Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2013

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/34

 

25.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 321

Kaj / Valtuutettu Heikki Takkisen aloite rauniopuiston suunnittelun käynnistämisestä Käpylään

HEL 2013-001441 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Heikki Takkisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintosihteeri, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Heikki Takkisen aloite

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Heikki Takkisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Heikki Takkinen esittää aloitteessaan, että kaupunki selvittäisi mahdollisuudet käynnistää suunnitelmat Vuoritaloa ympäröivän alueen muokkaamiseksi asukkaiden käyttöön tulevaksi rauniopuistoksi.

Kaupunginhallitus viittaa kaupunkisuunnittelulautakunnan lausuntoon ja toteaa, että aloitteessa esitetylle Vuoritalon raunioita ympäröivä puistoalueelle tullaan laatimaan asemakaavan muutos, jossa tontti osoitetaan osaksi olemassa olevaa Käpylän Nyyrikinpuistoa. Koska puisto on kooltaan pieni ja maastoltaan arka kulutukselle, katsotaan ettei puistoon tulisi osoittaa rakennuksen raunioiden lisäksi muita rakennelmia.

Kaupunginhallitus viittaa yleisten töiden lautakunnan lausuntoon ja toteaa, ettei lautakunnassa hyväksytyn vuorovaikutteisesti laaditun Käpylän aluesuunnitelman mukaan Nyyrikinpuistossa toteuteta nyt käynnissä olevalla 10 vuoden mittaisella jaksolla investointihankkeita.

Kaupunginhallitus pitää kuitenkin tärkeänä, että Nyyrikinpuistoa kehitetään jatkossa edelleen yhteistyössä alueen asukkaiden, yhdistysten ja järjestöjen kanssa.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintosihteeri, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Heikki Takkisen aloite

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 09.09.2013 § 902

HEL 2013-001441 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Heikki Takkisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintosihteeri, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

 

Talous- ja suunnittelukeskus 30.8.2013

HEL 2013-001441 T 00 00 03

Talous- ja suunnittelukeskus toteaa, että aloitteessa mainitun, nk. Vuoritalon rauniot sijaitsevat Käpylässä Nyyrikinpuiston välittömässä läheisyydessä. Nyyrikinpuiston asemakaava tuli voimaan 9.11.2012. Nk. Vuoritalo paloi korjauskelvottomaksi loppuvuodesta 2012. Siten alueella voimassa oleva asemakaava ei ole enää ajantasainen.

Aloitteessa esitetään, että kaupunginhallitus kartoittaa mahdollisuudet käynnistää suunnitelmat alueen muokkaamiseksi asukkaiden käyttöön tulevaksi Rauniopuistoksi. Samalla esitetään, että rauniot kunnostetaan turvallisiksi ja lisäksi puistoon sijoitettaisiin mm. ulkokalusteita, laillisia graffitiseiniä sekä kestäviä taideteoksia.

Nyyrikinpuisto on asutuksen ympäröimä, pieni, luonnonläheinen ja kallioinen lähivirkistysalue, jonka kalliolla kasvaa kulutuksenkestävyydeltään heikkoa ketokasvillisuutta. Alueella toteutetaan yleisten töiden lautakunnan hyväksymää ja vuorovaikutteisesti laadittua Käpylän aluesuunnitelmaa (rakennusviraston julkaisu 2009:7), jonka mukaisesti Nyyrikinpuistossa ei toteuteta investointihankkeita meneillään olevalla 10 vuoden mittaisella jaksolla.

Alueella voimassa oleva asemakaava tullaan muuttamaan nykyisen tilanteen mukaiseksi ja nk. Vuoritalon tontti (25802/2) liitettäneen osaksi olemassa olevaa Nyyrikinpuistoa. Asemakaavan muutostyö aloitettaneen vuoden 2014 aikana. Asemakaavan muutostyön yhteydessä selvitetään puiston toiminnallisia tavoitteita.

Talous- ja suunnittelukeskus toteaa, että mikäli alueelle laadittavan asemakaavan muutoksen ja sen jälkeisen mahdollisen puistosuunnittelun yhteydessä päätetään säilyttää nk. Vuoritalon rauniot osana puistoa, tulee niiden kunnostaminen, kunnossapito ja turvallisuus olla kohtuullisin kustannuksin saavutettavissa. Myös puiston ylläpitokustannukset tulee ottaa huomioon harkittaessa muiden kalusteiden ja rakennelmien sijoittamista kulutukselle arkaan Nyyrikinpuistoon.

Nyyrikinpuiston aluetta kehitetään laadittavan asemakaavan muutoksen, sitä seuraavan mahdollisen puistosuunnitelman ja Käpylän aluesuunnitelman mukaisesti kulloinkin voimassa olevan talousarvion investointiohjelman puistorakentamiseen varattujen määrärahojen puitteissa.

Lisätiedot

Saara Kanto, projekti-insinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 11.06.2013 § 218

HEL 2013-001441 T 00 00 03

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkisuunnitteluvirasto toteaa, että voimassa olevaan asemakaavaan sisältyy rakennusta, tonttia ja puistoa koskevia suojelumääräyksiä. Alueelle ei ole voimassa rakennuskieltoa. Tontilla on alkuperäinen kalliomaasto, puusto ja kasvillisuus säilytettävä ja hoidettava siten, että alueen maisemallinen ja kaupunkikuvallinen merkitys säilyvät. Rakennus on vuoden 2010 tulipalon seurauksena osittain tuhoutunut ja sen kunto on huonontunut korjauskelvottomaksi. Tontin rakennusoikeudesta on käyttämättä 650 k-m². Käyttämättä olevan rakennusoikeuden sijoittaminen tontille uudisrakennukseen ei tuota suunnitteluratkaisua, joka säilyttäisi alueelle määritellyt kaupunkikuvalliset, kulttuurihistorialliset ja paikallishistorialliset arvot. Alueen käyttämättä jäänyt rakennusoikeus on sijoitettavissa Käpylään myöhemmin laadittavaksi tuleville asemakaavanmuutosalueille.

Vuoritalon rauniot ympäristöineen ovat aloitteen perustelujen mukaan erinomainen paikka toteuttaa kaikkia helsinkiläisiä palveleva ulkoilupuisto "vanhoine, lähes keskiaikaisine" raunioineen ja alueen järjestöt ovat valmiita ja halukkaita tulemaan mukaan suunnittelutyöhön ja kehittelemään alueelle oman "kiehtovan rauniohistoriansa". Aloitteen tekijä ehdottaa alueelle sijoitettavaksi muita uudisraunioita sekä muutamia kiinteitä pöytiä ja penkkejä sekä sään ja ilkivallan kestäviä patsaita, kuten vastikään edesmenneen Aimo Talevan kiviveistoksia.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan mielestä tulipalossa jo tuhoutuneen Käpylän Vuoritalon rakennuksen raunioiden säilyttäminen tai purkaminen ei merkitse rakennettuun ympäristöön sisältyvien perinne-, kauneus- tai muiden arvojen hävittämistä eikä haittaa kaavoituksen toteuttamista. Mikäli rakennuksen raunioita päätetään säilyttää osana puistoa, tulee niiden säilyttäminen ja turvallisuus olla kohtuullisin korjauksin ja kustannuksin ratkaistavissa. Puisto on kooltaan pieni ja maastoltaan kallioinen ja arka kulutukselle, puistoon ei tulisi osoittaa rakennuksen raunioiden lisäksi muita rakennelmia. Alueelle tullaan laatimaan asemakaavan muutos, jossa tontti osoitetaan osaksi olemassa olevaa Nyyrikinpuistoa. Asemakaavan jälkeen tehtävässä puistonrakentamisen suunnittelussa ratkaistaan puiston tarkemmat yksityiskohdat, sekä mahdollinen kalustus.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Paula Kinnunen, arkkitehti, puhelin: 310 37141

paula.a.kinnunen(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 04.06.2013 § 251

HEL 2013-001441 T 00 00 03

Päätös

Yleisten töiden lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Yleisten töiden lautakunnan hyväksymässä ja vuorovaikutteisesti laaditussa Käpylän aluesuunnitelmassa (rakennusviraston julkaisu 2009:7) linjataan, ettei nyt meneillään olevalla 10 vuoden mittaisella jaksolla toteuteta Nyyrikinpuistossa investointihankkeita. Nyyrikinpuisto on asutuksen ympäröimä, luonnonläheinen ja kallioinen lähivirkistysalue. Puiston kallioilla kasvaa kulutuksenkestävyydeltään heikkoa ketokasvillisuutta.

Koska Vuoritalo paloi viime syksynä ja hiljattain lainvoiman saanut asemakaava ei vastaa olemassa olevaa tilannetta, kaupunkisuunnitteluviraston tulee tutkia uudelleen alueen maankäyttö. Voimassa olevan asemakaavan takia rakennusvirastolla ei ole toimivaltaa Vuoritalon raunioihin ja sen tonttiin, jotka olisivat ehdotetun rauniopuiston keskiössä.

Nuorisoasiainkeskus laatii parhaillaan yhteistyössä eri virastojen ja sidosryhmien kanssa selvitystä katutaidepaikoista koko Helsingin alueella. Selvityksessä voidaan ottaa kantaa Nyyrikinpuiston sopivuuteen mahdollisena graffitiseinän paikkana.

Rakennusvirastolla on valmius kehittää alueen muita puistopalveluita olemassa olevilla resursseillaan paikallisten järjestöjen ja muiden virastojen kanssa maankäytön selvittyä.

Yleisten töiden lautakunta ei puolla valtuustoaloitteen esittämää rauniopuistoa, mutta pitää tärkeänä, että Nyyrikinpuistoa kehitetään edelleen alueen asukkaiden, yhdistysten ja järjestöjen kanssa.

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Petri Arponen, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38440

petri.arponen(a)hel.fi

Tiina Saukkonen, suunnitteluvastaava, puhelin: 310 38508

tiina.saukkonen(a)hel.fi

Anni Tirri, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38335

anni.tirri(a)hel.fi

 

Kaupunginmuseon johtokunta 21.05.2013 § 44

HEL 2013-001441 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginmuseon johtokunta päättää antaa seuraavan lausunnon aloitteesta Käpylässä sijaitsevan Vuoritalon tulipalon jäljiltä jääneiden raunioiden muokkaamisesta asukkaiden käyttöön tulevaksi Rauniopuistoksi:

Käpylän Vuoritalo valmistui 1920-luvun alussa. Suunnitelmat laati arkkitehti Martti Välikangas vuonna 1922. Seurantalon alkuperäisten suunnitelmien mukaan toteutettiin vain korkea torni eli näyttämöosa ja juhlasalisiipi jäivät kokonaan toteuttamatta. Vuoritalon käyttöhistoria on vaiheikas: se toimi mm. Käpylän ensimmäisenä kansakouluna, VPK:n palokaluston säilytystiloina, kirkkona, teatterina, lastentarhana ja kokoontumistilana sekä tanssipaikkana. Vuodesta 2006 lähtien talo oli tyhjillään ja Helsingin kaupunki oli myymässä rakennusta kunnes tulipalo tuhosi sen vuoden 2012 lopulla. Vuoritalon tulipalossa vaurioituneet seinät purettiin ensimmäiseen kerrokseen asti. Vuoritaloa koskeva asemakaavan muutos oli juuri valmistunut ennen rakennuksessa tapahtunutta tulipaloa ja sen jälkeistä purkamista. Asemakaavan muutoksen tarkoituksena oli mahdollistaa rakennuksen kunnostaminen ja sen muuttaminen asuinkäyttöön. Tulipalon jälkeen rakennuksesta purettiin erittäin nopealla aikataululla vesikatto, välipohja ja seinien yläosat. Myös rakennuksen jäljelle jääneelle osalle eli seinien alaosalle on haettu purkamislupaa. Kaupunginmuseo ei ole nähnyt estettä rakennuksen loppuosan purkamiselle.

Heikki Takkinen ja muut allekirjoittaneet valtuutetut ovat esittäneet, että Vuoritalon rauniot ympäristöineen ovat erinomainen paikka toteuttaa ulkoilupuisto ”vanhoine, lähes keskiaikaisine” raunioineen. Alueelle voitaisiin kehittää oma, ”kiehtova rauniohistoria”. Aloitteen mukaan alueelle voitaisiin sijoittaa myös muita uudisraunioita sekä kiinteitä pöytiä ja penkkejä, patsaita ja kestäviä taideteoksia sekä esimerkiksi laillinen graffitiseinä.  

Raunio voidaan määritellä rappeutuneen, hylätyn rakennuksen tai muun rakenteen jäännökseksi. Rakennus, joka oli alun perin ehjä, mutta on jostain syystä raunioitunut kokonaan tai osittain. Rauniot syntyvät usein pitkän ajan kuluessa luonnon kuluttaessa hoitamatonta rakennusta.  Rauniot voivat olla tärkeitä tiedonlähteitä menneisyydestä. Vanhimmat rauniot Suomessa ovatkin suojeltuja muinaismuistolain nojalla.

Rauniot ovat viehättäneet ihmisiä aina. Taidehistoriassa raunio maisemassa on ollut suosittu aihe, etenkin romantiikan ajan maalaustaiteessa. Myös 1700-luvun puutarhataide suosi raunioita osana englantilaista puutarhaideaalia. Suomessa rauniot tai tekorauniot ovat tosin olleet verrattain harvinaisia puistojen elementtejä. Ruotsissa 1600-luvulla alkanut suurvallan korostaminen näkyi historismina, haluna kirjoittaa maan historia osaksi Euroopan renessanssikulttuuria. Tähän liittyi myös muistomerkkien restaurointi. Varsinainen kiinnostus raunioiden hoitoa ja säilyttämistä kohtaan on Suomessa lähtöisin 1800-luvulta. Täälläkin raunioiden hoito liittyi nationalismiin, Suomessa mm. keskiaikaisten linnojen restaurointi liittyi kansakunnan rakentamiseen ja maan oman historian vahvistamiseen. Varhaisvaiheessa raunioiden tutkimista pidettiin niiden säilymisen turvaamista tärkeämpänä.

Vuoritalon kohdalla kaupunginmuseon johtokunta katsoo, että ensisijaista raunion käytöstä päätettäessä on ratkaista sen hoitoon ja turvallisuuteen liittyvät asiat. Lisäksi tulee selvittää, onko raunion kunnostamiseen ja hoitoon tarvittavia resursseja ja mikä taho voi ottaa sen vastuulleen. On pohdittava myös, miten jatkuva rapautuminen ratkaistaan ja miten rauniosta voidaan saada turvallinen. Raunion säilyminen edellyttää todennäköisesti jonkun katoksen tai rakennelman pystyttämistä, jotta raunion rakenteet voivat säilyä.

Kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta tarkasteltuna kaupunginmuseon johtokunta katsoo, että raunio voi jäädä osaksi puistoa, mutta on tärkeää, että rauniota hoidetaan ja sillä on oma kontekstinsa: sen tulee kertoa jostakin. Raunion historiaa tulisi selittää vähintään opastaulussa. Kaupunginmuseon toimialaan ei kuulu puiston perustaminen tai sen hoitaminen.

Esittelijä

yksikön päällikkö

Anne Mäkinen

Lisätiedot

Anne Mäkinen, yksikön päällikkö, puhelin: +358 9 310 36486

anne.makinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566