Helsingin kaupunki

Esityslista

19/2022

1 (3)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/20

 

16.5.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

Valtuutettu Anna Vuorjoen toivomusponsi kaupungin ylläpitämästä talviuintipaikasta

Pöydälle 09.05.2022

HEL 2021-006821 T 00 00 03

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 2.6.2021 hyväksymän toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijän perustelut

Käsitellessään aloitetta Laajasalon talviuintipaikasta 2.6.2021 kaupunginvaltuusto hyväksyi valtuutettu Anna Vuorjoen ehdottaman toivomusponnen, jonka mukaan kaupungin tulee selvittää mahdollisuutta, että yritysten, yhdistysten ja seurojen ylläpitämien talviuintipaikkojen ohella kaupunki voisi itse ylläpitää yhtä tai useampaa kaupunkilaisille avointa talviuintipaikkaa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on viime vuoden lopulla hyväksynyt kaikille toimialan palvelukokonaisuuksille palvelustrategiat, joissa määritellään mitä palveluja kaupunki tuottaa itse, missä palveluissa toimitaan kumppanina ja mahdollistajana, ja minkä palvelujen tuottamiseen kaupunki ei osallistu.

Liikuntapalvelukokonaisuuden palvelustrategiassa talviuinti määritellään osaksi omaehtoisen liikunnan lisäämiseen tähtäävää toimintaa, jossa helsinkiläisiä kannustetaan ja ohjataan liikunnan pariin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Liikuntapalvelukokonaisuus kehittää talviuintimahdollisuuksia yhteistyössä seurojen ja yritysten kanssa, eikä talviuinti siten pääsääntöisesti ole toimintaa, jota kaupunki itse tuottaa tai ylläpitää.

Helsingissä on tällä hetkellä kolmetoista seurojen ylläpitämää talviuintipaikkaa. Yksinkertaisimmillaan talviuintipaikka sisältää lämpimän pukusuojan, avannon ja avantoon johtavat portaat. Palvelustrategian mukaisesti kaupunki toimii mahdollistajan roolissa ja vuokraa paikat talviuintiseuroille. Talviuintipaikan ylläpitäjät vastaavat uintipaikkojen turvallisuudesta sekä niihin kuuluvien rakennusten, laitteiden, kulkureittien ja varusteiden kunnossapidosta.

Nykyiset sopimukset talviuintiseurojen kanssa päättyvät ensi vuonna. Sopimusten uusimisen yhteydessä voidaan tarkentaa hakumenettelyä ja kriteerejä, jotta talviuintimahdollisuuksia olisi tarjolla nykyistä enemmän myös niille kaupunkilaisille, jotka eivät ole talviuintiseurojen jäseniä. Yhdessä toimijoiden kanssa pyritään parantamaan myös viestintää talviuintipaikoista ja niiden käyttömahdollisuuksista.

Myös merellisillä alueilla toimivilla yrityksillä on kiinnostusta tuottaa talviuintipaikkoja asiakkailleen osana muuta toimintaansa. Uusia yritysten tuottamia talviuintipaikkoja on alustavasti suunnitteilla mm. Hietalahteen osana saunatoimintaa. Yritysvetoisessa talviuintitoiminnassa ei edellytetä jäsenyyttä, vaan uimaan ja saunaan pääsee kertamaksulla.

Vuoden 2021 osallistuvassa budjetoinnissa hyväksyttiin OmaStadi-hanke "Lisää yhteisöllisiä talviuintipaikkoja Helsinkiin", jonka puitteissa tullaan kartoittamaan soveltuvia uusia paikkoja ja laatimaan toteutussuunnitelma kattavasta talviuintipaikkojen verkostosta. Suunnitelman toteuttaminen aloitetaan mahdollisuuksien mukaan perustamalla kolmesta viiteen uutta talviuintipaikkaa eri puolille kaupunkia. OmaStadi-hankkeen tukemien alkuinvestointien jälkeen uintipaikkojen ylläpidosta sovitaan paikallisten asukas- tai muiden yhdistysten kanssa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on toivomusponnen johdosta antamassaan lausunnossa edellyttänyt, että OmaStadi-hankkeen toteutuksen jälkeen talviuintipaikkojen riittävyyttä seurataan eri kaupunginosissa, ja tarvittaessa selvitetään toimia, joilla kohtuuhintaisia talviuintimahdollisuuksia voidaan edistää vastaamaan kysyntää.

Hallintosäännön 30 luvun 14 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 21731

maria.nyfors(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566