Helsingfors stad

Protokoll

4/2016

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/16

 

02.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 59

Den av ledamoten Kaarin Taipale väckta motionen om utnyttjande av ”Junckers paket” i Helsingfors stadskoncerns investeringar

HEL 2015-010470 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten Kaarin Taipale väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Atte Malmström, chef för koncernstyrningen, telefon: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Bilagor

1

Kaarin Taipale ym. valtuustoaloite Kvsto 23.9.2015 asia 32

2

Helen Oy:n lausunto valtuustoaloitteesta ESIR(EFSI)-rahoitus

3

Helsingin Satama Oy:n lausunto

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Kaarin Taipale och 26 andra ledamöter föreslår på de grunder som anges i motionen att stadsstyrelsen ska utreda på vilket sätt Helsingfors stad avser att genom bolag i sin ägo utnyttja möjligheten att söka finansiering för sina infrastruktur- och innovationsprojekt hos Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi). Samtidigt ska man utreda vilka fördelar Efsi-finansieringen har att erbjuda jämfört med finansieringen på marknadsvillkor bl.a. i fråga om lånetider.

Enligt 22 § 2 mom. i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter.

Stadsstyrelsen konstaterar att investeringsplanen för Europa är ett EU-initiativ, med vilket man strävar att öka investeringarna inom EU och stöda den ekonomiska tillväxten och konkurrenskraften på lång sikt. Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) är den centrala delen av investeringsplanen för Europa. Fonden är en avgränsad och öppen enhet och ett separat förvaltat konto i Europeiska investeringsbanken (EIB). Den har inrättats genom förordningen om Europeiska fonden för strategiska investeringar, Europeiska centrumet för investeringsrådgivning och portalen för investeringsprojekt på europeisk nivå. Förordningen trädde i kraft i juli 2015.

De viktigaste målen för fonden är att tillhandahålla förstärkt kapacitet att bära risker för EIB:s investeringar, att ta itu med marknadsbrister och situationer där investeringsverksamheten är för låg och att bidra till att generera ca 315 miljarder euro i ytterligare investeringar på tre år.

Efsi är avsett att fokusera på projekt på många olika områden, bl.a. utveckling av infrastruktur, forskning och utveckling och innovation, investeringar i utbildning, hälso- och sjukvård och informations- och kommunikationsteknik och utveckling av energisektorn.

Helen Ab har i enlighet med det bifogade utlåtandet utrett Efsi-finansieringens lämplighet för koncernens projektfinansiering och bl.a. träffat representanter för Europeiska investeringsbanken i detta syfte. Enligt de uppgifter bolaget fått hör bolaget inte till den preliminära målgruppen för Efsi-finansiering eftersom finansieringen i synnerhet är avsedd för projekt och låntagare som inte uppfyller kraven för kreditklassificeringen Investment Grade. Bolaget har samtidigt även utrett möjligheterna att få direkt finansiering från Europeiska investeringsbanken för sina framtida projekt.

Ur Helen Ab:s perspektiv har det ingen betydelse om finansiering söks genom Efsi-systemet eller som vanlig finansiering hos Europeiska investeringsbanken. Över lag väljer bolaget finansiärerna för alla sina projekt genom att förhandla med flera aktörer och jämföra totalkostnaderna för finansieringen, dess kovenanter och övriga lånevillkor.

Helsingfors Hamn Ab har gett det bifogade utlåtandet i frågan. Hamnbolaget har för tillfället inget lån utanför stadskoncernen. Om hamnbolaget i framtiden upptar lån direkt på marknaden kan det enligt bolaget vara ändamålsenligt att söka borgen genom Efsi. Helsingfors Hamn Ab har fått TEN-T- och CEF-understöd för projekten TwinPort I och TwinPort II för utveckling av Västra hamnen. Understöden återbetalas inte utan de minskar investeringsutgifterna för projekten.

I stadens egna investeringar är det möjligt att direkt utnyttja finansiering från Europeiska investeringsbanken till den del investeringsobjekten följer EU:s politiska och ekonomiska mål som Europeiska investeringsbanken förutsätter i sin utlåning. Europeiska investeringsbanken är en viktig finansieringskälla för staden. Mer än en tredjedel av kapitalet för de långfristiga lånen för stadens egna investeringar, 570,1 miljoner euro, är upptagna hos Europeiska investeringsbanken.

Stadsstyrelsen konstaterar att det är ändamålsenligt att granska möjligheterna med Efsi-finansieringen vid stadens dotterbolag när de utreder och jämför finansieringsalternativ för enskilda investeringsprojekt.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Atte Malmström, chef för koncernstyrningen, telefon: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Bilagor

1

Kaarin Taipale ym. valtuustoaloite Kvsto 23.9.2015 asia 32

2

Helen Oy:n lausunto valtuustoaloitteesta ESIR(EFSI)-rahoitus

3

Helsingin Satama Oy:n lausunto

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 15.02.2016 § 130

HEL 2015-010470 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Kaarin Taipaleen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566