Helsingfors stad

Protokoll

14/2013

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/17

 

25.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 304

Kj / Den av ledamoten Matti Niiranen väckta motionen om lokaler för mikro- och ensamföretagare och frilansare

HEL 2013-001435 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten Matti Niiranen väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Juha Viljakainen, projektchef, telefon: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Niiranen Matti valtuustoaloite Kvsto 30.1.2013 asia 19

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anse den av ledamoten Matti Niiranen väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredraganden

Ledamoten Matti Niiranens och 20 andra ledamöters motion lyder som helhet enligt följande:

Antalet mikroföretagare, ensamföretagare och frilansare fortsätter att öka i Helsingfors av olika anledningar. Lokalbehovet hos dessa företag och frilansare är därför stort. I synnerhet inom kreativa branscher saknar man arbetslokaler och kontorsrum till rimliga priser. Samtidigt har staden flera olika tidigare industri- och kontorsbyggnader och andra lokaler i sin ägo som står tomma.

I Helsingfors stadsfullmäktiges strategi 2009–2012 anges företagsvänligheten som en av stadens värderingar. Dessutom uttrycker man i strategin vilja att stöda bland annat utvecklingsprojekt inom de kreativa branscherna och de växande företagarbranscherna.

Med hänvisning till det ovanstående föreslår vi att Helsingfors stad ska utreda möjligheterna att erbjuda mikroföretag och ensamföretagare fler hyreslokaler till rimliga priser till exempel genom ett nytt slags kontorshotellkoncept. Vi föreslår att man också ska utreda fastighetsbolagsmodellen för Fastighets Ab Kabelhuset som har till uppgift att förädla kontors- och industribyggnader och andra hus som är eller kommer i stadens besittning för ändamålet ovan.

Stadsstyrelsen konstaterar att stadens strategiprogram 2013–2016 syftar till att Helsingfors är den företagsvänligaste staden i Finland år 2016. Målet genomförs bland annat genom att erbjuda företag mångsidiga möjligheter att etablera sig i olika delar av staden och genom att reservera olika områden för företagsverksamhetens behov och härigenom se till att tomtutbudet är på tillräckligt hög nivå. Dessutom strävar man att säkerställa att små och medelstora företag har tillgång till verksamhetslokaler och att förstärka verksamhetsmöjligheterna för industrin, mikroföretag och små och medelstora företag (t.ex. modellen Kabelhuset).

Enligt lokalcentralen finns det för tillfället gott om lediga verksamhetslokaler i Helsingforsområdet, till exempel kontorslokaler på cirka 350 000 m². Det stora utbudet gör att det också finns lokaler till rimliga priser för nystartande företag på marknaden. I fastigheterna i Helsingfors stads och dottersammanslutningarnas ägo finns dessutom lediga lokaler i viss mån. Staden har inte sådana helheter att erbjuda som skulle lämpa sig för ett kontorshotellkoncept (modellen Kabelhuset) utan de lediga enskilda lokalerna ligger i olika delar av staden. Helsingfors lokalcentral hyr ut bland annat på basis av anbud drygt 600 relativt små lokaler i bolag med aravafinansiering till de som behöver lokalerna. Lokaler på cirka 100 000 m² används nu för detta ändamål. Även i de nya områdena såsom på Busholmen och i Fiskehamnen byggs inom de närmaste åren små affärslokaler i bostadsfastigheter i Helsingfors stads bostäder Ab:s (Heka Ab) ägo. Ekonomi- och planeringscentralens näringslivsservice och utvecklingsavdelning har producerat en kartapplikation Jätkäsaaren liiketilat kartalla om de nya affärslokalerna på Busholmen. Applikationen har som mål att förbättra kontakten mellan de aktörer som hyr ut lokaler och de företagare som söker lokaler. Applikationen finns på adressen http://jatkasaarenliiketilat.hel.fi.

Strategiprogrammets mål i fråga om ägarskap av verksamhetslokaler är att staden avstår från verksamhetslokaler uthyrda till utomstående. Stadens roll anses i första hand vara att säkerställa verksamhetsmöjligheterna, såsom tillgången till lokaler, och inte egentligen att erbjuda lokaler.

Staden har deltagit i att hyra ut lokaler till nystartande företag bland annat genom företagskuvösverksamhet. Åtgärderna inom verksamheten riktas inte direkt till lokalerna utan till den allmänna administrationen för företagskuvösen i form av s.k. managementstöd. Kuvöserna av denna typ har varit åtta till antalet sedan 1995 och för närvarande fungerar Aalto Universitets Start-Up Center (omfattar även företagskuvösen Arabus) och Helsinki Business and Science Park Oy. Kuvöserna ovan får ESF-finansiering, vilket förhindrar direkt subvention i fråga om lokaler.

Stadens näringslivsservice har i stadshuskvarteren inlett bl.a. programmet Nokia Bridge (stöder personer som blivit uppsagda från bolaget i att hitta nytt jobb, starta egna företag och utbilda sig) och Helsingfors stads företagarprojekt Pks-muutos. Inom ramen för projektet kan nystartande företag utnyttja lokalerna och tjänsterna hos FöretagsHelsingfors rådgivningsteam. Projektet Kolmas tie ger en möjlighet för ett större antal nya företag inom de kreativa branscherna att utnyttja lokalerna och rådgivningstjänsterna i projektets bruk. Loft-konceptet, som skapar gemensamma arbetslokaler för företagare i Helsingfors stads egna underutnyttjade lokaler, erbjuder dessutom skräddarsydda rådgivningstjänster för olika samarbetsaktörer och intressentgrupper enligt Pop Up-principen.

Vissa aktörer, till exempel platsen för företagsnätverkande Hub Helsinki och stadens och universitetets gemensamma lokal för främjande av företagarverksamhet Helsinki Think Company på Berggatan, erbjuder redan nu i synnerhet möteslokaler av en ny form där företag kan knyta nya kontakter, planera gemensam affärsverksamhet och skapa sociala nätverk.

Staden strävar även i fortsättningen att öka företagsvänligheten på olika sätt. Staden har dock inte möjlighet att erbjuda en helhet som lämpar sig för sådant kontorshotellkoncept (t.ex. modellen Kabelhuset) som tas upp i motionen, utan de enskilda lediga lokalerna ligger i olika delar av staden.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Juha Viljakainen, projektchef, telefon: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Niiranen Matti valtuustoaloite Kvsto 30.1.2013 asia 19

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Talous- ja suunnittelukeskus

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 09.09.2013 § 884

HEL 2013-001435 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Matti Niirasen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Juha Viljakainen, hankepäällikkö, puhelin: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566