Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2022

1 (4)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/27

 

10.01.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 27

Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite laiturista Aurinkolahden uimarannalle

HEL 2021-006116 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Elisa Gebhardin ehdotuksesta.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 21731

maria.nyfors(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Ville Jalovaara ja 11 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Aurinkolahden uimarannalle Vuosaareen hankitaan ympärivuotisessa käytössä oleva laituri uimaportaineen.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on lausunnossaan todennut, ettei liikuntapalvelukokonaisuuden lähivuosien investointiohjelmassa ole varauduttu uusien uimapaikkojen perustamiskustannuksiin. Uusien uimapaikkojen rakentaminen kasvattaa aina myös liikunnan käyttömenoja. Ehdotus uimalaiturista on liikuntapoliittisesti kannatettava, koska se edistää kaupunkilaisten liikunnan harrastamismahdollisuuksia, mutta sen toteuttaminen ei tällä hetkellä ole mahdollista.

Ehdotettu sijainti Suorttionniemellä on sinänsä hyvä. Kyseiseen paikkaan sijoitettuna uimalaituri olisi turvallisella etäisyydellä satamaan johtavasta vesiliikennereitistä ja esteettömän näköyhteyden päässä rantapelastajista. Laiturin tarkka sijainti tulisi määritellä paikkaan, jossa veden syvyys on riittävä, ja laiturille olisi rakennettava esteetön kulkuväylä. Jos laituri olisi ympärivuotisessa käytössä, uima-alueelle ja sen läheisyyteen tulisi järjestää riittävä valaistus sekä mahdollisesti pukutilat uimareille. Uimapaikan perustaminen edellyttää lisäksi useiden lakisääteisten turvallisuuskysymysten huomioimista.

Kaupunkiympäristön toimiala on parhaillaan rakentamassa uimalaituria Lauttasaareen osallistuvan budjetoinnin määrärahoilla. Sen kustannusarvio on pelkän laiturin ja kallion yli rakennettavan puupation osalta noin 300 000 euroa. Suorttioniemelle rakennettavan laiturin kustannusarvio olisi tarvittavan valaistuksen, esteettömän kulkuyhteyden ja muiden rakennelmien vuoksi korkeampi.

Vastaus on kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunnon mukainen.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus antaa vastauksen aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähemmän kuin 15 valtuutettua.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 21731

maria.nyfors(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 21.09.2021 § 153

HEL 2021-006116 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta puoltaa uimalaiturin sijoittamista Aurinkolahteen. Uintimahdollisuuksien parantaminen edistää kaupunkilaisten liikunnan harrastamismahdollisuuksia ja on siten liikuntapoliittisesti kannatettava asia.

Uusien uimapaikkojen perustamisen yhteydessä on keskeistä huomioida turvallisuuskysymykset. Uimarantojen, -paikkojen ja -laitureiden kohdalla turvallisuuselementti korostuu Kuluttajaturvallisuuslaissa (920/2011), joka määrää palveluntarjoajalle huolellisuusvelvoitteen. Lain mukaan palveluntarjoajan tulee tuntea palveluun liittyvät riskit ja huolehtia siitä, ettei palvelusta aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle tai omaisuudelle. Samaten lain mukaan uimapaikan turvallisuudesta tulee tehdä selvitys, josta ilmenee muun muassa, kuinka uimapaikka soveltuu sen lähiympäristöön, millaisia vaikutuksia uimapaikalla on liikenteeseen, ja miten hälytysajoneuvon pääsy uimapaikan läheisyyteen on järjestetty.

Uimarantojen ja uimapaikkojen turvallisuusjärjestelyiden tulee perustua riksiarviointiin. Riskien arvioinnissa tunnistetaan, mitä vaaroja toimintaan liittyy, missä tilanteessa vaaroja voi esiintyä ja millaisia tapaturmia tai onnettomuuksia toiminnassa voi tapahtua. Arvioinnin pohjalta suoritetaan toimenpiteitä vaarojen poistamiseksi, riskien pienentämiseksi ja tapaturmien ennaltaehkäisemiseksi. Kirjallinen riskien arviointi tulee sisällyttää osaksi uimapaikan turvallisuusasiakirjaa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta puoltaa aloitteessa uimalaiturille ehdotettua sijaintia Suorttionniemellä. Kyseiseen lokaatioon sijoitettuna uimalaituri sijaitsisi turvallisella etäisyydellä satamaan johtavasta vesiliikennereitistä ja tarjoaisi uimarannalla valvontaa suorittaville rantapelastajille esteettömän näköyhteyden laiturille. Laiturin tarkka sijainti tulee kuitenkin määritellä paikkaan, jossa veden syvyys on riittävä. Laiturin ohella tulee huolehtia esteettömän kulkuväylän rakentamisesta kaupungin yhdenvertaisuusperiaatteiden mukaisesti.

Aloitteessa esitetään, että uimalaituri olisi ympärivuotisessa käytössä. Tällöin uima-alueelle ja sen läheisyyteen tulee järjestää riittävä valaistus sekä mahdollisesti järjestää uimareille pukutilat.

Kokonaiskustannusarvion laatiminen aloitteessa ehdotetulle hankkeelle on haasteellista. Kaupunkiympäristön toimiala on parhaillaan rakentamassa uimalaituria Lauttasaareen osallistuvan budjetoinnin määrärahoilla, minkä kustannusarvio pelkän laiturin ja kallion yli rakennettavan puupation osalta on noin 300 000 euroa. Suorttioniemelle tarvittava valaistus, esteetön kulkuyhteys ja muut rakennelmat nostavat kustannuksia Lauttasaaren laituriin verrattuna huomattavasti.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan kuuluvan liikuntapalvelukokonaisuuden lähivuosien investointiohjelmassa ei ole varauduttu uusien uimapaikkojen perustamiskustannuksiin. Lisäksi on syytä huomioida, että uusien uimapaikkojen rakentaminen kasvattaa aina perustamiskustannuksien ohella liikuntapalvelukokonaisuuden käyttömenoja. Näin ollen ennen uusien liikunta- tai ulkoilupaikkojen rakentamispäätösten tekemistä tulisi huolehtia liikuntapalvelukokonaisuuden investointi- ja käyttötalousmäärärahojen korottamisesta.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Tarja Loikkanen

Lisätiedot

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 310 87901

stefan.froberg(a)hel.fi

Kimmo Isotalo, erityissuunnittelija, puhelin: 310 32342

kimmo.isotalo(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566