Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2016

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Stj/8

 

20.01.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 8

Vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän siirtäminen liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle

HEL 2015-010321 T 06 00 00

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä liitteenä 1 olevan sopimuksen vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän siirtämisestä liikkeenluovutuksena 1.3.2016 lukien sosiaali- ja terveysvirastosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Liikkeenluovutussopimus

2

Siirtyvä henkilöstö 1.3.2016

3

Liikkeenluovutussopimuksen henkilöstön asemaa koskeva liite

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, valtuusto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Siirtyvä henkilöstö

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää (24.11.2015) vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän siirtämistä liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle 1.3.2016 lukien. Esitys sisältyy päätöshistoriaan. 

Taustaa

Sosiaali- ja terveysviraston vuoden 2015 käyttösuunnitelman mukaisesti terveys- ja päihdepalvelut -osasto on selvittänyt Helsingin oman erikoissairaanhoidon päällekkäisyyksiä HUSin kanssa.

Vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikka ja neuropsykiatrian työryhmä ovat osa psykiatria- ja päihdepalvelujen erityispalveluihin sijoittuvaa keskitettyä konsultaatiotoimintaa. Vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikka perustettiin vuonna 2010 ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmä vuonna 2012 tavoitteena parantaa ao. potilasryhmien hoitoa Helsingin kaupungin erikoissairaanhoidossa ja vahvistaa HUS-psykiatrian kanssa tehtävää yhteistyötä. Työnjakosopimuksen mukaisesti HUS on tuottanut Helsingille vanhuspsykiatrian avohoito- ja vuodeosastopalveluja Helsingin palveluja täydentävänä seudullisena palveluna ja neuropsykiatrian avopalveluja puolestaan koko HUS-piirin aikuisväestölle keskitettynä erityisryhmien palveluna.

Taulukossa on kuvattu Helsingin kaupungin psykiatrian keskitetyn konsultaatiotoiminnan yksiköitä.

 

Vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikka

Neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmä

hoidetut potilaat (eri henkilötunnusten lukumäärä 1.1.-31.12.2014) 

400

90

toiminta (1.1.-31.12.2014) 

1 360 käyntiä

440 käyntiä

vakanssit (1.1.-31.12.2014)

1 apulaisylilääkäri 
1 erikoislääkäri 
3 sairaanhoitajaa 
1 lähihoitaja

1 psykologi 
1 sairaanhoitaja

työnjako HUS Helsinki Psykiatrian työnjakosopimuksen mukaan

Vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikka vastaa Helsingin omasta sisäisestä konsultaatiotoiminnasta; HUS tuottaa helsinkiläisille vaativan erityistason vanhuspsykiatrian tutkimusta ja hoitoa polikliinisesti ja vuodeosastoilla (ns. tertiääritaso).

Neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmä on osa Helsingin omaa ao. potilasryhmän hoito- ja palvelukokonaisuutta; HUS tuottaa helsinkiläisien neuropsykiatristen potilaiden diagnostiikan sekä hoidon ja kuntoutuksen suunnittelun.

 

Selvitystyön toteutus ja tulokset

Terveys- ja päihdepalvelut -osaston osastopäällikön ja HYKS-psykiatrian tulosyksikön johtajan toimesta perustettiin keväällä 2015 kaksi erillistä selvitystyöryhmää, joihin kuului sosiaali- ja terveysvirastosta psykiatrian ja päihdehuollon erityispalvelujen päällikkö, HYKSin linjajohtajat ja ao. vastuualueiden ylilääkärit tai apulaisylilääkärit. Työryhmät ovat tehneet yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa ja arvioineet nykyiset työnjako- ja toimintamallit, tunnistaneet kehittämistarpeet ao. potilasryhmien hoidossa ja kuvanneet siltä pohjalta uudet yhteiset hoitomallit. Ongelmana nykyisissä toimintamalleissa on erityisosaamisen hajautuminen Helsingin ja HUSin psykiatrian välillä, mikä pahimmillaan näyttäytyy potilaan hoidon kannalta päällekkäisinä hoitotoimenpiteinä tai epäyhtenäisenä ja monimutkaisena hoito- ja palvelukokonaisuutena, mm. ongelmina läheteohjauksessa ja potilaan hoidon porrasteisuudessa.

Molempien selvitystyöryhmien esityksissä korostetaan sitä, että Helsingin ao. työryhmien toimintojen integroimisella HUSiin saavutetaan merkittäviä synergiaetuja: osaamisen ja resurssien keskittäminen isompaan yksikköön parantaa potilaan saaman tutkimuksen ja hoidon laatua, nopeuttaa niihin pääsyä, sujuvoittaa potilaan hoito- ja palveluketjua sekä tehostaa henkilöstön osaamisen kehittämistä ja todennäköisesti vähentää toiminnasta aiheutuvia välillisiä kustannuksia pidemmällä aikavälillä.

Toimintojen integroituminen

Tarkoitus on, että Helsingin vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan (jäljempänä geropsykiatrian) ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän tehtävät siirtyvät HUSiin nykymuodossaan. Geropsykiatrian konsultaatiopoliklinikka vastaa jatkossakin suoraan Helsingin kaupungin Suursuon sairaalan osaston 23, muiden kaupunginsairaalan vuodeosastojen, geriatrian ja neurologian poliklinikan, Auroran vanhuspsykiatrisen osaston, palvelukeskusten, kotihoidon ja terveysasemien geropsykiatrisista konsultaatioista. HUSiin siirtyvä neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmä tuottaa jatkossakin helsinkiläisten neuvontapuhelinpalvelut, ammattilaisten ja erilaisten verkostojen konsultoinnit sekä kuntoutuksen suunnittelu- ja koordinointipalvelut.

Uusien toimintamallien tavoitteena on mm. lisätä matalakynnyksisiä ja liikkuvia palveluja kuntalaisille ja ao. potilasryhmien hoidossa ja palvelussa mukana oleville sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille, työvoimahallintoon ja kolmannelle sektorille. Konsultaatiotoimintoja keskittämällä halutaan laajentaa ja hyödyntää entistä paremmin tutkimukseen ja hoitoon osallistuvien työntekijöiden moniammatillisuutta.

Toimintojen integroimista HUSiin on käsitelty henkilöstön kanssa yhteistoimintakokouksissa, terveys- ja päihdepalvelut osaston henkilöstötoimikunnassa ja sosiaali- ja terveysviraston henkilöstötoimikunnassa.  Kummankin toimintayksikön henkilöstö on ilmoittanut halukkuutensa siirtyä HUSiin perustettaviin integroituihin työryhmiin. Kaupungin henkilöstötoimikunta on päättänyt merkitä asian tiedoksi kokouksessaan 27.11.2015.  

Liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä entisin palvelussuhteen ehdoin (siirtyvä henkilöstö liitteessä 2). Henkilöstön siirtymisestä HUS-kuntayhtymän työntekijöiksi on laadittu liikkeenluovutussopimuksen mukainen henkilöstön asemaa koskeva liite (liite 3) yhteistyössä pääsopijajärjestöjen edustajien kanssa.

Liikkeenluovutuksessa on kysymys ainoastaan siirtyvästä henkilöstöstä, eikä esimerkiksi mitään taseeseen kuuluvaa (kuten tiloja tai laitteita) siirry. Siirron arvo on 540 800 euroa ja se huomioidaan työnjakosopimuksessa. Toiminnallista muutosta vastaavat määrärahamuutokset tuodaan valtuuston päätettäväksi myöhemmin tilikauden aikana. HYKS-sairaanhoitoalue ja HUS-kuntayhtymä ovat huomioineet siirron omassa vuoden 2016 talousarviota koskevassa päätöksenteossaan.

Asia on valmisteltu yhteistyössä kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston, henkilöstöosaston ja oikeuspalvelujen kanssa.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 7 §:n 14 kohdan mukaan kaupunginvaltuuston tehtävänä on päättää perusterveydenhuollon jonkin osa-alueen ja erikoissairaanhoidossa jonkin erikoisalan sekä tietyn, suuruudeltaan merkittävän väestönosan joidenkin terveyspalvelujen tuottamisen aloittamisesta ja lopettamisesta kaupungin omana toimintana.

Kaupunginhallituksen tarkoituksena on, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy päätösehdotuksen, valtuuston päätöksen täytäntöönpanon yhteydessä kehottaa sosiaali- ja terveystointa johtavaa apulaiskaupunginjohtajaa allekirjoittamaan liikkeenluovutussopimuksen ja samalla oikeuttaa kaupunginkanslian oikeuspalvelut tekemään sopimukseen tarvittavat tekniset ja vähäiset muutokset.  

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Päätöksellä on vaikutuksia gero- ja neuropsykiatristen potilaiden tutkimuksen ja hoidon laatuun. Helsingin ja HUSin konsultaatiotoimintojen integroimisella parannetaan ao. potilasryhmien tutkimuksen ja hoidon jatkuvuutta ja henkilöstön osaamista potilaan kokonaishoidon kannalta merkittävässä hoito- ja palveluketjun osavaiheessa. Tehokkaalla ja tarpeenmukaisella avohoidossa tapahtuvalla alkuvaiheen konsultaatiolla parannetaan potilaan hoitoa ja kuntoutumismahdollisuuksia sekä vähennetään aiheettomia interventioita (ml. sairaalahoidon käyttö) ja lyhennetään hoitoaikaa. Toiminnan kehittymistä ja palvelun laatua seurataan Helsingin sosiaali- ja terveysviraston ja HUSin yhteistyönä.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Liikkeenluovutussopimus

2

Siirtyvä henkilöstö 1.3.2016

3

Liikkeenluovutussopimuksen henkilöstön asemaa koskeva liite

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, valtuusto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Siirtyvä henkilöstö

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Sosiaali- ja terveysvirasto

Kaupunginkanslia

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 11.01.2016 § 5

HEL 2015-010321 T 06 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan sopimuksen vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän siirtämisestä liikkeenluovutuksena 1.3.2016 lukien sosiaali- ja terveysvirastosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 24.11.2015 § 350

HEL 2015-010321 T 06 00 00

Esitys

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi esityslistalla tämän asian liitteenä (liite 1) olevan liikkeenluovutussopimusesityksen mukaisen sopimuksen vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän siirtämisestä Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille 1.3.2016 alkaen.

13.10.2015 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Leena Turpeinen, vs. osastopäällikkö, puhelin: 310 52481

leena.turpeinen(a)hel.fi

Mikko Tamminen, vs. psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566