Helsingfors stad

Protokoll

20/2012

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/45

 

28.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 424

Sj / Den av ledamoten Maija Anttila väckta motionen om en minnesplatta till Långa brons 100-årsjubileum

HEL 2012-008636 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten Maija Anttila väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Leena Mickwitz, stadssekreterare, telefon: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Maija Anttilan aloite

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anse den av ledamoten Maija Anttila väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredraganden

Det föreslås i motionen att stadsstyrelsen ska låta tillverka en jubileumsplatta för Långa bron. Samtidigt som staden firar sitt 200-årsjubileum som huvudstad fyller Långa bron 100 år. Bron är historiskt värdefull på många sätt och förtjänar sin egen minnesplatta som snarast bör sättas upp.

Stadsstyrelsen hänvisar till utlåtandena. I utlåtandena upprepas Långa brons historia och tanken om en minnesplatta anses vara värd särskilt understöd. Det fästs dessutom uppmärksamhet vid den eventuella minnesplattans läge och kraven med tanke på plattans utseende. Såväl stadsplaneringskontoret, byggnadskontoret som konstmuseet har meddelat sin beredskap att delta i planeringen av minnesplattan.

Enligt stadens interna arbetsfördelning hör ansvaret för dylika minnesplattor till stadsmuseet. Det är nu fråga om en minnesplatta för en historisk brokonstruktion. Enligt de uppgifter stadsstyrelsen fått är byggnadskontoret i detta fall villigt att ta sig rollen som projektledare. Härigenom kan minnesplattan genomföras i samarbete mellan förvaltningarna fastän verkställandet förskjuts till nästa år.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Leena Mickwitz, stadssekreterare, telefon: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Maija Anttilan aloite

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 12.11.2012 § 1258

HEL 2012-008636 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Maija Anttilan aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 16.10.2012 § 348

HEL 2012-008636 T 00 00 03

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkisuunnitteluvirasto on koordinoinut Unioninakseli-hanketta WDC2012 ja Helsinki pääkaupunkina 200 vuotta juhlavuosien ohjelmissa. Pitkäsilta on keskeinen osa Unioninakselia. Hankkeen suunnittelun aikana keskusteltiin taidekilpailun käynnistämisestä Pitkänsillan ja Siltavuorensalmien ympäristöön. Taidekilpailu ei kuitenkaan toteutunut. Unioninakseli-hankkeessa on otettu huomioon sillan historiallinen merkitys. Akselin katupäällysteiden suunnittelutyön yhteydessä tultiin siihen tulokseen, että Pitkäsilta ja sen lähiympäristö tulisi säilyttää ennallaan.

Pitkälläsillalla on voimassa asemakaava vuodelta 1893. Sillan lähialueilla on voimassa uudempia eri-ikäisiä kaavoja. Voimassa olevissa asemakaavoissa Pitkääsiltaa tai sen ympäristöä ei ole suojeltu lukuun ottamatta Kaisaniemenpuiston asemakaavaa, jossa Pitkänsillan Kaisaniemenpuiston puoleisen alueen osalta on määrätty, että puistoon ja katualueelle sijoitettavien rakenteiden tulee olla kaupunkikuvaan ja historiallisesti arvokkaaseen puistoympäristöön soveltuvaa ja materiaaleiltaan korkeatasoista.

Kaupunkisuunnittelulautakunta pitää esitystä juhlalaatan sijoittamiseksi Pitkällesillalle perusteltuna. Laatan sijaintiin ja ulkoasuun liittyy kaupunkikuvallisia vaatimuksia. Kaupunkisuunnitteluvirasto on valmis osallistumaan yhteistyöhön laatan suunnittelun ja sijoittamisen suhteen.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Janne Prokkola, arkkitehti, puhelin: 310 37233

janne.prokkola(a)hel.fi

 

Kaupunginmuseon johtokunta 28.08.2012 § 66

HEL 2012-008636 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginmuseon johtokunta päätti puoltaa juhlalaatan teettämistä. Kaupunginmuseolla ei kuitenkaan ole taloudellisia resursseja ottaa teettämistä ja hoitovastuuta uusista muistolaatoista. Kaupungin museon johtokunta päätti antaa kaupunginvaltuutettu Maija Anttilan valtuustoaloitteesta seuraavan lausunnon:

Kaupunginvaltuutettu Maija Anttilan aloitteesta 14 hengen joukko valtuutettuja on esittänyt, että kaupunginhallitus teettäisi juhlalaatan Pitkällesillalle mahdollisimman pikaisesti. Helsinki viettää pääkaupunkina olonsa 200 v. juhlaa, myös Pitkäsilta saavuttaa vuonna 2012 sadan vuoden iän.

Pitkäsilta on eräs Helsingin tunnetuimmista historiallisista maamerkeistä. Ensimmäisen kerran silta Kaisaniemenlahden yli esiintyy vuonna 1698 laaditussa kartassa, jolloin maayhteys Helsingistä pohjoiseen Vanhaankaupunkiin vakiintui. 1800-luvun alussa pääkaupungiksi korotetussa Helsingissä silta muodosti rajan kaavoitetulle kaupunkialueelle, ja sillan yhteydessä sijaitsi tulliaita vartioineen.

Pitkäsilta johtaa Kaisaniemenlahden yli Siltasaareen, joka vielä 1800-luvun lopulle asti oli aito saari. Mantereeseen Siltasaaren yhdistivät kaksi puusiltaa, Pitkäsilta etelässä ja Pikkusilta pohjoisessa. Kun 1800-luvun lopulla Hakaniemen ja Siltasaaren välinen salmi täytettiin, jäi Pikkusilta tarpeettomaksi ja se purettiin. Käyttöön vakiintunut nimi Pitkäsilta viittaa Siltasaaren kahdesta sillasta pidempään, ja nimi on jäänyt elämään nykypäivään saakka.

1900-luvun alussa voimakkaasti kasvava teollisuuskaupunki laajentui historiallisen kaupunkialueen ulkopuolelle, idässä nykyiseen Kallioon ja Sörnäisiin. Kallion linjat ja Sörnäinen kaavoitettiin 1900-luvun alussa, samoin kuin Hakaniemen ja Siltasaaren alueet. Teollisuuslaitosten rinnalle laajentuneesta kaupungista muodostui leimallisesti työväen asuntokaupunki. Raja vanhaan porvarilliseen kauppakaupunkiin ja sen sosiaaliseen rakenteeseen konkretisoitui Pitkäänsiltaan. Silta uusittiin monumentaalisena kolmiholvisena kivisiltana vuonna 1912. Pitkäsilta kantaa muistoja monista dramaattisista maamme historian vaiheista. Kansalaissodan taistelut 1918 ja Helsingin suurpommitukset 1944 ovat molemmat vaurioittaneet siltaa, ja nämä jäljet ovat edelleen nähtävissä kivipaasissa.

Pitkäsillan kulttuurihistoriallinen arvo huomioiden olisi myönteistä jos sillan rakennus- ja kulttuurihistoria toimisi aiheena syventävälle tutkimukselle; aiheessa on edelleen tuoreita näkökulmia avattavaksi. Ennakkotietojen mukaan kaupungin taidemuseo on järjestämässä kansainvälistä taidekilpailua Kaisaniemenlahden alueelle, Pitkäsillan yhteyteen. Museon kannan mukaan taidekilpailu saattaisi olla tapa, jolla Pitkänsillan moniulotteista historiaa ja paikan henkeä voidaan muistaa ja konkretisoida, samalla vaalien ja kunnioittaen ympäristön kulttuurihistoriallisia arvoja.

Kaupunginmuseon johtokunta puoltaa juhlalaatan teettämistä. Kaupunginmuseolla ei kuitenkaan ole taloudellisia resursseja ottaa teettämistä ja hoitovastuuta uusista muistolaatoista.

Esittelijä

yksikön päällikkö

Anne Mäkinen

Lisätiedot

Mikko Lindqvist, tutkija, puhelin: +358 9 310 36973

mikko.lindqvist(a)hel.fi

 

Taidemuseon johtokunta 28.08.2012 § 46

HEL 2012-008636 T 00 00 03

Päätös

Taidemuseon johtokunta päätti antaa valtuutettu Maija Anttilan ym. allekirjoittamasta valtuustoaloitteesta alla olevan lausunnon:

Taidemuseo on samaa mieltä siitä, että Pitkäsilta on Helsingin ja Suomen historian kannalta merkittävä silta. Pitkäsilta on osa Unioninakselia, joka puolestaan on Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuoden teemakatu ja myös yksi World Design Capital 2012 - kohteista.

Helsingin taidemuseon ja Helsingin kaupunginmuseon välisen työnjaon mukaisesti taidemuseo hallinnoi kaupungin tonttimaalla ja kiinteistöissä olevia julkisia veistoksia ja muuta julkista taidetta. Muistomerkit ja vastaavat kuuluvat kaupunginmuseon toimialaan. Kaupunginmuseolla on tarvittava asiantuntemus historiallisiin muistomerkkeihin liittyvistä toimenpiteistä ja niiden merkitsemisestä muistolaatoin.

Toimenkuvansa mukaisesti taidemuseo laatii ja hankkii kylttejä julkisilla paikoilla oleviin taideteoksiin. Sen sijaan historiallisten kohteiden selvitykset sekä niihin liittyvät uudet opaskilvet ja vanhojen kilpien uusiminen kuuluvat lähinnä kaupunginmuseolle ja rakennusvirastolle.  

Mikäli muistolaattaan halutaan sisältyvän taiteellisia elementtejä, voi taidemuseo esittää siihen tekijää tai olla prosessissa muutoin asiantuntijana.

Taidemuseo ja kaupunkisuunnitteluvirasto suunnittelivat aiemmin kansainvälisen taidekilpailun järjestämistä Kaisaniemenlahden alueelle, Unioninakselin ja Pitkäsillan yhteyteen. Tämä hanke ei kuitenkaan enää ole ajankohtainen.

Lausunto kaupunginhallitukselle 31.08.2012 mennessä.

Esittelijä

taidemuseon johtaja

Janne Gallen-Kallela-Sirén

Lisätiedot

Elina Leskelä, intendentti, puhelin: 310 87043

elina.leskela(a)hel.fi

Klas Fontell, suunnittelija/arkkitehti, puhelin: 310 87047

klas.fontell(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 14.08.2012 § 357

HEL 2012-008636 T 00 00 03

Päätös

Yleisten töiden lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Helsingin Pitkänsillan historia ulottuu aina 1600-luvulle asti. Alkujaan puinen silta Siltasaaresta mantereelle rakennettiin vuosien varrella useampaan kertaan. Vuonna 1902 valmistunutta viimeistä puusiltaa jouduttiin jatkuvasti korjaamaan. Kokonaan uuden sillan rakentaminen tuli ajankohtaiseksi taas vuonna 1907. Kaupungin komissio suositti sillan rakentamista graniitista. Jatkosuunnittelun pohjaksi valitusta arkkitehtitoimisto Gesselius, Lindgren & Saarisen laatimasta suunnitelmasta poiketen kiviholvisilta haluttiin asultaan yksinkertaiseksi. Tällaisena sen katsottiin sopivan paremmin ympäristöönsä. Nykyinen Pitkäsilta rakennettiin vuosina 1911–1912.

Valtuustoaloitteen mukaisesta graniittisen Pitkänsillan valmistumisen 100-vuotisjuhlalaatan teettämisestä, ulkonäöstä ja sen sisällöstä vastaa Helsingin kaupunginmuseo. Juhlalaatan tulee olla kaupunkikuvallisesti ja taiteellisesti korkeatasoinen. Yleisten töiden lautakunta toteaa, että juhlalaatassa olisi mahdollista lyhyesti kertoa myös sillan nimen syntyhistoriasta. Rakennusvirastolla on valmius ja halu osallistua juhlalaatan suunnitteluun, hankintaan ja sijoittamiseen yhteistyössä kaupunginmuseon ja muiden tahojen kanssa. Yleisten töiden lautakunta ehdottaa myös, että Pitkänsillan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rakennusvirastossa laadittaisiin sillasta historiikki yhteistyössä kaupunginmuseon kanssa.

Yleisten töiden lautakunta puoltaa valtuustoaloitteen hyväksymistä.

Käsittely

14.08.2012 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijän muutos 1: Lisätään päätösehdotuksen kolmannen kappaleen uudeksi  kolmanneksi virkkeeksi: "Yleisten töiden lautakunta toteaa, että juhlalaatassa olisi mahdollista lyhyesti kertoa myös sillan nimen syntyhistoriasta."

Esittelijän muutos 2: Lisätään päätösehdotuksen kolmannen kappaleen uudeksi viimeiseksi virkkeeksi: "Yleisten töiden lautakunta ehdottaa myös, että Pitkänsillan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rakennusvirastossa laadittaisiin sillasta historiikki yhteistyössä kaupunginmuseon kanssa."

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Petri Arponen, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38440

petri.arponen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566