Helsingfors stad

Protokoll

9/2013

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/30

 

15.05.2013

 

 

 

 

 

 

§ 166

Kaj / Den av ledamoten Päivi Lipponen väckta motionen om ett invånarhus i Sockenbacka

HEL 2012-012532 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten Päivi Lipponen väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Suvi Rämö, stf. biträdande stadssekreterare, telefon: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Päivi Lipposen aloite

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anse den av ledamoten Päivi Lipponen väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredraganden

Ledamoten Päivi Lipponen och 7 andra ledamöter föreslår i sin motion att staden ska börja bygga ett invånarhus i Sockenbacka att användas av föreningar, arbetarinstitutet och tredje sektorns tjänster i området.

Stadsstyrelsen hänvisar till inkomna uttalanden och konstaterar att målet enligt förslaget till strategiprogram för staden är att den lokalyta som staden använder inte växer och att den årliga investeringsramen är 435 mn euro. Det nuvarande ekonomiska läget kräver att alla stadens nya investeringsobjekt granskas mycket kritiskt. Då antalet fastigheter ökar leder det till allt större utgifter inom driftsekonomin, vilket skulle kräva att inkomsterna ökade mycket snabbare än den nuvarande tillväxten.

Den i motionen nämnda verksamhet som invånarhusen, arbetarinstitutet och tredje sektorn bedriver i Sockenbacka äger sannolikt rum kvällstid och under veckoslut då stadens egna lokaler i rätt stor utsträckning inte används. Ekonomi- och planeringscentralen har utrett utbudet av demokratilokaler i staden. Utgående från utredningen har förvaltningarna över 1 400 lokaler som går att använda som demokratilokaler. I Sockenbacka finns många lokaler som ägs av staden och som möjligen lämpar sig som demokratilokaler, t.ex. sådana som används av utbildningsväsendet, småbarnsfostran, ungdomsväsendet, idrottsförvaltningen samt social- och hälsovårdsväsendet.

Fastighetskontorets lokalcentral svarar för att det skaffas lokaler för de serviceproducerande enheterna vid staden. Förvaltningarna prioriterar att hyra lokaler utgående från sin egen grundverksamhet. Vid behov beskriver varje förvaltning sina behov av lokaler inom sina ekonomiska resurser för lokalcentralen. Denna har till uppgift att ordna lämpliga verksamhetslokaler för förvaltningen. Finska arbetarinstitutet har gjort upp sin servicenätsplan år 2009, vilken det är meningen att uppdatera i samband med reformen av institutets organisation efter 1.5.2013. Socialverket har på basis av sin roll mest lokaler som kan reserveras gratis för partnerskapsverksamhet områdesvis.

Stadsstyrelsen anser att det är motiverat att främja invånar- och föreningsverksamhet genom att svara för dess lokalbehov. Med beaktande av det nuvarande ekonomiska läget bör staden emellertid i första hand effektivera användningen av sina nuvarande lokaler och dra nytta av samanvändning av dessa i stället för att ordna lokaler för invånarverksamheten genom nybyggnadsprojekt.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Suvi Rämö, stf. biträdande stadssekreterare, telefon: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Päivi Lipposen aloite

Tiedoksi; Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 29.04.2013 § 479

HEL 2012-012532 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Päivi Lipposen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Suvi Rämö, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

 

Talous- ja suunnittelukeskus 28.3.2013

HEL 2012-012532 T 00 00 03

Valtuustoaloitteessaan Päivi Lipponen ehdottaa, että kaupunki ryhtyisi rakentamaan asukastaloa Pitäjänmäkeen. Asukastalossa voisi toimia alueen yhdistykset, työväenopisto ja kolmannen sektorin palveluja.

Kaupungin strategiaohjelmaehdotuksen mukaan tavoitteena on, että strategiakaudella kaupungin käytössä oleva tilamäärä ei kasva ja vuotuinen investointiraami on 435 milj. euroa. Taloudellinen tilanne vaatii tarkastelemaan kaikkia uusia investointihankkeita hyvin kriittisesti. Talous- ja suunnittelukeskus valmisteleekin 10-vuotisen investointisuunnitelman tulevan päätöksenteon pohjaksi. Kiinteistökannan kasvattaminen johtaa käyttötalouden entistä suurempaan menojen kasvuun ja se vaatisi tulojen lisääntymistä paljon nykyistä kasvuvauhtia nopeammin. Myös mahdollisuudet vähentää ympäristökuormitusta heikkenisivät.

Talous- ja suunnittelukeskus toteaa, että kaupungin olisi löydettävä kaikkien nykyisten tilojensa käytössä uusia tapoja tehostamiselle. Tiloja tulisi pystyä jakamaan joustavasti sekä käyttämään limittäin ja eri tavoin. Aloitteessa mainittu asukastalojen, työväenopiston ja kolmannen sektorin toiminta painottuu esimerkiksi iltoihin ja viikonloppuihin, jolloin kaupungin omaa tilaa on paljon vajaakäytöllä. Talous- ja suunnittelukeskus on selvittänyt ns. demokratiatilan tarjonnan kaupungissa.

Demokratiakäyttöön sopivia tiloja on tarjolla paljon. Hallintokunnilla on demokratiatiloiksi sopivia tiloja yhteensä yli 1400 kpl. Hallintokunnat priorisoivat tilojen vuokrauksen oman perustoimintansa lähtökohdista. Sosiaalivirastolla on roolinsa perusteella eniten ilmaiseksi alueelliseen kumppanuustoimintaan varattavia tiloja. Näissä on myös demokratiatiloiksi sopivia tiloja. Talous- ja suunnittelukeskus yhdessä tilojaan tarjoavien virastojen kanssa parantaa demokratiatilojen löydettävyyttä Palvelukartta -sovelluksen avulla. Tilojen saanti asukkaiden, yhdistysten, kerhojen ynnä muiden käyttöön tulisi näin helpommaksi ja sujuvammaksi.

Pitäjänmäessä on paljon kaupungin hallinnassa olevia ja mahdollisesti demokratiatiloiksi soveltuvia tiloja mm. opetustoimen, varhaiskasvatuksen, nuorisotoimen, liikuntatoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen käyttöön.

Talous- ja suunnittelukeskus toteaa vielä, että kaupungin käytännön mukaisesti tilakeskus vastaa tilojen hankinnasta kaupungin palveluita tuottaville yksiköille. Työväenopisto, tarvitessaan uusia tiloja, tekee tarpeen kuvauksen tilakeskukselle taloudellisen liikkumavaransa puitteissa. Tilakeskuksen tehtävä on järjestää sille sopivat toimitilat.

Suomenkielinen työväenopisto on tehnyt palveluverkkosuunnitelmansa vuonna 2009 ja sitä aiotaan päivittää opiston organisaation uudistamisen myötä 1.5.2013 jälkeen. Opistolle on tulossa Maunula-talo, jonka käyttöönotto aiheuttaa viraston johdon näkemyksen mukaan tiukkaa taloudellista ohjausta. Pitäjänmäessä opisto vuokraa toiminnalleen tiloja, mutta kokoaikaiseen Maunula-talo-tyyppiseen toimintaan ei opistolla sen johdon näkemyksen mukaan ole Pitäjänmäessä taloudellisia mahdollisuuksia.

Talous- ja suunnittelukeskus ei pidä uudisrakennushankkeen toteuttamista tällä hetkellä järkevänä vaihtoehtona. Tilojen yhteiskäyttö tukee parhaiten kaupungin strategiaohjelman talous- ja ympäristötavoitteita.

Lisätiedot

Anu Turunen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 25712

anu.turunen(a)hel.fi

 

Sosiaalilautakunta 18.12.2012 § 416

HEL 2012-012532 T 00 00 03

Päätös

Sosiaalilautakunta päätti antaa aloitteesta kaupunginhallitukselle seuraavan sisältöisen lausunnon.

Päivi Lipponen ja seitsemän muuta kaupunginvaltuutettua ovat aloitteessaan 12.9.2012 esittäneet, että Pitäjänmäkeen rakennetaan asukastalo. Aloitteessa todetaan, että asukastalon saaminen alueelle on usean pitäjänmäkeläisen asukkaan ja yhdistyksen yhteinen toive. Aloitteessa esitetään, että talossa voisi toimia myös työväenopisto.

Sosiaaliviraston aluetyön yksikkö ylläpitää omana toimintanaan tai yhdessä kumppanien kanssa yli 50 asukastaloa tai –tilaa. Tilojen ylläpitovastuu vaihtelee. Asukastalojen verkosto on kohtalainen, mutta esimerkiksi Pitäjänmäessä asukastaloa ei ole. Puute tulee jatkuvasti esiin asukasyhteistyön eri tasoilla, esimerkiksi Pitäjänmäessä pidetyssä ylipormestarin asukasillassa 8.3.2012.

Asukkaiden käyttöön osoitetun tilan tarve vaihtelee. Yhtäällä pidetään tärkeänä mahdollisuutta järjestää tiloissa tiedotustilaisuuksia, kokouksia ja asukasiltoja. Toisissa tiloissa järjestetään myös eri tahojen ylläpitämää kohdennettua ryhmätoimintaa, tarjotaan mahdollisuus tietokoneen käyttöön, ylläpidetään kahvilaa tai ruokatarjoilua. Asukastaloverkosto kehittyy ja muuttuu jatkuvasti. Toiminnan luonteeseen kuuluu innovatiivisten ratkaisujen etsiminen eikä toiminta ole sidoksissa vain nykyisiin asukastiloihin. Toiminnan perusperiaate on, että asukastalot on suunnattu asukkaille ja asukasryhmille tasapuolisesti.

Sosiaaliviraston aluetyön yksikkö on tehnyt länsihelsinkiläisten toimijoiden kanssa yhteistyötä pitkään tavoitteena saada Länsi-Helsingin asukastaloverkostoa laajennetuksi. Myös Pitäjänmäki on ollut kohdealue. Aloitteessa mainitun nykyisen Korttelikerhon tilat ovat liian pienet. Alueella on vireillä lukuisia samansuuntaisia hankkeita. Aiemmin on mm. ideoitu junaradan varressa olevien puutalojen kunnostamista asukastalokäyttöön. Aluetyön yksikkö näkee tärkeänä jatkaa ja edelleen tiivistää Pitäjänmäen asukkaiden ja yhdistysten yhteistyötä hankkeen toteutumiseksi.

Esittelijä

sosiaalijohtaja

Paavo Voutilainen

Lisätiedot

Janne Typpi, aluetyön päällikkö, puhelin: 310 73372

janne.typpi(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566