Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2011

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/8

 

14.09.2011

 

 

 

 

 

 

§ 142

Helsingin Satama -liikelaitoksen satamajohtajan viran täyttäminen

HEL 2011-000171 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti ottaa DI Kimmo Mäen Helsingin Satama -liikelaitoksen satamajohtajan avoimeksi tulevaan virkaan (vakanssi nro 071000) 1.4.2012 lukien kaupungin HAY-palkkausjärjestelmän mukaisin kokonaispalkkaeduin, joka on tällä hetkellä 8 361,93 euroa kuukaudessa.

Samalla kaupunginvaltuusto päätti, että mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes kaupunginhallitus on henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella vahvistanut viranhaltijan ottamisen. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksi saannista lukien.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Petra Vänskä-Sippel, controller, puhelin: 310 25551

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteenveto hakijoista

2

Oheismateriaali

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan otettu

 

Muut virkaa hakeneet

Kunnallisvalitus, valtuusto

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättänee ottaa DI Kimmo Mäen Helsingin Satama -liikelaitoksen satamajohtajan avoimeksi tulevaan virkaan (vakanssi nro 071000) 1.4.2012 lukien kaupungin HAY-palkkausjärjestelmän mukaisin kokonaispalkkaeduin, joka on tällä hetkellä 8 361,93 euroa kuukaudessa.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee, että mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes kaupunginhallitus on henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella vahvistanut viranhaltijan ottamisen. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksi saannista lukien.

Esittelijä

Kaupunginvaltuusto päätti 27.4.2011 (79 §) myöntää satamajohtaja Heikki Nissiselle eron Helsingin Satama -liikelaitoksen satamajohtajan virasta 1.4.2012 lukien. Kaupunginhallitus päätti 2.5.2011 (455 §) kehottaa Helsingin Satama -liikelaitosta julistamaan satamajohtajan viran haettavaksi Helsingin Satama -liikelaitoksen johtosäännön ja kaupungin kielitaitosäännön mukaisin kelpoisuusvaatimuksin ja niin, että hakuilmoituksessa viran hakijaa pyydetään esittämään palkkatoivomus.

Hakuilmoituksen mukaan satamajohtajan tehtävänä on johtokunnan alaisena johtaa, valvoa ja kehittää Helsingin Sataman tehokasta ja tuloksellista toimintaa. Suomessa on valmisteilla lainsäädäntö, joka tähtää kunnallisten satamien yhtiöittämiseen. Yksi tärkeä lähiajan tehtävä on valmistautuminen tämän mahdollisen muutosprosessin läpivientiin.

Helsingin Satama -liikelaitoksen johtosäännön 9 §:n mukaan johtajan kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävistä. Kaupungin kielitaitosäännön perusteella viraston ja laitoksen päälliköltä vaaditaan suomen kielen erinomaista ja ruotsin kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa.

Johtosäännön kelpoisuusvaatimusten lisäksi ilmoitettiin arvostettavan erityisesti logistiikka- ja kaupallisen alan koulutusta ja kokemusta. Tehtävässä menestyminen edellyttää hyviä ihmistenjohtamis- ja vuorovaikutustaitoja, liiketalousosaamista ja kokemusta tulosvastuullisesta johtamisesta. Kansainvälisten yhteyksien vuoksi ainakin sujuva englannin kielen taito on välttämätön. Muu kielitaito on tehtävässä eduksi.

Virkaa haki hakuajan kuluessa 22 henkilöä. Vaadittu ylempi korkeakoulututkinto on kolmea lukuun ottamatta kaikilla hakijoilla. Hakuprosessin ulkopuolisina asiantuntijoina käytettiin Psycon Oy:n konsultteja.

Satamajohtajan viran hakijoiden haastattelut suorittivat kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, johtokunnan puheenjohtaja Mikko Kortelainen, johtokunnan jäsenet Ulla-Maija Rajakangas ja Olli Aalto, vs. henkilöstöjohtaja Marju Pohjaniemi sekä henkilöstöpäällikkö Päivi Huttunen.

Haastatteluun kutsuttiin ********** ja Kimmo Mäki. Kahdeksas haastatteluun kutsuttu hakija peruutti hakemuksensa valintaprosessin kuluessa. Kaikilla haastatteluun kutsutuilla henkilöillä katsottiin olevan vahvaa logistiikka- ja liiketalousosaamista ja kokemusta tulosvastuullisesta johtamisesta.

Haastatteluissa kiinnitettiin erityistä huomiota hakijoiden satama- ja logistiikka-alan kokemukseen, kaupalliseen ja liiketalousosaamiseen, kielitaitoon sekä johtamiskokemukseen. Myös johtamis- ja vuorovaikutustaitoja sekä kykyä muutoksenhallintaan ja toiminnan kehittämiseen painotettiin haastatteluissa.

Huomioon ottaen satamajohtajan tehtävän asettamat vaatimukset ja satamatoiminnassa lähivuosina odotettavissa olevat muutokset, erottui hakijoiden joukosta kolme hakijaa. He tulevat osaamisensa, kokemuksensa ja henkilökohtaisten vahvuuksiensa perusteella ensisijaisesti kyseeseen satamajohtajaa valittaessa. Heille on suoritettu Psycon Oy:ssä soveltuvuusarviointi, jonka perusteella he kaikki ovat tehtävään soveltuvia.

Helsingin Sataman johtokunnan esityslistalla hakijavertailusta todetaan seuraavaa:

**********

Kimmo Mäki on diplomi-insinööri (pääaineena tuotantotalous/logistiikka). Hän on toiminut erilaisissa logistiikka-alan tehtävissä koko työuransa. Vuodesta 2006 alkaen Mäki on toiminut Steveco Oy:n konttioperointiliiketoiminnan yksikönjohtajana vastuualueinaan Vuosaari ja Kotkan Mussalo. Steveco Oy:n konttioperointiyksikön liikevaihto on yli 50 M€ ja organisaation koko 300 työntekijää. Mäki on toiminut logistiikkapäällikkönä Stockmann Oyj:ssä vuosina 2003 - 2006 ja UPM-Kymmene Seaways Oy:ssä 2000 - 2003. Mäen vahvuutena on satamaoperaattoreiden, vientiteollisuuden, varustamoiden sekä kuljetus- ja huolintaliikkeiden liiketoiminto-logiikkojen ja päätöksentekoperiaatteiden tuntemus. Hän on Steveco Oy:n johtoryhmän jäsen.

Soveltuvuusarviointiin osallistunut kolmas hakija peruutti hakemuksensa.

Esittelijä toteaa, että hakuasiakirjojen, henkilökohtaisten haastattelujen ja soveltuvuusarviointien perusteella DI Kimmo Mäkeä voidaan pitää ansioituneimpana ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopivimpana hakijana satamajohtajan virkaan."

Helsingin Sataman johtokunta päätti esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että DI Kimmo Mäki valittaisiin satamajohtajan avoimeksi tulevaan virkaan.

Yhteenveto hakijoista on liitteenä. Hakuasiakirjat sekä soveltuvuusarvioinnin tulokset ovat kokonaisuudessaan nähtävillä kokouksessa ja sitä ennen asian valmistelijalla.

Virkaa täytettäessä tulee yleisten kelpoisuusehtojen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Khs viittaa Helsingin Sataman johtokunnan lausuntoon ja toteaa, että hakuasiakirjoista, haastatteluista ja soveltuvuusarvioinneista saatujen tietojen perusteella DI Kimmo Mäki täyttää viralle asetetut kelpoisuusvaatimukset ja häntä voidaan pitää ansioituneimpana ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopivimpana hakijana satamajohtajan virkaan.

Satamajohtaja Heikki Nissinen jää vuosilomalle 1.10.2011 alkaen. Khs ilmoittaa, että mikäli Kvsto hyväksyy päätösehdotuksen, Khs tulee ottamaan täytäntöönpanopäätöksellään Kimmo Mäen satamajohtajan viransijaiseksi Heikki Nissisen vuosiloman ajaksi 1.10.2011 - 31.3.2012.

Virasta maksettava kokonaispalkka on Helsingin kaupungilla sovellettavan HAY-palkkausjärjestelmän mukaan tällä hetkellä 8 361,93 euroa kuukaudessa.

Kaupungin palvelukseen ottamisen edellytyksenä on, että virkaan otettava henkilö antaa tehtävän hoidon terveydellisiä edellytyksiä koskevat tiedot sekä osallistuu tarvittaessa asian selvittämiseksi suoritettaviin tarkastuksiin tai tutkimuksiin. Jollei terveydellisiä edellytyksiä koskevia tietoja ole käytettävissä virkasuhteeseen otettaessa ja valituksi tulee henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, on Kvston samalla päätettävä, että virkaan ottaminen on ehdollinen. Ottaminen on ehdollinen, kunnes Khs on henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella vahvistanut viranhaltijan ottamisen. Selvitys tulee esittää kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

  Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Petra Vänskä-Sippel, controller, puhelin: 310 25551

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteenveto hakijoista

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan otettu

 

Muut virkaa hakeneet

Kunnallisvalitus, valtuusto

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 22.08.2011 § 695

HEL 2011-000171 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee ottaa DI Kimmo Mäen Helsingin Satama - liikelaitoksen satamajohtajan avoimeksi tulevaan virkaan (vakanssi nro 071000) 1.4.2012 lukien kaupungin HAY-palkkausjärjestelmän mukaisin kokonaispalkkaeduin, joka on tällä hetkellä 8 361,93 euroa kuukaudessa.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee, että mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes kaupunginhallitus on henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella vahvistanut viranhaltijan ottamisen. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksi saannista lukien.

Käsittely

22.08.2011 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Tulensalo Hannu

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Petra Vänskä-Sippel, controller, puhelin: 310 25551

petra.vanska-sippel(a)hel.fi

 

Helsingin Satama -liikelaitoksen jk 09.08.2011 § 55

HEL 2011-000171 T 01 01 01 01

Päätös

Johtokunta päätti esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että DI Kimmo Mäki valittaisiin satamajohtajan avoimeksi tulevaan virkaan (vakanssi nro 071000) 1.4.2012 lukien kaupungin HAY-palkkausjärjestelmän mukaisin kokonaispalkkaeduin, joka on tällä hetkellä 8.361,93 euroa kuukaudessa. Edelleen johtokunta päätti esittää, että Mäki valittaisiin satamajohtajan viransijaiseksi satamajohtaja Heikki Nissisen ollessa vuosilomalla 1.10.2011 - 31.3.2012.

Esittelijä

vs. talousjohtaja

Päivi Huttunen

Lisätiedot

Päivi Huttunen, henkilöstöpäällikkö, puhelin: +358931033502

paivi.huttunen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566