Helsingfors stad

Protokoll

2/2015

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Stj/8

 

28.01.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 31

Överföring av den fysiatriska poliklinikverksamheten till samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt som överlåtelse av rörelse

HEL 2014-012876 T 06 00 00

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag godkänna avtalet i bilaga 1 om att den fysiatriska poliklinikverksamheten 1.3.2015 ska överföras från social- och hälsovårdsverket till samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt som överlåtelse av rörelse.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marja-Liisa Rautanen, stadssekreterare, telefon: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Fysiatriatoiminnan luovutussopimus

2

Fysiatrian poliklinikan siirtyvä henkilöstö 1.3.2015

3

Henkilöstön asema, liite asiaan fysiatrian poliklinikan siirto 1.3.2015

Sökande av ändring

Kunnallisvalitus, valtuusto

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Förslagstext
Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3

Siirtyvä henkilöstö

Förslagstext
Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Social- och hälsovårdsnämnden föreslår (16.12.2014) att den fysiatriska poliklinikverksamheten 1.3.2015 ska överföras till samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt som överlåtelse av rörelse. Framställningen ingår i beslutshistorien.

Fysiatriska polikliniken hör till kompetenscentret för rehabilitering vid social- och hälsovårdsverkets avdelning sjukhus-, rehabiliterings- och omsorgstjänster. Den är en självständig enhet på sektionsnivå som tillhandahåller polikliniktjänster för helsingforsarna inom specialiteten fysiatri. Överläkaren för fysiatri ansvarar också för verksamheten på sjukhusavdelningarna för traumarehabilitering. Dessa avdelningar överfördes 1.1.2015 till stadssjuhuset. Fysiatriska polikliniken tillhandahåller dessutom läkartjänster inom medicinsk rehabilitering.

Fysiatriska poliklinikens personalstruktur har varit följande: en överläkare, tre biträdande överläkare, en läkare under specialisering, en specialsjukskötare, en avdelningssekreterare och en skötare. Innan poliklinikverksamheten överförs 1.3.2015 upphör anställningsförhållandet för läkaren under specialisering, och en av biträdande överläkarna går i pension. Dessutom sköts en av anställningarna som biträdande överläkare av en läkare under specialisering anställd för viss tid. Polikliniken hade år 2014 en utgiftsbudget på totalt 1 200 000 euro. Vad de externa kostnaderna beträffar bestod en andel på 562 000 euro av lönekostnader och en andel på 340 000 euro av laboratoriekostnader och kostnader för bilddiagnostik. De övriga kostnaderna var interna och bestod av kansli-, städ-, hyres- och terapikostnader.

Antalet besök på fysiatriska polikliniken uppgick år 2013 till sammanlagt ca 4 800. För närvarande köar ca 200 personer till polikliniken, och väntetiden är i medeltal ca 5 månader.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) tillhandahåller tjänster för alla kommuner inom specialiteten fysiatri. Den fysiatriska poliklinikverksamheten i HUCS-området är uppdelad på flera verksamhetsställen. Helsingfors är den enda kommunen med egen specialiserad sjukvård inom specialiteten fysiatri.

Situationen har försämrats för specialiteten fysiatri både i landet som helhet och i huvudstadsregionen. Det är dålig tillgång på specialister, och utbildningssystemet är bristfälligt. Köerna till behandling är långa på både stadens och HNS polikliniker. 

HUCS sjukvårdsområde, som hör till HNS, är under omorganisering, och den fysiatriska poliklinikverksamheten blir en del av kompetenscentret för inremedicin och rehabilitering. I och med att stadens fysiatriska poliklinikverksamhet överförs till HNS kan resurserna slås ihop med resultatet att betingelserna för specialiteten fysiatri stärks och dubbleringar i funktionerna elimineras. Målet är en starkare och bättre fungerande enhet som förbättrar tillgången till tjänster och gör att specialiteten fysiatri blir mer lockande. Sådan verksamhet som motsvarar den som skötts av stadens fysiatriska poliklinik antas kunna skötas av HNS på ett effektivare sätt också kostnadsmässigt.  

Det ankommer också i fortsättningen på staden att tillhandahålla läkartjänster inom medicinsk rehabilitering. En enda läkares arbetsinsats i genomsnitt kanaliseras till uppgifterna i fråga.

Frågan om överföring av den fysiatriska poliklinikverksamheten har behandlats tillsammans med personalen vid arbetsplatsmöten, i personalkommittén för avdelningen sjukhus-, rehabiliterings- och omsorgstjänster och i personalkommittén för hela social- och hälsovårdsverket. Personalkommittén för hela staden beslutade 12.12.2014 anteckna ärendet och meddelade att ärendet kan gå vidare till beslutsfattande om inga ändringar görs under behandlingen i social- och hälsovårdsnämnden.  

I enlighet med principerna för överlåtelse av rörelse förflyttas de anställda som gamla arbetstagare med samma villkor för anställningsförhållandet som tidigare (anställda som förflyttas i bilaga 2). En bilaga som gäller personalens ställning efter förflyttningen till samkommunen HNS har utarbetats (bilaga 3). Detta har skett i enlighet med avtalet om överlåtelse av rörelse och i samråd med företrädare för huvudavtalsorganisationerna.

Överföringen av den fysiatriska poliklinikverksamheten som överlåtelse av rörelse gäller endast förflyttning av anställda, med andra ord överförs ingenting som påverkar t.ex. balansräkningen (lokaler, utrustning).

Stadsfullmäktige får senare under räkenskapsperioden besluta om anslagsförändringar som omorganiseringen föranleder.

Stadskansliets ekonomi- och planeringsavdelning, personalavdelning och avdelning rättstjänsten har ingenting att invända mot förslaget.

Stadsfullmäktige har enligt 7 § 14 mom. i instruktionen för stadsstyrelsen till uppgift att besluta om inledande av produktion av hälsovårdstjänster inom någon sektor av primärvården eller någon specialitet inom den specialiserade sjukvården eller för någon stor befolkningsgrupp i form av verksamhet som staden själv upprätthåller och om nedläggning av sådan produktion.

Om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget kommer stadsstyrelsen vid verkställigheten att uppmana stf. biträdande stadsdirektören för social- och hälsovårdsväsendet att underteckna avtalet om överlåtelse av rörelse.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marja-Liisa Rautanen, stadssekreterare, telefon: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Fysiatriatoiminnan luovutussopimus

2

Fysiatrian poliklinikan siirtyvä henkilöstö 1.3.2015

3

Henkilöstön asema, liite asiaan fysiatrian poliklinikan siirto 1.3.2015

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Förslagstext
Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3

Siirtyvä henkilöstö

Förslagstext
Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3

För kännedom

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Sosiaali- ja terveysvirasto

Stj-rooteli

Taloushallintopalvelut

Kaupunginkanslia

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 19.01.2015 § 61

HEL 2014-012876 T 06 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan sopimuksen fysiatrian poliklinikkatoiminnan siirtämisestä liikkeenluovutuksena 1.3.2015 lukien sosiaali- ja terveysvirastosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle.

Esittelijä

vs. apulaiskaupunginjohtaja

Pia Sutinen

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 16.12.2014 § 437

HEL 2014-012876 T 06 00 00

Esitys

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi esityslistalla tämän asian liitteenä (liite 1) olevan liikkeenluovutussopimusesityksen mukaisen sopimuksen fysiatrian poliklinikkatoiminnan siirtämisestä Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille 1.3.2015 alkaen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti.

18.11.2014 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Juha Jolkkonen, osastopäällikkö, puhelin: 310 52482

juha.jolkkonen(a)hel.fi

Pertti Heikkilä, kuntoutuksen johtajalääkäri, puhelin: 310 50474

pertti.heikkila(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566