Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

20/2012

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/5

 

28.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 384

Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamista koskeva yhteistyösopimus Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän ja kuntayhtymän jäsenkaupunkien kanssa

HEL 2012-015060 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

-        hyväksyä Espoon kaupungin, Kauniaisten kaupungin, Vantaan kaupungin ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän kanssa solmittavan yhteistyösopimuksen ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamisesta.

Samalla kaupunginvaltuusto päätti

-        todeta, että tämän päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän asianomaiset toimielimet tekevät osaltaan samansisältöiset päätökset yhteistyösopimuksen hyväksymisestä.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Atte Malmström, konsernilakimies, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamista koskeva yhteistyösopimusluonnos.pdf

2

Neuvontakeskuksen alustava taloussuunnitelma vuosille 2013-2015.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Espoon kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2

Kauniaisten kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2

Vantaan kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättänee

-        hyväksyä Espoon kaupungin, Kauniaisten kaupungin, Vantaan kaupungin ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän kanssa solmittavan yhteistyösopimuksen ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamisesta.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee

-        todeta, että tämän päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän asianomaiset toimielimet tekevät osaltaan samansisältöiset päätökset yhteistyösopimuksen hyväksymisestä.

Tiivistelmä

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen osana on toiminut syksyllä 2010 käynnistetty hankemuotoinen Ilmastoinfo-neuvontakeskus. Neuvontakeskuksen tarkoituksena on ollut antaa pääkaupunkiseudun asukkaille ja pk-yrityksille ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävää neuvontaa sekä mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Hanke päättyy 31.12.2012.

Ilmastoinfo on organisatorisesti ollut Helsingin kaupungin hanke, mutta Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupungit sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (”HSL”) ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (”HSY”) ovat osaltaan voineet hyödyntää hankkeen tarjoamia palveluja ja ovat osaltaan myös osallistuneet hankkeen rahoittamiseen.

Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antaminen on hankkeen päättymisen jälkeenkin tarpeellista. Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupungit sekä HSY ovat neuvotelleet yhteistyösopimuksesta, jossa sovitaan siitä, että Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä alkaa 1.1.2013 lukien harjoittaa vastaavaa neuvonta- ym. toimintaa kuin Ilmastoinfo-hanke on harjoittanut.

Esittelijä

Taustaa

Pääkaupunkiseudun ilmastostrategia 2030:ssä esitettiin alueellisen materiaali- ja energiatehokkuus -neuvontakeskuksen perustamista. Helsingin energiapoliittisiin linjauksiin sisältyy energiansäästöä koskevan tiedotuksen, viestinnän ja neuvonnan lisääminen ja Helsingin kaupunginvaltuusto (Kvsto 30.1.2008) edellytti, että selvitetään keinot vahvistaa paikallista energiansäästöön ja ekotehokkuuteen kannustavaa neuvontaa.

Tällä hetkellä Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen alaisena hankkeena toimiva Ilmastoinfo-neuvontakeskus perustettiin mahdollistamaan uudenlaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja antamaan pääkaupunkiseudun asukkaille ja pk-yrityksille energiatehokkuusneuvontaa. Organisaatio toimii hankemuotoisesti 30.11.2012 asti.

Neuvonnassa ovat yhdistyneet monet aiemmin eri tahojen vastuulla olleet asiat: energiatehokkuus ja energiansäästö, liikkuminen, jätteen synnyn ehkäisy, veden järkevä käyttö, kulutuksen vähentäminen ja materiaalitehokkuus.

Keskus on koonnut olemassa olevat palvelut kokonaisuuksiksi ja tuottanut asiakkaalleen neuvoja ja toimintaohjeita sekä palveluja ilmastomyönteisiin valintoihin, jotka vastaavat juuri hänen elämäntilannettaan ja toimintamahdollisuuksiaan.

Ilmastoinfon loppuasiakkaat voidaan jakaa kolmeen luokkaan: asukas, taloyhtiöt ja vastaavat organisaatiot, jotka edustavat suurempaa joukkoa asukkaita sekä yritykset.

Ilmastoinfo on rakentanut ja ylläpitänyt alueellista verkostoa, jossa palvelukokonaisuuksien kaikki keskeiset osapuolet ovat olleet edustettuina. Yhtiön osakastahojen kanssa on sovittu kriteerit, joilla verkostoyritykset ja/tai -asiantuntijat valitaan. Ilmastoinfo on tehnyt säännöllisiä toimittaja-arviointeja, joiden tarkoituksena on ollut arvioida yritysten ja asiantuntijoiden toiminnan tasoa, löytää kehittämiskohteita ja laatia kehittämissuunnitelmia, joiden toteutumista arvioidaan.

Ilmastoinfon toiminta on perustunut alan palvelutuotteiden ja kysynnän vauhdittamiseen. Keskus on ollut kehittämässä yhteistyössä yritysten kanssa palvelukonsepteja sekä synnyttämässä uutta liiketoimintaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Näin keskus on tukenut kaupungin elinkeino- ja innovaatiostrategian toteutumista.

Kaupunginvaltuuston strategialinjaus

Valtuuston strategiaohjelman 2009–2012 mukaisena tavoitteena on ollut kehittää kaupunkirakennetta energiaa säästäväksi siten, että Helsinki kantaa vastuunsa ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Strategiaohjelman mukaan Helsinki toimii aktiivisesti ilmastonmuutoksentorjuntatyössä ja edistää päästöjen vähentämiseksi synnytettäviä energian tuotantoon ja kulutukseen liittyviä innovaatioita.

Yhteistyösopimuksen solmimalla kaupunki voi edelleen tukea edellä mainittujen strategisten linjausten toteutumista.

Yhteistyösopimuksen tarkoitus

Yhteistyösopimuksella on tarkoitus sopia Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä HSY:n kesken HSY:n perussopimuksen 3.1 §:n 4-kohtaan perustuen, että HSY alkaa 1.1.2013 lukien harjoittaa vastaavaa neuvonta- ym. toimintaa kuin 31.12.2012 päättyvä Ilmastoinfo-hanke on harjoittanut.

HSY:n perussopimuksen 3.1 §:n 4-kohdan mukaan kuntayhtymän tehtävänä on hoitaa jäsenkuntien sille antamat muut kuntayhtymän toimintaan liittyvät yhteiset tehtävät.

Uusi neuvontakeskus tulee toimimaan osana HSY:n seutu- ja ympäristötiedon tulosalueen ilmastoyksikköä hyödyntäen yksikön asiantuntijuutta ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa. Neuvontakeskuksen toiminta tullaan integroimaan osaksi HSY:n normaalia toimintaa.

Yhteistyösopimuksen ja toiminnan järjestelyn tavoitteena on erityisesti hyödyntää ilmastoyksikön osaamista, mahdollistaa perustettavan neuvontakeskuksen parissa työskentelevien työntekijöiden keskittyminen ydinosaamiseensa, hyödyntää HSY:n toimialueiden ja tulosalueiden olemassa olevia verkostoja ja projekteja sekä mahdollistaa neuvontakeskukselle seutuorganisaation osana tasapuolinen ja helppo yhteydenpito kaikkiin taustaorganisaatioihin. HSY:n ja taustaorganisaatioiden osalta tavoitteena on aikaansaada synergiaetuja sekä tukea ja asiantuntemusta asiakasneuvonnan tehtäviin, sekä saada uusi neuvontakeskus tehokkaasti mukaan olemassa oleviin projekteihin.

Yhteistyösopimuksen sopijapuolet tekevät toiminnan kokonaisarvioinnin vuonna 2015, jonka pohjalta päätetään toiminnan jatkamisesta ja/tai kehittämisestä.

Neuvontakeskuksen tehtävät

Yhteistyösopimuksen mukaan uuden neuvontakeskuksen perustehtävänä on antaa neuvontaa pääkaupunkiseudun asukkaille ja pk-yrityksille niiden hiilijalanjäljen pienentämiseksi sekä toteuttaa ilmastonmuutokseen ja sen hillintään liittyvää tiedottamista ja valistusta pääkaupunkiseudulla erityisesti sähköisiä palveluita ja kanavia hyödyntäen.

Neuvontakeskuksen rahoitus

Neuvontakeskuksen toiminnan kustannukset katetaan osin HSY:n perussopimuksen mukaan määräytyvillä jäsenkuntien kuntaosuuksilla ja osin muilla tuloilla.

Alkuvaiheessa muilla tuloilla katetaan vähintään 20 % toiminnan vuotuisista kustannuksista. Tavoitteena on kasvattaa muita tuloja vuosittain. Kuntaosuusrahoitus päätetään vuosittain HSY:n talousarviossa osana seutu- ja ympäristötiedon talousarviota, missä yhteydessä todennetaan muun tulorahoituksen kasvutavoitteen toteutuminen.

HSL sekä niin sovittaessa energialaitokset osallistuvat neuvontakeskuksen toimintaan sekä sen suunnitteluun ja kustannuksiin erikseen sopimallaan tavalla.

Neuvontakeskus laatii vuosittain toimintasuunnitelman ja talousarvion osana HSY:n TTS-suunnittelua. Alustava taloussuunnitelma vuosille 2013–2015 on yhteistyösopimusluonnoksen liitteenä.

Neuvontakeskuksen toimitilat ja vastuut

HSY vastaa Ilmastoinfo-hankkeen nykyisten toimitilojen vuokrista 1.1.2013 alkaen vuokrasopimuksen päättymiseen 1.9.2013 saakka.

Helsinki vastaa 31.12.2012 päättyvään kaupungin ympäristökeskuksen Ilmastoinfo-hankkeeseen liittyvistä vastuista ja velvoitteista kaikilta osin. HSY vastaa yhteistyösopimuksen perusteella käynnistettävään neuvontakeskustoimintaan liittyvistä vastuista ja velvoitteista kaikilta osin.

Henkilöstö

Ilmastoinfo-hankkeen nykyisen henkilöstön (kuusi henkeä) määräaikaiset työsopimukset päättyvät hankkeen päättyessä 31.12.2012.

HSY ottaa 1.1.2013 lukien palvelukseensa neljä (4) Ilmastoinfo-hankkeen nykyistä työntekijää ja tekee heidän kanssaan uudet työsopimukset. Palkkaus, luontois- ja henkilöstöedut sekä työsuhteen ehdot määräytyvät HSY:ssä noudatettavien sopimusten ja käytänteiden mukaisesti.

Esittelijän kannanotto

Esittelijä pitää ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamisen jatkamista perusteltuna Ilmastoinfo-hankkeen päättymisen 31.12.2012 jälkeenkin ottaen huomioon Pääkaupunkiseudun ilmasto-strategia 2030:n, Helsingin energiapoliittiset linjaukset sekä valtuuston strategiaohjelman 2009–2012 mukaiset tavoitteet.

Neuvonnan antaminen HSY:n osana toimivan neuvontakeskuksen toimesta mahdollistaa palveluiden tuottamisen synergiaetuja hyödyntäen. Kaupunkien rahoituksen kanavoiminen kuntayhtymälle maksettavien, HSY:n perussopimuksen mukaisesti määräytyvien maksuosuuksien kautta on perusteltua. HSY:n perussopimuksen mukaan maksuosuudet määräytyvät asukaslukujen suhteessa kuitenkin niin, että yhden kunnan maksuosuus ei voi olla yli 50 %:a ja se on vähintään 1 %.

Kaupungin vuoden 2013 talousarviossa (talousarviokohta 1 35 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän maksuosuudet) on varauduttu HSY:n kuntaosuuden yhteydessä Ilmastoinfo-neuvontakeskuksen toiminnan siirtymiseen kaupungin ympäristökeskuksesta HSY:ään.  

Kaupunginhallitus toteaa, että kaupunginvaltuusto on 26.10.2011, 202 § päättänyt osaltaan hyväksyä, että Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä perustavat yhtiömuotoisen neuvontakeskuksen, joka ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi myy osakkailleen palvelukokonaisuuksia sekä tuottaa kaupunkilaisille ja pk-yrityksille neuvoja sekä toimintaohjeita, ja että kaupunki merkitsee perustettavan osakeyhtiön kokonaismäärältään 100 osakkeesta 51 osaketta yhteensä 51 000 euron merkintähintaan.

Kaupunginvaltuusto on päätöksessään todennut täytäntöönpanon edellytyksenä olevan, että Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän asianomaiset toimielimet tekevät osaltaan samansisältöiset päätökset osallistumisesta yhtiön perustamiseen.

Kaupunginhallitus toteaa, että Espoon ja Vantaan kaupunkien sekä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän asianomaiset toimielimet eivät ole tehneet osaltaan samansisältöisiä päätöksiä osallistumisesta yhtiön perustamiseen, eikä yhtiötä näin ollen ole perustettu.

Kaupunginhallitus toteaa, että mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy sille nyt tehdyn esityksen, niin kaupunginhallitus tulee täytäntöönpanon yhteydessä

-        kehottamaan hallintokeskuksen oikeuspalveluita allekirjoittamaan edellä mainitun yhteistyösopimuksen sekä oikeuttamaan oikeuspalvelut tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Atte Malmström, konsernilakimies, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamista koskeva yhteistyösopimusluonnos.pdf

2

Neuvontakeskuksen alustava taloussuunnitelma vuosille 2013-2015.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Espoon kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2

Kauniaisten kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2

Vantaan kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Liite 1
Liite 2

Tiedoksi

Oikeuspalvelut

Talous- ja suunnittelukeskus

Ympäristökeskus

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 19.11.2012 § 1282

HEL 2012-015060 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee

-        hyväksyä Espoon kaupungin, Kauniaisten kaupungin, Vantaan kaupungin ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän kanssa solmittavan yhteistyösopimuksen ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamisesta.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee

-        todeta, että tämän päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän asianomaiset toimielimet tekevät osaltaan samansisältöiset päätökset yhteistyösopimuksen hyväksymisestä.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konsernilakimies, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566