Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2012

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/4

 

25.04.2012

 

 

 

 

 

 

§ 90

Sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan virkaan ottaminen

HEL 2012-001464 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti ottaa kansliapäällikkö Ritva Viljasen avoinna olevaan sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan virkaan seitsemän vuoden määräajaksi.

Kaupunginvaltuusto päätti toimittaa apulaiskaupunginjohtajan vaalin sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan virkaan seitsemän vuoden määräajaksi.

Samalla kaupunginvaltuusto päätti, että viran palkka on 12 066,90 euroa kuukaudelta.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti, että mikäli otetuksi tulee henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä edellytyksiä koskevia tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, ottaminen on ehdollinen, kunnes kaupunginhallitus on henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella vahvistanut viranhaltijan ottamisen. Selvitys on esitettävä kahden kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Vielä kaupunginvaltuusto päätti, että mikäli otetuksi tulee henkilö, joka saavuttaa vanhuuseläkeiän ennen seitsemän vuoden määräajan umpeen kulumista, virkasuhde jatkuu kauintaan siihen saakka, kun virkaan otettu saavuttaa 68 vuoden iän.

Edelleen kaupunginvaltuusto päätti määrätä virkaan otetun hoitamaan sivistys- ja henkilöstötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan toimialaan kaupunginhallituksen johtosäännön mukaan kuuluvia tehtäviä.

Käsittely

Puheenjohtaja totesi, että Pertti Hämäläinen on antanut suostumuksensa tulla otetuksi apulaiskaupunginjohtajan virkasuhteeseen ja esittänyt selvityksen kelpoisuudestaan.

Lisäksi puheenjohtaja ilmoitti, että Päivi Lipponen on perunut hakemuksensa.

Puheenjohtajan ehdottama ja valtuuston hyväksymä käsittelyjärjestys kuului seuraavasti:

Asiassa sallitaan ensin keskustelu.

Mikäli valtuusto on yksimielinen, voidaan valinnasta päättää ilman varsinaista vaalitoimitusta.

Vaali on kuntalain 60 §:n 4 momentin nojalla vaadittaessa toimitettava suljetuin lipuin.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja esitti selontekona, että keskustelun kuluessa oli valtuutettu Antti Valpas valtuutettu Seppo Kanervan kannattamana ehdottanut, että kaupunginvaltuusto päättänee jättää sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan vaalin vuoden 2012 kunnallisvaaleissa valittavan valtuuston toimitettavaksi.

Lisäksi oli valtuutettu Jorma Bergholm ehdottanut, että apulaiskaupunginjohtajan virkaan otettaisiin kansliapäällikkö Ritva Viljanen ja valtuutettu Ville Ylikahri ehdottanut, että virkaan otettaisiin kansanedustaja Tuija Brax. 

Selonteko myönnettiin oikeaksi.

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy kaupunginhallituksen ehdotuksen, äänestää jaa; jos ei voittaa on valtuutettu Antti Valppaan vastaehdotus hyväksytty.

1 äänestys

JAA-ehdotus: Khs

EI-ehdotus: Kaupunginvaltuusto päättänee jättää sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan vaalin vuoden 2012 kunnallisvaaleissa valittavan valtuuston toimitettavaksi.

Jaa-äänet: 81
Elina Aaltio, Outi Alanko-Kahiluoto, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Lilli Autti, Jorma Bergholm, Maria Björnberg-Enckell, Harry Bogomoloff, Mika Ebeling, Matti Enroth, Sture Gadd, Yrjö Hakanen, Juha Hakola, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Mari Holopainen, Sirkku Ingervo, Jukka Järvinen, Jessica Karhu, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Heikki Karu, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Anu Korppi-Koskela, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Jere Lahti, Pauli Leppä-aho, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Lasse Männistö, Silvia Modig, Elina Moisio, Sari Näre, Jarmo Nieminen, Outi Ojala, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Heli Puura, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Juho Romakkaniemi, Pekka Saarnio, Harri Saksala, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Nina Suomalainen, Johanna Sydänmaa, Kaarin Taipale, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Nils Torvalds, Ulla-Marja Urho, Heta Välimäki, Tuomo Valokainen, Olli Valtonen, Jan Vapaavuori, Sanna Vesikansa, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 3
Nina Huru, Seppo Kanerva, Antti Valpas

Poissa: 1
Jussi Halla-aho

Kaupunginvaltuusto oli hyväksynyt kaupunginhallituksen ehdotuksen.

Puheenjohtaja totesi, että asiassa suoritetaan vaali suljetuin lipuin. Vaalitoimituksessa avustajina toimivat Terhi Koulumies ja Osku Pajamäki.

Toimitetussa vaalissa Ritva Viljanen sai 48 ääntä, Tuija Brax sai 32 ääntä, minkä lisäksi jätettiin 2 tyhjää äänestyslippua sekä 2 äänestyslippua, joihin oli merkitty asiaankuulumaton nimikirjoitus.

Kaupunginvaltuusto päätti ottaa kansliapäällikkö Ritva Viljasen avoinna olevaan sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan virkaan seitsemän vuoden määräajaksi.

Tämän jälkeen valtuuston kokous keskeytettiin uuden apulaiskaupunginjohtajan onnittelemista varten.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Tiina Teppo, päätösvalmisteluyksikön päällikkö, puhelin: 310 36018

tiina.teppo(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhdistelmä hakijoiden ansioista

2

Valitun hakemus

3

Sanomalehti-ilmoitus 22.2.2012 sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan viran täyttäminen

4

Äänestyslista

5

Luettelo oheismateriaalista

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Valittu

 

Muut hakijat

Kunnallisvalitus, valtuusto

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättänee toimittaa apulaiskaupunginjohtajan vaalin sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan virkaan seitsemän vuoden määräajaksi.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee, että viran palkka on 12 066,90 euroa kuukaudelta.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättänee, että mikäli otetuksi tulee henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä edellytyksiä koskevia tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, ottaminen on ehdollinen, kunnes kaupunginhallitus on henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella vahvistanut viranhaltijan ottamisen. Selvitys on esitettävä kahden kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Vielä kaupunginvaltuusto päättänee, että mikäli otetuksi tulee henkilö, joka saavuttaa vanhuuseläkeiän ennen seitsemän vuoden määräajan umpeen kulumista, virkasuhde jatkuu kauintaan siihen saakka, kun virkaan otettu saavuttaa 68 vuoden iän.

Edelleen kaupunginvaltuusto päättänee määrätä virkaan otetun hoitamaan sivistys- ja henkilöstötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan toimialaan kaupunginhallituksen johtosäännön mukaan kuuluvia tehtäviä.

Esittelijä

Kaupunginhallitus toteaa, että 1.3.2012 avoimeksi tullut sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan virka on ollut haettavana 7.3.2012 päättynein hakuajoin seitsemän vuoden ajaksi.

Kaupunginhallituksen johtosäännön mukaan apulaiskaupunginjohtajan kelpoisuusvaatimuksena on korkeakoulututkinto tai hyvä perehtyneisyys kunnallishallintoon. Kaupungin päättämän erityisen kelpoisuuden lisäksi virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Virkaan ottavan tulee kiinnittää huomiota perustuslain 125 §:n mukaisiin yleisiin nimitysperusteisiin eli taitoon, kykyyn ja koeteltuun kansalaiskuntoon.

Hakuajan kuluessa jätettiin kuusi hakemusta. Yksi hakija perui hakemuksensa. Hakemusasiakirjat ovat kokonaisuudessaan nähtävissä kaupunginvaltuuston kokouksessa ja sitä ennen hallintokeskuksessa.

Kaupunginvaltuuston 15.2.2012 (asia 4) tekemän päätöksen mukaan tähän apulaiskaupunginjohtajan virkaan voidaan suostumuksensa nojalla ottaa myös henkilö, joka ei ole hakenut virkaa. Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 5 §:n mukaan virkaan otettaessa on tällöin esitettävä henkilön kelpoisuudesta selvitys.

Kaupungin palvelukseen ottamisen edellytyksenä on, että virkaan otettava henkilö antaa tehtävän hoidon terveydellisiä edellytyksiä koskevat tiedot sekä osallistuu tarvittaessa asian selvittämiseksi suoritettaviin tarkastuksiin tai tutkimuksiin. Jollei terveydellisiä edellytyksiä koskevia tietoja ole käytettävissä virkasuhteeseen otettaessa ja valituksi tulee henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, on kaupunginvaltuuston samalla päätettävä, että virkaan ottaminen on ehdollinen. Ottaminen on ehdollinen, kunnes kaupunginhallitus on henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella vahvistanut viranhaltijan ottamisen. Selvitys tulisi esittää kahden kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Mikäli valituksi tulee henkilö, joka saavuttaa vanhuuseläkeiän ennen seitsemän vuoden määräajan umpeen kulumista, kaupunginvaltuuston on lisäksi päätettävä, että virkasuhde jatkuu kauintaan siihen saakka, kun valittu saavuttaa 68 vuoden iän.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Tiina Teppo, päätösvalmisteluyksikön päällikkö, puhelin: 310 36018

tiina.teppo(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhdistelmä hakijoiden ansioista

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Valittu

 

Muut hakijat

Kunnallisvalitus, valtuusto

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 26.03.2012 § 297

HEL 2012-001464 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee toimittaa apulaiskaupunginjohtajan vaalin sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan virkaan seitsemän vuoden määräajaksi.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee, että viran palkka on 12 066,90 euroa kuukaudelta.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättänee, että mikäli otetuksi tulee henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä edellytyksiä koskevia tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, ottaminen on ehdollinen, kunnes kaupunginhallitus on henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella vahvistanut viranhaltijan ottamisen. Selvitys on esitettävä kahden kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Vielä kaupunginvaltuusto päättänee, että mikäli otetuksi tulee henkilö, joka saavuttaa vanhuuseläkeiän ennen seitsemän vuoden määräajan umpeen kulumista, virkasuhde jatkuu kauintaan siihen saakka, kun virkaan otettu saavuttaa 68 vuoden iän.

Edelleen kaupunginvaltuusto päättänee määrätä virkaan otetun hoitamaan sivistys- ja henkilöstötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan toimialaan kaupunginhallituksen johtosäännön mukaan kuuluvia tehtäviä.

Käsittely

26.03.2012 Ehdotuksen mukaan

Vastaehdotus:
Jussi Halla-aho:

Perustelut:

Apulaiskaupunginjohtajan virat täytetään tosiasiallisesti poliittisin perustein ja valtuuston voimasuhteiden mukaisesti. Perussuomalaiset vastustavat poliittisia virkanimityksiä, ja niistä tulisi vastaisuudessa luopua.

Sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan virkaa täytettäessä sosialidemokraatit vetoavat siihen, että heidän "mandaattinsa" on kesken Tuula Haataisen siirryttyä muihin tehtäviin ennen virkakautensa päättymistä, ja vihreät siihen, että nyt istuvan valtuuston voimasuhteiden nojalla paikka "kuuluisi" heille.

Koska valtuustokausi on päättymässä tänä vuonna, ja koska apulaiskaupunginjohtajan virkakausi kestää seitsemän vuotta, on perusteltua, että, sikäli kuin virkojen puoluepoliittisesta jyvittämisestä ei luovuta, sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan virka täytetään vasta vuoden 2013 puolella uuden valtuuston aloitettua työskentelynsä.

Ehdotus kaupunginhallituksen esitykseksi:

"Kaupunginvaltuusto päättänee jättää sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan vaalin vuoden 2012 kunnallisvaaleissa valittavan valtuuston toimitettavaksi."

Vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

Jäsen Halla-aho jätti asiaan vastaehdotuksensa mukaisen eriävän mielipiteen.

 

19.03.2012 Pöydälle

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tiina Teppo, päätösvalmisteluyksikön päällikkö, puhelin: 310 36018

tiina.teppo(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566