Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

39/2020

1 (7)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/29

 

02.11.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 728

Tapahtumapaikkojen päättymisaikalinjausten priorisointimalli

HEL 2020-010588 T 11 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus hyväksyi tapahtumapaikkojen päättymisaikalinjausten priorisointimallin ja kehotti noudattamaan sitä tapahtumajärjestäjien hakemuksia käsiteltäessä.

Käsittely

Vastaehdotus:
Veronika Honkasalo: Lisäys päätökseen:
Kaupunginhallitus edellyttää soveltamaan priorisointilinjauksia siten, että samalla alueella myöhäiset meluluvat jaetaan ensisijaisesti useammalle eri toimijalle, mikäli halukkaita on, ja että tapahtumia arvioitaessa painotetaan kulttuurin moninaisuutta.

Kannattaja: Mai Kivelä

Vastaehdotus:
Nasima Razmyar: Lisäys päätösesitykseen:

Kaupunginhallitus ilmaisee huolensa siitä, että lupaviranomaisen linjaus soittoajoista voi vaikeuttaa vakiintunnutta festivaalitoimintaa Helsingissä, ja täten heikentää järjestäjien toimintaedellytyksiä. Helsingin strateginen tavoite on olla vetovoimainen tapahtumakaupunki, jossa on helppo järjestää erilaisia tapahtumia. Kaupunginhallitus esittää näkemyksenään, että melulupalinjauksissa tulisi huomioida myös kaupungin strategisten tavoitteiden toteutuminen.

Kannattaja: Mai Kivelä

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Veronika Honkasalon vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna

Jaa-äänet: 13
Terhi Koulumies, Pia Pakarinen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Nasima Razmyar, Wille Rydman, Daniel Sazonov, Tomi Sevander, Anni Sinnemäki, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Sanna Vesikansa, Ozan Yanar

Ei-äänet: 2
Veronika Honkasalo, Mai Kivelä

Kaupunginhallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 13 - 2.

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Nasima Razmyarin vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna

Jaa-äänet: 7
Terhi Koulumies, Pia Pakarinen, Mika Raatikainen, Wille Rydman, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Jan Vapaavuori

Ei-äänet: 5
Veronika Honkasalo, Mai Kivelä, Marcus Rantala, Nasima Razmyar, Tomi Sevander

Tyhjä: 3
Reetta Vanhanen, Sanna Vesikansa, Ozan Yanar

Kaupunginhallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 7 - 5 (3 tyhjää).

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Päivi Munther, projektipäällikkö, puhelin: 310 64800

paivi.munther(a)hel.fi

Liitteet

1

Priorisoinnin kriteeristö ja mittarit

2

Päättymisaikalinjaus 2020-2021

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Päätöksessä mainitut

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Tiivistelmä

Tapahtumat tukevat ja toteuttavat kaupunkistrategian 2017-2021 tavoitteita kansainvälisestä, elävästä ja kiehtovasta tapahtumien kaupungista.

Tapahtumien tiekartta ja sen toimenpideosio varmistavat, että kaupunkistrategiassa 2017-2021 mainitut tapahtumiin liittyvät tavoitteet saavutetaan parhaalla mahdollisella tavalla niin tapahtumajärjestäjien, niihin osallistuvien ihmisten kuin kaupungin organisaationkin kannalta.

Tapahtumien tiekartan toimenpideosion toimenpiteet toteuttavat kolmea päätavoitetta.

1. Tapahtumat tukevat ja toteuttavat parhaalla mahdollisella tavalla kaupunkistrategian tavoitteita kansainvälisestä, elävästä ja kiehtovasta tapahtumien kaupungista

2. Tapahtumat ovat vastuullisia

3. Tapahtumat ovat toimivia

Myös tapahtumapaikkojen päättymisaikalinjausten priorisointimalli perustuu samoihin päätavoitteisiin. Päättymisaikalinjausten priorisointimallissa asetetaan kriteerit ja mittarit, joiden mukaan tapahtumia arvioidaan omaperäisyyden, monimuotoisuuden, kansainvälisyyden sekä vastuullisuuden ja toimivuuden osalta.

Priorisointi vaikuttaa tapahtuma-alueiden meluaikoja koskevien hakemusten käsittelyyn. Tässä tarkoitettuja tapahtuma-alueita ovat vuonna 2021 Töölönlahden puisto ja Kansalaistori, Suvilahti, Olympiastadion, Kaisaniemi ja Malmin entinen lentokenttä. Olympiastadionin kohdalla tilannetta tarkistetaan avajaisvuoden jälkeen.

Priorisointimallin mukaisen priorisoinnin tekee kaupungin tapahtumien koordinaatioryhmä, joka vastaa tapahtumien tiekartan toimeenpanosta kaupungilla.

Esittelijän perustelut

Voimassa olevan käytännön mukaan meluilmoitukset käsitellään ja meluajat myönnetään niiden saapumisjärjestyksessä ja tämä toimintamalli ei tue parhaalla mahdollisella tavalla nykyistä kaupunkistrategiaa kansainvälisestä, elävästä ja kiehtovasta tapahtumien kaupungista, missä järjestettävät tapahtumat ovat vastuullisesti järjestettyjä ja toimivia. Käytäntö ei myöskään tue parhaalla mahdollisella tavalla Helsingin tapahtumien tiekarttaa ja sen toimenpideosiota (2019). Tapahtumien tiekartalla ja sen toimenpideosiolla halutaan varmistaa, että strategiassa mainitut tapahtumiin liittyvät tavoitteet saavutetaan niin tapahtumajärjestäjien, niihin osallistuvien ihmisten kuin kaupungin organisaation kannalta niin hyvin kuin se on mahdollista.

Kaupunkiympäristön toimialan ympäristönseuranta ja -valvontayksikön meluaikalinjausten päätösten tueksi ehdotettu priorisointimalli ja siihen liittyvä kriteeristö edesauttavat strategian ja tiekartan tavoitteiden saavuttamisessa.

Voimassa olevien tapahtumapaikkojen päättymisaikalinjausten 2020-2021 valmistelun pohjana on ollut vuosina 2015 ja 2018 tehdyt asukaskyselyt, kysely Euroopan kaupunkien konserttien päättymisaikalinjausten käytänteistä (2020) ja suomalaisten tapahtumajärjestäjien kommentit valmisteilla olleeseen linjausluonnokseen (2020).

Asukaskyselyjen tuloksena oli se, että tyytyväisyys tapahtumien positiivisiin vaikutuksiin oli hieman vähentynyt, ja haittavaikutuksiin hieman kasvanut ja tämä trendi oli havaittavissa kaikilla tapahtumapaikoilla, joita kysely koski.

Päättymisaikalinjausten sähköpostikyselyssä ulkomaille tammikuussa 2020 (Tukholma, Göteborg, Malmö, Kööpenhamina, Oslo, Trondheim, Tallinna, Hampuri, Berliini, Lontoo, Rotterdam, Torino) päättymisaikalinjaukset noudattivat pitkälti samanlaisia linjauksia kuin mitä Helsingillä on käytössä. Päättymisaikojen aikahaarukka oli noin klo 22-24 välissä ja teltoissa linjaukset olivat myöhempään.

Suomalaisten tapahtumajärjestäjien kommenteissa linjausluonnokseen ei tullut selvää kantaa (neljä tapahtumajärjestäjää kommentoi luonnosta). Sen sijaan otettiin kantaa Suomessa vallitsevaan kesäajan valoisuuteen ja sen tuomiin haasteisiin kokonaiselämyksen saamiseksi ja loppuillan tuntien merkitykseen taloudellisesta näkökulmasta.

Kaupunkiympäristön toimialan ympäristönseuranta ja -valvontayksikkö on määritellyt tapahtumien päättymisaikalinjaukset seuraaville tapahtumapaikoille:
1. Töölönlahden puisto ja Kansalaistori, 2. Suvilahti, 3. Olympiastadion, 4. Kaisaniemi ja 5. Malmin entinen lentokenttä. Olympiastadionin kohdalla tilannetta tarkistetaan avajaisvuoden jälkeen.

Lisäksi kaupunkiympäristön toimialan ympäristönseuranta ja -valvontayksikkö on linjannut, että tapahtumalla voi olla enintään kaksi kello 22.00 jälkeen päättyvää tapahtumapäivää.

Myös muilla paikoilla voidaan järjestää myöhäisiä tapahtumia, mutta niissä ei ole määritelty tapahtumamääriä/paikkaa, vaan meluilmoitukset käsitellään erikseen tapauskohtaisesti. Myöhäisiä päättymisaikoja voidaan tapauskohtaisesti harkita myös esimerkiksi uudenvuodenaattona, vapunaattona, juhannusaattona ja Taiteiden yönä. Linjaukset tulee olla ennakkoon tiedossa tapahtumien järjestäjillä, alueiden vuokraajilla ja asukkailla. Näillä toimenpiteillä parannetaan ennakoitavuutta ja asiakas- ja asukaskokemusta.

Tapahtumapaikkojen päättymisaikalinjausten priorisointimalli ja prosessi

Meluaikojen priorisointi tehdään tapahtumien koordinaatioryhmän toimesta luodun kriteeristön ja mittareiden avulla ja ennakkoon määritellyssä aikataulussa.
Vuoden 2021 osalta hakuaika on kaksiportainen:
1. marraskuun 2020 loppuun mennessä, jolloin priorisointipäätös viimeistään joulukuussa 2020, ennakkoon suunnitellusta aikataulusta poiketen.
2. tammikuun 2021 loppuun mennessä, jolloin priorisointipäätös viimeistään helmikuussa 2021.
Näin varmistetaan, että meluaikojen priorisointi perustuu läpinäkyvyyteen ja sen ennakkoon ilmoitettu aikataulu takaa, että tapahtumajärjestäjät saavat tiedon tapahtumien päättymisajoista hyvissä ajoin ennen tapahtumaa ja näin tapahtumatuotannossa voidaan edetä priorisointipäätöksen mukaisesti.

Priorisointi pyritään tekemään ketterästi nopealla aikataululla ja päätöksenteolla, jolloin meluviranomaisille jää riittävästi aikaa tehdä varsinainen melupäätös. Tapahtumien koordinaatioryhmä käsittelee määräaikaan mennessä saapuneiden tapahtumailmoitusten pohjalta päättymisajat ja priorisointipäätös tehdään viestintäjohtajan päätöksellä. Päätöksen mukaiset päättymisajat viedään maanvuokraussopimuksiin ja tapahtumien koordinaatioryhmä välittää tiedon priorisoinnista tapahtumajärjestäjille ja ympäristönseuranta ja -valvontayksikölle.

Varsinainen melupäätös edellyttää, että tapahtumajärjestäjä toimittaa viranomaiselle kaikki tarvittavat tiedot päätöksen tekoa varten. Priorisointi meluajoista tehdään tapahtuma-alueilla, joille kaupunkiympäristön toimialan ympäristönseuranta ja -valvontayksikkö on määritellyt tapahtumien päättymisaikalinjaukset. Muissa paikoissa meluviranomainen käyttää omaa harkintavaltaansa myöntäessään mahdollisia pidennettyjä meluaikoja.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Päivi Munther, projektipäällikkö, puhelin: 310 64800

paivi.munther(a)hel.fi

Liitteet

1

Priorisoinnin kriteeristö ja mittarit

2

Päättymisaikalinjaus 2020-2021

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Päätöksessä mainitut

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 26.10.2020 § 692

HEL 2020-010588 T 11 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

26.10.2020 Pöydälle

Esittelijä totesi, että liite 2 on poistettu pöydällepanon aikana.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Jan Vapaavuoren ehdotuksesta.

19.10.2020 Pöydälle

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Päivi Munther, projektipäällikkö, puhelin: 310 64800

paivi.munther(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566