Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2021

1 (4)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/27

 

11.01.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 29

Valtuutettu Katju Aron toivomusponsi riittävien oppimis- ja työrauhaa turvaavien tilojen huomioimisesta Pakilanpuiston allianssihankkeen yhteydessä

HEL 2020-000527 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 15.1.2020 hyväksymän toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hyväksyessään Pakilanpuiston allianssin hankesuunnitelman kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan valtuutettu Katju Aron ehdottaman toivomusponnen:

"Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuudet sitovasti taata hankkeen jatkosuunnittelussa ala-asteen luokille 3.–6. omat kotiluokat ja yläasteen luokille 7.–9. riittävät, työrauhan turvaavat eli hiljaisen työskentelyn mahdollistavat ja näkö- ja meluärsykkeiden osalta rauhoitetut aineopetus- ja muut tilat."

Kaupunginhallitus toteaa kaupunkiympäristölautakunnan lausuntoon viitaten, että kaupunginvaltuuston hyväksymän hankesuunnitelman valmistumisen jälkeen suunnittelussa on tehty ponnen edellyttämät selvitykset. Suunnitelmia on kehitetty edelleen yhteistyössä käyttäjien kanssa säilyttäen kuitenkin hankesuunnitelman mukainen perusratkaisu ennallaan.

Alustavan lukujärjestystarkastelun perusteella toimipisteellä on halutessaan mahdollisuus toimia kotiluokkaperiaatteella ala-asteen luokkien osalta edellyttäen, että ryhmäkoot ja sarjaisuudet pysyvät nykyisen kaltaisina. Hankkeen perusparannettavassa osassa tilarakenne säilyy pääosin perinteisenä, jolloin luokkahuoneita rajaavat umpinaiset seinät. Joistakin luokkatiloista voidaan palje- tai taiteseinällä erottaa pienryhmätila. Nykyiset aulatilat otetaan opetuskäyttöön monikäyttöisinä oppimistiloina.

Laajennusosaan tulee erillisiä luokkahuoneita, mutta myös muunneltavaa oppimisympäristöä, jossa luokkatiloja voidaan yhdistää ja jakaa opetustilanteen tarpeen mukaisesti siirtoseinillä ja palje- tai taiteovilla. Lasiseiniin, oviin ja siirtoseiniin toteutetaan kokonaisratkaisu, joka on toteutettavuudeltaan ja käytettävyydeltään hyvä, kustannuksiltaan järkevä ja akustisesti riittävä hyvään oppimisympäristöön. Suunnitteluratkaisuja kehitetään edelleen suunnitteluryhmän yhteistyönä. Akustiikkasuunnittelija on mukana äänieristykseen ja huoneakustiikkaan vaikuttavien rakenteiden ja pintamateriaalien suunnittelussa ja valinnassa.

Hallintosäännön 30 luvun 14 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 29.10.2020 § 122

HEL 2020-000527 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Hankesuunnitelman valmistumisen jälkeen suunnittelussa on tehty ponnen edellyttämät selvitykset ja suunnitelmia on kehitetty edelleen käyttäjien kanssa yhteistyössä säilyttäen kuitenkin hankesuunnitelman perusratkaisu ennallaan. Alustavan lukujärjestystarkastelun perusteella toimipiste voi halutessaan toimia kotiluokkaperiaatteella ala-asteen luokkien osalta edellyttäen, että ryhmäkoot ja sarjaisuudet pysyvät nykyisen kaltaisina.

Peruparannettavassa osassa tilarakenne säilyy pääosin perinteisenä, jolloin luokkahuoneita rajaavat umpinaiset seinät. Joistakin luokkatiloista voi palje- tai taiteseinällä erottaa pienryhmätilan. Nykyiset aulatilat otetaan opetuskäyttöön monikäyttöisenä oppimaisemana. Laajennusosassa on erillisiä luokkahuoneita, mutta myös muunneltavaa oppimisympäristöä, jossa luokkatiloja voi yhdistää ja jakaa opetustilanteen tarpeen mukaan siirtoseinillä ja palje- tai taiteovilla.

Lasiseiniin, oviin ja siirtoseiniin on haettu kokonaisratkaisu, joka on toteutettavuudeltaan ja käytettävyydeltään hyvä, kustannuksiltaan järkevä ja akustisesti riittävä hyvään oppimisympäristöön. Suunnitteluratkaisuja kehitellään suunnitteluryhmässä yhteistyönä. Akustiikkasuunnittelija on mukana mm. äänieristykseen ja huoneakustiikkaan vaikuttavien rakenteiden ja pintamateriaalien suunnittelussa ja valinnassa. Ruokalan vaimennus on tarkasteltu akustisen mallin avulla.

Käsittely

29.10.2020 Ehdotuksen mukaan

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Reetta Amper. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

tekninen johtaja

Kari Pudas

Lisätiedot

Reetta Amper, projektinjohtaja: 310 38283

reetta.amper(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566