Helsingfors stad

Protokoll

3/2016

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kaj/11

 

17.02.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 40

Detaljplaneändring för parkområde på Drumsö (nr 12338, Storsvängen 30, daghemmet Isokaari/Storsvängen)

HEL 2014-002174 T 10 03 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag godkänna detaljplaneändring för parkområde i 31 stadsdelen (Drumsö) enligt ritning nr 12338, daterad 19.5.2015, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Katri Erroll, förvaltningsexpert, telefon: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12338 kartta, päivätty 19.5.2015

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12338 selostus, päivätty 19.5.2015, täydennetty 24.11.2015, päivitetty Kslk:n 24.11.2015 päätöksen mukaiseksi

3

Havainnekuva 19.5.2015

4

Tilastotiedot

5

Vuorovaikutusraportti 19.5.2015 liitteineen, täydennetty 24.11.2015

6

Osa päätöshistoriaa

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, godkännande av generalplan_detaljplan_byggnadsordning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Förslagstext
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4
Bilaga 5

Helen Oy

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Helen Sähköverkko Oy

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

HSY Vesihuolto

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sammandrag

Detaljplaneändringen gör det möjligt att uppföra en tvåvånings daghemsbyggnad på 2 500 m² vy vid Storsvängen på Drumsö, mittemot Lauttasaaren yhteiskoulu.

Det råder stor brist på daghemsplatser på Drumsö. Utöver platser på daghem i normala byggnader finns det ca 200 platser i provisoriska paviljonger. Enligt befolkningsprognosen ökar antalet Drumsöbarn under skolåldern med ca 220 de närmaste tio åren.

Detaljplaneändringen möjliggör ett daghem för sammanlagt 250 barn.

Föredragandens motiveringar

Detaljplaneändringen strider inte mot de riksomfattande målen för områdesanvändningen, målen i landskapsplanerna för Nyland eller målen i generalplanen med rättsverkningar. Den bidrar till att stadens strategiska mål nås. Staden har själv tagit initiativet till den.

Området är i Generalplan 2002 för Helsingfors upptaget som rekreationsområde där det får byggas sådant som behövs för den samhällstekniska försörjningen, likaså behövliga trafikleder. En princip i generalplanen är att ett rekreationsstråk ska kunna gå från Kvarnberget till stranden och att parkområdet ska vara sammanhängande. Detaljplanen följer denna princip och strider därför inte mot generalplanen.

Utgångspunkter

Planeringsområdet ingår i två gällande detaljplaner från 1951 och är parkområde i dem. Området är i stadens ägo.

Området är beläget i utkanten av ett grönområde vid Storsvängen, på västra Drumsö. Det är nu orörd skog. Grönområdet är en del av en ekologisk korridor som förbinder Kvarnberget och Västerfjärdsnäset. Korridoren är viktig särskilt för fåglarna.

Storsvängen går genom ett område som är dominerat av radhus och flervåningshus. Lauttasaaren yhteiskoulu och Drumsö simhall finns norr om Storsvängen. Störningarna från trafiken har undersökts under detaljplaneberedningen. Byggnaden är placerad vid gatan för att gården ska vara skyddad mot störande trafikbuller.

Motivering till, innehåll i och konsekvenser av detaljplaneändringen

Det finns åtta kommunala finska daghem på Drumsö. Bara ett av dem, Lokki, ligger på västra Drumsö. Det främsta syftet med det aktuella daghemsprojektet är att Drumsö som helhet ska få en mer balanserad servicenätsstruktur. Avsikten med detaljplaneändringen är att daghemmet ska bilda ett servicekluster vid Storsvängen tillsammans med skolan och simhallen.

Barnomsorgsverket bedömer att det planerade daghemmet på västra Drumsö på ett bra sätt svarar mot efterfrågan på dagvårdstjänster på Drumsö.

Fastighetskontorets lokalcentral får snart projektplanen för det nya daghemmet färdig. Enligt denna får daghemmet sammanlagt 250 dagvårdsplatser, 160 för finska och 90 för svenska barn.

Detaljplaneändringen gör det möjligt att uppföra en tvåvånings daghemsbyggnad på en sådan del av tomten att byggnaden skyddar gården mot buller från trafiken på Storsvängen. Läget är också bestämt med beaktande av de omgivande bostadskvarteren, på så sätt att byggnaden inte skymmer utsikten. Dessutom bevaras ett område i naturtillstånd mellan bostadskvarteren och daghemsgården. Ekonomibyggnader begränsar gården och skyddar mot buller.

Ett kvartersområde för byggnader för offentlig närservice (YL) bildas för daghemmet. Byggrätten för tomten omfattar sammanlagt 2 500 m² vy, och byggnaden får ha två våningar. Beteckningen för antalet bilplatser är 1 bp/250 m² vy.

Det blir inga trafikomläggningar i området, men trafikvolymen beräknas öka med 300–350 fordon per vardagsdygn. Angörings- och servicetrafiken till tomten kommer att ledas från Storsvängen, på det ställe där taxichaufförer nu tar vilopauser. Avståndet till den närmaste metrostationen (Björkholmen) är 650 m fågelvägen när västmetron tas i drift. Det finns busshållplatser vid daghemmet. Tack vare förekomsten av bra stråk för gång- och cykeltrafik kan de som följer barn till daghemmet göra det utan bil.

Planeringsområdet har under detaljplanearbetet fått förbli i naturtillstånd i möjligaste mån. Följande är angivet i en detaljplanebestämmelse: "Tomtens kala bergsytor ska bevaras och ingå som del i planerna för lek- och gårdsområdena." Västra utkanten av planeringsområdet förblir i naturtillstånd på det ställe där den skjuter ut mot granntomter. Såväl största delen av rekreationsområdet i detaljplanen som det nuvarande gröna och ekologiska stråket från Kvarnberget till stranden bevaras, men den ekologiska korridoren blir smalare.  

Enligt den projektplan som är under arbete beräknas kostnaderna uppgå till ca 9,5 mn euro (exklusive moms).

Planeringsfaser och växelverkan

Planläggningsarbetet inleddes på initiativ av staden själv.

Deltagandet och växelverkan arrangerades i enlighet med programmet för deltagande och bedömning. Programmet utgör bilaga till detaljplanebeskrivningen. Programmet och utgångspunkterna och målen för detaljplanen presenterades vid ett öppet möte 16.4.2014. Dessutom hölls beredningsmaterialet framlagt på Drumsö bibliotek.

Myndighetssamarbete bedrevs under detaljplaneberedningen med dem av stadens förvaltningar och affärsverk och de samkommuner som hade med saken att göra.

Följande påpekas i ställningstaganden från myndigheterna i fråga: Projektet är inte i överensstämmelse med generalplanen. Det är inte bra att grönområdet börjar användas för annat. Byggnaden bör ha ett lämpligt läge på tomten. Trafiken bör beaktas under planeringen. 

Ställningstagandena beaktades när detaljplaneförslaget utarbetades, bl.a. på så sätt att byggnaden fick ett bättre läge på tomten och en bullerutredning beställdes.

Det kom in sex skrivelser med åsikter under detaljplaneberedningen. Dessutom framfördes åsikter muntligt vid diskussionsmötet och per telefon.

Det som åsikterna gäller är huruvida platsen är lämplig för en daghemsbyggnad, hur trafiken är organiserad och hur byggnaden är placerad på tomten.

Åsikterna beaktades på följande sätt under planläggningsarbetet: De mål i generalplanen som hänför sig till området undersöktes och preciserades med tanke på detaljplanebeskrivningen. Stadsplaneringskontoret och miljöcentralen besökte området och kom då till att ingenting hindrade att planläggningen genomfördes. Barnomsorgsverket undersökte hur täckande servicenätet är på Drumsö. Detaljplanebeskrivningen kompletterades med en promemoria där bakgrunden till att tomten valts framgår. Detaljplaneområdet förstorades så mycket att byggnaden kan placeras på ett sådant sätt att den inte skymmer utsikten från de närbelägna bostadshusen. Angöringstrafiken till daghemmet leds direkt från Storsvängen och inte från Snäppgränd.

Ställningstagandena från myndigheter och åsikterna ingår i sammandrag i rapporten över växelverkan (bilaga), och genmälena ingår där i sin helhet. Rapporten har som bilaga en promemoria över diskussionsmötet.

Förslaget till detaljplaneändring hölls offentligt framlagt 7.8–7.9.2015.

Utlåtanden om förslaget gavs av Helen Elnät Ab, samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM)/vattenförsörjning, fastighetskontoret, räddningsnämnden, miljöcentralen, samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT) och nämnden för allmänna arbeten. Inga omröstningar förekom när nämnderna behandlade sina utlåtanden.

Barnomsorgsverket, utbildningsverket, byggnadstillsynsverket och affärsverket Helsingfors stads trafikverk (HST) meddelade att de inte hade något att säga om eller invända mot förslaget. Utlåtande hade också begärts från Helen Ab, men bolaget gav inget utlåtande.

En anmärkning framställdes mot förslaget.

Anmärkning

De som framställde en anmärkning (sex undertecknare) anser att just den parkeringslösning som framgår av illustrationen inte kan genomföras. De föreslår som ett alternativ att parkeringen förläggs till södra delen av tomten. Motiveringen till att bilplatserna bör flyttas är estetiska olägenheter, buller och försämrad luftkvalitet i det närmaste grannhuset. Undertecknarna påtalar dessutom att utsikten förändras och att detaljplanen gör att bostäderna och gårdarna inte kan användas lika bra som tidigare.

Förslaget till detaljplaneändring ändrades inte med anledning av anmärkningen. Synpunkterna blev under detaljplaneberedningen beaktade bl.a. genom följande bestämmelse: "Servicegården ska ingärdas med en mur eller placeras så att den inte förorsakar estetisk olägenhet." Bestämmelsen om servicegården omfattar också parkeringsplatsen. Under arbetet på projektplanen för daghemmet, vilket utfördes samtidigt som arbetet på detaljplanen, bestämdes det att servicetrafiken ska ledas från Storsvängen. Kollektivtrafikförbindelserna till daghemmet blir bättre när västmetron tas i drift. Angöringstrafiken minskar tack vare metron. I och med att detaljplanen gör det möjligt att bredda cykelfältet blir det lättare att ta sig till daghemmet gående och cyklande.

Anmärkningen refereras närmare i rapporten över växelverkan, och genmälet ingår där i sin helhet.

Utlåtanden

Nämnden för allmänna arbeten framhåller att aktiviteterna på gården inte får fortsätta in i parken och att angörings- och servicetrafiken till daghemmet ska ägnas särskild uppmärksamhet.

Samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT) påpekar att busstrafiken till Drumsö förändras när västmetron tas i drift – matartrafik införs. Storsvängen trafikeras i framtiden av linje 20, som går från Enåsen till Drumsö och vidare till Gräsviken. Det är lätt att komma till daghemmet med linje 20 från alla delar av Drumsö utom Hallonnäs. Om daghemsbygget kräver att hållplatser flyttas ska saken diskuteras med HRT.

De andra som gav utlåtande hade ingenting särskilt att säga.

Utlåtandena är beaktade på så sätt att det är angivet i projektplanen att servicetrafiken leds direkt från Storsvängen och att parkeringen är åtskild från aktiviteterna på gården. Dessutom ska service- och parkeringsområdet avskiljas med en mur och vara sådant att det inte förorsakar estetisk olägenhet för grannarna.

Utlåtandena ingår i sammandrag i rapporten över växelverkan, och genmälena ingår där i sin helhet.

Förslaget till detaljplaneändring ändrades inte med anledning av utlåtandena.

Slutkommentarer

Förslaget gäller område i statens fastighetsregister.

Eftersom staden äger området behöver det inte föras sådana förhandlingar som baserar sig på ett markpolitiskt beslut fattat av stadsstyrelsen 9.6.2014.

Beslutsförslaget är i överensstämmelse med stadsplaneringsnämndens justerade framställning. Nämnden fattade beslutet om framställningen enhälligt.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Katri Erroll, förvaltningsexpert, telefon: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Bilagor

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12338 kartta, päivätty 19.5.2015

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12338 selostus, päivätty 19.5.2015, täydennetty 24.11.2015, päivitetty Kslk:n 24.11.2015 päätöksen mukaiseksi

3

Havainnekuva 19.5.2015

4

Tilastotiedot

5

Vuorovaikutusraportti 19.5.2015 liitteineen, täydennetty 24.11.2015

6

Osa päätöshistoriaa

Bilagematerial

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, godkännande av generalplan_detaljplan_byggnadsordning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Förslagstext
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4
Bilaga 5

Helen Oy

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Helen Sähköverkko Oy

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

HSY Vesihuolto

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

För kännedom

Kaupunkisuunnittelulautakunta

Kiinteistövirasto

Liikennelaitos -liikelaitos (HKL)

Pelastuslautakunta

Rakennusvalvontavirasto

Sosiaali- ja terveysvirasto

Varhaiskasvatusvirasto

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 01.02.2016 § 90

HEL 2014-002174 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 31. kaupunginosan (Lauttasaari) puistoalueen asemakaavan muutoksen 19.5.2015 päivätyn piirustuksen nro 12338 mukaisena ja asemakaavan selostuksesta ilmenevin perustein.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 24.11.2015 § 357

HEL 2014-002174 T 10 03 03

Ksv 0830_8, Isokaari 30, karttaruutu 671492

Esitys

Kaupunkisuunnittelulautakunta esitti kaupunginhallitukselle

        19.5.2015 päivätyn 31. kaupunginosan (Lauttasaari) puistoalueen asemakaavan muutosehdotuksen nro 12338 hyväksymistä ja ettei tehty muistutus ja annetut lausunnot anna aihetta muihin toimenpiteisiin
 

        ettei kaavan muutosehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.

Lisäksi lautakunta päätti

        antaa kaupunkisuunnittelulautakunnan esityksestä ja vuorovaikutusraportista ilmenevät vastaukset kaupungin perusteltuna kannanottona tehtyyn muistutukseen.

19.05.2015 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Perttu Pulkka, arkkitehti, puhelin: 310 37465

perttu.pulkka(a)hel.fi

Janne Prokkola, toimistopäällikkö, puhelin: 310 37233

janne.prokkola(a)hel.fi

Anu Lamminpää, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37258

anu.lamminpaa(a)hel.fi

Taina Toivanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37280

taina.toivanen(a)hel.fi

 

Pelastuslautakunta 01.09.2015 § 101

HEL 2014-002174 T 10 03 03

Päätös

Pelastuslautakunta antoi seuraavan lausunnon Lauttasaaren asemakaavan muutoksesta nro 12338, Isokaari 30:

Pelastuslautakunnalla ei ole huomautettavaa Lauttasaaren asemakaavan muutokseen nro 12338, Isokaari 30.

Suunnitellulla asemakaavan muutoksella ei ole vaikutusta pelastustoimintaan. Uusi päiväkotirakennus ei poikkea alueella jo olevasta rakennuskannasta eikä se korkeudeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan aiheuta pelastustoiminnalle erityisiä haasteita.

Esittelijä

pelastuskomentaja

Simo Wecksten

Lisätiedot

Pulmu Waitinen, vanhempi palotarkastaja, puhelin: 310 30227

pulmu.waitinen(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 25.08.2015 § 355

HEL 2014-002174 T 10 03 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunkisuunnitteluvirastolle seuraavan lausunnon:

Lauttasaaren Isokaaren varteen kaavoitetaan puistoon päiväkotia varten tontti.

Kaavanvalmistelun aikaisessa yhteistyössä on pyritty varmistamaan, että päiväkodin pihan toiminnot ja leikkitilat mahtuvat tontille. Pihatoiminnot eivät saa levitä puistoon, jotta julkinen viheryhteys rantaan säilyy.

Yleisten töiden lautakunta katsoo, että päiväkodin saatto- ja huoltoliikenteen tilavarauksiin ja sujuvuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Saatto- ja huoltoliikenteen paikat tulee esittää selkeästi ja riittävässä laajuudessa päiväkodin tontille.

Yleisten töiden lautakunta puoltaa asemakaavan muutosta nro 12338.

Käsittely

25.08.2015 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijän muutos:
Lisätään lausuntoehdotukseen uusi neljäs kappale:

        "Yleisten töiden lautakunta katsoo, että päiväkodin saatto- ja huoltoliikenteen tilavarauksiin ja sujuvuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Saatto- ja huoltoliikenteen paikat tulee esittää selkeästi ja riittävässä laajuudessa päiväkodin tontille."

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Anu Kiiskinen, aluesuunnittelija, eteläinen suurpiiri, puhelin: 310 38419

anu.kiiskinen(a)hel.fi

Anni Tirri, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38335

anni.tirri(a)hel.fi

 

Kiinteistövirasto 13.8.2015

HEL 2014-002174 T 10 03 03

Isokaari 30

 

Kiinteistövirasto toteaa, että kaupunki omistaa kaavamuutosalueen ja että kaavoitustyö on käynnistetty kaupungin aloitteesta. Asemakaavan muutosalue on osa viheraluetta, joka johtaa Lauttasaaren keskiosasta, Myllykalliolta Länsiulapanniemeen. Suunnittelualue on tällä hetkellä pääosin kallioista metsää.

Asemakaavan muutoksessa puistoaluetta muutetaan julkisten lähipalveluiden korttelialueeksi (YL), jolla mahdollistetaan päiväkodin sijoittaminen tontille. Rakennusoikeutta tontille mahdollistetaan 2 500 k-m² kahteen kerrokseen.

Lauttasaaren alueella on nykyisellään merkittävää vajausta päiväkotipaikoista. Asemakaavan muutoksella alueelle mahdollistetaan yhteensä 224 lapsen päiväkoti.

Kiinteistövirastolla ei ole huomautettavaa asemakaavan muutoksen suhteen.

Lisätiedot

Tiina Aitta, kiinteistölakimies, puhelin: 310 73889

tiina.aitta(a)hel.fi

 

Ympäristölautakunta 23.06.2015 § 235

HEL 2014-002174 T 10 03 03

Päätös

Ympäristölautakunta päätti, että lausunnon asiasta antoi ympäristökeskus.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Anu Haahla, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 28916

anu.haahla(a)hel.fi

 

Liikennelaitos -liikelaitos (HKL) HKL-Infrapalvelut 16.9.2014

HEL 2014-002174 T 10 03 03

 

Kaupunkisuunnitteluviraston on pyytänyt kannanottoa Lautaasaaressa osoitteessa Isokaari 30 olevan päiväkodin asemakaavan muutokseen.

Isokaarella kaavamuutosalueen reunalla sijaitsee Viklakujan linja-autopysäkki, jonka katosta HKL: hallitsee. Mikäli kaavamuutos ja siihen liittyvä rakennustoiminta aiheuttaa tarpeen siirtää pysäkkiä, tulee katoksen siirto ja väliaikainen poisto suunnitella yhdessä Helsingin rakennusviraston ja HSL:n kanssa.

Lisätiedot

Artturi Lähdetie, kehittämispäällikkö, puhelin: 310 35245

artturi.lahdetie(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 9.5.2014

HEL 2014-002174 T 10 03 03

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää rakennusviraston kannanottoa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta 1154-00/14 (31.ko Lauttasaari, päiväkoti Isokaari) 5.5.2014 mennessä. Materiaaliin kuuluu myös kaavaluonnos.

Kaavayhteistyön yhteyshenkilöt rakennusvirastossa ovat aluesuunnittelija Anu Kiiskinen ja suunnitteluinsinööri Marko Jylhänlehto.

Alue on yleiskaavassa puistoa, joten hanke ei ole yleiskaavan mukainen. Yleisesti ottaen viheralueiden reuna-alueiden ottaminen rakentamisen käyttöön heikentää niiden virkistysarvoa ja ekologista toimivuutta; viheryhteyttä ei pidä turhaan kaventaa.

Rakennusvirasto toteaa, että Lauttasaaressa on jo useaa puistoa pienennetty pikaisella aikataululla toteutettujen, asemakaavoittamattomien päiväkotihankkeiden takia. Päiväkotien toteutustarpeet tulisi ennakoida paremmin ja niiden rakentaminen sovittaa kaupunkirakenteeseen.

Koko puistoalue eli ”Isokaari-Hakolahdentie metsävyöhyke” on osa Lauttasaaren halki lounaasta koilliseen jatkuvaa vihervyöhykettä. Lisäksi se on luokiteltu Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen luontotietojärjestelmässä arvokkaaksi linnustokohteeksi.

Rajausta tulee vielä selventää ja rakentamista tiivistää katualueiden reunaan tai muuttaa tontin rajausta niin, että se liittyy tiiviisti katuihin.

Kallioalue, pihojen reunat ja kadunvarsi, eli kaavoituskohteen keski- ja pohjoisosat, ovat vähäpuustoisia tai puustoltaan huonokuntoisia ja pääosin avaria alueita, joille rakentaminen ei kovin merkittävästi kavenna viheryhteyttä tai heikennä alueen kokonaisluontoarvoa. Kaavakartan mukaan alueen itäreuna on rajattu melko pitkälle metsäisen puiston puollelle. Rakentaminen tulisi sijoittaa niin, että sillä on mahdollisimman vähän vaikutusta kallion alle, itään ja kaakkoon päin.

Leikkialueiden sijoittaminen ja turvallisuusmääräykset täyttävien leikkivälineiden toteuttaminen kallioalueilla ei ole realistista. Leikkivälineet vaativat tasaista maastoa. Leikkipihan parempaa paikkaa tulee tutkia kaavaluonnoksessa uudelleen.

Aitamateriaalia koskeva kaavamääräys on tulee muuttaa ohjeelliseksi tai poistaa. Päiväkotien aitoja koskevat tiukat turvamääräykset, jotka määrittelevät aidan tekniset ratkaisut ja sitä kautta ilmeen.

Kaavakohteen länsireunaan merkitty ”luonnonmukaiseksi” jäävä kaistale nykyisten pihojen reunassa ei vastaa alueen nykytilaa. Kaistale on liian kapea säilyäkseen jatkossa luonnonmukaisena, ja siitä on suuri osa käytännössä jo nykyiselläänkin muuttunut pihaksi tai pihamaiseksi alueeksi. Tämä määräys ja rajaus aiheuttaa jatkossa hankaluuksia hoidon ja hoitovastuiden kannalta. Riskinä on, että lopputulos on maisemallisesti huono.

Lisätiedot

Anu Kiiskinen, aluesuunnittelija, eteläinen suurpiiri, puhelin: 310 38419

anu.kiiskinen(a)hel.fi

Marko Jylhänlehto, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38237

marko.jylhanlehto(a)hel.fi

Markus Holstein, metsäsuunnittelija, puhelin: 310 64829

markus.holstein(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566