Helsingfors stad

Protokoll

7/2015

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/8

 

08.04.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 98

Sj / Kommuninvånarinitiativ om frikort till simhallar och gym för invånare som fyllt 70 år

HEL 2014-002621 T 12 03 00

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anteckna kommuninvånarinitiativet.

Behandling

Efter att ha förklarat diskussionen avslutad anförde ordföranden såsom redogörelse att ledamoten René Hursti understödd av ledamoten Harri Lindell under diskussionen hade föreslagit följande hemställningskläm:

 

Stadsfullmäktige förutsätter att stadsstyrelsen som en del av sitt utredningsbeslut 30.3.2015 utreder också i samråd med idrottsverket möjligheten till frikort till simhallar eller gym för åldrande 50 år fyllda helsingforsare som har blivit utsatta för åldersrasism då de blivit arbetslösa efter att ha fyllt 50 år och som inte har fått jobb och lever enbart på grunddagpenning utan andra förvärvsinkomster. Stadsfullmäktige förutsätter att det utreds om också de kan få ett gratis simhalls- eller gymkort till ställen där staden har egna simhallar och gym.

 

Redogörelsen befanns vara riktig.

På förslag av ordföranden godkände stadsfullmäktige först stadsstyrelsens förslag enhälligt.

5 omröstningen

Ordföranden framställde och fullmäktige godkände följande omröstningsproposition: Den som godkänner ledamoten René Hurstis förslag till hemställningskläm röstar ja; den som motsätter sig klämmen röstar nej.

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter att stadsstyrelsen som en del av sitt utredningsbeslut 30.3.2015 utreder också i samråd med idrottsverket möjligheten till frikort till simhallar eller gym för åldrande 50 år fyllda helsingforsare som har blivit utsatta för åldersrasism då de blivit arbetslösa efter att ha fyllt 50 år och som inte har fått jobb och lever enbart på grunddagpenning utan andra förvärvsinkomster. Stadsfullmäktige förutsätter att det utreds om också de kan få ett gratis simhalls- eller gymkort till ställen där staden har egna simhallar och gym.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 33
Zahra Abdulla, Mukhtar Abib, Maija Anttila, Pentti Arajärvi, Gunvor Brettschneider, Yrjö Hakanen, Eero Heinäluoma, Rene Hursti, Nina Huru, Nuutti Hyttinen, Suzan Ikävalko, Sirkku Ingervo, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Helena Kantola, Jessica Karhu, Dan Koivulaakso, Vesa Korkkula, Harri Lindell, Jape Lovén, Petra Malin, Silvia Modig, Sami Muttilainen, Terhi Mäki, Henrik Nyholm, Tom Packalén, Mika Raatikainen, J.P Roos, Pilvi Torsti, Tuomo Valokainen, Sinikka Vepsä, Pertti Villo, Anna Vuorjoki

Nej-röster: 10
Hennariikka Andersson, Juha Hakola, Fatbardhe Hetemaj, Heimo Laaksonen, Lasse Männistö, Jan D Oker-Blom, Dennis Pasterstein, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Wille Rydman

Blanka: 40
Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Jussi Chydenius, Mika Ebeling, Matti Enroth, Katriina Juva, Arja Karhuvaara, Otso Kivekäs, Kauko Koskinen, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Timo Laaninen, Otto Lehtipuu, Eija Loukoila, Hannele Luukkainen, Pekka Majuri, Elina Moisio, Seija Muurinen, Björn Månsson, Sari Mäkimattila, Matti Niiranen, Hannu Oskala, Sara Paavolainen, Pia Pakarinen, Terhi Peltokorpi, Erkki Perälä, Mari Puoskari, Timo Raittinen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Jukka Relander, Laura Rissanen, Tomi Sevander, Osmo Soininvaara, Päivi Storgård, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Kaarin Taipale, Sanna Vesikansa, Markku Vuorinen

Frånvarande: 2
Osku Pajamäki, Ilkka Taipale

Stadsfullmäktige hade inte godkänt ledamoten René Hurstis förslag till hemställningskläm.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Aloite uimahallien ja kuntosalien ilmaiskorteista 70 vuotta täyttäneille

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

********** har i sitt kommuninvånarinitiativ 24.1.2014 föreslagit att helsingforsare som fyllt 70 år ska beviljas frikort till simhallar och gym.

Stadsstyrelsen konstaterar att enligt 28 § i kommunallagen har kommuninvånarna rätt att komma med initiativ till kommunen i frågor som gäller kommunens verksamhet. Initiativtagarna ska informeras om de åtgärder som vidtagits med anledning av ett initiativ. Fullmäktige ska minst en gång om året underrättas om de initiativ som har tagits i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen.

Enligt 25 § i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen årligen senast vid ett sammanträde i april underrätta fullmäktige om de initiativ som kommuninvånare har tagit i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen. Vid behandlingen av kommuninvånarnas initiativ tillåts diskussion. Protokollet över diskussionen ska tillhandahållas av stadsstyrelsen för beaktande vid beredningen av ärendena i fråga.

Beslut om enskilda initiativ tillåts inte utom i fråga om hemställningsklämmar.

Biträdande stadsdirektören för bildningsväsendet beslutade 17.3.2014 (10 §) ge initiativtagaren följande svar:

Idrottsnämnden har bl.a. 28.8.2012 och 11.6.2013 behandlat initiativ med motsvarande innehåll. Idrottsnämnden har konstaterat att regelbunden motion främjar hälsan och välbefinnandet i alla åldrar och är speciellt viktig för seniorer. Skillnaderna i motionsvanor är mycket stora hos äldre och åldersgruppen omfattar både aktiva motionärer, vardagsmotionärer, personer som inte rör sig och personer som behöver omsorgstjänster.

Helsingfors stads idrottsverk upprätthåller många idrottsplatser som erbjuder möjligheter till avgiftsfri motion, bl.a. näridrottsplatser, rekreationsområden och friluftsleder, skridsko- och bollplaner, skidspår och övervakade badstränder. Staden tillhandahåller avgiftsfri motionsrådgivning och idrottsinformation, och ordnar parkgymnastik, som passar för alla, i olika delar av Helsingfors på sommaren.

Enligt erfarenheterna får avgiftsfria motionsmöjligheter inte direkt de personer som rör sig för lite med tanke på sin hälsa att bli aktiva motionärer. Erfarenheterna från andra städers försök med avgiftsfria simhalls- och motionssalsbesök visar att de som skaffar ett frikort ofta redan är seniorer med ett aktivt levnadssätt medan de som rör sig för lite i förhållande till sin hälsa inte har utnyttjat möjligheten.

Simhallar, idrottshallar, konstisbanor, gym och andra idrottsplatser med inträdesavgift har beaktat pensionärer, arbetslösa, studerande och värnpliktiga med en lägre avgiftsklass. Inträdesavgiften är i regel hälften av den normala avgiften. Man har satsat på att mer effektivt identifiera mindre aktiva motionsvanor hos denna kundgrupp och gruppen har erbjudits förmånliga motionsmöjligheter.

Priserna för Helsingfors stads idrottstjänster subventioneras redan i nuläget i betydligt hög grad. Staden subventionerar avsevärt idrottsverkets simhalls- och motionssalsavgifter och seniorpriserna för instruerad motion, vilket har gjort det möjligt att hålla priserna på rimlig nivå. Idrottsverkets resurser har riktats främst till befolkningsgrupper med ackumulerad risk för ojämlikhet i hälsa.

Inkomstförlusten från eventuella nya grupper med sänkta avgifter eller avgiftsfrihet måste ersättas genom att höja avgifterna för andra grupper eller skära ned utgifterna. Målen och det ekonomiska spelrummet i Helsingfors stads strategiprogram 2013–2016 gör det inte möjligt att rikta tilläggsanslag till avgiftsfri motion för seniorer.

Möjligheter till seniormotion utvecklas i Helsingfors bl.a. genom idrottsutbildning för anställda hos social- och hälsovårdsverket, frivilliga idrottskompisar och kamrathandledare. Utbildningen syftar till att öka motionen hos seniorer med sänkt funktionsförmåga, ta idrottsgrupper närmare seniorer och stödja de äldres möjligheter till friluftsliv. Idrottslokaler har byggts och renoverats både i idrottsverkets lokaler och på servicecentraler så att de motsvarar seniormotionärernas behov. Möjligheterna till utomhusmotion utvecklas genom att anlägga friluftsleder och ordna friluftsevenemang.

Stadsstyrelsen beslutade 30.3.2015 förutsätta att förvaltningarna ska kartlägga stadens alla subventioneringsförfaranden inom tjänsterna för äldre i nuläget och utreda hur de kan inkludera fler tjänster som upprätthåller seniorernas funktionsförmåga och aktiva livsstil i sina planer. Dessutom ska förvaltningarna utreda hurdan avgiftspolitik detta förutsätter med beaktande av lösningarna i de övriga kommunerna i huvudstadsregionen enligt möjligheterna. Kartläggningen och utredningen ska ingå i beredningen av budgeten för 2016.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Bilagor

1

Aloite uimahallien ja kuntosalien ilmaiskorteista 70 vuotta täyttäneille

2

Aloite uimahallien ja kuntosalien ilmaiskorteista 70 vuotta täyttäneille (ei internettiin)

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 30.03.2015 § 324

HEL 2014-002621 T 12 03 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Kaupunginhallitus edellyttää, että eri hallintokunnat kartoittavat kaupungin kaikki ikäihmisten subventointikäytännöt palveluissa nykytilanteessa ja selvittävät, miten ne voisivat ottaa omiin suunnitelmiinsa nykyistä enemmän ikäihmisten toimintakykyä ja aktiivisuutta ylläpitäviä palveluja ja millaista maksupolitiikkaa pitäisi edellyttää ottaen huomioon mahdollisuuksien mukaan pääkaupunkiseudun muiden kuntien ratkaisut. Kartoitus ja selvitys tehdään osaksi 2016 budjettivalmistelua.

Käsittely

30.03.2015 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Pilvi Torsti: Lisätään kolmanneksi kappaleeksi seuraava:

Kaupunginhallitus edellyttää, että eri hallintokunnat kartoittavat kaupungin kaikki ikäihmisten subventointikäytännöt palveluissa nykytilanteessa ja selvittävät, miten ne voisivat ottaa omiin suunnitelmiinsa nykyistä enemmän ikäihmisten toimintakykyä ja aktiivisuutta ylläpitäviä palveluja ja millaista maksupolitiikkaa pitäisi edellyttää ottaen huomioon mahdollisuuksien mukaan pääkaupunkiseudun muiden kuntien ratkaisut. Kartoitus ja selvitys tehdään osaksi 2016 budjettivalmistelua.

Kannattaja: Mirka Vainikka

 

Äänestys:

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan

EI-ehdotus: Jäsen Torstin vastaehdotuksen mukaisesti muutetun esityksen mukaan

Jaa-äänet: 3
Hannu Oskala, Laura Rissanen, Tatu Rauhamäki

Ei-äänet: 11
Veronika Honkasalo, Arja Karhuvaara, Tuomas Rantanen, Paavo Arhinmäki, Jarmo Nieminen, Antti Koskela, Terhi Peltokorpi, Nina Huru, Björn Månsson, Pilvi Torsti, Mirka Vainikka

Tyhjä: 1
Otso Kivekäs

Poissa: 0

Äänin 3 - 11 (1 tyhjä) kaupunginhallitus hyväksyi jäsen Torstin vastaehdotuksen mukaisesti muutetun esityksen.

23.03.2015 Pöydälle

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

 

Sivistystointa johtava apulaiskaupunginjohtaja 17.03.2014 § 10

HEL 2014-002621 T 12 03 00

Päätös

Sivistystointa johtava apulaiskaupunginjohtaja päätti antaa Ritva Anneli Partasen tekemään kunnan asukkaan aloitteeseen seuraavan vastauksen:

Liikuntalautakunta on mm. 28.8.2012 ja 11.6.2013 käsitellyt vastaavan sisältöisiä aloitteita. Liikuntalautakunta on todennut, että säännöllinen liikunta edistää terveyttä ja hyvinvointia kaiken ikäisillä, ja on erityisen tärkeää ikäihmisille. Iäkkäiden ihmisten väliset erot liikkumisessa ovat suuria, ja tähän joukkoon mahtuukin niin aktiivisia liikkujia, arkiliikkujia, liikkumattomia kuin hoivapalveluja tarvitsevia henkilöitä.

Helsingin kaupungin liikuntavirasto ylläpitää lukuisia liikuntapaikkoja, joissa liikunnan harrastaminen on maksutonta. Näitä ovat mm. lähiliikuntapaikat, ulkoilualueet ja -reitit, luistelu- ja palloilukentät, hiihtoladut ja valvotut uimarannat. Kaupunki tarjoaa maksutonta liikuntaneuvontaa ja liikuntainfoja sekä järjestää kesäisin kaikille avoimia puistojumppia eri puolilla Helsinkiä.

Kokemusten mukaan maksuton liikunta ei suoraan saa terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia henkilöitä aktivoitumaan liikunnan harrastamiseen. Kokemukset muiden kaupunkien maksuttomista
uimahalli- ja kuntosalikäynneistä ovat sen suuntaisia, että maksuttoman liikuntakortin ovat lunastaneet lähinnä jo aktiivista elämää aikaisemmin viettäneet ikääntyneet, kun taas terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat eivät ole tilaisuuteen tarttuneet.

Uimahalleissa, liikuntahalleissa, tekojääradoilla, kuntosaleilla ym. pääsymaksullisissa paikoissa eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja varusmiehet on huomioitu alennetussa maksuluokassa. Sisäänpääsymaksu on pääsääntöisesti puolet normaalihinnasta. Näiden ryhmien vähäisen liikunnan tunnistamista on tehostettu ja heille on tarjottu edullisia liikuntamahdollisuuksia.

Helsingin kaupungin tarjoamien liikuntapalveluiden hinnat ovat jo nyt huomattavasti subventoituja. Kaupunki tukee liikuntatoimen uinti- ja kuntosalihintoja sekä ohjatun liikunnan seniorihintoja merkittävästi, ja hinnat onkin saatu pidettyä kohtuullisella tasolla. Liikuntatoimen varojen suuntaamisessa on suosittu väestöryhmiä, joille terveyden eriarvoisuuden riskit ovat kasaantuneet.

Mahdollisten uusien alennettujen tai maksuttomien ryhmien aiheuttamat tulojen menetykset joudutaan korvaamaan muiden ryhmien hintojen korotuksilla tai menojen leikkauksilla. Helsingin kaupungin strategiaohjelman 2013–2016 tavoitteet ja taloudellinen liikkumavara ei mahdollista lisämäärärahan kohdentamista ikäihmisten maksuttomaan liikuntaan.

Senioriliikuntaa kehitetään Helsingissä mm. sosiaaliviraston ja terveyskeskuksen henkilöstön sekä vapaaehtoisten liikuntakavereiden ja vertaisohjaajien liikuntakoulutuksella. Koulutuksen tavoitteena on lisätä toimintakyvyltään heikentyneiden ikääntyneiden liikuntaa, tuoda liikuntaryhmät lähelle ikääntyneitä sekä tukea ikääntyneiden ulkoilumahdollisuuksia. Liikuntatiloja on rakennettu ja remontoitu vastaamaan ikääntyneiden liikkujien tarpeita sekä liikuntaviraston tiloihin että palvelukeskuksiin. Ulkoliikuntaa kehitetään ulkoilureittejä rakentamalla sekä ulkoilutapahtumia järjestämällä.

Päätöksen perustelut

Ritva Anneli Partanen on 24.1.2014 tekemässään kunnan asukkaan aloitteessa esittänyt, että 70 vuotta täyttäneille helsinkiläisille myönnettäisiin ilmaiskortit uimahalleihin ja kuntosaleille. Aloite on kokonaisuudessaan päätöksen liitteenä.

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566