Helsingfors stad

Protokoll

10/2015

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/26

 

20.05.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 148

Sj / Den av ledamoten Nasima Razmyar väckta motionen om skolmormors- och skolfarfarsverksamhet

HEL 2014-012811 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledmoten Nasima Razmyar väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Nasima Razmyarin aloite

Sökande av ändring

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Nasima Razmyar och 32 andra ledamöter föreslår i sin motion att staden utreder hur och med hjälp av hurdant samarbete skolorna kan öka antalet skolmormödrar och skolfarfäder och på så sätt stödja trygghetskänslan hos barn och unga i skolorna.

Stadstyrelsen konstaterar att ärendet har tagits upp också på Kruts möte med beslutsfattarna, där de unga framfört en önskan om att flera vuxna deltar på rasterna i skolan för att stödja förbyggandet av mobbning och skapa meningsfull rastverksamhet.

Utbildningsnämnden har i sitt utlåtande om motionen konstaterat att skolmormors- och skolfarfarsverksamheten är frivilligverksamhet, som det finns goda erfarenheter av både i Helsingfors och i andra kommuner i Finland. Skolmormödrar och skolfarfäder som besöker skolorna är viktiga vuxenkontakter, som är tillgängliga och skapar en lugn, trygg och hänsynsfull stämning i hela skolan. Frivilliga far- och morföräldrar har rekryterats på många olika sätt, till exempel på föräldrakvällar och via frivilligorganisationer och servicehus.

Många organisationer har lång erfarenhet av frivilligarbete med barn och unga, och till exempel Mannerheims barnskyddsförbund har haft skolmormors- och skolfarfarsverksamhet. Utbildningsnämnden anser i sitt utlåtande att det är ändamålsenligt att utveckla verksamheten i skolorna och i området i samverkan med aktörer inom den tredje sektorn och utnyttja de erfarenheter och kunskaper om organisering av frivilligverksamhet som stadens andra förvaltningar och den tredje sektorn besitter.

På stadens förvaltningar koordineras frivilligarbete på ungdomscentralen och social- och hälsovårdsverket. I koordineringen ingår bl.a. inskolning av kontaktpersoner på arbetsplatser för handledning av frivilligarbetare och rekrytering, inskolning och utbildning av frivilligarbetare. Startandet av en mera omfattande frivilligverksamhet i alla grundskolor kräver centraliserad koordinering som i nuläget inte finns på utbildningsverket.

Stadsfullmäktige har behandlat ett motsvarande ärende senast 26.11.2014 med anledning av ledmoten Sirkku Ingervos motion om "frivilliga rastvänner". Stadsstyrelsen konstaterade då i sitt svar att det inte är ändamålsenligt att på utbildningsverket etablera en egen centraliserad koordinering av frivilligarbete utan vid behov ska strävan vara att utnyttja stadens befintliga strukturer för frivilligarbete.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Nasima Razmyarin aloite

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 04.05.2015 § 457

HEL 2014-012811 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Nasima Razmyarin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

 

Opetuslautakunta 24.02.2015 § 26

HEL 2014-012811 T 00 00 03

Lausunto

Opetuslautakunta antoi seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle:

Koulumummo- ja vaaritoiminta on vapaaehtoistoimintaa, josta on hyviä kokemuksia niin Helsingissä kuin muissa Suomen kunnissa. Koulussa vierailevat koulumummot ja -vaarit ovat tärkeitä aikuiskontakteja, joita on helppo lähestyä ja jotka luovat rauhallista, turvallista ja välittävää ilmapiiriä koko koululle. Vapaaehtoisia isovanhempia on rekrytoitu monin eri tavoin esimerkiksi vanhempainilloissa, vapaaehtoisjärjestöjen, palvelutalojen kautta.

Välituntien turvallisuus on tullut esille Ruuti-päättäjämiitissä, jossa nuoret toivovat välitunneille enemmän aikuisia mukaan tukemaan kiusaamisen ehkäisyä ja tuottamaan mielekästä välituntitoimintaa.

Vapaaehtoistoiminnan laajempi käynnistäminen kaikissa peruskouluissa vaatisi keskitettyä koordinointia. Opetusvirastosta ei ole keskitetysti koordinoitu vapaaehtoistoimintaa, mutta koordinoinnille on hyvät rakenteet nuorisoasiainkeskuksessa ja sosiaali- ja terveysvirastossa. Koordinointiin kuuluu mm. työpaikkojen yhteyshenkilöiden perehdyttäminen vapaaehtoistyöntekijän ohjaamiseen, vapaaehtoistyötä tarjoavan henkilön rekrytointi, perehdyttäminen ja koulutus.

Monilla järjestöillä on pitkä kokemus vapaaehtoistyöstä lasten ja nuorten parissa ja esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitossa on toteutettu koulumummo- ja vaaritoimintaa. Toimintaa olisi tarkoituksenmukaista kehittää kouluissa ja alueella yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa sekä hyödyntää nuorisoasiainkeskuksen, sosiaali- ja terveysviraston sekä kolmannen sektorin toimijoiden kokemuksia ja osaamista vapaaehtoistoiminnan järjestämisessä.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Rauno Jarnila

Lisätiedot

Marjo Kyllönen, opetuspäällikkö, puhelin: 310 86208

marjo.kyllonen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566