Helsingfors stad

Protokoll

4/2016

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ryj/19

 

02.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 62

Den av ledamoten René Hursti väckta motionen om en varm omklädningshytt till Violaparken

HEL 2015-012407 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten René Hursti väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Rene Hurstin aloite

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten René Hursti och 21 andra ledamöter föreslår i sin motion att det ska placeras en varm omklädningshytt i Violaparken för ombyte till skridskor.

Enligt 22 § 2 mom. i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter.

Stadsstyrelsen konstaterar att en motion av ledamoten Hursti med sakligt sett motsvarande innehåll behandlades i stadsfullmäktige 7.5.2014. Då konstaterades som svar följande:

"Stadsstyrelsen hänvisar till utlåtandena och konstaterar att det inte finns varma omklädningshytter på de 80 naturisbanor som byggnadskontoret underhåller i parker. Det är inte ekonomiskt motiverat att ta i bruk varma omklädningshytter på byggnadskontorets naturisbanor. De årliga underhållskostnaderna för varma omklädningshytter uppgår till 0,15–0,2 miljoner euro och bara investeringskostnaderna skulle bli större än de årliga kostnaderna för underhållet.

Vissa skridskobanor som underhålls av idrottsverket har en varm omklädningshytt. De närmaste varma omklädningshytterna finns på Kottby konstisbana och på naturisbanan på Akseli Toivonens plan."

Stadsstyrelsen besvarade en motion av ledamoten Tuomo Valokainen med sakligt sett motsvarande innehåll i stadsfullmäktige 9.11.2015. I stadsstyrelsens svar konstaterades då, utöver det ovannämnda, följande:

"Stadsstyrelsen konstaterar att byggnadskontoret under vintern 2006–2007 gjorde ett försök med en varm omklädningshytt vid Violaparkens plan. I försöket utreddes, hur en varm, till vintern flyttbar omklädningshytt av typen som används på byggarbetsplatser lämpar sig för bruk som omklädningshytt för de naturisbanor som byggnadskontoret underhåller. Slutsatsen av försöket var att byggnadskontoret inte kan ta i bruk en service med omklädningshytter bl.a. på grund av jämlik behandling av bostadsområden och investerings- och underhållskostnaderna för omklädningshytter. I försöket uppmärksammades dessutom både de stadsbildsmässiga aspekterna och omklädningshyttens utsatthet för vandalism och klotter.

I Violaparken finns nu ett skärmtak för ombyte till skridskor. Ett likadant arrangemang finns också på några andra av de naturisbanor som byggnadskontoret underhåller. Byggnadskontoret strävar att förbättra servicen inom ramen för sina resurser så att varje naturisskridskoplan i framtiden har en plats för ombyte till skridskor, till exempel bänkar.

Idrottsverkets närmaste uppvärmda omklädningshytter finns på Kottby konstisbana, Berghälls konstisbana och på naturisbanan på Akseli Toivonens plan.

Stadsstyrelsen hänvisar till det ovannämnda och konstaterar att det fortfarande inte finns finansiella förutsättningar för genomförandet av motionen."

Stadsstyrelsen hänvisar till det som den framfört i sina tidigare svar och konstaterar att enligt byggnadskontorets uppskattning uppgår kostnaderna för en investering i och underhåll av en varm omklädningshytt på alla isbanor som byggnadskontoret underhåller till cirka 1,4 mn euro över en femårsperiod. Dessutom kan det uppstå andra kostnader (eventuella transporter, lagring etc.). Byggnadskontoret tänker inte öka sitt serviceutbud på banorna utom genom att öka antalet platser för ombyte till skridskor.

Stadsstyrelsen anser att det fortfarande inte finns ekonomiska förutsättningar för att förverkliga motionen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Rene Hurstin aloite

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

För kännedom

Kaupunginkanslia

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 15.02.2016 § 132

HEL 2015-012407 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Rene Hurstin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566