Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2015

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Stj/8

 

28.01.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 31

Fysiatrian poliklinikkatoiminnan siirtäminen liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle

HEL 2014-012876 T 06 00 00

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä liitteenä 1 olevan sopimuksen fysiatrian poliklinikkatoiminnan siirtämisestä liikkeenluovutuksena 1.3.2015 lukien sosiaali- ja terveysvirastosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Fysiatriatoiminnan luovutussopimus

2

Fysiatrian poliklinikan siirtyvä henkilöstö 1.3.2015

3

Henkilöstön asema, liite asiaan fysiatrian poliklinikan siirto 1.3.2015

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, valtuusto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Siirtyvä henkilöstö

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää (16.12.2014) fysiatrian poliklinikkatoiminnan siirtämistä liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle 1.3.2015 lukien. Esitys sisältyy päätöshistoriaan.  

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut -osaston kuntoutuksen osaamiskeskuksessa toimii omana jaostasoisena yksikkönään fysiatrian poliklinikka. Se tuottaa fysiatrian erikoisalan poliklinikkapalveluja helsinkiläisille. Fysiatrian ylilääkäri vastaa myös traumakuntoutuksen sairaalaosastojen toiminnasta. Traumakuntoutuksen sairaalaosastot siirtyivät 1.1.2015 alkaen kaupunginsairaalan toiminnaksi. Lisäksi fysiatrian poliklinikka vastaa osaltaan lääkinnällisen kuntoutuksen lääkäripalveluista.

Fysiatrian poliklinikan vakanssirakenne on ollut seuraava: yksi ylilääkäri, kolme apulaisylilääkäriä, yksi erikoistuva lääkäri, yksi erikoissairaanhoitaja, yksi osastonsihteeri ja yksi hoitaja. Ennen 1.3.2015 tapahtuvaa fysiatrian poliklinikan siirtoa päättyy erikoistuvan lääkärin palvelussuhde ja yksi apulaisylilääkäreistä jää eläkkeelle. Lisäksi yksi apulaisylilääkärin vakanssi on käytössä määräaikaisella erikoistuvalla lääkärillä. Poliklinikan menobudjetti vuonna 2014 oli kokonaisuudessaan noin 1,2 milj. euroa. Ulkoisista kuluista palkkakustannusten osuus oli 562 000 euroa ja laboratorio- ja kuvantamiskustannusten osuus 340 000 euroa. Loput kustannuksista olivat sisäisiä kuluja, kuten toimisto-, siivous-, vuokra- ja terapiakustannuksia.

Fysiatrian poliklinikalla oli vuonna 2013 yhteensä noin 4 800 poliklinikkakäyntiä. Tällä hetkellä poliklinikalle pääsyä odottaa noin 200 potilasta ja odotusaika on keskimäärin noin 5 kuukautta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tuottaa fysiatrian erikoisalan palveluja kaikille kunnille. Fysiatrian poliklinikkatoiminta on HYKS-alueella hajautunut useaan toimipisteeseen. Helsinkiä lukuun ottamatta muilla kunnilla ei ole omaa fysiatrian erikoisalan erikoissairaanhoitoa.

Sekä kansallisesti että pääkaupunkiseudulla fysiatrian erikoisalan asema on heikentynyt. Erikoislääkäreiden saatavuus on huono ja koulutusjärjestelmässä on puutteita. Hoitoon pääsyn odotusajat ovat pitkiä sekä Helsingin kaupungin että HUSin poliklinikoille.

HUSissa HYKS-sairaanhoitoalueen organisaatio on uudistumassa ja fysiatrian poliklinikkatoiminta sijoittuu HYKSissä sisätautien ja kuntoutuksen osaamiskeskukseen. Helsingin kaupungin fysiatrian poliklinikkatoiminnan siirtämisellä HUSille voidaan voimavarat yhdistämällä vahvistaa fysiatrian erikoisalan toimintaedellytyksiä ja purkaa päällekkäisiä toimintoja. Tavoitteena on vahvempi ja toimintakykyisempi yksikkö, joka parantaa palvelujen saatavuutta ja fysiatrian erikoisalan houkuttelevuutta. On arvioitu, että HUS kykenee tuottamaan Helsingin fysiatrian poliklinikkatoimintaa vastaavan toiminnan myös kustannuksiltaan tehokkaammin.

Vastuu lääkinnällisen kuntoutuksen lääkäripalvelujen järjestämisestä jää edelleen Helsingin kaupungille. Näiden tehtävien hoitamiseen kohdennetaan keskimäärin yhden lääkärin työpanos.

Fysiatrian poliklinikkatoiminnan siirtymistä on käsitelty henkilöstön kanssa työpaikkakokouksissa sekä  sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut –osaston henkilöstötoimikunnassa ja sosiaali- ja terveysviraston henkilöstötoimikunnassa. Kaupungin henkilöstötoimikunta on päättänyt merkitä asian tiedoksi kokouksessaan 12.12.2014 ja todennut, että asia voi edetä päätöksentekoon, mikäli sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä siihen ei tule muutoksia.    

Liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä entisin palvelussuhteen ehdoin (siirtyvä henkilöstö liitteessä 2). Henkilöstön siirtymisestä HUS-kuntayhtymän työntekijöiksi on laadittu liikkeenluovutussopimuksen mukainen henkilöstön asemaa koskeva liite (liite 3) yhteistyössä pääsopijajärjestöjen edustajien kanssa.

Fysiatrian poliklinikkatoiminnan liikkeenluovutuksessa on kyse ainoastaan siirtyvästä henkilöstöstä, eikä esimerkiksi mitään taseeseen kuuluvaa (kuten tiloja tai laitteita) siirry.

Toiminnallista muutosta vastaavat määrärahamuutokset tuodaan valtuuston päätettäväksi myöhemmin tilikauden aikana. 

Kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastolla, henkilöstöosastolla ja oikeuspalveluilla ei ole huomautettavaa esityksen johdosta.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 7 §:n 14 momentin mukaan kaupunginvaltuuston tehtävänä on päättää perusterveydenhuollon jonkin osa-alueen ja erikoissairaanhoidon jonkin erikoisalan sekä tietyn, suuruudeltaan merkittävän väestönosan joidenkin terveyspalvelujen tuottamisen aloittamisesta ja lopettamisesta kaupungin omana toimintana.

Kaupunginhallituksen tarkoituksena on, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy päätösehdotuksen, valtuuston päätöksen täytäntöönpanon yhteydessä kehottaa sosiaali- ja terveystointa viransijaisena johtavaa apulaiskaupunginjohtajaa allekirjoittamaan liikkeenluovutussopimuksen.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Fysiatriatoiminnan luovutussopimus

2

Fysiatrian poliklinikan siirtyvä henkilöstö 1.3.2015

3

Henkilöstön asema, liite asiaan fysiatrian poliklinikan siirto 1.3.2015

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Siirtyvä henkilöstö

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Sosiaali- ja terveysvirasto

Stj-rooteli

Taloushallintopalvelut

Kaupunginkanslia

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 19.01.2015 § 61

HEL 2014-012876 T 06 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan sopimuksen fysiatrian poliklinikkatoiminnan siirtämisestä liikkeenluovutuksena 1.3.2015 lukien sosiaali- ja terveysvirastosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle.

Esittelijä

vs. apulaiskaupunginjohtaja

Pia Sutinen

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 16.12.2014 § 437

HEL 2014-012876 T 06 00 00

Esitys

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi esityslistalla tämän asian liitteenä (liite 1) olevan liikkeenluovutussopimusesityksen mukaisen sopimuksen fysiatrian poliklinikkatoiminnan siirtämisestä Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille 1.3.2015 alkaen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti.

18.11.2014 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Juha Jolkkonen, osastopäällikkö, puhelin: 310 52482

juha.jolkkonen(a)hel.fi

Pertti Heikkilä, kuntoutuksen johtajalääkäri, puhelin: 310 50474

pertti.heikkila(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566