Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2014

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/15

 

23.04.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 127

Kaj / Kunnan asukkaan aloite (Merihaka-seura r.y.) Hakaniemen sillan ajoneuvoliikenteen tunneloimisesta ja pyörätien rakentaminen

HEL 2013-004151 T 08 00 01

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Merihaka-Seuran aloite

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijä

Merihaka-Seura r.y. on tehnyt aloitteen, jossa esitetään mm, että Hakaniemen sillan ylittävä ajoneuvoliikenne johdettaisiin tunneliin, nykyinen silta purettaisiin ja nykyisen sillan paikalle jätettäisiin silta vain kevyttä liikennettä varten. Samalla voitaisiin pyörätiet suunnitella uudelleen niin, ettei pyöräilijöiden tarvitsisi kiertää Merihakaa jatkaessaan sillan kautta Pohjoisrannasta pohjoiseen kohti Sörnäistä.  

Kaupunginhallitus toteaa, että kuntalain 28 §:n mukaan kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Kaupunginvaltuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Jos valtuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista, asia on otettava valtuustossa käsiteltäväksi viimeistään kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 25 §:n mukaan kaupunginhallituksen tulee esittää valtuuston tietoon vuosittain viimeistään sen huhtikuussa pidettävässä kokouksessa valtuuston toimivaltaan kuuluvissa asioissa kunnan asukkaan aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Käsiteltäessä kunnan asukkaan aloitteita sallitaan keskustelu. Kaupunginhallituksen on saatettava käydystä keskustelusta laadittu pöytäkirja kysymyksessä olevien asioiden valmistelussa huomioon otettavaksi.

Päätöksentekoa yksittäisten aloitteiden osalta ei toivomusponsia lukuun ottamatta sallita.

Kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja toteaa, että aloitteesta on saatu kaupunkisuunnitteluviraston lausunto, joka ilmenee päätöshistoriasta. Merihaka-Seuralle on vastattu kirjeellä, jossa on viitattu kaupunkisuunnitteluviraston lausuntoon ja todettu, Hakaniemen sillan korvaavan uuden sillan suunnittelutyö on aloitettu kaupunkisuunnitteluvirastossa maankäyttötarkasteluilla. Aluetta käsittelevä "Hakaniemen sillan ympäristö, suunnitteluperiaatteet" -työ käsitellään kaupunkisuunnittelulautakunnassa syksyllä 2014. Sillan kohtaloa ja alueen liikennejärjestelyjä tullaan käsittelemään kaupunginhallituksessa ja valtuustossa kaupunkisuunnittelulautakunnan esitysten perusteella, joiden sisältöä on vielä tässä vaiheessa vaikea ennakoida. Joka tapauksessa Hakaniemen sillan mahdolliset uudet järjestelyt tulevaisuudessa aiheuttavat merkittäviä taloudellisia ja liikenteen sujuvuuteen liittyviä vaikutuksia eikä sellaisten toteuttamiseen ole toistaiseksi millään tasolla varauduttu.

Kaupunginhallitus katsoo edellä olevan riittäväksi selvitykseksi asiassa.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Merihaka-Seuran aloite

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 14.04.2014 § 407

HEL 2013-004151 T 08 00 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto päätti seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto 18.3.2014

HEL 2013-004151 T 08 00 01

Hakaniemen sillan korvaavan uuden sillan suunnittelutyö on aloitettu kaupunkisuunnitteluvirastossa maankäyttötarkasteluilla. Aluetta käsittelevä Hakaniemen sillan ympäristö, suunnitteluperiaatteet -työ käsitellään kaupunkisuunnittelulautakunnassa syksyllä 2014.

Suunnittelutyön lähtökohtana on nykyisen sillan purkaminen ja korvaaminen uudella, nykyistä matalammalla sillalla. Sillan kumpaankin päähän suunnitellaan tavalliset yhdessä tasossa olevat katuliittymät ja nykyisistä liittymärampeista luovutaan. Sillan nykyiset rampit purkamalla vapautuu merkittävästi tilaa uudelle maankäytölle, jota suunnitellaan sillan pohjoisrannalle. Uudesta sillasta ei ole olemassa suunnitelmaa eikä sen sijoittumista suhteessa nykyiseen siltaan ole päätetty. Rakennusaikaisista järjestelyistä johtuen silta on rakennettava vähintään puoli sijaansa nykyisen itä- tai länsipuolelle. Suunnittelun yhtenä lähtökohtana on toteuttaa uusi silta nykyistä matalampana ja paremmin kaupunkikuvaan sopivana.

Nykyisten ramppijärjestelyiden korvaaminen tasoliittymillä avaa uusia yhteyksiä autoliikenteelle. Hakaniemenrannasta tulee suora yhteys sillalle ja Sörnäisten rantatielle. Sillan eteläpäädyn risteyksestä on jatkossa mahdollista ajaa Siltavuorenrantaa pitkin Unioninkadulle. Pyöräliikenteen järjestelyt ja jalankulkuyhteydet on mahdollista toteuttaa vapaasti. Pyöräliikenteen järjestelyiden suunnittelutyö on kesken, mutta lähtökohtaisesti pyöräilijöille rakennetaan väylät sillan molemmille reunoille, josta ne jatkuvat pohjoiseen kadun molemmin puolin Sörnäisten rantatiellä.

Aloitteessa ehdotettu autoliikenteen tunnelointi Siltavuorensalmen kohdalla on epärealistinen vaihtoehto Pohjoisrannan ja Sörnäisten rantatien välisen autoliikenteen ratkaisuksi. Tunnelin pohjoinen suu olisi päällekkäinen keskustatunnelin itäpään kanssa. Tunneloinnille ei ole tehty kustannusarviota, mutta muiden viimeaikaisten liikennetunnelitarkasteluiden perusteella tunnelirakentamisen kustannukset ovat suuret. Aloitteessa esitetyt tunneloinnin hyödyt on mahdollista saavuttaa myös siltaratkaisulla.

Lisätiedot

Taneli Nissinen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37447

taneli.nissinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566