Helsingfors stad

Protokoll

13/2015

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Sj/12

 

09.09.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 209

Inrättande av affärsverket Helsingfors stads företagshälsa

HEL 2015-006981 T 00 01 00

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade

1.
från och med 1.1.2016 inrätta affärsverket Helsingfors stads företagshälsa, vars uppgift är att tillhandahålla företagshälsovårdstjänster för stadens förvaltningar och affärsverk och för sammanslutningar i stadskoncernen med tanke på dessas anställda, i enlighet med de godkända målen

2.
godkänna att affärsverkets ingående balans utgörs av de i bokslutet för år 2015 angivna bokföringsvärdena på de balansposter som överförs till affärsverket och att de nettotillgångar som överförs blir grundkapital

3.
godkänna att målet för avkastningen på affärsverkets grundkapital år 2016 motsvarar 8 (åtta) procent av grundkapitalet, varefter beslut om avkastningsmålet fattas årligen i samband med budgeten

4.
godkänna instruktion för affärsverket Helsingfors stads företagshälsa enligt bilaga 1, bestämma att instruktionen ska träda i kraft 1.1.2016 och från och med samma datum upphäva instruktionen 11.9.2002 för företagshälsovårdscentralen inklusive senare ändringar.

Stadsfullmäktige beslutade samtidigt från och med 1.1.2016 ändra 11 § i instruktionen för stadsstyrelsen (Verksamhetsområde för biträdande stadsdirektören för bildningsväsendet) så att företagshälsovårdscentralen i förteckningen i 2 mom. ersätts med 

- direktionen för affärsverket Helsingfors stads företagshälsa

Behandling

Efter att diskussion hade förts i ärendet, konstaterade ordföranden att det under diskussionen hade framställts ett understött förslag, vars godkännande hade inneburit att behandlingen av ärendet avbryts. Ordföranden uppmanade därför de följande talarna att inskränka sina yttranden till frågan om återremiss av ärendet till stadsstyrelsen.

Efter att ha förklarat diskussionen om återremiss avslutad anförde ordföranden såsom redogörelse att ledamoten Laura Rissanen understödd av ledamoten Terhi Koulumies under diskussionen hade föreslagit att stadsfullmäktige skulle besluta återremittera ärendet för ny beredning utgående från att staden i stället för att inrätta ett affärsverk vidtar åtgärder i syfte att bolagisera företagshälsovården.

Redogörelsen befanns vara riktig.

9 omröstningen

Ordföranden framställde och fullmäktige godkände följande omröstningsproposition: Den som vill fortsätta behandlingen av ärendet röstar ja; vinner nej, har ledamoten Laura Rissanens förslag om återremiss godkänts.

JA-förslag: Fortsättning
NEJ-förslag: Ärendet återremitteras för ny beredning utgående från att staden i stället för att inrätta ett affärsverk vidtar åtgärder i syfte att bolagisera företagshälsovården.

Ja-röster: 60
Zahra Abdulla, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Pentti Arajärvi, Gunvor Brettschneider, Jussi Chydenius, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Jasmin Hamid, Eero Heinäluoma, Veronica Hertzberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Rene Hursti, Nina Huru, Nuutti Hyttinen, Sirkku Ingervo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Emma Kari, Otso Kivekäs, Dan Koivulaakso, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Tuuli Kousa, Timo Laaninen, Maria Landén, Harri Lindell, Jape Lovén, Petra Malin, Silvia Modig, Sami Muttilainen, Björn Månsson, Sari Mäkimattila, Henrik Nyholm, Maria Ohisalo, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Terhi Peltokorpi, Erkki Perälä, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Mari Rantanen, Tuomas Rantanen, Jukka Relander, Tomi Sevander, Riitta Skoglund, Päivi Storgård, Leo Stranius, Johanna Sumuvuori, Kaarin Taipale, Pilvi Torsti, Mirka Vainikka, Thomas Wallgren, Tuomo Valokainen, Anna Vuorjoki, Ville Ylikahri

Nej-röster: 23
Hennariikka Andersson, Harry Bogomoloff, Matti Enroth, Juha Hakola, Fatbardhe Hetemaj, Maritta Hyvärinen, Helena Kantola, Arja Karhuvaara, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Heimo Laaksonen, Hannele Luukkainen, Pekka Majuri, Seija Muurinen, Lasse Männistö, Matti Niiranen, Pia Pakarinen, Timo Raittinen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Ulla-Marja Urho, Pertti Villo

Blanka: 2
Sirpa Asko-Seljavaara, Johanna Sydänmaa

Stadsfullmäktige hade beslutat fortsätta behandlingen av ärendet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Leena Mickwitz, stadssekreterare, telefon: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Tero Niininen, erityissuunnittelija, telefon: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Samuli Vartiainen, kaupunginasiamies, telefon: 310 64011

samuli.vartiainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Instruktion för affärsverket Helsingfors stads företagshälsa

2

Työterveyskeskuksen johtosääntö (Kvsto 11.9.2002)

3

Työterveydenhuollon toimintaperiaatteet (Khs 15.09.2008)

4

Työterveyskeskuksen talous

5

Sääntötoimikunnan lausunto

6

Henkilöstötoimikunnan johtosääntöjaoston lausunto

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Vad ett kommunalt affärsverk är definieras i kommunallagen, och där ingår bestämmelser om hur inrättandet ska ske och förvaltnings- och ekonomistyrningen ordnas. Ett kommunalt affärsverk är en del av kommunens organisation och dess bokföring är en del av kommunens bokföring. En kommun kan inrätta kommunala affärsverk för uppgifter som ska skötas enligt företagsekonomiska principer. Affärsverken är i första hand tjänsteproducenter. Ett affärsverk inrättas genom ett fullmäktigebeslut. Ordet affärsverk ska ingå i affärsverkets namn. I den praktiska verksamheten kan en vedertagen namnförkortning eller något annat marknadsföringsnamn användas.   

Företagshälsovårdscentralen har i samråd med stadskansliet berett ett förslag till ombildning av företagshälsovårdscentralen till kommunalt affärsverk från och med 1.1.2016. Det nya affärsverket heter affärsverket Helsingfors stads företagshälsa. Det använder namnet Företagshälsan Helsingfors i sin verksamhet.

Instruktionsförslaget finns i bilaga 1 och den gällande instruktionen för företagshälsovårdscentralen i bilaga 2.

Målet med reformen är att företagshälsovårdstjänsterna ska bli mer transparenta i fråga om både verksamheten och ekonomin och att verksamheten ska bli lättare att styra. Det finns dessutom vissa särskilda anledningar till att företagshälsovårdscentralen ombildas till affärsverk. De har att göra med ersättning till arbetsgivaren för att denna ordnar företagshälsovårdstjänster. 

Arbetsgivaren har på basis av sjukförsäkringslagen rätt att få ersättning för företagshälsovårdskostnader. I dagens läge söker och får företagshälsovårdscentralen i egenskap av företrädare för staden denna ersättning, som betalas av Folkpensionsanstalten (FPA). När företagshälsovårdscentralen sedan fakturerar förvaltningar och affärsverk drar den av ett belopp som motsvarar ersättningen, ca 47 procent. När den fakturerar dottersammanslutningar anger den bruttopriset, och dessa söker själva FPA-ersättning. 

Som förvaltning söker företagshälsovårdscentralen FPA-ersättning utifrån kostnaderna för verksamheten. Den drar då av inkomsterna från försäljning av tjänster till dottersammanslutningar.

Företagshälsovårdscentralen säljer tjänster till bl.a. Helen Ab, Helsingfors Hamn Ab, Helsingfors stads Service Ab och Helsingfors stads bostäder Ab. Inkomsterna från försäljning till dessa bolag dras av från företagshälsovårdscentralens kostnader innan FPA-ersättningen bestäms. Försäljningen till dottersammanslutningar minskar följaktligen FPA-ersättningen till företagshälsovårdscentralen.

Om företagshälsovårdscentralen blir affärsverk fakturerar den förvaltningar och affärsverk så att den anger bruttopriset, på samma sätt som när den nu fakturerar dottersammanslutningar. Affärsverksmodellen innebär också att företagshälsovårdscentralen inte söker FPA-ersättning. I stället är det stadskansliet som söker och får ersättningen. I och med att den sökande är stadskansliet, alltså staden som arbetsgivare och inte tjänsteproducenten företagshälsovårdscentralen, förändras sättet att beräkna ersättningen. De ovannämnda externa inkomsterna dras inte av från ersättningen utan denna beviljas utifrån bruttopriset för de tillhandahållna tjänsterna. Skillnaden mellan de olika grunderna för beräkning av ersättningen är avsevärd. Den föreslagna affärsverksmodellen innebär att staden får en FPA-ersättning som är ca 800 000 euro större än den ersättning som baserar sig på det nuvarande förfaringssättet förknippat med att företagshälsovårdscentralen är en förvaltning, förutsatt att tjänsteköparna är desamma.

När affärsverksmodellen bedömts har vikt också fästs vid konkurrensneutralitet. En ändring i kommunallagen som trädde i kraft 1.9.2013 förpliktar kommunerna att bolagisera den verksamhet de har på marknaden eller lämna marknaden. Bolagiseringsskyldigheten gäller inte de förebyggande företagshälsovårdstjänster som nämns i 12 § i lagen om företagshälsovård. Däremot är utgångspunkten att frivilliga företagshälsovårdstjänster, exempelvis sjukvårdstjänster, vilka kan ordnas med stöd av 14 §, omfattas av bolagiseringsskyldigheten. 

Undantag från bolagiseringsskyldigheten ingår i kommunallagen, där det bl.a. är angivet att kommunen får sköta uppgifter som egen verksamhet om den producerar tjänster för dem som är anställda hos kommunen eller kommunens dottersammanslutningar. Undantaget motiveras med att tjänsteproduktionen sker på grundval av anställning. Kommunen kan med stöd av bestämmelserna om undantag dessutom producera tjänster för anknutna enheter avsedda i 10 § i lagen om offentlig upphandling och stödtjänster för dottersammanslutningar i kommunkoncernen.

Undantagen från bolagiseringsskyldigheten gör det följaktligen möjligt för staden att tillhandahålla inte bara förebyggande företagshälsovårdstjänster utan också frivilliga sjukvårdstjänster och andra frivilliga företagshälsovårdstjänster både för stadens egna anställda och för anställda hos dottersammanslutningar i stadskoncernen. Ett villkor för att frivilliga företagshälsovårdstjänster ska få tillhandahållas är att en marknadsmässig prissättning tillämpas.

Nyckelprinciper för affärsverket företagshälsans tjänster

Affärsverket Helsingfors stads företagshälsa (nedan företagshälsan) är en intern tjänsteproducent som anlitas av stadens alla förvaltningar och affärsverk och en del av dottersammanslutningarna i stadskoncernen. Syftet med företagshälsovårdstjänsterna är att de ska bidra till att staden har en välmående och produktiv personal, hälsosamma arbetsförhållanden och fungerande arbetsgemenskaper.

Företagshälsans tjänster omfattar både de förebyggande lagstadgade företagshälsovårdstjänsterna och sjukvård på allmänläkarnivå. Företagshälsan följer samma verksamhetsprinciper som alla förvaltningar och affärsverk. Nivån på tjänsterna baserar sig på de av stadsstyrelsen år 2008 godkända verksamhetsprinciperna för företagshälsovårdscentralen. Ombildningen till affärsverk innebär följaktligen inte att verksamhetsprinciperna och nivån på tjänsterna ändras. Verksamhetsprinciperna finns i bilaga 3.

Företagshälsan känner det arbete som utförs hos staden, likaså det som karakteriserar vardagen i arbetet, och kan därför tillhandahålla exakt verkande företagshälsovårdstjänster för användarna. Analyser från åren 2011 och 2015 över användarbehov visar att företagshälsovårdscentralens styrkor har att göra med strategiskt partnerskap och med långsiktig utveckling när det gäller att hantera risker mot arbetsförmågan hos de anställda.  

Företagshälsan gör det möjligt för staden, ägaren, att förverkliga sina strategiska avsikter på samma sätt i hela stadsorganisationen. Tjänsterna bidrar till att cheferna kan ta väl hand om sina medarbetare och till att de anställda kan värna om sin egen hälsa.

En fördel med ombildningen till affärsverk är att en effektivitets- och nyttobaserad modell för affärsverksamhet kan tillämpas. Det väsentliga är inte lös försäljning av prestationer eller produkter utan det att användarnas behov och problem förutses och sedan löses med gemensamt utvecklade metoder. Målet är nytta beträffande arbetsförmågan, m.a.o. friska arbetsdagar. Företagshälsan koncentrerar sig särskilt på att tillhandahålla högklassiga förebyggande tjänster som gör det lättare att hantera risker mot arbetsförmågan och som gagnar arbetsgemenskapernas verksamhet. Sjukvårdstjänster köps vid behov.

Företagshälsans styrkor är en bred specialkompetens inom företagshälsovården och en långsiktig användarkännedom. Till detta hör att förstå förändringar i stadens omvärld och i arbetslivet.

Hur företagshälsan leds

Direktionen

Ett kommunalt affärsverk ska ha en direktion som leder och övervakar dess verksamhet. Direktionen hör till kommunens organ med stöd av 17 § i kommunallagen. Fullmäktige kan enligt 18 § besluta att något annat organ än fullmäktige ska utse ledamöterna i en direktion. Till en direktion kan enligt 36 § väljas också den som inte är valbar till kommunstyrelsen och nämnder.

Enligt instruktionsförslaget ska det för företagshälsan finnas en direktion med fem ledamöter valda av stadsstyrelsen. Det är meningen att förvaltningarna och affärsverken, som använder företagshälsans tjänster, ska bli företrädda i direktionen. Eventuellt inväljs också en i förhållande till staden utomstående expert på företagshälsovårdstjänster. Förfarandet motsvarar den praxis som gäller för stadens interna tjänsteproducenter. Talpa och Oiva Akatemia har i sina direktioner företrädare för dem som använder deras tjänster. I direktionen för Oiva Akatemia finns också en i förhållande till staden utomstående expert.

Direktionernas uppgifter ingår i 87 c § i kommunallagen. Detta är beaktat i 5 § i instruktionsförslaget (Direktionens uppgifter). Uppgifterna i förslaget är i överensstämmelse med stadens vedertagna instruktionspraxis. Instruktionerna för affärsverken avviker från instruktionerna för förvaltningarna bl.a. genom att direktionen beslutar om indelning av affärsverket i enheter på avdelningsnivå. 

På basis av 51 § i kommunallagen kan ärenden som enligt lagen uttryckligen ska skötas av direktionen inte tas till behandling i ett högre organ.

Företagshälsans organisation

Företagshälsan leds av verkställande direktören, vars uppgifter är angivna i kommunallagen och i 7 § i instruktionsförslaget. Den har också en överläkare med uppgift att utveckla den medicinska kvaliteten i verksamheten. Behörighetsvillkor för direktören är enligt 9 § i förslaget högre högskoleexamen. Det är i samma paragraf angivet att behörighetsvillkoren för den övriga personalen bestäms av den som verkställer valet, med beaktande av det som är särskilt föreskrivet. Direktionen har enligt 5 § till uppgift att anställa chefer för enheterna på avdelningsnivå och överläkare. Då direktören är förhindrad sköts uppgifterna av en tjänsteinnehavare förordnad av direktionen, vilket är angivet i 8 §.

Det är direktionen som beslutar om organisering av företagshälsan i enheter på avdelningsnivå. Om tjänstebeteckningar behöver ändras fattar stadsstyrelsen ett separat beslut i saken, likaså om en eventuell indelning i enheter på avdelningsnivå kräver att nya tjänster inrättas eller nuvarande tjänster dras in.

Talan

Företagshälsan arbetar inom ett område, hälso- och sjukvården, där särskild tillsyn gäller. Det är därför nödvändigt att separat slå fast vilka som har rätt att föra företagshälsans talan. I 11 § 3 mom. i instruktionsförslaget finns en specialbestämmelse om rätt att föra företagshälsans talan i tillsyns- och utlåtandeärenden som gäller patientvård och -bemötande, patientskador, yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården och patientavgifter.

Principer som styr företagshälsans ekonomi

Ett nytt kommunalt affärsverks ingående balans upprättas i enlighet med bokföringslagen och bokföringsnämndens kommunsektions anvisningar om tillämpningen av lagen. Principen är att ett kommunalt affärsverks ingående balans utgörs av bokföringsvärdena i kommunens bokföring. När ett affärsverk inrättas anger grundkapitalet de nettotillgångar som överförts till detta. Nettotillgångarna utgör skillnaden mellan de överförda tillgångarna och de överförda skulderna. Grundkapitalet är en placering på villkor för eget kapital som kommunen gör i affärsverket. En del av nettotillgångarna kan anges som långfristigt lån från kommunen i stället för som grundkapital. Affärsverket måste betala ersättning för grundkapitalet. Fullmäktige beslutar hur stor ersättningen ska vara. Det finns inga särskilda bestämmelser om storleken på ersättningen. Enligt bokföringsnämndens kommunsektions allmänna anvisning om behandling av kommunala affärsverk i bokföringen behandlas en ersättning för grundkapitalet, liksom räntan på ett internt lån, oavsett resultatet som en kostnadspost.

Direktionen för ett affärsverk ska kalenderårsvis upprätta ett särskilt bokslut för affärsverket. Till bokslutet hör balansräkning, resultaträkning, finansieringsanalys och noter till dem, en tablå över budgetutfallet och en verksamhetsberättelse.

En preliminär ingående balans har upprättats för företagshälsan per 1.1.2016, likaså en preliminär resultaträkning och finansieringsanalys för åren 2016–2018. Företagshälsan beräknas år 2016 ha en omsättning på 16 017 000 euro och omkostnader på 16 041 800 euro. Dess intäkter är huvudsakligen interna intäkter från stadskoncernen, dvs. från förvaltningar, affärsverk och sammanslutningar. De största kostnadsposterna är personalkostnader (ca 60 procent), tjänsteköp (ca 31 procent, 13 procentenheter hänför sig till hälsovårdstjänster) och hyreskostnader (ca 7 procent). Beräkningen baserar sig på en ersättning på 8 procent för grundkapitalet.

Resultaträkningen, den ingående balansen och finansieringsanalysen finns i bilaga 4.

Slutsumman i den preliminära ingående balansen uppgår till 2 649 100 euro och grundkapitalet till 502 500 euro. Företagshälsan får inget etableringslån. Den slutliga ingående balansen utgörs av bokföringsvärdena i bokslutet 31.12.2015.

Företagshälsan kommer att arbeta i företagshälsovårdscentralens nuvarande lokaler vid Helsingegatan 24 och på verksamhetsstället vid Bjälkgatan.

Personal

Företagshälsan är en expertorganisation med företagsläkare, företagsskötare, företagsfysioterapeuter, företagspsykologer och personal för stödtjänster och administration. Antalet anställningar är nu 144. I och med ombildningen till affärsverk ska verksamheten bli lättare att styra och mer transparent. Förändringen är främst teknisk till karaktären, och företagshälsovårdstjänster tillhandahålls som förut fastän organisationsformen är en annan. Personalens ställning förändras inte, m.a.o. fortsätter personalen att sköta sina nuvarande uppgifter, och villkoren i de kommunala kollektivavtalen fortsätter att gälla för anställningsförhållandena. Situationen kräver inga separata beslut om personalförflyttningar. En tjänst som verkställande direktör måste inrättas för företagshälsan och den nuvarande tjänsten som företagshälsovårdsdirektör dras in.

Om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget kommer stadsstyrelsen med hänvisning till 6 § i instruktionen att inrätta en tjänst som verkställande direktör och samtidigt att bestämma en totallön för tjänsten utifrån Hay-lönesystemet. 

Filosofie doktor Tiina Pohjonen, som också är Executive Master of Business Administration (EMBA), har varit företagshälsovårdsdirektör vid företagshälsovårdscentralen sedan år 2009. Följande är angivet i 24 § 1 mom. i lagen om kommunala tjänsteinnehavare: "En tjänsteinnehavare kan förflyttas till ett annat tjänsteförhållande vars behörighetsvillkor han eller hon uppfyller och som kan anses vara lämpligt för honom eller henne, om tjänsteinnehavarens ställning som anställd tills vidare eller för viss tid inte ändras och det för förflyttningen finns grundad anledning i anknytning till en omorganisering av verksamheten eller uppgifterna och tjänsteinnehavarens ordinarie lön inte sjunker, eller tjänsteinnehavaren har gett sitt samtycke till förflyttningen eller det finns något annat godtagbart skäl till förflyttningen och tjänsteinnehavaren har gett sitt samtycke till den." I 37 § i samma lag behandlas bl.a. en situation där tjänsteinnehavarens uppgifter har minskat väsentligt och varaktigt. Tjänsteinnehavaren ska under förutsättningar angivna i lagen erbjudas ett annat lämpligt tjänsteförhållande eller ett lämpligt arbetsavtalsförhållande om det finns uppgifter av avsedd typ i arbetsgivarens organisation.

Arbetsgivaren har följaktligen i samband med organisationsreformer omfattande prövningsrätt och likaså skyldighet att ge tjänsteinnehavarna en möjlighet att övergå till en annan tjänst. Den nya tjänsten kan med stöd av 4 § 3 mom. i lagen om kommunala tjänsteinnehavare tillsättas utan ansökningsförfarande när det är fråga om förflyttning av en tjänsteinnehavare till en annan tjänst och orsaken är att förändringar i organisationen påverkat tjänsteinnehavarens uppgifter.

Det är enligt 19 § i förvaltningsstadgan stadsstyrelsen som beslutar om förflyttning av en tjänsteinnehavare till ett tjänsteförhållande vid ett annat affärsverk eller en annan förvaltning när det gäller en tjänst som tillsätts av stadsfullmäktige eller stadsstyrelsen.

Om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget kommer stadsstyrelsen med hänvisning till det ovanstående att förflytta företagshälsovårdsdirektör Tiina Pohjonen med hennes samtycke till den nya tjänsten som verkställande direktör för företagshälsan. Tjänsten som företagshälsovårdsdirektör dras in genom ett separat beslut.

Om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget kommer stadsstyrelsen genom ett separat beslut dels att välja fem ledamöter och fem personliga ersättare i direktionen för företagshälsan, i första hand bland anställda inom stadsorganisationen som känner branschen, och dessutom en företrädare för stadsstyrelsen och en ersättare för företrädaren, dels

att uppmana företagshälsovårdscentralen att tillsammans med stadskansliet vidta de åtgärder som krävs för ombildningen till affärsverk.

Stadgekommittén behandlar förslaget till instruktion för företagshälsan i ett utlåtande givet 16.6.2015 och tar där upp tre saker. För det första anser stadgekommittén att det inte är ändamålsenligt att en ställföreträdare för direktören är angiven i instruktionen utan att direktionen kan ha den direkta beslutanderätten. För det andra anser den att instruktionen bör ha en bestämmelse om hur behörighetsvillkoren för den övriga personalen ska bestämmas. För det tredje anser den, med tanke på att företagshälsan arbetar i en bransch som övervakas av särskilda tillsynsmyndigheter, att detta bör beaktas när det gäller talan i 11 § i instruktionen. Det ovannämnda är beaktat i beslutsförslaget.

Utlåtandet från stadgekommittén finns i bilaga 5.

Ombildningen till affärsverk och konsekvenserna för personalen behandlades av företagshälsovårdscentralens personalkommitté 19.5.2015 och 24.6.2015 och dessutom vid ett utvecklingsmöte för hela personalen 5.6.2015. Ärendet presenterades för stadens personalkommitté 19.5.2015. Personalkommitténs instruktionssektion behandlade ärendet 7.8.2015. Utlåtandet finns i bilaga 6.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Leena Mickwitz, stadssekreterare, telefon: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Tero Niininen, erityissuunnittelija, telefon: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Samuli Vartiainen, kaupunginasiamies, telefon: 310 64011

samuli.vartiainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Instruktion för affärsverket Helsingfors stads företagshälsa

2

Työterveyskeskuksen johtosääntö (Kvsto 11.9.2002)

3

Työterveydenhuollon toimintaperiaatteet (Khs 15.09.2008)

4

Työterveyskeskuksen talous

5

Sääntötoimikunnan lausunto

6

Henkilöstötoimikunnan johtosääntöjaoston lausunto

För kännedom

Talpa

Työterveyskeskus

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 24.08.2015 § 759

HEL 2015-006981 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää

1.
perustaa 1.1.2016 alkaen Helsingin kaupungin työterveys -liikelaitoksen, jonka tehtävänä on tuottaa kaupungin virastoille ja liikelaitoksille sekä kaupunkikonsernin yhteisöille henkilöstön työterveyspalveluita hyväksyttyjen tavoitteiden mukaisesti,

2.
hyväksyä, että liikelaitoksen aloittava tase muodostetaan liikelaitokseen siirtyvien tase-erien kirjanpitoarvoista vuoden 2015 tilinpäätöksessä ja siirtyvä nettovarallisuus merkitään peruspääomaksi,

3.
hyväksyä, että liikelaitoksen peruspääoman tuottotavoite vuonna 2016 on 8 (kahdeksan) prosenttia peruspääomasta, minkä jälkeen tuottotavoite päätetään vuosittain talousarvion yhteydessä sekä

4.
hyväksyä Helsingin kaupungin työterveys -liikelaitoksen johtosäännön liitteen 1. mukaisesti ja niin, että johtosääntö tulee voimaan 1.1.2016 lukien ja kumota samalla työterveyskeskuksen 11.9.2002 annetun johtosäännön siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää muuttaa kaupunginhallituksen johtosäännön 11 §:ää, Sivistystointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan toimiala, niin että  sen 2. momentissa olevasta luettelosta poistetaan työterveyskeskusta -sana ja muutetaan kohta 1.1.2016 lukien kuulumaan seuraavasti:

- Helsingin kaupungin työterveys -liikelaitoksen johtokuntaa

Käsittely

24.08.2015 Ehdotuksen mukaan äänestyksin

Esteelliset: Lasse Männistö

 

Palautusehdotus:
Laura Rissanen: Esitys palautetaan uuteen valmisteluun niin, että ennen päätöksentekoa pyydetään Kuntaliitolta ja sosiaali- ja terveysministeriöltä lausunnot esityksen lainmukaisuudesta.

Kannattaja: Arja Karhuvaara

 

Äänestys:

JAA-ehdotus: Asian käsittelyä jatketaan

EI-ehdotus: Esitys palautetaan uuteen valmisteluun niin, että ennen päätöksentekoa pyydetään Kuntaliitolta ja sosiaali- ja terveysministeriöltä lausunnot esityksen lainmukaisuudesta.

Jaa-äänet: 10
Otso Kivekäs, Silvia Modig, Björn Månsson, Henrik Nyholm, Hannu Oskala, Osku Pajamäki, Terhi Peltokorpi, Tuomas Rantanen, Pilvi Torsti, Mirka Vainikka

Ei-äänet: 4
Arja Karhuvaara, Mika Raatikainen, Tatu Rauhamäki, Laura Rissanen

Tyhjä: 0

Poissa: 1
Lasse Männistö

Äänin 10 - 4 (1 poissa) kaupunginhallitus päätti jatkaa asian käsittelyä.

Kaupunginhallitus hyväksyi esittelijä ehdotuksen.

17.08.2015 Pöydälle

10.08.2015 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Samuli Vartiainen, kaupunginasiamies, puhelin: 310 64011

samuli.vartiainen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566