Helsingfors stad

Protokoll

1/2016

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Sj/10

 

20.01.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 10

Inrättande av en ny grundskola i Fiskehamnen och sammanslagning av Brahenpuiston koulu med den nya skolan

HEL 2015-010393 T 12 00 01

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag inrätta en ny grundskola i Fiskehamnen räknat från 1.8.2016.

Stadsfullmäktige beslutar samtidigt att Brahenpuiston koulu slås samman med den nya skola som inrättas i Fiskehamnen räknat från 1.8.2016.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Lausuntopyyntö Brahenpuiston koulun johtokunnalle

2

Brahenpuiston koulun johtokunnan lausunto

3

Brahenpuiston koulun johtokunnan ja oppilaskunnan hallituksen lausunnot

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutsförslag

Framställningen stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Inrättande av nya skolor hör fortfarande till stadsfullmäktiges befogenheter

Enligt 7 § i den gällande instruktionen för stadsstyrelsen beslutar stadsfullmäktige om inrättande och indragning av läroanstalter inom utbildningsväsendet sedan utbildningsnämnden avgett utlåtande i saken.

Stadsstyrelsen behandlar inom kort ett förslag om att ändra instruktionen och därigenom överföra befogenheterna att inrätta och indra läroanstalter till utbildningsnämnden utgående från att ändringen i instruktionen träder i kraft räknat från 1.8.2016. Om stadsfullmäktige godkänner överföringen av befogenheterna kommer de skolnätsärenden som under beredningen av instruktionsändringen redan är aktuella att föreläggas fullmäktige under våren 2016.

En ny skola för 770 elever byggs i Fiskehamnen

Planeringen av skolnätet i Fiskehamnen baserar sig i likhet med de övriga lokala skolnätsgranskningarna på de av stadsstyrelsen 30.3.2015 uppställda målen för utveckling av servicenätet för utbildningsväsendet och på stadens strategiska mål, anvisningarna om ekonomiplanering och förändringarna i omvärlden. Utbildningstjänsterna och -lokalerna utvecklas utifrån principen om lokal jämlikhet. I de nya områdena byggs de skolor som invånarantalet förutsätter, och staden avstår från skolor i de områden där elevantalet sjunker på annat sätt än tillfälligt.

I Fiskehamnen byggs åren 2010−2029 ett nytt bostadsområde för ca 22 000 invånare. Uppskattningsvis 55 % av invånarna kommer att bo i området söder om metrobanan. Enligt prognoserna bor det år 2020 ca 300 elever i grundskoleåldern i området i fråga, och antalet kommer att stiga till 683 fram till 2025. Den skola som ska byggas i Fiskehamnen är grundskolan för detta område. Skolorna norr om metrobanan är Vallilan ala-asteen koulu (årskurserna 1−6) och Aleksis Kiven peruskoulu (årskurserna 7−9).

I investeringsprogrammet har staden förberett sig på att bygga ett nytt skolhus i Fiskehamnen så att första fasen blir färdig 1.8.2016, då lokalerna inrymmer ca 180 elever, och andra fasen år 2020, då lokalerna inrymmer sammanlagt ca 770 elever. I den nya skolans lokaler kan först ordnas undervisning för eleverna i de lägsta årskurserna i grundskolan och efter andra fasen för eleverna i årskurserna 1−9. Den nya byggnaden omfattar enligt planerna även ett daghem, och skolan kommer att fungera i tätt samarbete med daghemmet.

Byggkostnaderna (daghemmet medräknat) för första fasen beräknas uppgå till 14,17 miljoner euro. Utbildningsverket får ca 68 % av lokalerna i sitt bruk. Hyreskostnaderna för utbildningsverket beräknas uppgå till 670 477 euro om året i första fasen. I andra fasen beräknas byggkostnaderna uppgå till 19,5 miljoner euro och hyreskostnaderna till 1,38 miljoner euro om året.

I nuläget är Aleksis Kiven peruskoulu (vid Borgågatan 2) närskolan för de elever i grundskoleåldern som bor i Fiskehamnen. Andra skolor i närområdet är Vallilan ala-asteen koulu (Tavastvägen 80) och Kallion ala-asteen koulu (Fjärde linjen 11−15). Med beaktande av de tre skolornas kapacitet och elevprognoserna för de kommande åren är de ca 100 elevplatserna i området inte tillräckliga. År 2020 blir underskottet i antalet elevplatser ca 340 och år 2024 ca 730. Elevantalet prognoseras öka i viss mån också efter år 2024.

Innan skolhuset i andra fasen blir färdigt går eleverna i de högre årskurserna i skola i närskolan Aleksis Kiven peruskoulu eller vid behov i tillfälliga lokaler. Skolvägen från Fiskehamnen till Aleksis Kiven peruskoulu är mer än två eller tre kilometer lång för vissa elever, vilket gör att eleverna är berättigade att få skolreseförmån. Det finns ingen direkt väg till skolan och skolvägen korsar livligt trafikerade gator och byggplatser. Aleksis Kiven peruskoulu kommer att genomgå en ombyggnad under åren 2017−2018 och då flyttar eleverna till tillfälliga skollokaler.

Utbildningsverket har 17.9.2015 ordnat ett invånarmöte om den nya skolan i Fiskehamnen. Invånarna har blivit hörda om ordnandet av grundskoletjänsterna också genom tjänsten Kerrokantasi.

Utbildningsnämndens finska sektion kommer efter fullmäktiges beslut att besluta om namnet på den skola som ska inrättas och om skolans elevupptagningsområde.

Brahenpuiston koulu slås samman med den nya grundskola som inrättas i Fiskehamnen

Utbildningsnämnden har 26.10.2015 enhälligt föreslagit stadsstyrelsen att Brahenpuiston koulu räknat från 1.8.2016 ska slås samman med den nya grundskola som ska inrättas i Fiskehamnen.

Brahenpuiston koulu fungerar i nuläget i samma hus med Aleksis Kiven peruskoulu. Brahenpuiston koulu är en specialskola och består av 11 årskurser för elever med specifik språkstörning (SLI, specific language impairment). Skolan har 88 elever. Skolan utnyttjar i sin verksamhet en språkligt rik inlärningsmiljö och arbetssätt som alla elever får nytta av. En ombyggnad av Aleksis Kiven peruskoulus och Brahenpuiston koulus gemensamma skolhus börjar år 2017.

Utbildningsnämnden har i sin framställning konstaterat att den läroplan som ska tas i bruk hösten 2016 betonar kraftigare än för tillfället det täta samarbetet mellan specialundervisningen och den allmänna undervisningen, dvs. principen om en s.k. inklusiv skola. I den nya skolan i Fiskehamnen tillämpas en ny öppen och flexibel inlärningsmiljö som går ut på att alla utrymmen kan användas för inlärning. I den nya skolan kan dessutom undervisningen för elever med specifik språkstörning ordnas smidigare än i nuläget. Att Brahenpuiston koulu slås samman med den nya grundskola som ska inrättas i Fiskehamnen medför kompetens på bred basis i undervisningen och inlärningsarrangemangen för olika elever. Den nya skolan blir ett kompetenscenter för språklig utveckling för hela stadens område, och en enhetlig inlärningsstig för SLI-klasserna bevaras i skolan.

Sammanslagningens konsekvenser för barn är positiva

Att Brahenpuiston koulu flyttar till Fiskehamnen och blir en del av en enhetlig grundskola gör det möjligt för eleverna att bättre integreras i klasserna för allmän undervisning. I den kommande skolan i Fiskehamnen har eleverna i behov av specialstöd möjlighet att flexibelt studera i olika grupper och på ett naturligt sätt fungera i skolgemenskapen utifrån sina egna förutsättningar. Detta möjliggör mångsidigare vänskapsförhållanden mellan eleverna.

Sammanslagningen har inga avsevärda ekonomiska konsekvenser

Om Brahenpuiston koulu stannar i sina nuvarande lokaler som en självständig skola kommer hyreskostnaderna för skolan att öka efter ombyggnaden av Aleksis Kiven peruskoulu. De beräknade hyreskostnaderna för det nya skolhuset väntas uppgå till samma nivå som för det ombyggda skolhuset. Efter sammanslagningen kan staden avstå från största delen av Brahenpuiston koulus nuvarande lokaler. Enligt utbildningsverkets bedömning är det sannolikt att en del av lokalerna kommer att behövas med anledning av det ökade elevantalet i området.

Brahenpuiston koulus elever får i Fiskehamnen bättre trafikförbindelser än för tillfället och kollektiva fortskaffningsmedel kan utnyttjas på skolvägen, vilket minskar kostnaderna för skolresor med taxi.

En enhetlig verksamhetskultur skapas för den nya skolan

Direktionen för Brahenpuiston koulu har i sitt utlåtande tillstyrkt sammanslagningen av skolorna och flyttet till den nya skolans lokaler. Skolans personal har blivit hörd 20.8.2015 och frågan har presenterats för vårdnadshavarna vid föräldramötet 5.9.2015. Invånarna har haft möjlighet att ge respons genom utbildningsverkets responskanaler och tjänsten Kerrokantasi.

Den nya grundskolan i Fiskehamnen börjar sin verksamhet som en relativt liten skola och växer så småningom, vilket gör det möjligt att skapa en enhetlig verksamhetskultur tillsammans med ledningen, personalen, eleverna och vårdnadshavarna. Sammanslagningen av Brahenpuiston koulu med den nya skola som samtidigt inrättas gör det också möjligt för Brahenpuiston koulus personal och elever att delta i att skapa skolans verksamhetskultur och planera verksamheten från början.

Den nya läroplanen styr undervisningen och fostran i skolan. Digitaliseringen är en del av skolverksamhetens vardag och blir på ett smidigt sätt en naturlig del av elevernas inlärning och studier. Invånarna i området bjuds in att vara med i att planera skolans undervisningsutbud och annan verksamhet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Lausuntopyyntö Brahenpuiston koulun johtokunnalle

2

Brahenpuiston koulun johtokunnan lausunto

3

Brahenpuiston koulun johtokunnan ja oppilaskunnan hallituksen lausunnot

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

För kännedom

Opetusvirasto

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 14.12.2015 § 1201

HEL 2015-010393 T 12 00 01

Esitys

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää perustaa Kalasataman alueelle uuden peruskoulun 1.8.2016 alkaen.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että Brahenpuiston koulu yhdistetään Kalasatamaan perustettavaan peruskouluun 1.8.2016 alkaen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

 

Opetuslautakunta 27.10.2015 § 198

HEL 2015-010393 T 12 00 01

Esitys

Opetuslautakunta esitti kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustolle, että 1.8.2016 Kalasatamaan perustettavaan peruskouluun yhdistetään Brahenpuiston koulu 1.8.2016 alkaen.

Esittelijä

linjanjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Inari Salonen, palvelupäällikkö, puhelin: 310 86777

inari.salonen(a)hel.fi

Marjo Kyllönen, opetuspäällikkö, puhelin: 310 86208

marjo.kyllonen(a)hel.fi

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

 

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto 06.10.2015 § 93

HEL 2015-010393 T 12 00 01

Esitys

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto esitti opetuslautakunnalle ja edelleen kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustolle, että 1.8.2016 Kalasatamaan perustettavaan peruskouluun yhdistetään Brahenpuiston koulu 1.8.2016 alkaen.

Käsittely

06.10.2015 Ehdotuksen mukaan

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

linjanjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Inari Salonen, palvelupäällikkö, puhelin: 310 86777

inari.salonen(a)hel.fi

Marjo Kyllönen, opetuspäällikkö, puhelin: 310 86208

marjo.kyllonen(a)hel.fi

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566