Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2014

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/12

 

23.04.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 124

Kj / Kunnan asukkaan aloite kaupungin sisäisen kierrätyspisteen perustamiseksi

HEL 2012-016619 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Saara Kanto, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

Liitteet

1

Aloite.pdf

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijä

Kunnan asukas ********** on tehnyt aloitteen, jossa esitetään kaupungin sisäisen kierrätyspisteen perustamista siten, että kalusteet ym. menisivät myyntiin kaupungin työntekijöille ja sen jälkeen kaupunkilaisille.

Kaupunginhallitus toteaa, että kuntalain 28 §:n mukaan kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Kaupunginvaltuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Jos valtuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista, asia on otettava valtuustossa käsiteltäväksi viimeistään kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 25 §:n mukaan kaupunginhallituksen tulee esittää valtuuston tietoon vuosittain viimeistään sen huhtikuussa pidettävässä kokouksessa valtuuston toimivaltaan kuuluvissa asioissa kunnan asukkaan aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Käsiteltäessä kunnan asukkaan aloitteita sallitaan keskustelu. Kaupunginhallituksen on saatettava käydystä keskustelusta laadittu pöytäkirja kysymyksessä olevien asioiden valmistelussa huomioon otettavaksi.

Päätöksentekoa yksittäisten aloitteiden osalta ei toivomusponsia lukuun ottamatta sallita.

Kaupunginjohtaja toteaa, että aloitteen tekijälle on vastattu 24.03.2014.

Vastauksessa todettiin, että Helsingin kaupungilla irtaimiston kierrätystä ohjeistetaan käyttöä vailla olevan irtaimiston käsittelyohjeissa (kaupunginjohtajan päätös § 4411 / 11.12.2001). Ohjeissa mm. edellytetään, että ennen käytöstä poistamista viraston ja laitoksen on selvitettävä, onko irtaimistolla käyttöä muissa kaupungin virastoissa ja laitoksissa. Tällä hetkellä kaupungin toimipisteistä poistettavien kalusteiden kierrätys on järjestetty mm. Pakilan työkeskuksen ja Uusix-verstaiden kautta. Pakilan työkeskuksen ja Uusix-verstaiden toiminnan myötä sekä kaupunkilaisten että kaupungin työntekijöiden on mahdollista ostaa käytöstä poistettuja kalusteita. Kaupunkilaisten tasavertaisen kohtelun kannalta kaupungin työntekijöitä ei voida asettaa etusijalle käytöstä poistettua irtaimistoa myytäessä.

Kaupunginhallitus katsoo edellä olevan riittäväksi selvitykseksi asiasta.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Saara Kanto, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

Liitteet

1

Aloite.pdf

Tiedoksi; Muutoksenhakukielto, valmistelu

Kaupunginkanslia

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 07.04.2014 § 379

HEL 2012-016619 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Saara Kanto, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

 

Kaupunginjohtaja 24.03.2014 § 53

HEL 2012-016619 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginjohtaja päätti antaa seuraavan vastauksen kunnan asukkaan aloitteesta koskien kaupungin sisäisen kierrätyspisteen järjestämistä. Kaupungin toimipisteistä poistettavien kalusteiden kierrätys on järjestetty tällä hetkellä mm. Pakilan työkeskuksen ja Uusix-verstaiden toiminnan kautta.

Päätöksen perustelut

Aloitteessa esitetään kaupungin sisäisen kierrätyspisteen perustamista siten, että kalusteet ym. menisivät myyntiin kaupungin työntekijöille ja sen jälkeen kaupunkilaisille. Aloitteeseen sisältyy verkkosivusto, johon käytöstä poistettavia kalusteita voidaan ilmoittaa myyntiin ja toisaalta ilmoittaa kalustetarpeista. Sivuston kautta kaupungin yksiköt voisivat varata kalusteita. Lisäksi aloitteessa esitetään kalusteiden varastoimiseen tarkoitetun tilan perustamista.

Helsingin kaupungilla irtaimiston kierrätystä ohjeistetaan käyttöä vailla olevan irtaimiston käsittelyohjeissa (kaupunginjohtajan päätös § 4411 / 11.12.2001). Ohjeissa mm. edellytetään, että ennen käytöstä poistamista viraston ja laitoksen on selvitettävä, onko irtaimistolla käyttöä muissa kaupungin virastoissa ja laitoksissa.

Tällä hetkellä kaupungin toimipisteistä poistettavien kalusteiden kierrätys on järjestetty mm. Pakilan työkeskuksen kautta. Pakilan työkeskus noutaa ja vastaanottaa poistettavia kalusteita kaupungin toimipisteistä, korjaa ne ja myy joko kaupungin yksiköille tai yksityisille omassa myymälässään. Vastaavaa toimintaa on myös Uusix-verstailla. Uusix-verstaat on käsityöpajojen yhteisö, jonka tehtävä on kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen työttömille helsinkiläisille. Verstaiden tuotteita myydään Uusix-myymälässä Kyläsaaressa. Pakilan työkeskus ja Uusix-verstaat toimivat osana Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston työhönkuntoutusta.

Kaupunkilaisten tasavertaisen kohtelun kannalta kaupungin työntekijöitä ei voida asettaa etusijalle käytöstä poistettua irtaimistoa myytäessä.

Lisätiedot

Saara Kanto, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566