Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2011

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Sj/20

 

14.09.2011

 

 

 

 

 

 

§ 154

Ala-Malmin peruskoulun lakkauttaminen 1.8.2012 lukien ja Puistolan ala-asteen ja Nurkkatien ala-asteen yhdistäminen hallinnollisesti 1.8.2013 lukien

HEL 2011-001733 T 12 00 01

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti,

että Ala-Malmin peruskoulu (Latokartanontie 16) lakkautetaan 1.8.2012,

ja että Puistolan ala-asteen koulu (Puistolanraitti 18) ja Nurkkatien ala-asteen koulu (Nurkkatie 2) yhdistetään hallinnollisesti 1.8.2013 lukien.

Samalla kaupunginvaltuusto päätti, että Ala-Malmin peruskoululle myönnetään normaalikäytännön mukaisesi lisäresurssi lukuvuodeksi 2011-2012 koulun viimeisen lukuvuoden toiminnan tueksi.

Lisäksi kaupunginvaltuusto oli hyväksynyt seuraavan toivomusponnen:

Valtuusto edellyttää, että Nurkkatien ja Puistolan koulujen hallinnollisessa yhdistämisessä otetaan Nurkkatien koulun ja monitoimitalon käyttäjät ja molempien alueiden asukkaat mukaan talojen käytön suunnitteluun. (Silvia Modig)

Käsittely

Kun asiassa oli käyty keskustelua, puheenjohtaja totesi, että keskustelun kuluessa oli tehty kannatettu ehdotus, jonka hyväksyminen olisi merkinnyt asian käsittelyn keskeyttämistä, minkä vuoksi puheenjohtaja kehotti seuraavia puhujia rajoittamaan puheenvuoronsa kysymykseen asian palauttamisesta kaupunginhallitukselle. Samalla oli tehtävä mahdolliset muut palautusehdotukset tämän keskustelun aikana.

Julistettuaan keskustelun asian palauttamisesta päättyneeksi puheenjohtaja esitti selontekona, että keskustelun kuluessa oli valtuutettu Yrjö Hakanen valtuutettu Autti Lillin kannattamana ehdottanut, että asia palautetaan kaupunginhallitukselle uudelleen valmisteltavaksi.

Selonteko todettiin oikeaksi.

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken haluaa jatkaa asian käsittelyä, äänestää jaa; jos ei voittaa, on valtuutettu Yrjö Hakasen palautusehdotus hyväksytty.

Palautusehdotus:
Hakanen Yrjö: Valtuusto palauttaa asian uuteen valmisteluun niin, että Nurkkatien ala-asteen hallinnollista yhdistämistä koskevasta esityksestä luovutaan ja Ala-Malmin peruskoulun osalta selvitetään vaihtoehtoja koulun lopettamiselle.

Kannattaja: Autti Lilli

4. Äänestys

JAA-ehdotus: Jatko

EI-ehdotus: Valtuusto palauttaa asian uuteen valmisteluun niin, että Nurkkatien ala-asteen hallinnollista yhdistämistä koskevasta esityksestä luovutaan ja Ala-Malmin peruskoulun osalta selvitetään vaihtoehtoja koulun lopettamiselle.

Jaa-äänet: 78
Zahra Abdulla, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Jorma Bergholm, Maria Björnberg-Enckell, Harry Bogomoloff, Tuija Brax, Mika Ebeling, Sture Gadd, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Mari Holopainen, Nina Huru, Suzan Ikävalko, Sirkku Ingervo, Seppo Kanerva, Tarja Kantola, Jessica Karhu, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Heikki Karu, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Minerva Krohn, Essi Kuikka, Jere Lahti, Otto Lehtipuu, Pauli Leppä-aho, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Eija Loukoila, Hannele Luukkainen, Terhi Mäki, Silvia Modig, Seija Muurinen, Jarmo Nieminen, Jan Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Kati Peltola, Sanna Perkiö, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Heli Puura, Tuomas Rantanen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Juho Romakkaniemi, Pekka Saarnio, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Nina Suomalainen, Johanna Sydänmaa, Astrid Thors, Nils Torvalds, Ulla-Marja Urho, Mirka Vainikka, Tuomo Valokainen, Antti Valpas, Olli Valtonen, Jan Vapaavuori, Sanna Vesikansa, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Markku Vuorinen, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 5
Lilli Autti, Yrjö Hakanen, Terhi Peltokorpi, Tarja Tenkula, Antti Vuorela

Tyhjä: 1
Sari Näre

Poissa: 1
Thomas Wallgren

Lisäksi valtuutettu Silvia Modig oli valtuutettu Tea Vikstedtin kannattamana ehdottanut hyväksyttäväksi seuraavan toivomusponnen.

Valtuusto edellyttää, että Nurkkatien ja Puistolan koulujen hallinnollisessa yhdistämisessä otetaan Nurkkatien koulun ja monitoimitalon käyttäjät ja molempien alueiden asukkaat mukaan talojen käytön suunnitteluun.

Selonteko myönnettiin oikeaksi.

Puheenjohtaja ehdotuksesta kaupunginvaltuusto hyväksyi ensin yksimielisesti kaupunginhallituksen ehdotuksen.

Puheenjohtajan tekemä ja valtuuston hyväksymä äänestysesitys kuului seuraavasti: Ken hyväksyy valtuutettu Silvia Modigin ehdottaman toivomusponnen, äänestää jaa, ken sitä vastustaa äänestää ei.

Modig Silvia: Toivomusponsi: Valtuusto edellyttää, että Nurkkatien ja Puistolan koulujen hallinnollisessa yhdistämisessä otetaan Nurkkatien koulun ja monitoimitalon käyttäjät ja molempien alueiden asukkaat mukaan talojen käytön suunnitteluun.

Kannattaja: Vikstedt Tea

5. Äänestys

JAA-ehdotus: Toivomusponsi: Valtuusto edellyttää, että Nurkkatien ja Puistolan koulujen hallinnollisessa yhdistämisessä otetaan Nurkkatien koulun ja monitoimitalon käyttäjät ja molempien alueiden asukkaat mukaan talojen käytön suunnitteluun.

EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 52
Zahra Abdulla, Maija Anttila, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Lilli Autti, Jorma Bergholm, Tuija Brax, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Jussi Halla-aho, Eero Heinäluoma, Sanna Hellström, Mari Holopainen, Nina Huru, Sirkku Ingervo, Tarja Kantola, Jessica Karhu, Emma Kari, Mari Kiviniemi, Laura Kolbe, Essi Kuikka, Päivi Lipponen, Jyrki Lohi, Eija Loukoila, Terhi Mäki, Silvia Modig, Sari Näre, Jan Oker-Blom, Sara Paavolainen, Osku Pajamäki, Terhi Peltokorpi, Kati Peltola, Sirpa Puhakka, Mari Puoskari, Heli Puura, Tuomas Rantanen, Pekka Saarnio, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Johanna Sumuvuori, Tarja Tenkula, Astrid Thors, Nils Torvalds, Mirka Vainikka, Tuomo Valokainen, Antti Valpas, Sanna Vesikansa, Tea Vikstedt, Julia Virkkunen, Antti Vuorela, Markku Vuorinen, Ville Ylikahri

Ei-äänet: 2
Minerva Krohn, Otto Lehtipuu

Tyhjä: 29
Maria Björnberg-Enckell, Harry Bogomoloff, Sture Gadd, Juha Hakola, Kimmo Helistö, Seppo Kanerva, Arja Karhuvaara, Heikki Karu, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Jere Lahti, Pauli Leppä-aho, Hannele Luukkainen, Seija Muurinen, Jarmo Nieminen, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Sanna Perkiö, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Juho Romakkaniemi, Sari Sarkomaa, Lea Saukkonen, Nina Suomalainen, Johanna Sydänmaa, Ulla-Marja Urho, Olli Valtonen, Jan Vapaavuori

Poissa: 2
Suzan Ikävalko, Thomas Wallgren

Esittelijä

  Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Olk Palveluverkon kehittäminen

2

olk_palveluverk_kptavoitteet.pdf

3

Puistola_Palveluverkko.pdf

4

_Malmi_Pukinmaki_Palveluverkko.pdf

5

Äänestyslistat

6

Oheismateriaali

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättänee,

että Ala-Malmin peruskoulu (Latokartanontie 16) lakkautetaan 1.8.2012,

ja että Puistolan ala-asteen koulu (Puistolanraitti 18) ja Nurkkatien ala-asteen koulu (Nurkkatie 2) yhdistetään hallinnollisesti 1.8.2013 lukien.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee, että Ala-Malmin peruskoululle myönnetään normaalikäytännön mukaisesi lisäresurssi lukuvuodeksi 2011-2012 koulun viimeisen lukuvuoden toiminnan tueksi.

Esittelijä

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on osaltaan käsitellyt palveluverkon kehittämistä Malmin, Pukinmäen ja Puistolan alueella 31.5.2011. Palveluverkon kehittämisen lähtökohtana ovat opetuslautakunnan 1.3.2011 hyväksymät koulutuspoliittiset tavoitteet (liite 1).

Väestöennusteen ja tilavertailujen perusteella koillisessa suurpiirissä on huomattavasti väljyyttä koulutiloissa. Opetusvirasto on selvittänyt tilakeskuksen kanssa sen koordinoimassa poikkihallinnollisessa prosessissa tilojen tarvetta ja käyttöä Malmin, Pukinmäen ja Puistolan alueella.

Esitystä on valmisteltu siten, että opetusvirasto on käynyt keskusteluja alueen kaikkien rehtoreiden sekä koulujen henkilöstön, johtokuntien ja vanhempainyhdistysten kanssa. Virastotoimikunta on käsitellyt palveluverkon kehittämistä kokouksissaan  keväällä 2011. Lisäksi kouluissa on pidetty henkilöstökokouksia ja koulujen johtokuntia ja vanhempainyhdistyksiä on kuultu ja koulujen johtokunnilta pyydettiin lausunnot ehdotuksista palveluverkon kehittämiseksi. Malmin ja Pukinmäen kouluilta pyydettiin lausunnot esityksistä ja johtokunnat ovat kuulleet oppilaskuntaansa.

Malmin ja Pukinmäen alueen koulutilat

Khs toteaa, että Pukinmäki-Malmi alueella peruskouluikäisten lasten lukumäärä on vähentynyt viime vuosina ja vähenee edelleen (liite 2).Vähennystä tapahtuu eniten 13–15-vuotiaiden ikäluokissa. Ala-Malmin peruskoulun 7-9 luokkien oppilasmäärä on laskeva ja koulun 7-9 luokat ovat muuttumassa yksisarjaiseksi. Koulussa on jo nyt laskennallista tilaväljyyttä. Yksisarjaisessa koulussa oppilaille tarjottava valinnaisuus vähenee. Myös oppilasmäärään pohjautuvat resurssit, kuten esim. tuntiresurssit ja oppilashuollon palvelut ja koulun oppilaskohtaiset määrärahat vähenevät. Lisäksi opettajat joutuvat opettamaan Ala-Malmin peruskoulun lisäksi myös muissa kouluissa opetusvelvollisuuden täyttämiseksi.

Esitys vaikuttaa käytännössä lukuvuonna 2012–2013 noin 70 yläasteikäiseen oppilaaseen, jotka nyt opiskelevat Ala-Malmin peruskoulussa (lv 2011–2012 luokat 7 ja 8). Hietakummun ala-asteen kouluun  siirretään Ala-Malmin peruskoulun 5-6 luokat, jolloin Hietakummun ala-asteen koulu muodostuu 1-6 vuosiluokkien kouluksi nykyisen 1-4 vuosiluokkien sijaan. Siirtyminen tapahtuu portaittain siten, että 5. luokka siirtyy 1.8.2011 ja 6. luokka 1.8.2012.

Tavoitteena on sijoittaa kaikkiin alueen kouluihin eritysluokkia ja turvata erityisoppilaan ehyt koulupolku. Ala-Malmin peruskoulun eritysluokat siirretään lukuvuodesta 2012–2013 alkaen alueen muihin peruskouluihin.

Vapautuvien koulutilojen käyttö

Ammatillinen koulutus (Hesote) tarvitsee lisätiloja Malmilla. Samoin koulujen peruskorjaukset ovat luoneet tarpeen saada pysyvä väistötila. Nämä molemmat ovat mahdollisia jatkokäyttökohteita Ala-Malmin peruskoululle.

Tilakeskus on yhteistyössä palveluhallintokuntien kanssa tehnyt poikkihallinnollisen palveluverkkokartoituksen Pukinmäen, Malmin sekä Puistolan oppilaaksiottoalueilla kaupungin omistamien palvelukiinteistöjen kokonaisvaltaisen ja pitkän aikavälin käytön suunnittelemiseksi. Alueet ovat samalla toimineet palveluverkkotyön yhteistoimintaprosessien kehittämisessä pilottikohteena.

Väistötila- tai uudelleenjärjestelytarpeen mukaan mahdollisesti vapautuville tiloille etsitään aina ensisijaisesti kaupungin omaa käyttöä. Kaupungin omistamien kiinteistöjen peruskorjausten tarve tulee lähivuosina kasvamaan, mikä edellyttää hyvin ohjelmoitua väistötilajärjestelyä. Pidempiaikaiset väistötilat omissa tiloissa ovat kaupungille kokonaistaloudellisin ratkaisu.

Tilakeskuksen kartoituksen mukaan Ala-Malmin peruskoulun rakennus soveltuisi ammatillisen koulutuksen käyttöön tai väistötilakäyttöön. Vuonna 1965 valmistunut rakennus on alun perin suunniteltu kansa- ja kansalaiskouluksi. Tontin sijainti vilkkaasti liikennöidyn kadun varressa ei sovellu liikennemelun vuoksi peruskoulun alimpien luokkien käyttöön. Asemakaavassa rakennusta koskee suojelumääräys sr-1, mikä rajoittaa käyttömahdollisuuksia.

Puistolan alueen koulutilat

Puistolan alueen oppilasmäärä on laskeva (liite 3). Erityisesti 13–15-vuotiaiden ikäluokka pienenee. Alueelle muodostuu lisää tyhjää koulutilaa lähivuosina.

Puistolan ala-asteen ja Nurkkatien ala-asteen koulujen hallinnollisella yhdistymisellä saadaan joustoa tilojen käyttöön. Yhden hallinnollisesti yhtenäisen koulun sisällä tilat saadaan tehokkaammin käyttöön. Ylimääräisistä tiloista voidaan luopua asteittain. Nykyisiä kouluja suurempi ala-asteen kouluyksikkö tuo mahdollisuuden tarjota monipuolisempaa valinnaisuutta oppilaille ja opettajille suuremman kollegiaalisen työyhteisön.

Tilakeskus on selvittänyt Nurkkatien korttelitalon käyttöä päiväkotien sekä terveyskeskuksen kotihoidon tarpeisiin. Nurkkatien kiinteistön peruskorjaustarve ajoittuu joitakin vuosia myöhemmäksi, mikä mahdollistaa kaupungin kannalta toimivan peruskorjausten ketjuttamisen. Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 31.5.2011, että Nurkkatien ala-asteen tiloja tarkastellaan uudestaan vuonna 2014.

Puistolan kouluilta pyydettiin lausunnot esityksistä ja johtokunnat ovat myös kuulleet oppilaskuntaansa.

Terveysvaikutukset

Kouluverkolla on olennaista merkitystä asukkaiden hyvinvoinnin kan-nalta. Oppilasmäärien muutokset edellyttävät palveluverkon jatkuvaa tarkistamista. Uusille alueille esitetään rakennettavaksi väestöennusteeseen pohjautuvat peruskoulutilat ja oppilasmäärältään vähenevillä alueilla luovutaan ylimääräisistä koulutiloista. Muuttuvat oppilasmäärät huomioon ottaen huolehditaan siitä, että peruskoulu säilyy asuinalueiden peruspalveluna ja siitä, että opetuksellinen yhtenäisyys säilyy 1.-9. luokilla. Koulutilojen mitoituksessa on otettu huomioon iltapäivätoiminnan tilatarpeet. Vapautuvien koulutilojen jatkokäytöstä neuvotellaan tilakeskuksen koordinoimana muiden alueellisia palveluja tuottavien kaupungin hallintokuntien kanssa. Esitykset valmistellaan kouluja ja johtokuntia kuullen.

Esittelijä

  Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Olk Palveluverkon kehittäminen

2

olk_palveluverk_kptavoitteet.pdf

3

Puistola_Palveluverkko.pdf

4

_Malmi_Pukinmaki_Palveluverkko.pdf

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 29.08.2011 § 716

Pöydälle 22.8.2011

HEL 2011-001733 T 12 00 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee,


että Ala-Malmin peruskoulu (Latokartanontie 16) lakkautetaan 1.8.2012,

ja että Puistolan ala-asteen koulu (Puistolanraitti 18) ja Nurkkatien ala-asteen
koulu (Nurkkatie 2) yhdistetään hallinnollisesti 1.8.2013 lukien.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee, että Ala-Malmin peruskoululle myönnetään normaalikäytännön mukaisesi lisäresurssi lukuvuodeksi 2011-2012 koulun viimeisen lukuvuoden toiminnan tueksi.

22.08.2011 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Tuula Haatainen

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

hannu.hyttinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566