Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2013

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/33

 

25.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 320

Kaj / Valtuutettu Heikki Takkisen aloite koulukiinteistöjen monipuolisen käytön lisäämisestä

HEL 2013-001442 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Heikki Takkisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintosihteeri, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Heikki Takkisen aloite

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Heikki Takkisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Heikki Takkinen ja kaksi muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupunki ryhtyisi toimenpiteisiin kartoittaakseen aktiivisesti mahdollisuuksia koulu- ja muiden kiinteistöjen monipuolisemman alueellisen käytön lisäämiseksi demokratiahankkeen suositusten mukaisesti.

Kaupunginhallitus viittaa kiinteistölautakunnan lausuntoon ja toteaa, että kiinteistöviraston tilakeskus vuokraa pääsääntöisesti koko kiinteistön yhden hallintokunnan käyttöön ja tällöin hallintokunta päättää tilojen käytöstä ulkopuolisille. Päävuokralainen voi edelleenvuokrata osittain tyhjiksi jääviä kiinteistön tiloja.

Parhaimmat edellytykset tilojen iltakäytön tarjoamiseen on opetusvirastolla, jolla on jo kiinteistöjensä lyhytaikaista ja iltakäyttöä varten hyvin toimiva sähköinen varausjärjestelmä. Tilankäytöstä maksetaan opetuslautakunnan määrittämä tilamaksu. Päävuokralainen tuntee parhaiten yhteiskäytön edellyttämät muut lisävaatimukset, kuten vahtimestarin ja siivoustarpeen. Lyhytaikainen alivuokrausta muistuttava vuokrasuhde toimii tehokkaimmin päävuokralaisen kautta. Opetustoimen hallinnoimissa kiinteistöissä on mahdollista varsinaisen opetuskäytön lisäksi varata tiloja ilta- ja vapaa-ajan käyttöön.

Kaupunginhallitus viittaa opetuslautakunnan lausuntoon ja toteaa, että opetustoimessa palveluverkon muutostarvetta arvioidaan vuosittain uusien väestöennusteiden perusteella. Tarkastelu tehdään vuosittain 10:lle seuraavalle vuodelle. Perusopetuksessa kouluverkkotarkastelu tehdään alueittain ja toisen asteen koulutuksessa kaupunkia tarkastellaan kokonaisuutena. Kiinteistöviraston tilakeskuksen johdolla on käynnissä kaupungin palveluverkon kehittämistyö, jossa palveluverkkoa tarkastellaan poikkihallinnollisesti ja määritellään tilankäytön tehokkuudelle tunnusluvut.

Kaupunginhallitus viittaa saatuihin lausuntoihin ja katsoo, että se pitää tärkeänä kaupungin omistamien kiinteistöjen käytön lisäämistä. Hallintokuntakohtaisen ja poikkihallinnollisen palveluverkkotarkastelun kautta pyritään jatkossakin määrätietoisesti tehostamaan ja monipuolistamaan tilojen käyttöä. Tilakeskus kartoittaa parhaillaan tyhjillään olevia, tiloistaan vaikeasti vuokrattavia palvelutilaverkkoon soveltumattomia kohteita, joista ei lyhyellä aikavälillä olla luopumassa ja jotka riskittömästi soveltuvat subventoituun väliaikaiskäyttöön. Kartoitus pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2013 aikana.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintosihteeri, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Heikki Takkisen aloite

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 09.09.2013 § 901

HEL 2013-001442 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että se päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Heikki Takkisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintosihteeri, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

 

Kiinteistölautakunta 22.08.2013 § 411

HEL 2013-001442 T 00 00 03

Päätös

Kiinteistölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuutettu Heikki Takkisen ym. valtuustoaloitteesta, joka koskee koulukiinteistöjen monipuolisen hyötykäytön lisäämistä, seuraavan lausunnon:

Tilakeskuksen ensisijainen tehtävä on huolehtia palveluhallintokuntien tilatarpeista ja kehittää kaupungin palvelutilaverkkoa yhteistyössä palveluhallintokuntien kanssa. Talousarvion mukaisesti tilakeskuksen tavoitteena on saattaa rakennus- ja tilaomistus sellaiselle tasolle, että tilakeskus voi hallintokuntien maksamilla vuokratuloilla huolehtia kaupungin rakennusten ja tilojen ylläpidosta ja perusparannuksista.

Tyhjillään olevien tilojen ohjaaminen hyötykäyttöön on tärkeää. Tilakeskus pyrkii toiminnassaan tasapuolisuuteen ja avoimuuteen vuokratessaan tiloja. Tämän vuoksi tilakeskus ei voi toimia subventoivana tahona. Pääosassa kaupungin tiloista palveluhallintokunta on päävuokralainen. Tilakeskus kartoittaa parhaillaan tyhjillään olevia, tiloistaan vaikeasti vuokrattavia palvelutilaverkkoon soveltumattomia kohteita, joista ei lyhyellä aikavälillä olla luopumassa ja jotka riskittömästi soveltuvat subventoituun väliaikaiskäyttöön. Kartoitus pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2013 aikana.

Esittelijä

tilakeskuksen päällikkö

Arto Hiltunen

Lisätiedot

Jarmo Raveala, hankesuunnittelupäällikkö, puhelin: 310 23466

jarmo.raveala(a)hel.fi

Marjut Rantapuro, asiakaspäällikkö, puhelin: 310 21025

marjut.rantapuro(a)hel.fi

 

Opetuslautakunta 28.05.2013 § 84

HEL 2013-001442 T 00 00 03

Päätös

Opetuslautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Opetuslautakunta pitää tärkeänä kaupungin omistamien kiinteistöjen käyttöasteen tehostamista.

Demokratia-ryhmän 1.11.2011 päivätyssä loppuraportissa todetaan muun muassa, että kaupungin toimitilasuunnittelussa ja muussa tilojen käytön suunnittelussa otetaan huomioon asukkaiden ja kansalaisyhteiskunnan eri toimijoiden kokoontumistilatarpeet, kuten asukastalot ja kaupungin nykyisten ja tulevien tilojen yhteiskäyttö.

Lautakunnan näkemys on, että kaupungin kiinteistöjen käyttöä tulisi tarkastella kokonaisuutena siten, että kaupungin omistama koko kiinteistökanta olisi mahdollisimman tehokkaassa käytössä. Tarkastelun toteuttaminen alueellisesti on suositeltavaa siten, että alueen asukkaille voitaisiin saada käyttöön tiloja läheltä heidän asuinaluettaan. Tärkeää on myös, että tiloissa voidaan toteuttaa mahdollisimman monipuolisesti erilaista ja eri-ikäisille suunnattua toimintaa.

Opetustoimen hallinnoimissa kiinteistöissä on mahdollista varsinaisen opetuskäytön lisäksi varata tiloja ilta- ja vapaa-ajankäyttöön. Tilankäytöstä maksetaan opetuslautakunnan määrittämä tilamaksu. Vuonna 2012 maksullisia käyttötunteja oli 90 470. Koulujen ja oppilaitosten rehtoreilla on lisäksi opetuslautakunnan päättämin edellytyksin ollut vuoden 2010 alusta alkaen oikeus myöntää tiloja maksutta erilaisten toimijoitten käyttöön ennen kello 17:ää. Vuonna 2012 rehtorien päättämiä maksuttomia käyttötunteja oli noin 15 600. Maksuttomassa käytössä olleissa tiloissa on tarjottu muun muassa erilaisia musiikki- ja taidepainotteisia harrastuksia ja niissä on toiminut liikuntakerhoja. Yhteensä käyttötunteja on vuonna 2012 ollut 106 070. Tilojen ilta- ja vapaa-ajankäytön mahdollisuuksia pyritään lisäämään ja tilojen saatavuutta helpottamaan. Tilojen saatavuutta edesauttavat muun muassa sähköinen varausjärjestelmä, jonka avulla tiloja tarvitseva voi tehdä tilavarauksia hänelle sopivana ajankohtana. Opetustoimen ilta- ja vapaa-ajankäytössä olevat kiinteistöt löytyvät myös kaupungin palvelukartalta.

Tilojen käytön tehostaminen ja käytön monipuolistaminen vaatii myös hallintokuntakohtaista ja poikkihallinnollista palveluverkkotarkastelua. Opetustoimessa palveluverkon muutostarvetta arvioidaan vuosittain uusien väestöennusteiden perusteella. Tarkastelu tehdään vuosittain 10:lle seuraavalle vuodelle. Perusopetuksessa kouluverkkotarkastelu tehdään alueittain ja toisen asteen koulutuksessa kaupunkia tarkastellaan kokonaisuutena. Kiinteistöviraston tilakeskuksen johdolla on käynnissä kaupungin palveluverkon kehittämistyö, jossa palveluverkkoa tarkastellaan poikkihallinnollisesti ja määritellään tilankäytön tehokkuudelle tunnusluvut.

Opetuslautakunta toteaa, että tilojen käytön tehostamisen edellytyksenä on muun muassa aktiivinen poikkihallinnollinen yhteistyö sekä tilankäytön mittaristo, jolla voidaan arvioida tilojen kokonaiskäytön tehokkuutta eli käyttöä palvelun ydintoimintaan ja toisaalta muuhun tilankäyttöön.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Rauno Jarnila

Lisätiedot

Susanna Sarvanto-Hohtari, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

susanna.sarvanto-hohtari(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566