Helsingfors stad

Protokoll

15/2011

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ryj/8

 

26.10.2011

 

 

 

 

 

 

§ 203

Utvidgning av HRT-området och ändring av grundavtalet för Samkommunen Helsingforsregionens trafik

HEL 2011-005472 T 08 00 00

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag godkänna anslutningen av Sibbo kommun till Samkommunen Helsingforsregionens trafik från och med 1.1.2012.

Stadsfullmäktige beslutade samtidigt godkänna det ändrade grundavtalet för Samkommunen Helsingforsregionens trafik som bifogats ärendet på villkor att Samkommunens övriga nuvarande medlemskommuner godkänner det ändrade grundavtalet.

Stadsfullmäktige beslutade dessutom bemyndiga biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendet att godkänna mindre justeringar av teknisk natur i grundavtalet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

HSL:n hallituksen esitys 4.10.2011

2

Nykyinen perussopimus

3

Luonnos perussopimukseksi (27.9. jälkeen tehtyine muutoksineen)

4

Kuntaosuudet

5

Peruspääoma

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

 

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna anslutningen av Sibbo kommun till Samkommunen Helsingforsregionens trafik från och med 1.1.2012.

Stadsfullmäktige beslutar samtidigt godkänna det ändrade grundavtalet för Samkommunen Helsingforsregionens trafik som bifogats ärendet på villkor att Samkommunens övriga nuvarande medlemskommuner godkänner det ändrade grundavtalet.

Stadsfullmäktige beslutar dessutom bemyndiga biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendet att godkänna mindre justeringar av teknisk natur i grundavtalet.

Föredraganden

Bakgrund

Samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT) grundades 10.6.2009 och dess verksamhet inleddes 1.1.2010. Samkommunen fungerar i enlighet med kollektivtrafiklagen som en behörig kommunal myndighet inom området för HRT-kommunerna.

Grundare av samkommunen är Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Kervo och Kyrkslätt. Enligt grundavtalet för HRT kan till samkommunen förutom de grundande kommunerna höra andra kommuner
som hör till Helsingforsregionen: Träskända, Nurmijärvi, Tusby, Mäntsäla, Borgnäs, Hyvinge, Vichtis och Sibbo.

HRT lät år 2010 tillsammans med kranskommunerna göra en konsultutredning om verkningarna av en anslutning till samkommunen och HRT har bett kommunerna ta ställning till huruvida eventuella anslutningsförberedelser ska inledas. Träskända stad och Sibbo kommun meddelade att de är intresserade av att fortsätta utredningarna och anslutningsförberedelserna.

Sibbo kommunfullmäktige beslutade 3.10.2011 föreslå Samkommunen Helsingforsregionens trafik att Sibbo kommun ansluter sig till HRT 1.1.2012. Sibbo kommunfullmäktige beslutade godkänna det ändrade grundavtalet på villkor att HRT:s nuvarande medlemskommuner godkänner ändringarna i HRT:s grundavtal. Dessutom beslutade fullmäktige befullmäktiga kommunstyrelsen att vid behov godkänna mindre, tekniska justeringar i grundavtalet samt godkänna att Sibbos grundkapitalandel i HRT utgör 148 480 euro.

Styrelsen för Samkommunen Helsingforsregionens trafik föreslår 4.10.2011 de nuvarande medlemskommunerna att de godkänner förslaget till ändring av HRT:s grundavtal, ifall Sibbo fullmäktige beslutar om medlemskap, och förbereder sig för att det ännu finns behov av att göra mindre och tekniska justeringar i utkastet till grundavtal.

HRT:s förslag finns i bilaga 1.

Ändring av grundavtalet

Anslutning av en ny medlemskommun förutsätter en ändring av grundavtalet, som ska behandlas i fullmäktige i alla HRT:s medlemskommuner. Det är samtidigt meningen att göra vissa mindre justeringar av teknisk natur i grundavtalet.

Det nuvarande grundavtalet finns i bilaga 2. Utkastet till grundavtal (med ändringar gjorda efter 27.9.2011) finns i bilaga 3.

För Helsingfors del har ändringarna i grundavtalet beretts i samarbete med förvaltningscentralens rättstjänst samt ekonomi- och planeringscentralen.

Enligt 12 § 1 mom. i grundavtalet fördelar sig medlemskommunernas rösträtt på samkommunsstämman i samma proportion som invånarantalen, dock så att röstandelen för en kommun kan vara högst 50 %. I det nuvarande avtalet fördelar sig rösträtten enligt grundkapitalandelarna.

Sibbos anslutning till HRT skulle inte ändra på Helsingfors röstandel, som fortfarande är 50 %.

I utkastet till grundavtal konstateras det att röstandelarna kontrolleras i början av kommunalvalperioden enligt invånarantalet den sista dagen på året före kommunalvalsåret och då en ny medlemskommun ansluts till samkommunen enligt principen som nämns i 12 § 1 mom.

Justeringen av röstandelarna enligt invånarantalen är en ny bestämmelse i avtalet. Enligt det nuvarande avtalet görs justeringarna årligen i samma proportion som grundkapitalandelarna med beaktande av den ovannämnda 50-procentsregeln.

Enligt 15 § i grundavtalet bestäms platsfördelningen i styrelsen proportionellt i enlighet med röstandelarna som nämns i 12 §. HRT:s styrelse har högst 14 medlemmar och deras ersättare, precis som tidigare.

I grundavtalet har intagits en bestämmelse enligt vilken en medlemskommun som inte har utnämnt en medlem eller en ersättare kan utnämna en sakkunnig företrädare samt en suppleant för denna. Den sakkunniga företrädaren har närvaro- och yttranderätt vid styrelsens möten.

Det föreslås att det till 15 § som berör styrelsens sammansättning fogas en bestämmelse enligt vilken styrelsens sammansättning ska anpassas så att den svarar mot den andel röster som de olika grupperingar som är representerade i medlemskommunernas fullmäktige i samkommunen fått i kommunalvalet med iakttagande av proportionalitetsprincipen föreskriven i vallagen.

Justeringen av platsfördelningen sker enligt utkastet till avtal då röstandelarna förändras en gång per kommunalvalsperiod. I det nuvarande avtalet konstateras det endast att platsfördelningen justeras då röstandelarna förändras.

I det nuvarande grundavtalet har man kommit överens om att den efterfrågeinformation som används vid fördelningen av kostnaderna grundar sig på biljettslagsundersökningar som utförs med högst tre års mellanrum. Av praktiska orsaker har punkten om insamling av efterfrågeinformation justerats så att även andra tillförlitliga källor kan utnyttjas för insamling av information.

Utöver de ovannämnda ändringarna har några mindre justeringar av teknisk natur gjorts i grundavtalet.

Ändringar i grundkapitalet

Enligt den inledande balansräkningen 1.1.2010 är HRT:s grundkapital 9 081 995,00 euro. Ifall Sibbo ansluter sig till HRT stiger grundkapitalet till 9 230 475,00 euro.

Ifall Sibbo ansluter sig som medlem i HRT beslutar HRT:s samkommunsstämma att höja grundkapitalet med en summa som motsvarar Sibbos andel samt att i HRT:s inledande balansräkning 1.1.2012 bilda ett grundkapital i proportion till invånarantalet år 2010 så att de nuvarande medlemskommunernas grundkapitalandelar inte ändras. Enligt preliminära bedömningar inverkar anslutningen inte nämnvärt på de nuvarande HRT-kommunernas betalningsandelar.

En beräkning av kommunandelarna finns i bilaga 4 och en beräkning av grundkapitalandelarna i bilaga 5.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

HSL:n hallituksen esitys 4.10.2011

2

Nykyinen perussopimus

3

Luonnos perussopimukseksi (27.9. jälkeen tehtyine muutoksineen)

4

Kuntaosuudet

5

Peruspääoma

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

 

För kännedom

Liikennelaitos-liikelaitos (HKL)

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 10.10.2011 § 889

HEL 2011-005472 T 08 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että se päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä Sipoon kunnan liittymisen Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymään 1.1.2012 alkaen.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä liitteenä olevan muutetun Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän perussopimuksen ehdolla, että myös kuntayhtymän muut nykyiset jäsenkunnat hyväksyvät muutetun perussopimuksen.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättänee oikeuttaa rakennus- ja ympäristötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan hyväksymään vähäisiä, teknisluonteisia tarkennuksia perussopimukseen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

Telefax

 

FO-nummer

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors

Kontonr

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

FI0680001200062637

 

FI02012566