuaalisuuteen liittyviä koulutuksia. Yleensä nämä ovat olleet päänimen ”seksuaalikäyttäytymisen kehittyvät käytännöt” alla. Koulutuksissa on tehty hyvää yhteistyötä mm. nuorisoasiainkeskuksen, kouluterveydenhuollon, vapaaehtoistoimijoiden sekä Väestöliiton kanssa. Sekä opetus- että oppilashuoltohenkilöstö on saanut tätä kautta päivitettyä tietojaan mm. sateenkaarinuorten asioista. Luonnollisesti sateenkaarinuorten tilanteesta saadaan lisää tietoa ja myös opetus- ja oppilashuoltohenkilöstössä on vaihtuvuutta. Näin ollen koulutuksia on syytä järjestää myös tulevaisuudessa.

Tarvetta sateenkaarinuorten kohtaamiseen liittyvään koulutukseen on. Tätä pyritään kartoittamaan täydennyskoulutussisältöjä suunniteltaessa ja saadun palautteen pohjalta. Ajoittain on hyvä selvittää tilannetta myös tähän kohdistettujen kyselyiden avulla. Opetusvirasto selvittää ensimmäiseksi oppilashuoltotyöhön osallistuvan henkilöstön täydennyskoulutustarvetta edellä mainitusta asiasta.

Käsittely

06.10.2015 Ehdotuksen mukaan

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Vesa Nevalainen, oppilashuollon päällikkö, puhelin: 310 86214

vesa.nevalainen(a)hel.fi

Crister Nyberg, suunnittelija, puhelin: 310 86329

crister.nyberg(a)hel.fi

Niclas Rönnholm, opetuspäällikkö, puhelin: 310 86219

niclas.ronnholm(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566