Helsingfors stad

Protokoll

20/2012

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/14

 

28.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 393

Kj / Den av ledamoten Yrjö Hakanen väckta motionen om öppna data

HEL 2012-008635 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten Yrjö Hakanen väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kari Miskala, ICT-utvecklingschef, telefon: 310 36252

kari.miskala(a)hel.fi

Bilagor

1

HEL 2012-008635 Hakanen Yrjö valtuustoaloite 6.6.2012 asia 18

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anse den av ledamoten Yrjö Hakanen väckta
motionen vara slutligt behandlad.

Föredraganden

Ledamoten Yrjö Hakanen och 22 andra ledamöter föreslår i sin motion att det behövs sakkunnig stödpersonal i utnyttjandet av det datamaterial som staden har öppnat för invånarnas bruk. Om invånarnas möjligheter att utnyttja öppna data inte stöds finns en risk att främst kommersiella aktörer drar nytta av principen för öppna data. Det är med tanke på följandet av principerna för öppna data viktigt att stadens egna kunskaper inom området för programvaror och informationsteknik är tillräckliga och att staden har en möjlighet att utveckla programvaruapplikationer som egen verksamhet.

Dessutom föreslår Hakanen att det inom Helsingfors stads informationsförvaltning ska bildas en tillräckligt funktionsduglig enhet vars uppgift är att utveckla programvaror i enlighet med stadens och stadsbornas behov och hjälpa invånarna i deras strävan att utnyttja stadens öppna data.

Stadsstyrelsen konstaterar att webbtjänsten Helsinki Region Infoshare erbjuder riklig och synnerligen omfattande information i form av öppna data om Helsingfors och dess olika områden. Mera information öppnas hela tiden. Tjänsten HRI instruerar både dem som öppnar data och dem som använder information (www.hri.fi). I webbtjänsten finns också exempel och skrifter om applikationerna. Ett stort antal olika slags applikationer har samlats till applikationsgalleriet i webbtjänsten för att inspirera och uppmuntra användare av öppna data.

Faktacentralen bistår med handledning i den mån det är möjligt. Dessutom är stadsbiblioteket färdigt att stöda invånarna i deras strävan att utnyttja öppna data. Särskilt Mötesplatsen i Glaspalatset lämpar sig för handledning av invånare i öppna data och som en plats dit stadsbiblioteket bjuder in representanter från faktacentralen och andra sakkunniga för att presentera öppna data som används. Diskussioner angående det ovannämnda har förts mellan faktacentralen och stadsbiblioteket. Stadsbiblioteket föreslår dessutom att applikationer som stadsborna och andra aktörer producerat och som grundar sig på öppna data kan presenterats på Mötesplatsen och på Försökspunkten för projektet Huomisen arki (Vardagen i morgon) i Glaspalatset. Utbildningsväsendet har ett positivt och utvecklingsinriktat förhållande till öppna data.

Enligt stadens IT-program 2012-2014 (Stn 30.1.2012) "genomförs projektet HRI för att öppna offentlig information och skapa förutsättningar för tredje parter att delta i utvecklingen av stadsgemenskapen och dess tjänster", "stärks delaktigheten och interaktionen mellan kommuninvånarna, stadsförvaltningen och stadens samarbetspartner" och "uppmuntras olika aktörer att delta i den användarinriktade utvecklingen av stadens digitala tjänster". Det här betyder att staden genom sina egna åtgärder handlar till nytta för en ökad tillgänglighet och användning av öppna data och förlitar sig på gemenskaper som utvecklar öppna data och öppen källkod utanför sin egen organisation. IT-avdelningen vid ekonomi- och planeringscentralen började våren 2012 hålla egna direkta sammanträden med utvecklargemenskaperna och det är meningen att sammanträdena fortsätter.

Staden är via Forum Virium aktivt delaktig och med om att arrangera tävlingen Apps4Finland (http://apps4finland.fi/) som utnyttjar öppna data. Tävlingen arrangeras i år för fjärde gången. Tävlingen är i gång och vinnarna utses i Helsingfors 4.12.2012. År 2011 inspirerade tävlingen en bred skara medborgare att komma med idéer och utveckla nya sätt att utnyttja den offentliga förvaltningens öppna datareserver. Ett rekordartat antal om 140 tävlingsbidrag lämnades in till tävlingen och nivån var mycket hög.

Helsingfors stad har länge följt en praxis enligt vilken de behövliga IT-lösningarna skaffas huvudsakligen som färdiga lösningar genom konkurrensutsättning av leverantörer i branschen. I IT-programmet för åren 2012–2014 (Stn 30.1.2012) konstateras att staden driver en flerleverantörspolitik och utnyttjar marknadens konventionella teknologier. För att samtidigt aktivera utnyttjandet av öppen information testar även staden själv att konstruera applikationer som grundar sig på öppen information och öppna verktyg. En möjlighet till det har öppnat sig i och med det nyligen lanserade programmet Code4Europe.

Programmet Code4Europe anvisar toppkrafterna bland programvaruutvecklare, serviceplanerare och tillväxtföretagare att för en utsatt tid tjänstgöra inom den offentliga förvaltningen i sju europeiska städer. Programmet hjälper städerna att utnyttja hela stadsgemenskapens innovationskapacitet för att lösa framtida utmaningar. Två programvaruutvecklare har beretts möjlighet att under en viss tid arbeta i Helsingfors inom ramen för programmet Code4Europe. Programmet startar i början av år 2013 och programvaruutvecklarna kommer att arbeta med nya webb- och mobilapplikationer för att främja städernas öppenhet och effektivitet.

Staden söker med hjälp av programmet erfarenheter av att utnyttja den information som finns i stadens informationssystem på ett mera omfattande sätt i byggandet av innovativa nyttoapplikationer.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kari Miskala, ICT-utvecklingschef, telefon: 310 36252

kari.miskala(a)hel.fi

Bilagor

1

HEL 2012-008635 Hakanen Yrjö valtuustoaloite 6.6.2012 asia 18

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 12.11.2012 § 1227

HEL 2012-008635 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Yrjö Hakasen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Markku Raitio, tietotekniikkapäällikkö, puhelin: 310 36396

markku.raitio(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566