Helsingfors stad

Protokoll

14/2013

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/22

 

25.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 309

Ryj / Den av ledamoten Hennariikka Andersson väckta motionen om ett reklamfinansierat stadscykelsystem

HEL 2013-001443 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten Hennariikka Andersson väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Hennariikka Anderssonin aloite

2

Rakennuslautakunnan lausunto 2.4.2013

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anse den av ledamoten Hennariikka Andersson väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredraganden

Ledamoten Hennariikka Andersson och 67 andra ledamöter föreslår i sin motion att stadsstyrelsen med det snaraste ska vidta åtgärder för att införa ett system med stadscyklar.

Stadsstyrelsen hänvisar till inkomna utlåtanden och konstaterar att direktionen för affärsverket trafikverket år 2009 godkände en projektplan för ett stadscykelsystem och i januari 2012 beslutade skaffa ett stadscykelsystem och stadscykelservice från JCDecaux Finland Oy.

Enligt anbudet omfattar stadscykelsystemet minst 34 cykelställ och 500 cyklar. Producenten av tjänsten svarar för servicen och underhållet av stadscykelsystemet samt betalar staden en årlig avtalsersättning och en andel av kundernas registreringsavgifter. Staden överlåter 45–125 reklamplatser att användas av JCDecaux i samband med cykelställen och/eller på annat håll i stadsrummet.

Affärsverket trafikverket har tillsammans med stadsplaneringskontoret planerat nätet av cykelstationer för stadscykelsystemet och var de 52 första ska placeras. En stadscykelstation innehåller den registreringsterminal som behövs för att använda cyklarna, vilken är placerad på sin egen stolpe. Dessutom finns där cykelställ på marken.

De delar av stadscykelsystemet som ska placeras på gatorna förutsätter ett typgodkännande och placeringstillstånd av den myndighet som administrerar gaturummet. Det krävs också bygglov och åtgärdstillstånd för stadscykelstationerna.

I projektplanen baserar sig finansieringen av stadscykelsystemet på inkomster från utomhusreklam. Systemet har hittills inte kunnat förverkligas, för staden har ännu inte kunnat anvisa en tillräcklig mängd platser lämpade för anordningar för utomhusreklam. Var det finns sådana platser utreds för närvarande.

Ansökan om typgodkännande från byggnadstillsynsverket är också inlämnad. Nämnden för allmänna arbeten beslutade 18.6.2013 överlåta platserna för cykelstationerna och reklamanordningarna till affärsverket trafikverket för projektet.

Målet är att man ska få ett avtal med producenten av stadscykelsystemet och servicen till stånd och kunna inleda verksamheten sommaren 2014.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Hennariikka Anderssonin aloite

2

Rakennuslautakunnan lausunto 2.4.2013

Tiedoksi; Muutoksenhaku: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 09.09.2013 § 889

HEL 2013-001443 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Hennariikka Anderssonin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 23.04.2013 § 139

HEL 2013-001443 T 00 00 03

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkisuunnittelulautakunta suhtautuu omalta osaltaan myönteisesti kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttamiseen. Kaupunkisuunnittelulautakunta puoltaa valtuustoaloitteessa esitettyä mainosrahoitteisen kaupunkipyöräjärjestelmän saamista Helsinkiin. Mainoslaitteiden sijoittamisessa olisi kuitenkin otettava huomioon rakennusviraston ja rakennusvalvontaviraston kanssa yhteistyössä valmistellut ohjeet "Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä", Katutilaan sijoitettavat ulkomainoslaitteet, sijoitusehdot" (16.6.2011) ja "Ulkomainoslaitteet, sijoittamisperiaatteet" (22.5.2007).

Kaupunkisuunnitteluvirasto on yhteistyössä rakennusviraston ja liikennelaitoksen kanssa suunnitellut toiminnallisesti laadukkaan kaupunkipyöräasemien verkoston Helsingin keskusta-alueelle. Kaupunkipyörät ovat toimiva lisäys kaupungin liikennejärjestelmään ja ne parantavat merkittävästi kaupunkilaisten liikkuvuutta järjestelmän toiminta-alueella. Kaupunkipyöräjärjestelmä toimii sekä itsenäisenä liikkumismuotona että muita kulkumuotoja täydentävänä palveluna osana matkaketjua. Hyvin toimivassa pyöräasemaverkostossa asemat muodostavat kattavan verkon ja asemien sijoittelussa on huomioitu saumattomat yhteydet joukkoliikennepysäkkeihin ja pysäköintilaitoksiin. Tämä verkosto suunniteltiin toteutettavaksi ilman erillisiä mainoslaitteita.

Kaupunkisuunnitteluviraston vastuulla erityisesti on huolehtia kaupunkipyöräjärjestelmän liikenteeseen ja kaupunkitilaan liittyvistä seikoista. Pyöräasemien sijoittelussa on huomioitava liikenneturvallisuus, muut katutilan käyttäjät ja toiminnot sekä kaupunkikuva. Nyt on käynnissä uudelleen tarkastelu sen pohjalta, että pyöräasemiin liitettäisiin ulkomainoslaite. Mainosrahoitteisen kaupunkipyöräjärjestelmän ulkomainoslaitteet on suunniteltu liitettäväksi pyöräasemiin olennaisesti liittyviin rekisteröitymispäätteisiin. Osa asemista sijaitsee mainoksettomiksi alueiksi luokitelluilla alueilla.

Kaikkiin suunniteltuihin pyöräasemiin mainoslaitetta ei ole kaupunkikuvallisista syistä mahdollista liittää. Asemien sijoittamisessa on kuitenkin tehtävä toiminnallisesti järkevin ratkaisu ja asemia on sijoitettava myös ilman mainoksia. Hyvän ja laadukkaan kaupunkipyöräjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana tulee olla liikennejärjestelmä, ei mainosjärjestelmä. Kaupunkisuunnitteluvirasto pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan toimivan, turvallisen ja kaupunkikuvallisesti hyväksyttävän kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttamiseksi.

Käsittely

23.04.2013 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Sampo Villanen: Poistetaan kappaleesta (5) lause "Korvaavia mainospaikkoja voidaan sijoittaa esimerkiksi muihin asemiin lisämainospaikkana."

Kannattajat: Osmo Soininvaara

Lautakunta päätti yksimielisesti ilman äänestystä hyväksyä vastaehdotuksen.

 

 

Esittelijä

virastopäällikkö

Mikko Aho

Lisätiedot

Taneli Nissinen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37447

taneli.nissinen(a)hel.fi

 

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) 18.04.2013 § 70

HEL 2013-001443 T 00 00 03

Päätös

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta päätti antaa asiasta seuraavan lausunnon:

HKL on hankkimassa mainosrahoitteista kaupunkipyöräjärjestelmää. Tarkoitus on, että se otetaan käyttöön kesällä 2014.

HKL on valmistellut uuden, nykyaikaisen kaupunkipyöräjärjestelmän hankintaa siitä saakka, kun Helsingin edellinen kaupunkipyöräjärjestelmä poistettiin käytöstä vuonna 2007. HKL on laatinut kaupunkipyöräjärjestelmän hankinnasta hankesuunnitelman vuonna 2008.

Hankesuunnitelmassa nähtiin, että kaupunkipyöräjärjestelmällä olisi saavutettavissa selviä liikenteellisiä hyötyjä, jos pyöräjärjestelmä pystyttäisiin toteuttamaan samalla luotettavuus- ja laatutasolla kuin mitä se oli eräissä muissa Euroopan kaupungeissa. Luotettava ja laadukas kaupunkipyöräjärjestelmä vaatii käyttäjän rekisteröitymisen ja tunnistamisen sekä älykkään pyörien asemajärjestelmän.

Kun hankesuunnitelma laadittiin, olivat tarjolla olevat pyöräjärjestelmät ulkomainosyhtiöiden tarjoamia järjestelmiä. Myös Euroopassa verrokkina toimineet järjestelmät oli toteutettu mainosrahoitteisena. Niinpä oli luontevaa, että hankinnan lähtökohdaksi Helsingissä otettiin mainosrahoitteisen kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttaminen.

HKL päätti käydyn tarjouskilpailun perusteella käynnistää alkuvuodesta 2012 hankintaneuvottelut edullisimman tarjouksen tehneet JCDecaux Finland Oy:n (JCDecaux) kanssa kuitenkin mainosrahoitteisen kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttamisesta Helsinkiin.

Hyväksytyksi tulleessa tarjouksessa JCDecaux lähti siitä, että saa tarjouspyynnössä ja tarjouksessaan edellytetyllä tavalla riittävän määrän mainospaikkoja niin, että JCDecaux voi toteuttaa esittämänsä konseptin mukaisen kaupunkipyöräratkaisun.

HKL:n näkemys on, että kaupunkipyöräjärjestelmä on osa joukkoliikennejärjestelmää ja sellaisena kaupunkipyöräjärjestelmän rahoittaminen mainoksilla vertautuu suoraan pysäkkikatosten rahoittamiseen mainoksilla. Edellä olevan mukaisesti kaupunkipyöräterminaalien/-pysäkkien sijoittelussa ja hyväksymisessä tulee noudattaa samoja käytäntöjä kuin joukkoliikenteen pysäkkien ja pysäkkikatosten suunnittelussa ja sijoittelussa.

HKL on käynyt yhdessä muiden Helsingin hallintokuntien, lähinnä kaupunkisuunnitteluviraston, rakennusviraston ja rakennusvalvontaviraston kanssa neuvotteluja siitä, miten JCDecauxin kaupunkipyöräterminaalien/-pysäkkien paikat tulisi sijoittaa ja minkälaiset kaupunkipyöräterminaali/-katosratkaisu on niille mahdollinen.

HKL on myös yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa laatinut kaupunkipyöräasemille liikenteellisen suunnitelman niiden sijoittamisesta katutilaan. Suunnitelma on laadittu siten, että kaupunkipyöräjärjestelmän toiminnallisuus on paras mahdollinen ja että se toimii osana joukkoliikennejärjestelmää.

JCDecaux on käydyn neuvotteluprosessin kuluessa kehittänyt kaupunkipyöräasemasta mallin, jossa mainoslaite on osa kaupunkipyöräjärjestelmään olennaisena osana kuuluvaa rekisteröitymispäätettä. JCDecaux on myös suunnitellut pyöräaseman Helsingin rakennusviraston kadunkalusteohjeen mukaisesti ja suunniteltu ratkaisu on esitelty myös kaupunkikuvaneuvottelukunnalle.

HKL näkee, että Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmä on toteutettavissa edellä olevan mukaisesti hyvänä ja laadukkaana järjestelmänä ja mainosrahoitteisesti. HKL:n ja JCDecauxin välisten kaupunkipyöräjärjestelmää koskevien neuvottelujen saattaminen päätökseen edellyttää kuitenkin vielä kaikilta hallintokunnilta täsmentyvää yhteistä näkemystä siitä, että kaupunkipyöräasemiin liittyvät mainokset ovat olennainen osa kaupunkipyöräjärjestelmän pyöräasemaa/-terminaalia.

HKL toteaa edellä olevan mukaisesti, että pyöräasemien sijoittelussa tulee lähteä toimivan kaupunkipyöräjärjestelmän tarpeista HKL:n kaupunkisuunnitteluviraston kanssa laatiman liikenteen suunnitelman mukaisesti.

 

 

Käsittely

18.04.2013 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijän muutetun esityksen mukaan: Esitykseen lisättiin lause: HKL on hankkimassa mainosrahoitteista kaupunkipyöräjärjestelmää. Tarkoitus on, että se otetaan käyttöön kesällä 2014.

Esittelijä

yksikön johtaja

Juha Saarikoski

Lisätiedot

Artturi Lähdetie, projektipäällikkö, puhelin: 310 35245

artturi.lahdetie(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 16.04.2013 § 166

HEL 2013-001443 T 00 00 03

Päätös

Yleisten töiden lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Yleisten töiden lautakunta suhtautuu myönteisesti mainosrahoitteisen kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttamiseen.

HKL:n pitkään vireillä ollut mainosrahoitteinen kaupunkipyörähanke on nyt etenemässä. Kaupunkisuunnitteluvirasto on yhteistyössä muiden virastojen kanssa määritellyt kaupunkipyörähankkeen ensimmäisen vaiheen pyöräasemaverkoston.

Pyöräasemien jatkosuunnittelussa on huolehdittava, että niiden sijaintien on oltava liikenteellisesti mahdollisimman haitattomia ja sijainnin määrittämisessä on huomioitava muut kadun käyttäjät. Lisäksi tulee välttää tai minimoida kaupunkiomaisuudelle kuten puustolle aiheutuva haitta sekä huomioida maanalaiset rakenteet.

Rakennusvalvontaviranomainen tekee pyöräasemasta mallihyväksyntäpäätöksen, minkä jälkeen rakennusvirasto luovuttaa asemien paikat HKL:lle, joka tekee asemien toteuttamisesta ja palvelun ylläpidosta sopimuksen JCDecaux Finland Oy:n kanssa.

Tarvittaessa rakennusvirasto luovuttaa HKL:lle myös erillisiä, vielä vapaina olevia mainoslaitepaikkoja. Pyöräasemien ja mainoslaitteiden paikat luovutetaan korvauksetta.

Esittelijä

osastopäällikkö

Pekka Henttonen

Lisätiedot

Jussi Puutio, va. alueidenkäyttöpäällikkö, puhelin: 310 38656

jussi.puutio(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566